15 Ekim 2007

MUTFAK ÖLÇÜLERİ ÇEVRİM TABLOLARI


"Sevgili hanımlar , ölçülerimiz kaşıkla, bardakla" ... diye tanıtılır bazen yemek programları, ya da gazetelerin haftasonu verdikleri yemek ekleri. Hani evinde tartısı veya ölçü kapları olmayanlar için kolaylık olsun diye. Hadi kaşık neyse.. üç aşağı beş yukarı denktir kaşıkların ebatları ama mevzu bahis olan bardak olunca işler karışıyor. Hangi bardak? Öyle çok farklı ebat ve çeşitte bardak var ki. Mesela benim bu konuda yaşadığım son mağduriyeti anlatayım izninizle.
Annemin tarif defteri. Pek çok "anne tarif defteri" gibi annemin de konu komşudan, gazeteden, televizyondan, akrabalardan aldığı, beğenip tariflerini kaydettiği bir defteri var. Defterdekilerin çoğu yıllarca yapıla yapıla anne klasiği haline gelmiş. Geçenlerde bu defterden bir tarif denemeye giriştim, lakin her zaman pamuk gibi olan hamur ben yaptığımda kaskatı oldu. Neden böyle oldu acaba diye konuşurken annem hatırladı, ben bardak ölçülerini ikiye bölüp ayarlıyorum diye " bizim zamanımızda bardaklar daha küçüktü". Oysa ki pratik bulduğu ölçülerin yanına gr, ml gibi karşılıklarını da not etmiş olsa hiç olmazsa sonraki (!) kuşaklara daha sağlıklı tarifler bırakmış olurdu.

Pek tabii hiçbir mutfak profesyoneli kullandığı malzemeyi kaşıkla, bardakla ölçmez. En kesin ve doğru yöntem her zaman malzemeyi tartmaktır. Katılar için mutfak tartısı, sıvılar için hacim gösteren ölçekler kullanmak en doğrusu. Zira yemek yapmak, hele hele pastacılık kimyasal formüller üzerine kurulu. Bazen kabul görmüş bir tarifin aynısını yapmak için birebir formülüne sadık kalmak gerekebiliyor.

Pastacılık ile ilgili yeterli Türkçe kaynak bulamadığımız aşikar. Bu nedenle dil bilelim bilmeyelim pek çoğumuz özellikle internet üzerinde yabancı kaynakları izliyoruz, denemek istediğimiz bir tarif ile karşılaşınca da yazılanlar başka bir dünyadanmış gibi görünüyor göze: pound, inch, fahrenheit, cup bizim alışık olmadığımız birimler..

Ben sürekli 8 inch kek kalıbı kaç cm idi, 350 F kaç dereceye denk geliyordu, 1 cup şeker kaç gramdır gibi soruların cevabını kitapların arkasındaki tablolardan veya internetten bakmaktan yoruldum, kendime pastacılıkta sık kullandığım malzeme ve birimleri içeren tablolar hazırladım. Zannediyorum ki bu konuda yalnız değilim, umarım sizler için de faydalı olur. Bu yazı özellikle yabancı kaynaklardan tarif denerken ölçülerin çevrilmesi konusunda zorluk yaşayanlara ithaf edilmiştir :)

En doğru ölçüm için:

•Kuru malzemeleri doğru bir şekilde ölçmek için en garantili ve doğru yöntem elbette ki mutfak tartısı kullanmaktır.
•Eğer bir alet edevat yardımı ile ölçülecekse o zaman standart ölçme kapları ve kaşıkları kullanılmalıdır. Zira "1 bardak toz şeker" dendiğinde herkesin elinin altındaki bardağın hacmi farklı olacağından bu ölçü kesin bir bilgi vermemektedir. Özellikle Amerika'da sıkça kullanılan kap (cup) ölçüleri nispeten bu konuda daha emin sonuçlara ulaşılmayı sağlamaktadır. Buna göre 1 kap = 236 ml. dir, standarttır. Tarifte "1 kap un" dendiğinde bu herkes için eşit miktardaki malzemeyi ifade etmektedir.
•Un, nişasta, pudra şekeri ve kakao ölçülmeden önce bir tel yardımı ile karıştırılıp havalandırılırsa daha doğru bir sonuç verecektir.
•Tarifte eğer kuru malzemenin önce elenmesi söyleniyorsa o zaman eledikten sonra ölçmek daha doğru sonuç verecektir.
•Tarifte "silme" tabiri kullanılıyorsa (mesela 2 silme kaşık nişasta gibi ) malzeme kap veya kaşığa konduktan sonra bir bıçak veya spatula yardımı ile üst kısmı düzlenmelidir. Eğer "tepeleme" deniliyorsa o zaman kap veya kaşık ile kuru malzeme bol bir şekilde alınmalı kabın veya kaşığın biraz üzerinde tepe oluşturacak şekilde kalmalıdır.
•Sıvı malzeme ölçülürken malzemeyi koyduğunuz litrelik ölçü kabı düz bir zeminde bulunmalı ve göz hizasından bakarak miktar okunmalı.
•Aşağıdaki tablolarda geçen teaspoon (çay kaşığı) ve tablespoon (yemek kaşığı) bizde kullanılan kaşıklarla aynı değildir. Teaspoon (yaklaşık olarak) bizdeki tatlı kaşıklarına tekabül eder, tablespoon kullanılacağı zaman da yemek kaşığını tepeleme kullanmakta fayda var.

