19 Aralık 2006

DONMUŞ KREMA TRANSFERİ

Krema transferi yöntemini takip ettiğim yabancı pastacılık sitelerinde ve gruplarında görüyordum kaç zamandır. Sonunda cesaretimi toplayıp denedim. Son derece kolaymış. Bu yöntemle dilediğiniz bir deseni yağ bazlı bir krema ile pastanızın üzerine transfer edebilirsiniz. Elimden geldiğince adım adım anlatmaya çalışayım:1. Desenin seçilmesi: Yapılması gereken ilk şey çocuğunuzun boyama kitabından ya da internetten ya da herhangi başka bir yerden bir desen seçmek. Ben ilk denememde kolay bir desen olmasını tercih ettim ve bu küçük aslancıkta karar kıldım.
2. Ön Hazırlık: Seçtiğiniz desenin bulunduğu sayfayı çalışacağınız tezgaha yerleştirin. Daha sonra üzerine yağlı kağıt serin ve çalışırken kaymaması için dört köşesinden tezgaha bantlayın. Kremayı kullanacağınız renk sayısına göre bölün ve renklendirin. Anahatarını çizmek için koyu bir renk belirleyin (mesela siyah/kahverengi/lacivert gibi). Ben yağlı kağıttan yaptığım külahlar ile çizdim/boyadım deseni ama bunun için krema torbası ve ince bir duy kullanabilirsiniz (mesela #1)
3. Transfer: İlk önce desenin/resmin anahatlarını belirgin bir renk ile geçin. Sonra seçtiğiniz renkler ile boyamaya başlayın. Ben boyama işlemini de yine yağlı kağıttan yaptığım hunilerin içine boyaları koyarak ve onları kalem gibi kullanarak yaptım. Bu şekilde daha kolay geldi bana, ayrıntılar daha kolay çalışılabiliyor. Eğer krema biraz cıvık olursa zaten kendi kayarak boşlukları dolduruyor ama fazla cıvık olması renklerin birbirine karışmasına sebep olacağından daha sıkı bir krema olmasına özen göstermeli. O zaman da noktalar halinde yapmak pek çok hava boşluğu kalmasına sebep olur ki bu iyi olmaz. Yani amaç her yeri doldurmak, hava kabarcıklarını da yok etmek. Gerçi resime dikkatli bakarsanız bende de bir sürü kabarcık kalmış. Bir dahakine daha dikkatli dolduracağım. Yöntem ile ilgili sorulan sorularda en çok bu kısım kafa karıştırıyor. Şöyle ki burada anlatılan aslan kolay bir resim. Ama daha komplike desenlerde katmanlar halinde çalışmak çok önemli. Katmanlar halinde çalışmak derken; ilk önce detayları yapıyoruz, sonra yüzeye geçiyoruz. Çünku tersten çalışıldığı için eğer ilk önce yüzey yapılırsa detaylar onun üstünde olacak ve tersten gözükmeyecek. Mesela bir denizkızı yapacaksınız. Resimde denizkızının yüzüne, mesela bir gözünün üstüne saçından bir perçem düşmüş. O zaman takip edilecek adımlar şu şekilde olacak: Önce anahatları/ çevresi geçilecek. Sonra resmi boyutlu düşünecek olursak en önce kalan perçem olacaktır, perçem çizilecek. Onun bir altında gözü var, gözü ve ağzı burnu vs.. bu aşamada yapılacak. Bir altta yüzü olacağı için de en son yüzü boyanacak. Tüm bunları birer katman olarak düşünecek olursak her katman bir öncekinin üstüne gelecek boyama işleminde. Dolayısı ile tersini pastanın üstüne koyduğumuzda göreceğiz ki ilk boyadığımız en üstte kalmış. Umarım iyi anlatabilmişimdir.

4. Son astar: Son olarak da pastanızı kaplayacağınız renkte krema ile (ki aslan örneğinde ben pastanın kremasını beyaz bırakmak istedim) tüm desenin üzerini kaplayın. En son astar olarak geçtiğimiz bu kısım, hem kremanın daha kalın olmasını ve dolayısıyla kırılma ihtimalinin azalmasını sağlıyor hem de pasta ile bütünleştirirken keskin hatların ortadan kalmasını ve pastanın üzerinde daha özdeş görünmesini sağlıyor.
5.Kremanın donması ve desenin pastaya eklenmesi:
Tüm boyama işlemi bittikten sonra yağlı kağıdı masadan ayırın ve düz bir tabak veya tepsi üzerinde buzdolabına kaldırın. En az 3-4 saat donmasını bekleyin. Ben bir gece dolapta beklettim çok güzel sertlemişti. Kremanın yeterince sertleştiğinden emin olduğunuzda yağlı kağıdı desenden ayırın ve fazla beklemeden (çünkü hemen eriyerek yumuşayabilir ve elinizde kırılabilir, dağılabilir) pastanıza yerleştirin. Desenin en dışına kapladığınız krema ile pastanızı kaplayacağınız krema aynı renkte olduğu için desenin pasta ile özdeşleşmesi daha güzel sonuç veriyor.

