"Sevgili hanımlar , ölçülerimiz kaşıkla, bardakla" ... diye tanıtılır bazen yemek programları, ya da gazetelerin haftasonu verdikleri yemek ekleri. Hani evinde tartısı veya ölçü kapları olmayanlar için kolaylık olsun diye. Hadi kaşık neyse.. üç aşağı beş yukarı denktir kaşıkların ebatları ama mevzu bahis olan bardak olunca işler karışıyor. Hangi bardak? Öyle çok farklı ebat ve çeşitte bardak var ki. Mesela benim bu konuda yaşadığım son mağduriyeti anlatayım izninizle.
Annemin tarif defteri. Pek çok "anne tarif defteri" gibi annemin de konu komşudan, gazeteden, televizyondan, akrabalardan aldığı, beğenip tariflerini kaydettiği bir defteri var. Defterdekilerin çoğu yıllarca yapıla yapıla anne klasiği haline gelmiş. Geçenlerde bu defterden bir tarif denemeye giriştim, lakin her zaman pamuk gibi olan hamur ben yaptığımda kaskatı oldu. Neden böyle oldu acaba diye konuşurken annem hatırladı, ben bardak ölçülerini ikiye bölüp ayarlıyorum diye " bizim zamanımızda bardaklar daha küçüktü". Oysa ki pratik bulduğu ölçülerin yanına gr, ml gibi karşılıklarını da not etmiş olsa hiç olmazsa sonraki (!) kuşaklara daha sağlıklı tarifler bırakmış olurdu.
Pek tabii hiçbir mutfak profesyoneli kullandığı malzemeyi kaşıkla, bardakla ölçmez. En kesin ve doğru yöntem her zaman malzemeyi tartmaktır. Katılar için mutfak tartısı, sıvılar için hacim gösteren ölçekler kullanmak en doğrusu. Zira yemek yapmak, hele hele pastacılık kimyasal formüller üzerine kurulu. Bazen kabul görmüş bir tarifin aynısını yapmak için birebir formülüne sadık kalmak gerekebiliyor.
Pastacılık ile ilgili yeterli Türkçe kaynak bulamadığımız aşikar. Bu nedenle dil bilelim bilmeyelim pek çoğumuz özellikle internet üzerinde yabancı kaynakları izliyoruz, denemek istediğimiz bir tarif ile karşılaşınca da yazılanlar başka bir dünyadanmış gibi görünüyor göze: pound, inch, fahrenheit, cup bizim alışık olmadığımız birimler..
Ben sürekli 8 inch kek kalıbı kaç cm idi, 350 F kaç dereceye denk geliyordu, 1 cup şeker kaç gramdır gibi soruların cevabını kitapların arkasındaki tablolardan veya internetten bakmaktan yoruldum, kendime pastacılıkta sık kullandığım malzeme ve birimleri içeren tablolar hazırladım. Zannediyorum ki bu konuda yalnız değilim, umarım sizler için de faydalı olur. Bu yazı özellikle yabancı kaynaklardan tarif denerken ölçülerin çevrilmesi konusunda zorluk yaşayanlara ithaf edilmiştir :)
En doğru ölçüm için:
•Kuru malzemeleri doğru bir şekilde ölçmek için en garantili ve doğru yöntem elbette ki mutfak tartısı kullanmaktır.
•Eğer bir alet edevat yardımı ile ölçülecekse o zaman standart ölçme kapları ve kaşıkları kullanılmalıdır. Zira "1 bardak toz şeker" dendiğinde herkesin elinin altındaki bardağın hacmi farklı olacağından bu ölçü kesin bir bilgi vermemektedir. Özellikle Amerika'da sıkça kullanılan kap (cup) ölçüleri nispeten bu konuda daha emin sonuçlara ulaşılmayı sağlamaktadır. Buna göre 1 kap = 236 ml. dir, standarttır. Tarifte "1 kap un" dendiğinde bu herkes için eşit miktardaki malzemeyi ifade etmektedir.
•Un, nişasta, pudra şekeri ve kakao ölçülmeden önce bir tel yardımı ile karıştırılıp havalandırılırsa daha doğru bir sonuç verecektir.
•Tarifte eğer kuru malzemenin önce elenmesi söyleniyorsa o zaman eledikten sonra ölçmek daha doğru sonuç verecektir.