1. not: ölçme kolaylığı sağlaması açısından bazı miktarlarda çok az yuvarlama yapılmıştır
2. not: yabanci kaynaklarda rastlayabileceginiz: dash = tutam, pinch = çimdik
3. not: yaprak jelatin ve toz jelatin ağırlıkları aynı olduğu müddetçe birbiri yerine kullanılır
4. not: 1 ölçü kabartma tozu yerine 1 ölçü karbonat + yarım ölçü tartar tozu kullanılabilir
5. not: 1 kap esmer şeker yerine 1 kap toz şeker + 2 yemek kaşığı pekmez kullanılabilir

"En yakın zamanda ısı - uzunluk - ağırlık çeviri programı da eklenecektir"























































































































































































































































































































































































































































































































BAZI KURU MALZEMELER İÇİN
SIVI MALZEMELER İÇİN
UN & PUDRA ŞEKERKEKUNKAKAO
1/4 teaspoon1.25 ml
1/8 cup = 15 gram1/8 cup = 10 gram1/8 cup = 15 gram
1/2 teaspoon2.5 ml
1/4 cup = 30 gram1/4 cup = 20 gram1/4 cup = 30 gram
3/4 teaspoon3.75 ml
1/3 cup = 40 gram1/3 cup = 25 gram1/3 cup = 40 gram
1 teaspoon5.0 ml
3/8 cup = 45 gram3/8 cup = 30 gram3/8 cup = 45 gram
1 ¼ teaspoons6.25 ml
1/2 cup = 60 gram1/2 cup = 50 gram1/2 cup = 60 gram
1 ½ teaspoons7.5 ml
5/8 cup = 70 gram5/8 cup = 60 gram5/8 cup = 70 gram
1 ¾ teaspoons8.75 ml
2/3 cup = 75 gram2/3 cup = 65 gram2/3 cup = 75 gram
2 teaspoons10.0 ml
3/4 cup = 85 gram3/4 cup = 70 gram3/4 cup = 85 gram
1 tablespoon15.0 ml
7/8 cup = 100 gram7/8 cup = 85 gram7/8 cup = 100 gram
2 tablespoons30 ml
1 cup = 110 gram1 cup = 95 gram1 cup = 125 gram
1/4 cup60 ml
TOZ ŞEKERESMER ŞEKERTEREYAĞ & MARGARİN
1/2 cup120 ml
1/8 cup = 30 gram1/8 cup = 25 gram1/8 cup = 30 gram
3/4 cup180 ml
1/4 cup = 55 gram1/4 cup = 50 gram1/4 cup = 55 gram
1 cup240 ml
1/3 cup = 75 gram1/3 cup = 65 gram1/3 cup = 75 gram
1 ¼ cups300 ml
3/8 cup = 85 gram3/8 cup = 75 gram3/8 cup = 85 gram
1 ½ cups360 ml
1/2 cup = 115 gram1/2 cup = 100 gram1/2 cup = 115 gram
2 cups480 ml
5/8 cup = 140 gram5/8 cup = 125 gram2/3 cup = 150 gram
2 ½ cups600 ml
2/3 cup = 150 gram2/3 cup = 135 gram3/4 cup = 170 gram
3 cups720 ml
3/4 cup = 170 gram3/4 cup = 150 gram7/8 cup = 200 gram


7/8 cup = 200 gram7/8 cup = 175 gram1 cup = 225 gram
Bal, pekmez ve glikoz için
1 cup = 225 gram1 cup = 200 gram1 stick = 115 gram
1 cup = 240 ml = 340 gr
HİNDİSTAN CEVİZİTOZ BADEMFİLE BADEM