6. Yağlı Krema Tarifi için Gerekenler:

-100 gr margarin (Su miktarı düşük bir margarin kullanmak çok önemli. Ben Hüner marka kullandım yurtdışında yaşayanlar Crisco kullanırlarsa daha iyi sonuç alabilirler)-150 gr tereyağ-450 gr pudra şekeri (3-4 defa elenecek)-dilediğiniz bir aroma (vanilya, acıbadem, limon vs)Oda ısısındaki tereyağ ve margarini iyice çırpın. Aromayı ekleyin. Azar azar pudra şekerini katın. Mikserin en yüksek devirinde 8-10 dakika boyunca çırpın. Yoğun kıvamlı bir krema elde etmeniz gerekiyor. Ne çok akıcı olacak ne de ince bir uçla sıkamayacak kadar katı. Bu kıvamı tutturacak şekilde şeker miktarını ayarlamakta fayda var. Bu miktar, küçük bir pastayı kaplamak ve buradaki aslan deseni gibi küçük bir deseni yapmak için yeterli. Ama bunca yağ içeren bir krema ile ben pasta kaplamayı tercih etmem. O nedenle sadece transfer edilecek deseni yapmak için kullandım neredeyse yarıya yakını arttı. Kremanın tadına baktım hiç haz etmedim. Belki başka kremalarla deneyen ve iyi sonuç alan olur. Onlar bizimle paylaşırsa çok sevinirim. Ben de başka kremalarla denemeler yapacağım. İyi sonuç alacak olursam yazarım yine Hanimiş'e. Ama başka kremalarla da denesek yine de tereyağ/margarin kullanmamız gerekecek. Zira soğukta sertleşmesi için bunlar şart gibi görünüyor. Bu da işte donmuş krema transferi yapmanın kötü tarafı. Pek çok insanın şeker hamuru pastaları yerken yaptığı gibi desenin olduğu yağlı kısmı ayıracağını sanıyorum. Ben öyle yaptım.
7. Pasta servis edilirken
: Krema her ne kadar donan/sertleşen bir krema çeşidi olsa da oda ısısını gördü mü hemen erimeye başlıyor. Bu nedenle dolaptan çıkarır çıkarmaz pastaya yerleştirilmesi ve son şeklinin verilmesi önemli. Pastayı servis etmeye yakın bir zamanda dolaptan çıkarmakta fayda var. Gerçi erise de üstüne değmediğiniz, bıçak vs değdirmediğiniz müddetçe renkler karışmıyor. Yani erise bile akma olmuyor, normal krema nasıl tepki veriyorsa o şekilde kalıyor pastanın üstünde.
8. Dikkat edilmesi gereken hususlar:
-Benim çalıştığım bu aslan deseni kolay bir desendi ama daha karışık desenler için dikkat edilmesi gereken çok önemli birkaç husustan bahsetmekte yarar var. Deseni çizdiğiniz yağlı kağıdın arkasında kalan kısım pastanın önüne geleceği için çizdiğiniz/boyadığınız kısım ile pastanın üzerinde yer alacak desenin simetrik olduğunu unutmamakta fayda var. Hele ki kullanacağınız resimde yazı varsa bu iki kere önem taşıyor. Bu durumda bilgisayar yardımı ile desenin ters simetriğini basmak ve onun üzerinde çalışmak daha iyi olacaktır.
-3. maddenin bir nevi tekrarı olacak ama tekrar etmekte fayda var: Donmuş Krema Transferi yöntemi katman katman çalışılan bir yöntemdir. Buradaki aslan deseni bunu fazla belli etmese de resimi 3 boyutlu düşünmeli ve en önde görünen kısmı ilk başta boyamalısınız. Mesela burun, kaş, göz, yüze düşen perçem, önde kalan yazı... Çünkü aslan misalinden yola çıkacak olursak çevresini geçtikten sonra ilk önce burnunu ve gözünü yaptım. Daha sonra yüzünü oluşturaak sarı boyayı onların üzerine geçtik. Böylece yağlı kağıdın tersinden bakıldığında görünmesi gibi göründü. Ama önce yüzünü boyasam onun üzerine burnunu çizsem o zaman kağıdı kaldırıp arkasından bakıldığında burnun görülmediği sadece yüzün dümdüz sarı olduğu anlaşılacaktır. -Katman katman çalışırken koyu bir renk ve açık bir renk karşılaştığı zaman, yani birbirine değdiği zaman (ki pek çok desende buna rastlamak çok mümkün) iki renk birbirine karışabiliyor ve koyu renk açık rengi bozabiliyor. O nedenle katman katman çalışırken böyle zıt renklerin karşılaşması olacağını önceden düşünüp belki birkaç seferde dondura dondura çalışmakta fayda olabilir. Farkındayım biraz karışık oldu yazısı ama anlaşıldıktan sonra uygulaması çok kolay. Denemek isteyen olursa her soruya açığım. Bu yöntemle tüm çizgi film karakterlerini hatta doğumgünü sahibinin karikatürünü veya bir şirket logosunu, bir hayvan figürünü .. aklınıza gelen her türlü deseni pastanıza yerleştirebilirsiniz. Daha açıklayıcı olması açısından ilk fırsatta daha komplike bir desen çalışması yapıp yine Hanimiş'te yer vermeye çalışacağım.
Önemli Not: Aynı yöntemi kullanarak çikolata transferi de yapabilirsiniz. Tüm mantık aynı, sadece yağlı krema yerine eritilmiş çikolata kullanacaksınız.

88 yorum var:

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Işıl'cığım tek kelime ile olağan üstü eline ve çalışmalarına sağlık katman katman çalışma kısmı biraz karışık olsa da en kısa zamanda yapacağım;))
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Zuhal Hn'a katılıyorum. Katman meselesi benim de kafamı karıştırdı. Ama istediğimiz resmi pastaya koyabileceğimiz fikri beni çok heyecanlandırdı.

Ayşenur dedi ki...

Pastayi susleme yontemi cok guzel. Paylastigin icin tesekkurler. Ne guzel, detaylariyla ve puf noktalariyla anlatmissin. Ellerine saglik.

pecete dedi ki...

Işıl bu muhtesem olmus. Hareket ozgurlugu diye buna denir iste. ellerine saglık... sevgiler...