•Tarifte "silme" tabiri kullanılıyorsa (mesela 2 silme kaşık nişasta gibi ) malzeme kap veya kaşığa konduktan sonra bir bıçak veya spatula yardımı ile üst kısmı düzlenmelidir. Eğer "tepeleme" deniliyorsa o zaman kap veya kaşık ile kuru malzeme bol bir şekilde alınmalı kabın veya kaşığın biraz üzerinde tepe oluşturacak şekilde kalmalıdır.
•Sıvı malzeme ölçülürken malzemeyi koyduğunuz litrelik ölçü kabı düz bir zeminde bulunmalı ve göz hizasından bakarak miktar okunmalı.
•Aşağıdaki tablolarda geçen teaspoon (çay kaşığı) ve tablespoon (yemek kaşığı) bizde kullanılan kaşıklarla aynı değildir. Teaspoon (yaklaşık olarak) bizdeki tatlı kaşıklarına tekabül eder, tablespoon kullanılacağı zaman da yemek kaşığını tepeleme kullanmakta fayda var.
1. not: ölçme kolaylığı sağlaması açısından bazı miktarlarda çok az yuvarlama yapılmıştır
2. not: yabanci kaynaklarda rastlayabileceginiz: dash = tutam, pinch = çimdik
3. not: yaprak jelatin ve toz jelatin ağırlıkları aynı olduğu müddetçe birbiri yerine kullanılır
4. not: 1 ölçü kabartma tozu yerine 1 ölçü karbonat + yarım ölçü tartar tozu kullanılabilir
5. not: 1 kap esmer şeker yerine 1 kap toz şeker + 2 yemek kaşığı pekmez kullanılabilir
"En yakın zamanda ısı - uzunluk - ağırlık çeviri programı da eklenecektir"
|
|
1/4 teaspoon |
1.25 ml |
1/8 cup = 15 gram |
1/8 cup = 10 gram |
1/8 cup = 15 gram |
|
1/2 teaspoon |
2.5 ml |
1/4 cup = 30 gram |
1/4 cup = 20 gram |
1/4 cup = 30 gram |
|
3/4 teaspoon |
3.75 ml |
1/3 cup = 40 gram |
1/3 cup = 25 gram |
1/3 cup = 40 gram |
|
1 teaspoon |
5.0 ml |
3/8 cup = 45 gram |
3/8 cup = 30 gram |
3/8 cup = 45 gram |
|
1 ¼ teaspoons |
6.25 ml |
1/2 cup = 60 gram |
1/2 cup = 50 gram |
1/2 cup = 60 gram |
|
1 ½ teaspoons |
7.5 ml |
5/8 cup = 70 gram |
5/8 cup = 60 gram |
5/8 cup = 70 gram |
|
1 ¾ teaspoons |
8.75 ml |
2/3 cup = 75 gram |
2/3 cup = 65 gram |
2/3 cup = 75 gram |
|
2 teaspoons |
10.0 ml |
3/4 cup = 85 gram |
3/4 cup = 70 gram |
3/4 cup = 85 gram |
|
1 tablespoon |
15.0 ml |
7/8 cup = 100 gram |
7/8 cup = 85 gram |
7/8 cup = 100 gram |
|
2 tablespoons |
30 ml |
1 cup = 110 gram |
1 cup = 95 gram |
1 cup = 125 gram |
|
1/4 cup |
60 ml |
|
1/2 cup |
120 ml |
1/8 cup = 30 gram |
1/8 cup = 25 gram |
1/8 cup = 30 gram |
|
3/4 cup |
180 ml |
1/4 cup = 55 gram |
1/4 cup = 50 gram |
1/4 cup = 55 gram |
|
1 cup |
240 ml |
1/3 cup = 75 gram |
1/3 cup = 65 gram |
1/3 cup = 75 gram |
|
1 ¼ cups |
300 ml |
3/8 cup = 85 gram |
3/8 cup = 75 gram |
3/8 cup = 85 gram |
|
1 ½ cups |
360 ml |
1/2 cup = 115 gram |
1/2 cup = 100 gram |
1/2 cup = 115 gram |
|
2 cups |
480 ml |
5/8 cup = 140 gram |
5/8 cup = 125 gram |
2/3 cup = 150 gram |
|
2 ½ cups |
600 ml |
2/3 cup = 150 gram |
2/3 cup = 135 gram |
3/4 cup = 170 gram |
|
3 cups |
720 ml |
3/4 cup = 170 gram |
3/4 cup = 150 gram |
7/8 cup = 200 gram |
|
|
|
7/8 cup = 200 gram |
7/8 cup = 175 gram |
1 cup = 225 gram |
|