1/8 cup = 10 gram1/8 cup = 20 gram1/8 cup = 10 gram
1 teaspoon =
1/4 cup = 20 gram1/4 cup = 40 gram1/4 cup = 20 gram
Kabartma tozu3,5 gr
1/3 cup = 25 gram1/3 cup = 55 gram1/3 cup = 25 gram
Karbonat4,7 gr
3/8 cup = 30 gram3/8 cup = 65 gram3/8 cup = 30 gram
Tuz4,7 gr
1/2 cup = 40 gram1/2 cup = 85 gram1/2 cup = 40 gram
Tarçın, toz zencefil2,3 gr
5/8 cup = 45 gram5/8 cup = 105 gram5/8 cup = 50 gram


2/3 cup = 50 gram2/3 cup = 110 gram2/3 cup = 55 gram
Jelatin
3/4 cup = 60 gram3/4 cup = 130 gram3/4 cup = 60 gram
1 adet yaprak jelatin3 gr
7/8 cup = 65 gram7/8 cup = 150 gram7/8 cup = 70 gram
1 Tbs toz jelatin9 gr
1 cup = 75 gram 1 cup = 170 gram1 cup = 80 gram

























































































































NE KADAR KAPLAMA HAMURU LAZIM?
NE KADAR KEK HAMURU LAZIM?
16 cm yuvarlak kalıp için400 gr
20 cm yuvarlak kalıp için7 cups (1680 ml)
20 cm yuvarlak kalıp için500 gr
22 cm yuvarlak kalıp için8,5 cups (2040 ml)
25 cm yuvarlak kalıp için700 gr
30 cm yuvarlak kalıp için13 cups (3120 ml)
30 cm yuvarlak kalıp için1000 gr
20 cm kare kalıp için7 cups (1680 ml)
16 cm kare kalıp için650 gr
25 cm kare kalıp için11 cups (2640 ml)
20 cm kare kalıp için1000 gr
30 cm kare kalıp için14,5 cups (3480 ml)
25 cm kare kalıp için1300 gr



30 cm kare kalıp için2000 gr

27 yorum var:

nes dedi ki...

harika bir iş. ellerine sağlık. harikasın herzamanki gibi :)

fidaneli dedi ki...

hocam, walla oyle ıyı oldu ki, bu tablolar.. Emeğıne sağlıkk..

cekırge

lalecik dedi ki...

Işılcığım çok teşekkür ederim bilgiler için.

sunrise dedi ki...

Aman Allah Razi olsun sizden. Bu ne buyuk bir hizmet? Hemen print edip mutfagimin bas kosesine asacagim. Elleriniz, kafaniz dert gormesin.
Sevgiyle

kremacı hasan dedi ki...

the ogre tmenaşmışsın sen olayı... bacıların bacısı

Müge dedi ki...

Valla çok süper oldu bu tablo işi, ellerine sağlık emeğine sağlık.
Başucu kaynağı gibi.
Çok sevaba girdin diyorum ben

Aylin'in Pastalari dedi ki...

Işıl'cığım,
eline sağlık, ne kadar güzel anlatmışsın hepsini. Gerçekten her buzdolabının üzerinde olması gereken bir tablo olmuş. Sevgiler,
Aylin

nino dedi ki...

ahhh canim gecen ben birkac tane verdim amaseninki superrrrrrrrrrr olmus ne kadar cok insandan hayir dua aldin bilemezsin sagol canimcim bu arada kardesimin istedigi kurbisleri sana mail atmistim senden cevap gelmedi cok zaman oldu fiyatini ve banka hesap numarani bana mail atarmisin diye yazmistim aldinmi canimcim

suzi dedi ki...

Harikasın....Süpersin.......

hanimiş dedi ki...

Hanımlar esas siz sağolun desteğiniz ve güzel sözleriniz için. Ama unutmayınız ki bu tablolar henüz eksik. Daha buna ounce-pound-fahrenheit-inch çevrimleri eklenecek ki onlar da olmazsa olmaz... Ama onlar hakkında değişik bir çalışma yürüttüğüm için biraz vakit alabilir eklemem.

Neslihan, çekirge, Hatice, Müge, Aylin, Suzi, bacım Hasan, faydalı birşey olduysa bu yazı ne mutlu bana. Oldukça dikkat ve özen göstermeye çalıştım.

Lale bu ne şeref, ayran içtik de ayrı mı düştük..

Nihan çok özür dilerim senden. Az evvel mail yolladım gerekli açıklama ve özürleri içeren.

masalmutfagi dedi ki...

