25 Aralık 2006

CENUAZ (Genoise) & ÇİLEKLİ ÇİKOLATALI PASTA


Sanırım şimdiye kadar yaptığım en lezzetli keki olan pasta bu oldu. Hani "hep şahane pastalar yapıyorum da bu da en güzeli oldu" diyorum sanmayın. Öğreniyorum yavaş yavaş. Ama Hanimiş’te tarifler paylaşmaya başladım başlayalı en iddialı denemem bu kek. Yaparken çok keyif aldım. Dünyada un elemek ya da yumurta çırpmak kadar eğlenceli başka birşey yokmuş gibi hissettim. Sonuç iyi olunca bu mutluluğum daha da arttı.

Cenuaz keki hep denemek istiyordum. Kabartma tozu, karbonat ya da kabartmak için başka hiçbir malzeme gerekmeden sadece yumurtaların çırpılarak kabartılması esasına dayanarak yapılan şahane bir sünger kek oldu. 20 Aralık annemin doğumgünüydü. Pastayı onun için hazırladım. Tarif, dünyaca ünlü bir çikolata ustası olan Alice Medrich’e ait. Kullanılan miktarları, orijinal tarifteki oranlara sadık kalarak biraz değiştirdim. Likör ile ıslatılmış cenuaz kek, arasında çikolatalı ganaj ve üzerinde çileklerle güzel bir çikolatalı pasta oldu. Cenuaz’ın yapım aşamasında tüm adımlara birebir uydum. Bunun yararını da gördüm. O yüzden yazarken de tüm adımları uzun uzun anlattım.

not: her zaman kekin üst tarafını pastanın alt tarafına getirin. Böylelikle düzgün olan alt kısım üstte kalarak sınırların daha keskin ve düzgün görünmesini sağlar.
Şurubun Hazırlanması:

Orijinal tarifte şurupta ahududu likörü kullanılıyordu. Ben onun yerine kiraz likörü kullandım. Siz de kendi dilediğiniz ya da evde olan başka bir likör ile yapabilirsiniz ya da hiç likör kullanmayabilirsiniz ama inanın likör gerçekten çok şahane bir aroma katıyor kekinize.

-70 gram tozşeker
-70 ml su
-3 yemek kaşığı kiraz likörü (veya sıvı vanilya)

Suyu ve şekeri birlikte kaynatın, soğutun. Soğuduktan sonra likörü ekleyin.

Çikolatalı Ganaş:

-70 gr bitter çikolata
-1-2 yemek kaşığı kaynar su
-70 gr krema

Kremayı birkaç dakika çırpın. Çikolatayı başka bir kapta ince ince rendeleyin. Kaynar suyu çikolatanın içine dökün ve spatula yardımı ile karıştırmak suretiyle çikolatayı eritin. Kremayı da ekleyip karıştırın.

Pastanın Biraraya Getirilmesi:

Orijinal tarifte kek 3 kata ayrılıyordu ben resimdeki pastayı iki katlı hazırladım. Ama bu ölçülerle 3 kata bölmek de mümkün. En üst katı çemberin altına yerleştirin. Fırça yardımı ile kekin iç kısmını şurup ile eşit bir şekilde ıslatın. Hani fırça ile ıslatırken kek parçaları kopar fırçaya yapışır ya bunu önlemek için bir kitapta bu işlemin ince uçlu bir enjektör ile de yapılabileceği yazıyordu. Ama benim pek aklıma yatmadı çünkü o şekilde de sanki eşit miktarda ıslatamayabilirmişim gibi geliyor. Neyse diğer kek parçasının da içe gelecek olan kısmını ıslatın. Sonra arasına çikolatalı musu (birazını üstü için ayırın) yayın. Çilekleri aralıksız yerleştirin ve üst kek katını kapatın. Ayırdığınız mus ile üzerini kaplayın ve dolapta soğumaya bırakın.

Ben pastanın çevresini çikolata bandı ile dekore ettim. Üzerine de çikolata ile dekore edilmiş çilekler yerleştirdim. Çilekler daha ufak olsa belki daha kibar görünecekti ama yine de tadı kadar görüntüsünden de memnunum. Yılbaşı ve bayram sofralarına da yakışacağını inandığım için 2006 yılının son yemek etkinliği olan “Yılbaşı ve Bayram Menüsü” için de uygun olabileceğini düşündüm. Herkese şimdiden iyi bayramlar ve iyi seneler dilerim.