1 cup = 225 gram |
1 cup = 200 gram |
1 stick = 115 gram |
|
1 cup = 240 ml = 340 gr |
|
|
|
1/8 cup = 10 gram |
1/8 cup = 20 gram |
1/8 cup = 10 gram |
|
1/4 cup = 20 gram |
1/4 cup = 40 gram |
1/4 cup = 20 gram |
|
Kabartma tozu |
3,5 gr |
1/3 cup = 25 gram |
1/3 cup = 55 gram |
1/3 cup = 25 gram |
|
Karbonat |
4,7 gr |
3/8 cup = 30 gram |
3/8 cup = 65 gram |
3/8 cup = 30 gram |
|
Tuz |
4,7 gr |
1/2 cup = 40 gram |
1/2 cup = 85 gram |
1/2 cup = 40 gram |
|
Tarçın, toz zencefil |
2,3 gr |
5/8 cup = 45 gram |
5/8 cup = 105 gram |
5/8 cup = 50 gram |
|
|
|
2/3 cup = 50 gram |
2/3 cup = 110 gram |
2/3 cup = 55 gram |
|
3/4 cup = 60 gram |
3/4 cup = 130 gram |
3/4 cup = 60 gram |
|
1 adet yaprak jelatin |
3 gr |
7/8 cup = 65 gram |
7/8 cup = 150 gram |
7/8 cup = 70 gram |
|
1 Tbs toz jelatin |
9 gr |
1 cup = 75 gram |
1 cup = 170 gram |
1 cup = 80 gram |
|
|
|
|
|
|
16 cm yuvarlak kalıp için |
400 gr |
20 cm yuvarlak kalıp için |
7 cups (1680 ml) |
|
20 cm yuvarlak kalıp için |
500 gr |
22 cm yuvarlak kalıp için |
8,5 cups (2040 ml) |
|
25 cm yuvarlak kalıp için |
700 gr |
30 cm yuvarlak kalıp için |
13 cups (3120 ml) |
|
30 cm yuvarlak kalıp için |
1000 gr |
20 cm kare kalıp için |
7 cups (1680 ml) |
|
16 cm kare kalıp için |
650 gr |
25 cm kare kalıp için |
11 cups (2640 ml) |
|
20 cm kare kalıp için |
1000 gr |
30 cm kare kalıp için |
14,5 cups (3480 ml) |
|
25 cm kare kalıp için |
1300 gr |
|
|
|
30 cm kare kalıp için |
2000 gr |
28 yorum var:
harika bir iş. ellerine sağlık. harikasın herzamanki gibi :)
hocam, walla oyle ıyı oldu ki, bu tablolar.. Emeğıne sağlıkk..
cekırge
Işılcığım çok teşekkür ederim bilgiler için.
Aman Allah Razi olsun sizden. Bu ne buyuk bir hizmet? Hemen print edip mutfagimin bas kosesine asacagim. Elleriniz, kafaniz dert gormesin.
Sevgiyle
the ogre tmenaşmışsın sen olayı... bacıların bacısı
Valla çok süper oldu bu tablo işi, ellerine sağlık emeğine sağlık.
Başucu kaynağı gibi.
Çok sevaba girdin diyorum ben
Işıl'cığım,
eline sağlık, ne kadar güzel anlatmışsın hepsini. Gerçekten her buzdolabının üzerinde olması gereken bir tablo olmuş. Sevgiler,
Aylin
ahhh canim gecen ben birkac tane verdim amaseninki superrrrrrrrrrr olmus ne kadar cok insandan hayir dua aldin bilemezsin sagol canimcim bu arada kardesimin istedigi kurbisleri sana mail atmistim senden cevap gelmedi cok zaman oldu fiyatini ve banka hesap numarani bana mail atarmisin diye yazmistim aldinmi canimcim
Harikasın....Süpersin.......
Hanımlar esas siz sağolun desteğiniz ve güzel sözleriniz için. Ama unutmayınız ki bu tablolar henüz eksik. Daha buna ounce-pound-fahrenheit-inch çevrimleri eklenecek ki onlar da olmazsa olmaz... Ama onlar hakkında değişik bir çalışma yürüttüğüm için biraz vakit alabilir eklemem.
Neslihan, çekirge, Hatice, Müge, Aylin, Suzi, bacım Hasan, faydalı birşey olduysa bu yazı ne mutlu bana. Oldukça dikkat ve özen göstermeye çalıştım.