Işığııl senden her eve lazım canım...:)))muhteşem olmuş accayip işe yarayacak..:))ellerine sağlık

bocuruk dedi ki...

Sevgili Işıl,
Her zamanki gibi çok yararlanacağımız bir yazı hazırlamışsın. Teşekkürler:)
Sevgilerimle...

Nezaket dedi ki...

Hemen print edile ve buzdolabina asila, liste tamamlaninca yenisiyle degistirile... Eline saglik bu guzel calisma icin Isil. Enson Martha Steward brownie maceramdan sonra yabanci kaynak kullanmamaya karar vermistim. simdi ise guvenilir bir kaynaga basvurabilirim olculerde :) Tekrar ellerine saglik...

ESRA KARS dedi ki...

Hocam ellerine sağlık.Çok yararlı bir tablo olmuş.Resimler için özür dilerim.Söz yarın mail atıyorum :)
Sevgiler...

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Merhaba Işılcığım, adaşım,
Bu ölçü işi beni nasıl mutlu etti anlatamam. Ölçü kaplarım olmasına rağmen bazen ben de sıkıntılar yaşıyordum senin gibi. Sürekli elimde hesap makinesi topla, çıkar, çarp, böl derken daha başlamadan zihnim yoruluyordu.
Bunu hemen buzdolabımın üzerine yapıştıracağım.
Bir de bazı özelliği olan kekler,
pandispanyalar pişirilirken fırının hangi ayarında hangi katında pişirilmesi gerektiğini çoğumuz yazmıyoruz. Mesela ben makaronları da turbo ayarında pişirdiğim için üzerleri hep çatlıyordu. Oysa turbo da pişirmemek lazımmış bunu yeni öğrendim.Şimdi artık üstü çatlamamış makaronlar pişirmiyorum.
Bunun gibi aklına gelen incelikleri de bizlere aktarabilirsen hepimiz çok seviniriz.Bu faydalı ve güzel çalışma için çok teşekkür ederim
Sevgilerimle...

banu gökşin dedi ki...

ısıl canım valla cok ıyı oldu. cok tesekkur ederız. sevgıler gorusuruz..

Hülya dedi ki...

Başarılı ve çok emekli bir iş...Teşekkürler..

nino dedi ki...

canim simdi print aldim tabloyu tekrar tekrar sagol hele benim gibi buralarda olcu malzemeleside bulamayan biri icin cok iyi oldu opucukler

semiramis dedi ki...

süperrrr. ne diyim, ben de yapiyim diyodum. hazira kondum.
tesekkurler, ellerine saglik.

Burcu(chaplincafe) dedi ki...

İNTERNETTEKİ EN İYİ KAYNAK BU SANIRIM.
Hepimizin çok ama çok işine yarayacak bu faydalı "eser"i bizimle paylaştığın için sonsuz teşekkürler...
Sevgiler.

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Canımcım o kadar yoğunluğunun içinde bu kadar emek isteyen bir araştırmayı yapmak her yiğidin harcı değildir . Her an elimizin altında bulundurulması gereken değerli bir kaynak oluşmuş gerçekten de . Emeğine ve yüreğine sağlık . Senin gibi bir değerli bir insanla tanışmak şart oldu artık bizim için . En kısa zamanda görüşmek ümidiyle kocaman öpücükler....

Krema dedi ki...

O kadar işime yaradıki çıktısını alıp buzdolabının üstüne bile astım :) Çok teşekkürler

undan pasta dedi ki...

yaptığınız işi önemsiyor taktirle karşılıyorum sizlergibi bildiğini saklamayan araştırmacı bir neslin varlığı beni fazlasıyla mutlu etti ölçümler için çok teşekkürler usta öğretici sabri ağırbaş

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Bu blog olduğu gibi herşeyiyle muhteşem. Elinize kolunuza yüreğinize sağlık. İlk defa bu kadar entellektüel bir yeme içme bloğu okuyorum. İnanın gani gani faydalanacağım .
Üstelik tam da 1 ay sonra yeme içme üzerine bir okula başlayacakken muhteşem bir motivasyon oldu bu bana. Çok teşekkürler.

sevgiler
ayse eser

hanimiş dedi ki...

ne mutlu bana.. tesekkur ederim yorum bırakan herkese

Kurabiye Tarifleri dedi ki...

Teşekkürler Işıl hanım. Herkese lazım bilgi.

Ayrıca bu ölçü listesi de ilginizi çekebilir http://www.pasta-tarifi.com/tarif-olculeri.php

Ağlayan Kek dedi ki...

Harika. Teşekkür ederim :)