04 Eylül 2005

KEPEKLİ ELMALI TART


Adının kepekli olduğuna aldanmamak gerek. Zira içinde kepek kelimesi geçen herşey düşük kalorili olmuyor. Mesela bu tart...

Malzemeler:

  • 2,5 su bardağı kepek unu
  • 150 gr margarin, küp küp kesilmiş
  • 1/2 su bardağı esmer şeker
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 3 orta boy elma
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı irice dövülmüş fındık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Kabukları soyulup rendelenmiş elmalar ve toz şeker pişirilir. Pişince içine fındık ve tarçın eklenir ve soğumaya bırakılır. Un, geniş bir kaba konur. Ortası aılıp içine margarin, esmer şeker, kabartma tozu ve yumurta sarıları eklenir, karışım yoğurulur. (bu işlem biraz bilek gücü istiyor) Hamur iki parçaya bölünür. Parçalardan birini merdaneyle açıp, yağlanıp unlanan kalıba yayılır. Hamurun kenarları hafifçe yükseltilmelidir, zira hazırlanan için taşması halinde kalıptan çıkarmak çok zor oluyor. İç malzeme hamurun üzerine yayılır. Kalan hamur da yine merdaneyle açılır. Hamurdan şeritler kesilerek, elmaların üzerine bir kafes örecek şekilde yerleştirilir. 180 derece fırında şeritlerin üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Afiyet şeker olsun.

Not: Hamur sonradan ufalandı, kepek unu ile yaptığım için olabilir ya da belki de yağı az geldi. Daha bu tespitleri yapabilecek kadar öğrenemedim ben bu işleri..