Adsız dedi ki...

Gercekten cokkkk ama cokkk basarili .....
Ben yemek yapmaktan ve pasta yapmaktan cok hoslana bir insanimm cevremde beni inanin boyle tanir. Ama bu bloglari takip ettikçe ufkum oyle genislediki. En kisa surede deneyecegim.

Adsız dedi ki...

Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum.Gerçekten çok başarılı pastalar ve yemekler yapıyorsunuz. Bu da o çalışmalardan bir tanesi.Ellerinize sağlık.Tek kelime ile muhteşem olmuş....
Özge

Adsız dedi ki...

Merhaba, tek kelimeyle harika bir çalışma. Ellerine emeğine sağlık.

Adsız dedi ki...

Işıl gerçekten harika olmuş. Çok da güzel anlatmışsın. Mutlaka ben de deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım
Benim çok merak ettiğim bir olayı denemiş ve başarmışsınız.Ellerinize sağlık.Anlatımınız için de teşekkürler.Benim nacizane bir teklifim var.Eğer zor olmazsa Pastacı Burcu Hanım gibi aşamaları resim ile bizimle paylaşsanız.Görerek anlamak çok daha kolay oluyor.
Teşekkürler
Elif

Rengarenk dantel dedi ki...

mükemmel olmuş

Defne dedi ki...

Işıl,
bana göre sonuç muhteşem! Bir de benim burcum aslan ki daha bir hoşuma gitti :). Ellerine sağlık!

Hülya dedi ki...

Sevgili Işıl;biraz daha detaylı anlatsan.İnan bana da karmaşık geldi:(

Adsız dedi ki...

Olur ışılcığım olur ;) valla çok güzel olmuş, ben gayet iyi anladığımı düşünüyorum umarım deneme imkanım olur.

Adsız dedi ki...

Merhaba Isil,
Pastan cok cok guzel gozukuyor. En kisa zamanda bende denemek istiyorum bu yontemi :) Istedigimiz resmi pastaya gecirebilmek harika bir sey :)
Tesekkurler bu yontemle tanistirdigin icin...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım, bu anlattığınız yöntem harika. Galiba anladım ben. Becerebilirsem kimbilir neler neler yapılabilir bununla.Çok sağolun.

Adsız dedi ki...

Tek kelime ile süper! Tarifi bekliyorum, cumartesi günü 3 kedisi olan halamın 50. yaş günü var. Ona bu yöntemle kedi yapacağım. Güzel bir resim önerebilir misiniz bana?
Başak Özmen

Adsız dedi ki...

Süper süper süper.. Ben bu işe çok sevindim.

Banu Ucak dedi ki...

Işıl şeker hamurundan sonra bir çığır açtın sen bu çalışmayla, süper olmuş! Ellerine sağlık.

Bence gayet güzel anlatmışsın çünkü sonuçta yapılan iş zaten kaç aşamalı bi şey :) Soru cevaplarla kafasına takılan arkadaşlar da eminim daha iyi anlar.

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Bir süredir sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Galiba buradaki tek erkek benim. Gözüm korktu hiç mesaj bırakmamıştım ama bu yöntemi bende denemek isterim. Katman konusunu biraz daha açar mısınız?
Kemal

zinnur dedi ki...

Isil, cok guzel bir calisma olmus. Ellerine saglik. Ilk firsatta deneyecegim.
Sevgiler,

Tijen dedi ki...

bu güzellikleri kaçirdigima göre epeydir gelmemisim ziyaretine ne ayip isil'cigim. kaçirilir mi hiç senin güzeller?
tijen

*Ra dedi ki...

Işıl hanım ne kadar yorulmuşsunuz. Resmi görünce hazır satılan disklerle çalıştığınızı düşündüm. Sizin yaptığınıza inanmak zor oldu. Çok başarılı gerçekten de. Valla gözüm korktu biraz benim. Minik canavarımla bu işe kalkışabilir miyim ki? Yeni fikirlerin için teşekkürler Işılcığım. Ellerine sağlık.
Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

merhaba,
arkadaslar bu aksam yapacagim acaba bu yag bazli kremanin yerine dr. Outker'in pasta kremasini kullanabilirmiyim ve sekli cizdim icini doldurdum biraz dolaptami bekletmek gerekir acaba ustunu krema kapalamak icin acil öneri bekliyorum arkadaslar.
Sevgilerimler
Seda...

Adsız dedi ki...

Bizlere yeni yöntemler gösterdiginiz icin cok tesekkürler.Biraz karisik gelmesiyle beraber denemek icin sabirsizlaniyorum.Eger basarabilirsem cocuklarim icin sevdikleri cizgi film kahramanlarinin oldugu pastalar yapabilirim bu cok güzel olur.Eger yeni desenlerle denediginiz bir pastayi daha ayrintili resimlerle anlatirsaniz sevinirim.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Kremali pasta yapmayi sevenler icin bir devrim. Tarifi yazmanizi ve yeni denemelerinizi yazmanizi heyecanla bekliyorum. Cesaret edebilirsem bende deneyecegim. Ben de aslan burcuyum bu deseni bana yollar misiniz?yasemin_lichtman@hotmail.com

hanimiş dedi ki...

Gösterdiğiniz ilgi, yazdığınız yorumlar ve mailler için teşekkürler. Ben de bu yöntemi farklı farklı sitelerden öğrendim, denedim ve tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Krema tarifini ekledim ama yazıda da belirttiğim gibi çok fazla yağ içeren bir krema olduğu için alternatif arayışlar içindeyim. Şimdilik bu tarif oldukça başarılı sonuçlar verdiği için tavsiye ederim.