Devamını Oku...

19 Aralık 2006

DONMUŞ KREMA TRANSFERİ

Krema transferi yöntemini takip ettiğim yabancı pastacılık sitelerinde ve gruplarında görüyordum kaç zamandır. Sonunda cesaretimi toplayıp denedim. Son derece kolaymış. Bu yöntemle dilediğiniz bir deseni yağ bazlı bir krema ile pastanızın üzerine transfer edebilirsiniz. Elimden geldiğince adım adım anlatmaya çalışayım:1. Desenin seçilmesi: Yapılması gereken ilk şey çocuğunuzun boyama kitabından ya da internetten ya da herhangi başka bir yerden bir desen seçmek. Ben ilk denememde kolay bir desen olmasını tercih ettim ve bu küçük aslancıkta karar kıldım.
2. Ön Hazırlık: Seçtiğiniz desenin bulunduğu sayfayı çalışacağınız tezgaha yerleştirin. Daha sonra üzerine yağlı kağıt serin ve çalışırken kaymaması için dört köşesinden tezgaha bantlayın. Kremayı kullanacağınız renk sayısına göre bölün ve renklendirin. Anahatarını çizmek için koyu bir renk belirleyin (mesela siyah/kahverengi/lacivert gibi). Ben yağlı kağıttan yaptığım külahlar ile çizdim/boyadım deseni ama bunun için krema torbası ve ince bir duy kullanabilirsiniz (mesela #1)
3. Transfer: İlk önce desenin/resmin anahatlarını belirgin bir renk ile geçin. Sonra seçtiğiniz renkler ile boyamaya başlayın. Ben boyama işlemini de yine yağlı kağıttan yaptığım hunilerin içine boyaları koyarak ve onları kalem gibi kullanarak yaptım. Bu şekilde daha kolay geldi bana, ayrıntılar daha kolay çalışılabiliyor. Eğer krema biraz cıvık olursa zaten kendi kayarak boşlukları dolduruyor ama fazla cıvık olması renklerin birbirine karışmasına sebep olacağından daha sıkı bir krema olmasına özen göstermeli. O zaman da noktalar halinde yapmak pek çok hava boşluğu kalmasına sebep olur ki bu iyi olmaz. Yani amaç her yeri doldurmak, hava kabarcıklarını da yok etmek. Gerçi resime dikkatli bakarsanız bende de bir sürü kabarcık kalmış. Bir dahakine daha dikkatli dolduracağım. Yöntem ile ilgili sorulan sorularda en çok bu kısım kafa karıştırıyor. Şöyle ki burada anlatılan aslan kolay bir resim. Ama daha komplike desenlerde katmanlar halinde çalışmak çok önemli. Katmanlar halinde çalışmak derken; ilk önce detayları yapıyoruz, sonra yüzeye geçiyoruz. Çünku tersten çalışıldığı için eğer ilk önce yüzey yapılırsa detaylar onun üstünde olacak ve tersten gözükmeyecek. Mesela bir denizkızı yapacaksınız. Resimde denizkızının yüzüne, mesela bir gözünün üstüne saçından bir perçem düşmüş. O zaman takip edilecek adımlar şu şekilde olacak: Önce anahatları/ çevresi geçilecek. Sonra resmi boyutlu düşünecek olursak en önce kalan perçem olacaktır, perçem çizilecek. Onun bir altında gözü var, gözü ve ağzı burnu vs.. bu aşamada yapılacak. Bir altta yüzü olacağı için de en son yüzü boyanacak. Tüm bunları birer katman olarak düşünecek olursak her katman bir öncekinin üstüne gelecek boyama işleminde. Dolayısı ile tersini pastanın üstüne koyduğumuzda göreceğiz ki ilk boyadığımız en üstte kalmış. Umarım iyi anlatabilmişimdir.

Devamını Oku...

