Aslında “Rokoko”, Barok’tan sonra ortaya çıkan bir sanat akımı, abartılı ve süslü bir iç dekorasyon üslubuna verilen isimmiş. Nasıl olmuş, nerden gelmiş bilmem ama aynı zamanda dondurma ile zenginleştirilen, krema yerine dondurmanın kullanıldığı pastalara da bu isim veriliyor. Yani bir nevi dondurmalı pasta. Hem pasta hem dondurma, insan bu sıcakta daha ne ister!
Bu tarifi bir Dr.Oetker tarif kitapçığından buldum. İki açıdan beni cezbetti. Biri içinde dondurma olması, diğeri ise kek dilimlerin alışılageldiği gibi enlemesine sıralanması yerine boylamasına sıralanması. Dondurma ile çalışmak biraz zor oldu. Sertken sürülmüyor, yumuşayınca da şekil almıyor. O yüzden çıkan görüntü orijinal tarifteki kadar kusursuz olmadı malesef, lakin tadı başarılı. Tarifte, dondurma için toz halinde satılan hazır karışımlardan kullanılmış. Ben iki denememin birinde tarife sadık kaldım, diğerinde dondurmasını da kendim hazırladım. Kendi hazırladığım dondurma ile yapım aşaması çok uzun sürdü. O yüzden toz karışım ile yapmayı yeğlerim. Dileyenler hazır dondurma ile de yapabilir. Bana ilginç gelen bu pastayı sizlerle de paylaşmak isterim. Buyurun tarifi ve yapım aşamaları:
Gerekli malzemeler:
-Pandispanyası için rulo pastanın kekini hazırladım. Bu ölçüler mini fırın tepsisine göredir. Herhangi bir rulo pasta keki tarifi de kullanılabilir.
- 1 poşet Dr.Oetker kakaolu - çikolata parçalı dondurma
- 200 ml buzdolabında soğutulmuş süt (1 su bardağı)
- üzeri için damla çikolata veya mevsim meyveleri veya çikolatalı sos
Pandispanya tarifteki gibi hazırlanır. Kreması için dondurma karışımı soğuk süt ile 6-7 dakika çırpılır ve 2/3’si pandispanyanın üzerine yayılır. Pandispanya 5’er cm eninde şeritler şeklinde kesilir. İlk şerit çıkartılıp rulo şeklinde sarılır ve dik olarak servis tepsisinin ortasına koyulur. İkinci şerit de onun etrafına sarılır. Şeritler bitinceye kadar aynı işleme devam edilir. (Benzer bir yöntem kullanarak Zinnur da daha önce bir pasta hazırlamıştı. Orada bu yerleştirme aşamalarının daha ayrınıtlı anlatımını bulabilirsiniz) Kalan dondurma da üzerine sıvanır ve buzlukta dondurulur. Servisten 10 dakika önce buzluktan çıkarılır, üzerine damla çikolatalar serpilir, dilenirse mevsim meyveleri ile süslenir ve dilimlenerek servis edilir.
Hazır karışım yerine dondurmanızı kendiniz hazırlamak isterseniz, aşağıda Lezzet dergisinin Temmuz 2006 sayısındaki bir çikolatalı dondurma tarifinin biraz değiştirilmişi mevcut. Ben bir kere denedim, çok güzel oldu. Rokoko için aşağıdaki tarifin yarısı yeterli oldu. Ama sadece Rokoko hazırlamak için değil, dondurma olarak tüketmek için de güzel bir tarif. Rokokoda kullanılacaksa önce dondurma hazırlanıp dondurulmalı daha sonra yarısı pasta hazırlamaya girişmeden 10-15 dakika önce buzluktan buzdolabına alınmalı. Yoksa çalışmak çok oluyor.
ÇİKOLATALI DONDURMA
Gerekli Malzemeler:
-4 yumurtanın sarısı
-75 gr toz şeker
-1 çay kaşığı mısır unu
-300 ml süt
-200 gr bitter çikolata, ufak parçalara ayrılmış
-30 gr tereyağı
-1 yemek kaşığı acıbadem esansı (şart değil)
-300 ml krema
Yumurta sarıları, şeker ve mısır unu bir kabın içinde karıştırılır. Süt, derin bir tencerede kaynatılır. Sütün içine yumurtalı karışım eklenir ve iyice çırpılır. Kısık ateşte pişirilir. Karışım ocaktan alınır ve çikolatanın yarısı minik parçalar halinde eklenir. Çikolatalar eriyene kadar karıştırılır ve kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Bu sırada krema uzun uzun çırpılır. Başka bir kabın içinde acıbadem esansı, tereyağı ve çikolatanın kalanı, hepsi eriyene kadar kısık ateşte sürekli karıştırılır. Bu sos da soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sütlü karışım, tereyağlı karışım ve çırpılmış krema birbirine karıştırılır ve buzlukta 5 saat buzlukta bekletilir. Bu süre içinde dondurmayı iki-üç kere karıştırmakta fayda var. Afiyet şeker olsun.
23 Ağustos 2006
ÇİKOLATALI ROKOKO
yazan: hanimiş saat 10:14
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
10 yorum var:
selam
bu pasta da harika gözüküyor
ama hepsinden daha zahmetli anlaşılan ama inan harikalar yaratıyorsun tebrikler
ellerine sağlık
Bu çok lezzetli görünüyor. Şekli böyle olmasa da The Marmara'daki rokoko en sevdiğim tatlıdır. Canım çekti çok fena!
Merhaba, bu ne güzel bir görüntü böyle!!
Ellerine sağlık.
yeni yasin kutlu olsun sevgili isil!
nice yillara..
tijen
Sevgili Işıl,çok güzel bir pasta olmuş,Ben de denemiştim Zinnur yapınca ama yayınlamadım daha.Çok lezzetli oluyor değil mi? Seninki de çok güzel,eline sağlık.
Merhaba pastanın görüntüsü muhteşem eminim tadıda güzeldir. Ellerinize sağlık Sevgiler Ebru
Merhaba, kandiliniz mübarek olsun.
www.blogcu.com/pembeli
Fikriye ziyaretlerin ve güzel sölerin için çok teşekkürler.
Selim merhaba, böyle alengirli diklemesine falan yapmazsan aslında çok basit bir tarif. Tek gereken pandispanya ve dondurma. Canın çektiğinde sen de kolayca yapabilirsin.
Pembeli teşekkür ederim. Tadı görüntüsünden daha güzeldi.
Kutlaman için teşekkürler Tijen. Gerçi yeni yaş benim değil Hanimiş'in ama Hanimiş ben demek ben Hanimiş demek nasılsa..
Münevver selam. Gerçi benim yaptığım Zinnur'unkinden farklı bir tarif, sadece pandispanyanın boylamasına olması açısından benzerlik gösteriyor ama eminim Zinnur'un tarifi de çok güzeldir.
Teşekkürler Ebru, ben lahsen beğendim. Dondurmalı pasta yaz aylarında çok iyi geldi doğrusu. Bu arada mutfaksepeti bir blog adı mı? Adresi göremedim de.
Pembeli, ben de senin geçmiş kandilini kutlarım.
Çok geç yanıt verdim, kusura bakmayın. Bloggerın yeni sürümü ile cebelleşiyordum :)
selam,
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. tadına bakmak isterdim doğrusu. görüntüye bakınca tadını merak etmemek mümkün değil. sevgiler
selam rumuz sevdamavisi,
güzel yorumun için teşekkür ederim.
Yorum Gönder