Yazıyı -daha anlaşılır olması açısında- biraz değiştirdim. Yöntemi denemek isteyenler tekrar okursa belki daha net anlatabilmişimdir (umarım).

En çok soru katman katman çalışma konusunda oldu. Katmanlar halinde calışmak derken ilk önce detayları yapıyoruz, sonra yüzeye geçiyoruz denmek isteniyor. Bknz yazıdaki 3.madde.

Tarifleri yazarken (özellikle bu yöntem için) yapım aşamalarını daha ayrıntılı fotoğraflamamı istemişsiniz. Aklım sıra yapım aşamalarının fotoğrafını çektim ama sanırım yeterince açık olmadı. İnanın benim için çok zor oluyor yaparken fotoğraflamak. Aklıma da gelmiyor pek, ama bundan sonra, en azından bunun gibi farklı birşey denediğimde adım adım fotoğraflamaya çalışacağım.

Başak, halanız için benim en sevdiğim kedi olan Musti'nin (nam-ı diğer Hello Kitty) buradaki resminden faydalanabilirsiniz. Donmuş Krema Transferi yapmak isteyenler resim ararken şu yöntemi kullanabilir: Googledan bu tip kolay (hani boyama kitaplarındakiler gibi) resimler ararken aradığınız deseni gif formatında aratın. Google/ Grafikler kısmında aranacak kelime yerine "kelimeniz filetype:gif" seklinde yazarsanız işiniz kolaylaşacaktır. Tabii aradığınız kelimenin ingilizcesini yazarsanız çıkacak sonuç sayısı daha fazla olur mesela aslan yerine lion gibi.

Kemal Bey neden gözünüz korktu anlamadım, bayanlardan mı? Sanırım erkek internet kullanıcıları ve pasta meraklıları kesişim kümesi dar olduğu için böyle. Siz bu kümede iseniz zaten çekinmenize hiç gerek yok.

Seda acil öneri bekliyorum demişsiniz, umarım yetişmişimdir. Pasta kreması işe yarar mı hiç bilmiyorum. Daha önce hiç kullanmadığım bir ürün. Eğer sizin o kremayla tecrübeniz varsa şöyle düşünün. Önceden kapladığınız pastalar buzdolabında bir süre durdukça dışı sertleşiyor mu, tabaka halini alıyor mu? Alıyorsa denemekte fayda var ama sertleşmiyorsa olmaz sanırım. Denediğinizde sonucu yazar mısınız merak ediyorum doğrusu. Nasıl bir krema ile yaptınız, nasıl bir desen kullandınız vs..

Başka soruları olan varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Umarım bu sefer daha açıklayıcı yazabilmişimdir. Selamlar..

Adsız dedi ki...

Isılcım, Simdi ben dun aksam bir arkadasimla konustum. Oda bana dediki pasta kremasinin uzerinde yazan miktarin 2 kati yag koy oyle oluyor bu aksam deneyecegim kenarlarinidi cukulata yapacagim. Internette harika resimler buldum. Web adresini yazarim arzu erderseniz.
yaptigim pastanin resminide pazartesi sana mail atacagim soz.

Adsız dedi ki...

http://x.woodforkids.com/coppermine/displayimage.php?album=12&pos=20


Bu sitede bircok bu calismaya uygun cizilmis resim bulabilirsiniz.
Sevgiyle Kalin

Tulosh dedi ki...

Işılcığım harikasın ellerine sağlık :) çok güzel olmuş.

Adsız dedi ki...

Evet ben o azınlıktayım. Yazınız şimdi daha açıklayıcı olmuş. Teşekkür ederim
Kemal

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım resim için teşekkür ederim. Bu gece niyetliyim yapmaya. Bakalım becerebilecek miyim.
Başak Özmen

Adsız dedi ki...

10 kişilik bir pasta için nasıl bir pandispanya önerirsiniz?
Başak Özmen

SEDA dedi ki...

Işıl çok güzel olmuş ellerine sağlık.Benim de uzun zamandır aklımda olan ama bir türlü denemeye fırsat bulamadığım bir çalışmaydı.Sanırım sen aslanı kağıttan ayırdıktan sonra pastanın üzerine yerleştirmişsin.Bendeki pasta kitabında desenin çizildiği kağıdı pastanın üzerine yerleştirip daha sonra kağıdı kaldırıyor.Hangi yöntem daha iyi sonuç verir sence?
Deneyen birine sormak en iyisi :)

seda
tarifname.blogspot.com

hanimiş dedi ki...

Sedabakal krema denemeni ve pazartesi yollayacağın maili merakla bekliyorum. Link için sağol.

Tulosh, Kemal, Başak sağolun. Başak 10 kişilik bir pasta için 20cm çaplı bir kalıp yeterli olur. Ama sanırım ben cevap verene kadar siz kedili pastanızı yapmışsınızdır bile. İmkanınınz olursa fotoğrafını yollarsanız sevinirim.

Seda, desen kağıttan ayrılmadan önce de pastaya yerleştirilebilir. Hatta belki pastanın üzerindeyken kağıdını çıkarmak daha garantili olabilir. Ama ben biraz da ne kadar sert olduğunu göstermek için pastanın dışında çıkardım kağıdını.

munevver dedi ki...

Sevgili Işıl,çok güzel anlatmışsın.Farklı kremalarla tecrübeni de heyecanla bekliyorum.Ellerine,emeğine sağlık...
Sevgiyle,nanelimon.