15 Aralık 2006

BALKABAKLI MİNARE


Aralık ayı yemek etkinliğinin konusu kabakgiller, ev sahibesi de Marifet Teyze. Hanimiş genelde tatlı içerikli bir blog olduğu için çeşit çeşit kabak içinden balkabağını kullanabileceğim bir tarif denemek istedim. Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce de neymiş bu kabağın marifetleri diye biraz araştırma yaptım. Havuç, domates ve yumurta sarısının gibi gıdalarda bulunan, bu gıdalara rengini veren maddeye beta karoten deniliyormuş. Bu madde vücut tarafından A vitaminine dönüştürülüyormuş. Balkabağına da rengini veren bu madde hem hücrelerde meydana gelen hasarı önleyebildiği için kanserden koruyormuş hem de aynı zamanda gözlerde katarakt oluşumunu önlüyormuş. Yani hemen hemen her sebze gibi balkabağı da gayet faideli bir sebze.

Daha önce
böreğini ve tartını yazmıştım. Bu sefer de ne zamandır kullandığım ama Hanimiş’te henüz yer vermediğim koni şeklindeki kalıplarımı kullanarak bir tarif denemek istedim. Balkabaklı minare, içinde balkabaklı pastaci kremasi bulunan, milföy ile yapılan kolay bir tatlı. Buyurun tarifi:

Gerekli Malzemeler:
-Milfoy Hamuru
-Balkabaklı Pastacı Kreması (tarifi asagida)
-Ceviz

Oda ısısında yumuşayan milföy hamurundan parmak kalınlığında şeritler kesin. Ben bu şeritleri koni şeklinde kalıplara sardım ama bir miktar alüminyum folyoyu katlayarak da aynı kalıp oluşturulabilir. Aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaya özen gösterin. Şeritlerin birleşim yerlerini hafifçe ıslatmak ve elinizle hafif bastırmak pişerken milföyün açılmasını engelleyecektir. Konileri fırın tepsisine dizmeden önce tepsiye değmeyecek olan üst kısımlarını tozşekere bulayın. (Bir dahaki sefere sadece şekere değil şeker+tarçın karışımına bulamayı düşünüyorum.) 230 derece fırında minarelerin üzeri hafif kızarana kadar 10-15 dakika pişirin. Soğuyan minareleri kalıptan dikkatlice çıkarın ve resimdeki gibi uzun bardakların içine yerleştirin. Böylece krema ile doldurma işlemi daha kolay olacaktır. Hazırladığınız kremayı sıkma torbası ile minarelerin içine doldurun. Üzerlerine birer ceviz kondurup kremanın sertleşmesini bekleyin ve servis edin. Afiyet şeker olsun.

Not: Bu minare yapımını estetik ve çok pratik bulduğum için pek çok kere kullandım. Mesela şekere bulamadan ve üzerine yumurta sarısı sürerek pişirdiğim minarelerin içine kaşar peyniri ve biber koyup kahvaltıda sunmuştum. Fikir vermesi açısından resmine buradan ulaşabilirsiniz.Tatlı veya tuzlu envai çeşit iç ile hazırlanabilir.

Balkabaklı Pastacı Kreması:
-250 gr süt
-1 tatlı kaşığı vanilya
-60-70 gr kadar tozşeker
-1 adet yumurta + 2 yumurtanın sarısı daha
(toplam 3 yumurta olacak ama 2 tanesinin beyazlari kullanilmiyor)
-30 gr mısır nişastası
-damak tadınıza göre dilediğiniz kadar kabak püresi


Şekerin yarısını sütün içine koyun ve şeker eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtın. Başka bir kaba da yumurtaları, şekerin kalan yarısını, nişastayı koyun ve sürekli çırpın. Kaynayan suyun altını hemen kısın ve sütten çorba kepçesi ile 1-2 kepçe sütü yumurtalı karışıma koyun. Bu yumurtalı karışımı hemen süte dökün ve 2-3 dakika sürekli çırpın. Vanilyayı da ekleyip ocaktan alın. Yine karıştırarark soğutun ki kabuk bağlamasın. Püre haline getirdiğiniz az şekerli kabak tatlınızı da bu karışıma ekleyin.
Not: Krema tarifi,
Ruki’nin klasik pastaci kremasi tarifinden uyarlanmistir.