Lale bu ne şeref, ayran içtik de ayrı mı düştük..
Nihan çok özür dilerim senden. Az evvel mail yolladım gerekli açıklama ve özürleri içeren.
Işığııl senden her eve lazım canım...:)))muhteşem olmuş accayip işe yarayacak..:))ellerine sağlık
Sevgili Işıl,
Her zamanki gibi çok yararlanacağımız bir yazı hazırlamışsın. Teşekkürler:)
Sevgilerimle...
Hemen print edile ve buzdolabina asila, liste tamamlaninca yenisiyle degistirile... Eline saglik bu guzel calisma icin Isil. Enson Martha Steward brownie maceramdan sonra yabanci kaynak kullanmamaya karar vermistim. simdi ise guvenilir bir kaynaga basvurabilirim olculerde :) Tekrar ellerine saglik...
Hocam ellerine sağlık.Çok yararlı bir tablo olmuş.Resimler için özür dilerim.Söz yarın mail atıyorum :)
Sevgiler...
Merhaba Işılcığım, adaşım,
Bu ölçü işi beni nasıl mutlu etti anlatamam. Ölçü kaplarım olmasına rağmen bazen ben de sıkıntılar yaşıyordum senin gibi. Sürekli elimde hesap makinesi topla, çıkar, çarp, böl derken daha başlamadan zihnim yoruluyordu.
Bunu hemen buzdolabımın üzerine yapıştıracağım.
Bir de bazı özelliği olan kekler,
pandispanyalar pişirilirken fırının hangi ayarında hangi katında pişirilmesi gerektiğini çoğumuz yazmıyoruz. Mesela ben makaronları da turbo ayarında pişirdiğim için üzerleri hep çatlıyordu. Oysa turbo da pişirmemek lazımmış bunu yeni öğrendim.Şimdi artık üstü çatlamamış makaronlar pişirmiyorum.
Bunun gibi aklına gelen incelikleri de bizlere aktarabilirsen hepimiz çok seviniriz.Bu faydalı ve güzel çalışma için çok teşekkür ederim
Sevgilerimle...
ısıl canım valla cok ıyı oldu. cok tesekkur ederız. sevgıler gorusuruz..
Başarılı ve çok emekli bir iş...Teşekkürler..
canim simdi print aldim tabloyu tekrar tekrar sagol hele benim gibi buralarda olcu malzemeleside bulamayan biri icin cok iyi oldu opucukler
süperrrr. ne diyim, ben de yapiyim diyodum. hazira kondum.
tesekkurler, ellerine saglik.
İNTERNETTEKİ EN İYİ KAYNAK BU SANIRIM.
Hepimizin çok ama çok işine yarayacak bu faydalı "eser"i bizimle paylaştığın için sonsuz teşekkürler...
Sevgiler.
Canımcım o kadar yoğunluğunun içinde bu kadar emek isteyen bir araştırmayı yapmak her yiğidin harcı değildir . Her an elimizin altında bulundurulması gereken değerli bir kaynak oluşmuş gerçekten de . Emeğine ve yüreğine sağlık . Senin gibi bir değerli bir insanla tanışmak şart oldu artık bizim için . En kısa zamanda görüşmek ümidiyle kocaman öpücükler....
O kadar işime yaradıki çıktısını alıp buzdolabının üstüne bile astım :) Çok teşekkürler
yaptığınız işi önemsiyor taktirle karşılıyorum sizlergibi bildiğini saklamayan araştırmacı bir neslin varlığı beni fazlasıyla mutlu etti ölçümler için çok teşekkürler usta öğretici sabri ağırbaş
Merhaba,
Bu blog olduğu gibi herşeyiyle muhteşem. Elinize kolunuza yüreğinize sağlık. İlk defa bu kadar entellektüel bir yeme içme bloğu okuyorum. İnanın gani gani faydalanacağım .
Üstelik tam da 1 ay sonra yeme içme üzerine bir okula başlayacakken muhteşem bir motivasyon oldu bu bana. Çok teşekkürler.
sevgiler
ayse eser
ne mutlu bana.. tesekkur ederim yorum bırakan herkese
Teşekkürler Işıl hanım. Herkese lazım bilgi.
Ayrıca bu ölçü listesi de ilginizi çekebilir http://www.pasta-tarifi.com/tarif-olculeri.php
Harika. Teşekkür ederim :)
Ölçüler herkese lazım olabilecek nitelikte. 1 su bardağı kaç ml
Yorum Gönder