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım, kedili pastayı yaptım. Aynı sizin yağlı krema tarifini yaptım. Donmasında hiç sorun olmadı bıyıkları dışında katmanlama da iyi oldu. Bıyıklarını mecburen sonradan ekledim. Krema torbasının ucunu kullandım. Çizgiler sizinki gibi düzgün ve ince olmadığı için bazı yerlerde resim güzel görünmedi. Fotoğraf makinem dijital değil ama taratabilirsem yollarım. Herşey için teşekkür ederim.
Başak Özmen

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Münevver, ben de farklı kremalar denemeyi çok istiyorum. Umarım yakın zamanda bulurum bir fırsat.

Başak birkaç ufak sorun dışında pastandan memnun kalmana sevindim. Resmini de görmeyi çok isterdim. Neyse tarif faydalı olduysa ne mutlu bana.

Hanife dedi ki...

Tek kelimeyle harika olmus Isil..
Ben daha seker hamurunu bile deneyemedim:) Senin yaptiklarini gordukce imreniyorum..
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

pasta harika ellerinize sağlık çocuklarımın yaşgünlerine yapmak isterim fakat resimlemeyi daha açıkca yapabilseydiniz açıkcası pek anlaşılmıyor

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım,
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Yalnız krema tarifini ben mi göremiyorum acaba sadece desen çiziminin anlatımı var. Krema tarifini nerden görebilirim? Teşekkürler. Burçin...

hanimiş dedi ki...

Hanife merhaba,
Sen neler neler yapıyorsun pasta mı yapamayacaksın. Hele şeker hamurlu bir pastaya bence niyetlensen hayli hayli yaparsın.

Güliz, yaparken fotoğrafladım aslında ama yeterince açıklayıcı olmadı galiba. Deneyeceksen her türlü soruna her zaman açığım.

Burçin teşekkürler. Buraya tıklarsan 6. maddede tarifi var. Galiba anasayfadan baktın sadece. Altında "yazının tamamı" diye bir sekme var oraya tıkladığında yazının geniş haline ve tarife ulaşabilirsin.

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım,

Görmemişim kusura bakmayın. Çok teşekkürler. Ben bu yötemi oğluşlarım için spiderman li olarak denemek istiyorum. Biraz detaylı ama umarım iyi sonuç elde ederim. Tekrar teşekkür ederim. Burçin.

irem dedi ki...

Hem çok güzel bir teknik hem de evde bulunmayan herhangi bir malzeme istemiyor sadece krema donduktan sonra yağlı kağıttan çıkarırken kırılma ihtimali beni korkutuyor.. en kısa zamanda denicem

hanimiş dedi ki...

Burçin örümcek adam için uygun bir desen bulursanız bence çalışmak çok zor olmayabilir. Size şimdiden kolaylıklar dilerim.

İrem evet gerekli malzemeler son derece basit şeyler. Hem de desen seçme özgürlüğü sınırsız. Kırılma ihtimalinden hiç korkmayın, yeterince kalın yaparsanız sapasağlam oluyor.

Adsız dedi ki...

merhaba ya ben bu pasta üzerine desen nasıl yapılıyo tam anlayamadın ayrıntılı bi şekilde bana anlatabilirmisinizz lütfenn

hanimiş dedi ki...

Merhaba anonim (keşke isminizi belirtseniz böyle yazmak zor oluyor). Gerek yazıda gerekse yorumlarda elimden geldiğince açık anlatmaya çalıştım. Siz yazılanları okuduktan sonra hangi kısmı ile ilgili daha açık bilgi istediğinizi belirtirseniz yine yardımcı olmaya çalışırım.

Adsız dedi ki...

adım melisa ben bu resim nasıl pastanın üzerine aktarılıyo orasını pek anlayamadım :S

Adsız dedi ki...

adım melisa ben bu desen tam olarak pasta üzerine nasıl aktarılıyo orasını anlayamasım :((

Adsız dedi ki...

bide bu kremaya rengini gıda boyasıylamı veriyosunuzz

Adsız dedi ki...

yaptımmm yaptımmmm :) aynı sizin pasatnız gibi aslanlı yaptım ama rengi farklı oldu ben gıda boyası kullanmadım krem şantinin kakaolusu ve çileklisiyle yaptımm pembe bir aslan yaptımm :)))

Adsız dedi ki...

Detaylı tarif için çok teşekkürler.
ilk pasta yaptığımda bu yöntemi deneyeceğim.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Isil
Oncelikle Defnosun dogumgunu pastasi icin biraktiginiz yoruma cok tesekkurler. Beni cok mutlu ettiniz. Ikincisi ise ay sonuna dogru yapmayi planladigim bir pasta icin bu teknigi anlatarak bana cok iyi bir fikirverdiniz. Cok cok tesekkurler. Sonuncusuda pasta cok sevimli olmus, ellerinize saglik. Sevgiler

hanimiş dedi ki...

Melisa sen bu yorumu yazalı çok olmuş ama ben yeni görüdüm kusura bakma. Yaıda ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştım ama hangi kısmı ile iligli soru işareti varsa kafanızdan bana mail atabilirsiniz ve evet gıda boyası ile renklendiriliyor.

Rica ederim Burcu umarım dener ve bizimle de paylaşırsın.

Merhaba Nükhet, gördüm ki sen de pasta yapmayı çok seviyorsun eminiöm bu yöntemi kullanarak da güzel pastalar yapacaksın. Selamlar

Adsız dedi ki...

Son 24 saattir ilklerden gidiyorum...Nedense bir cesaret geldi bana :)
Perşembe günü rahmetli kuzenimin oğlu için doğum günü partisi yapıcam.2-3 farklı seçenekten sonra en sonunda spiderman'li pasta yapayım dedim...Bunun için ilk kez şeker hamuru da aldım ama şeker hamurlarıyla spiderman değil gül vs. yapmak daha cazip geldi...
Ben de Şubat ayında "aaaa ne güzel olmuş" dediğim bu krema transfer yoluyla pastaya resim eklemeye karar verdim.Daha önce cesaret edememiştim.(yukarıda yorumum bile var :P )
Kremam şu an dolapta...
Yaklaşık 24 saat sonra pastayı yapıp üzerine koyacağım.Umarım kağıtta durduğu gibi görünür pastanın üzerinde de...
Gerçekten çok teşekkür ediyorum!
İnsanlar bildiklerini hep diğer insanlarla karşılıksız paylaşsa keşke.
Sevgiler,öpücükler...

hanimiş dedi ki...

Burcu merhaba,
Sana şimdiden kolayu gelsin. Krema buzdolabında taş gibi olur. Transfer yapmadan bir süre önce çıkarıp bekletirsen sonra da çırpıp kullanırsan bence gönlüne göre bir pasta yapabilirsin. Sonucu da bizimle paylaş olmaz mı?

Adsız dedi ki...

kremadan kastım örümcek deseni idi yağlı kağıttaki..
dolapta olan şekil verdiğim kremamdı yani...
pastamın üzerine başarıyla geçirdim şeklimi.sorunsuz bir şekilde.
yalnız bir kısmı azıcık bozulmuş üzerine su damlatmış bizimkiler(kimse suçu üzerine almadı gerçi ama)
işin en kötü kısmı örümceği kimsenin yiyememesi oldu...
pastanın üzerinden sıyırıp aynen çöpe :)
daha az yağ içeren bir krema bulmak gerçekten de şart...
benim pastam şurada bakmak isterseniz...
tekrar çok teşekkür ederim!
sevgiler!
http://chaplincafe.blogcu.com/3601203/

Adsız dedi ki...

iyi aksamlar
seker hamurundan sonra meraktan beni catlatan krema transferinide en sonunda yapabildim:D
sonuc ilk deneme icin yine iyi diyebilirim,görenler cok begendi ama ben sizin aslana baktikca bende niye böyle oldu diyorum
kremayi farkli yaptim,baska bi siteden aldigim tarife göre yani
cizgilerimin üzerine krema gelmis,nasil oldu anlamadim,onlardan rahatsiz oldum
bide seklimi pastanin üzerine sorunsuz yerlestrdim fakat desenim biraz kalin oldugu icin sonradan ekleme oldugu cok belli oldu bence
sana bi maille resmi gönderme imkanim var sanirim,hangi adrese yoliycam söylersen bana daha iyi yardimci olabilirsin.
simdiden tsk ederim
Arzu

hanimiş dedi ki...

Merhaba Arzu,
hanimis@gmail.com adresine yollayabilirsin. Merak ettim ben de sonucu :)

Adsız dedi ki...

resmi az önce gönderdim umarim yolunu sasirmadan sana ulasir:)

hemen gelen cevap icin ayriyetten tskler
Arzu

hanimis dedi ki...

Arzu mailini aldım, sana biraz rotarli da olsa cevap yazdim. Sen zaten kendin sorup kendin yanitlamissin. KRemasini baska bir siteden aldim demissin. Benim yazdigim tarif her ne kadar yogun yag icerigi dolayisi ile ic acici gorunmese de basina gelen soruna cozum olabilir. cabuk katilasan ve bu yontemi calismak icin cok uygun olan bir tarif. Desenin kalin oldugu icin sonradna ekleme oldugunun belli olmasi normal. aslinda benim yaptiklarim da oyle oluyor. Ama pastayi oda sisina cikarip biraz yumusamasini bekleyip bir spatula ya da bicak yardimi ile eklenen desen ve pastadaki hakim kremayi birbirine yedirebilirsin. Ben begendim ilk denemeni. Ellerine saglik. Bir sopnraki denemede cok daha mutlu olacagina eminim sonuctan. Selamlar

Adsız dedi ki...

isil tekrar merhaba

sana yeni krema transferi denedigim pastanin resmini mailledim az önce:-D
bu sefer sisli bi görüntü olmadi

iyi aksamlar dilerim

Arzu

Adsız dedi ki...

Arzu yeniden merhaba,
İnsan tecrübe kazandıkça yaptıklarından çok daha memnun oluyor değil mi? Resimlere baktım. Dediğin gibi dolaptan çıkarıp resmin o sertliğinin biraz gitmesi (çözülmesi) sonucu bıçakla onu yedirmek daha temiz bir görüntü olmasını ve sonradan eklenen bir resim gibi görünmesini engelliyor. Şimdi sıra daha detaylı ve katmanlı bir çalışmada.. Ellerine sağlık.

yasin dedi ki...

merabalar ben profesyonel pastacılık yapıyorum ve mesleğimi iyi bişekişde yaptığımı düşünüyorum bu krema tranferi çok hoşuma gitti bunu mutlaka deniycem ama kremanın daha yağsız ve daha lezzetli olması lazım bunun için kafamda bikaç öneri var isterseniz paylaşabilirim

hanimiş dedi ki...

Pek tabii Yasin çok isteriz önerilerinizi öğrenmeyi. Zira başka çeşitte kremalar ile de denedim ama bu tarifteki gibi temiz bir sonuca ulaşamadım. Merak içinde sizin önerilerinizi bekliyorum. Yine buraya yorum birakabilir ya da hanimis@gmail.com adresind3en bana yazabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,

Bu yöntem çok hoşuma gitti. Denemek istiyorum ama yağ oranı korkutuyor. Beyaz konfiseriyi renklendirip yapsam olur mu? Ne kadar çikolata kullanmam gerekir? Ve siz hiç çikolatayla denedinizmi? Eski bir tarifmiş, umarın cevaplayabilirsiniz. Yeğenimin doğum gününde denemek isdtiyorum. 26 cm. lik kalıpla yapacağım. Yaklaşık bir gramaj verebilirmisiniz?

hanimiş dedi ki...

Merhaba Fatoş,
Yağ oranı insanı ilk etapta rahatsız ediyor ama sadece üst süslemede kullanıldığı için yerken fazla rahatsızlık vermiyor merak etme. Evet ben beyaz cikolata ile de buna benzer denemeler yaptım. ama konfiseri önermiyorum. Mümkünse fildişi küvertür ile çalış. Sanırım küçük bir resim için 200 gr fazla fazla yetecektir.

Adsız dedi ki...

Tekrar Merhaba Işıl Hanım,

İnternette dolaşırken yabancı bir sitede sizinkine benzer bir transfer gördüm. Sanırım royal ıceingle yapılmış. İngilizcem olmadığı için yapılışını anlayamadım. Adresi http://www.madbaker.net/2007/10/mad-about-a-giraffe-cake/. Belki sizede fikir verir diye düşündüm. Şeklin altına bir tabaka yerleştirilmiş gibi. Kremadan uzak tutmak için olabilir mi? Sizinde ilginizi çekerse nasıl yapılacağını bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Fatoş,
Yazdığın linke baktım. Orada kullanılan teknik donmuş krema transferi değil. Royal icing olarak adlandırılan yumurta akı ve şekerden yapılan bir krema vardır. Önce akıcı olan bu krema bir süre durunca sertleşir. Yolladığın linkteki kimse royal icing ile çizmiş resmi ama kırılmadan pasta üzerine aktaramadığı için altına şeker hamurundan bir zemin yapmış. Fırsat olursa bir gün o yöntemle de birşeyler hazırlayıp Hanimiş'e koymaya çalışırım. Selamlar

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,

Nihayet sonunda bu tekniği denedim. Siz önermediniz ama ben evdeki çok miktarda olan konfiserimi kullanmak istedim. Bir donuld duck resmi buldum. Ana hatlarını çikolatalı ganaj blokundan eritip çizdim. Sonra konfiseriyi toz boyalarla renklendirmeye çalıştım ama olmadı. Kesinlikle rengi değişmedi. Bende sadece elimde kırmızı ve yeşil olan sıvı boyadan ekledim. Onlarla rengi oldu ve kağıttan yaptığım külahlarla boyadım. Ancak kırmızı boyayı çok eklediğimden belki çok sert oldu. Sıkmak mümkün olmadı . Şeker hamuru gibi elimle yerleştirdim ama bu da kırmızı kullandığım yerlerde şeklin bozulmasına sebep oldu. En son aşamada elimde kalan tüm renkleri ve çikolatalı ganajı karıştırıp 2. katı yaptım. Ama ilk katta ince kalan yerlerden belli oldu rengi. pastanın üzerine çevirmek çok kolay oldu. Daha çevirirken kağıt kendini bıraktı. Kırılmada yaşamadım.Kesmeden 2 saat önce dolaptan çıkarmama, sonic blade kullanmama ve bıçağını ısıtmama rağmen kesemedim. Çikolata çok sert olmuştu. En sonunda dilimlerken üzerinden almak zorunda kaldım. Sizin kremanızda da böyle sorun yaşanıyor mu acaba? Çocuklar bayıldılar. Fotoğrafınızı emailinize gönderiyorum. Sizin fikrinizi de merak ediyorum. Teknik için çok teşekkür ederim.

hanimiş dedi ki...

Fatoş merhaba,
Ancak cevap yazabiliyorum lütfen kusura bakma. Öncelikle senin yaptığın krema transferi değil çikolata transferi olmuş. Aynı yöntem kullanılarak ama çikolata ile de resim transfer etmek mümkün.

Konfiseri ve hazır ganaş da bir nevi çikolata aslında. Ama renklendirmede yaşadığın problemler çok normal. Zira çikolata renklendirmek için ayrı çikolataya özel boyalar mevcut. Bir şekilde bu problemi çözmüş görünüyorsun gerçi.

O kırmızının sertleşmesi de zannediyorum erittiğin çikolatanın artık soğuyarak donmaya başlamasından kaynaklanıyor. Belki yine ısıtsan böyle zorluk çekmeyecektin.

Aktarmada problem yaşamamamn normal. Zira çikolata donunca son derece güçlü bir katman halini almıştır. Yine keserken yaşadığın problem de aynı. Yani nasıl ki çikolatadan kalıbı kesmek zorsa senin transferini de kesmek zor olacaktır.

Sonuçta aslında her ikisi de transfer. Resmi pastanın üzerine aktarabildiysen gönlüne yattıysa ne güzel. Ama yok bu sertleşme meselesi canımı sıktı diyorsan o zaman krema transferi yapmanı öneririm ki böyle oluna resim pasta ile bütünleşiyor ayrı bir katman gibi değil de adeta pastanın üzerine çizmişsincesine homojen duruyor.

Adsız dedi ki...

Cevabın için çok teşekkür ederim.
Kırmızı kısmı yeniden eritmeme rağmen erimedi. Boyayı çok miktarda eklediğimden sanırım çikolatanın yapısını bozdu.
Bir dahaki sefere krema transferini deneyeceğim.
Sonuçta kesemesem de ufaklığın yüzünde gördüğüm sevinç beni çok mutlu etti. Yöntem için ve sabırlı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

hanimiş dedi ki...

Fatoş esas ben tecrübelerini paylaştığın için teşekkür ederim. Senin de dediğin gibi pasta sahibi beğendiyse o aslında en güzel pasta..

renklipastalar dedi ki...

Bu transeferi ikinci defa denedim.Çok memnun kaldım. Sayfamda yayınladım. Umarım gelir bakarsın. Çok sevinirim doğrusu. www.renklipastalar.blogspot.com. Tarif için senin sayfanın linkini verdim. Bunu ikinci denememde de yine yaptım. Doğrusu kendime henüz tarifini verecek kadar güvenmiyorum. Fikrini gerçekten merak ediyorum doğrusu. Bir sorum var. Her iki denemem de de transferi pastaya yerleştirirken kırılıyor. O konuda sorun yaşıyorum. Kırılsada pastanın üzerine birşekilde yerleştiriyorum, sonunda bi şekilde oluyor ama kırılmasa tabii daha iyi olacak. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. İnşallah bana geri dönerseniz. Bir daha ki denememden önce bu bilgiye ihtiyacım var. Şimdiden tşk ediyorum. Görüşmek üzere...

hanimiş dedi ki...

Merhaba Renkli Pastalar, transferi son derece güzel uygulamışsınız ellerinize sağlık. İyice soğutmuyor musunuz acaba? Kırılmasının sebebi bu olabilir. Bir de desen geniş bir alanda ise çok özenli olmak gerekiyor. Aktarırken desenin uzerinde bulundugu sert bir zemin (tepsi, karton vs.. gibi) kullanabilir ve onunla birlikte deseni yerleştirebilirsiniz.Böylelikle daha güvenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.

Adsız dedi ki...

selam ben genllikle krema transferiyle yapıyorum pastalarımı herkes beğeniyor tatdı iyi olduktan sonra kimse kremanın yağlı olduğuna bakmıyo oğlumun doğumgünü pastalarını artık hep bu şekilde yapıyorum yeni krema tarifinizi dört gözle bekliyorum

pembecikolata dedi ki...

Işıl Hanım Merhaba;
Gerçekten bravo...ellerinize sağlık
Oldukça marifet isteyen bir yöntem sizi tekrar tebrik ediyorum...

ışın dedi ki...

Merhaba Işıl hanım ismim Işın öncelikle ellerinize sağlık pastalarınız mükemmel görünüyor.
Ben de yılbaşı için denemek istiyorum ama bir sorum olacak ben pastayı hazır kekten yapıcam çünkü kek tutturamıyorum:(
Üzerine krem şanti mi krema mı koymalıyım resim yerleştirirken kayarsa diye korkuyorum ilk deneme olacağı için pastanın üstüne koyduktan sonra kağıdı çıkarıcam pastayı da bir gün öncesinden mi yapmalıyım yani pastanın üstünü komple kapattıktan sonra şekli transfer edicez sanırım.
Katmanları anladım ama bu kafamı karıştırdı eğer cevabınız krema ise bir krema tarifi rica edebilir miyim?şeklin bozulmasını istemiyorum lütfen.
Teşekkür ederim...

Esma dedi ki...

Bu harika bir teknik kesinlikle deneyecegim.Oglumun dogumgününde internetten spiderman resmi sparis vermistim bu teknigi ozaman ögrenmis olsaydim kendim evde yapardim.En kisa zamanda deniyorum cok heyecanlandirdi bu teknik beni :):):).

hanimiş dedi ki...

Işın Hn,
Yorumunuz gozumden kacmis. Cok ozur dilerim vakitli bir sekilde yanitlayamadigim icin.. Gerci gorur musunuz bu cevabi bilemiyorum ama baska merak edenler faydalanir belki diye yine de yanitlayayim.

PAstanin disinda sertlesen, donan bir krema kullanmaniz en iyisi olacaktir. Ya da istediginiz bir krema ile kaplayin ama resmin altina zemin olacak kismi yine yagli krema ile kaplayin.

Evet pastanin uzerini tamamen kapladiktan sonra transfer islemini yapiyoruz.

Krema olarak en iyi tutan krema 200 ml sut kremasini kaynatip icinde 200 gr bitter kuvertur erittigimiz ganas krema olacaktir. Ama acik renk bir zemin istiyorsaniz o zaman dilediginiz krema ile kaplayip son olarak en ust kisma ince bir sekilde dekor icin hazirladiginiz kremadan surebilirsiniz.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Esma Hn,
Gercekten de bu yontem sayesinde yenilebilir baski kullanilan pek cok yerde suslemeyi kendi kendimize hazirlamamiz mumkun olabiliyor.

Adsız dedi ki...

bu cox gozel bir yoldur men omrunde ilk defedi bele bir wey gorurem bura heqiqetende cox maraqlidir

hanimiş dedi ki...

Beğenmenize sevindim. Selamlar..

superisipastaevi dedi ki...

merhaba ışıl hanım. Daha önce çikolata transferi denedim ama şimdi krema transferi yapmak için kızımın doğumgünü için. En fazla kaçgün önceden hazırlayabilirim. Yani bloom resmi yapıcam buzlukta kaç gün bekletebilirim. Önceden hazırlayıp kolaylık olmasını istiyorumda. Şimdiden teşekkürler

hanimiş dedi ki...

uzun sure buzlukta bekletebilirsiniz. Birkacgun onceen hazirlayip koyabilirsiniz buzluga..

Adsız dedi ki...

acaba royal icing ilede transfer yapabilirmiyiz?

hanimiş dedi ki...

Evet royal icing ile de transfer yapılabilir ama bekledikçe ok fazla sertleşeceği için transfer sırasında dikkatli olmak gerekir

esra dedi ki...

teşekkürler hemen denyeceğim..ayrıca kitabınızda bi harika ellerinize sağlık..:)

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.