Havuçların üzerini kazıdıktan sonra bol su ile yıkayıp kurulamalı ve çelik bir tencerenin içine rendelemeli. Üstüne toz şekerini dökmeli ve şekeri ıslatıp eritecek kadar da su kattıktan sonra tencereyi orta ısılı ateşe oturtmalı (havucun suyunu salacağını düşünerek baştan fazla su koymayıp gerektikçe sıcak su katmak daha uygundur). Tahta bir kaşıkla karıştırarark havuçlar eriyip de koyuca bir macun elde edinceye kadar tenceredekileri kaynatmalı. Macunun kıvamını anlamak için tahta kaşıkla tencereden minik bir parça almalı, bunu iki parmak arasına alıp yuvarlamalı. Parmaklar açılınca sadece birine yapışık kalıyorsa tamamdır. Şekerli havuç macunu kıvamını bulunca tencereyi ateşten indirmeli ve hemen içine ceviz içi parçalarını atmalı, karıştırarak bunları helvaya yedirmeli. Sonra bu karışımı hafifçe ıslatılmış mermere(tezgaha) döküp spatula ile şekillendirerek bir dikdörtgen şekli vermeli. Cezerye soğuyup katılaşınca, bunu her defasında ıslatılacak bir bıçak ile dilimlere kesmeli. Himdistan cevizine bulayarak servis edilmeli. Afiyet şeker olsun.
İlk etapta söylemek isterim ki internette çokça rastladığımız ufalanmış bisküvi ile yapılan yalancı cezeryeleri de sevmeme rağmen orijinal cezeryenin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını düşünüyorum. Genelde hazır alarak yediğim bu tatlının tarifini aslında çok aradım. Sonunda annemin 1976 basımlı Altın Tabak ansiklopedisinde tarifi gördüm. Meğer çok kolaymış yapımı. Yurdumuzun Güney ve Doğu bölgelerinde çok sevilen ve havuç ile yapılan bu tatlıya içindeki sebzenin Arapça adı olan "cezer" den ötürü cezerye denmektedir. Cezeryeye genellikle ceviz içi konulsa da lokumda olduğu gibi fındıklısı ve antepfıstıklısı da yapılır. Şahsen fındıklısını daha lezzetli bulmama rağmen, tarif cevizli..
Hazırların içinde bildiğim kadarıyla limon tozu da oluyor ama lezzet olarak ben bu tarifi başarılı buldum. İlk denemem olduğu için miktarları az tuttum. Aşağıdaki miktarlar ile resimdeki gibi kesilmiş cezeryelerden 8 adet çıktı. Siz isterseniz miktarı orantılı bir şekilde arttırabilirsiniz.
Gerekli malzemeler:
08 Mart 2006
CEZERYE
yazan: hanimiş saat 13:17
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
34 yorum var:
Isilcim,
Ellerine saglik cok lezzetli gorunuyor! Ben de findikliya bayilirim :)En uygun zamanda deniycem.
Sevgiler,
Işıl ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Ben de denemek isterim en kısa zamanda ama sırada başka tarifler de var. Üf ne çok tarif var :)
bu kadar kolaymıymış cezerye yapmak. ben bile yaparım bunu, belki. Eline sağlık :)
Cezerye ve Kunefeyi zor begenen biri olarak, En cok sevdigim cezerye Mersin'de Dondurmaci Halil'in cezeryesi, ve Antakya'nin kunefesi. Seninkini de tatmak isterdim, ama uzaklara yollamak zor olur herhalde. Yinede resimde rengi biraz acik geldi bana. Belkide cezeryeyi koyulastirmak icin baska malzemeler katiyorlardir. Yine de bu kadar becerekli olduguna gore, cok lezzetli olmustur. Bu arada sence ben kimim?
Evet, evet Dondurmaci Halil'in cezeryesi cok guzel olur. Sizinkide guzel olmustur eminim. Elinize saglik.
Zeynep ve Şule yorumlarınız için teşekkür ederim. Denerseniz sonuçtan beni de haberdar edin olmaz mı? Benimkiler meçhul kişinin söylediği gibi biraz açık renkli oldu, galiba daha çok pişirmem gerekiyordu. Umarım siz rengi de tutturabilirsiniz.
Dostum Berker, vallahi sen BİLE yaparsın o kadar kolay yani :)
Meçhul kişi.. gizemli yorumun beni meraka sürükledi. 3 tahminim var ismi Y ile başlayan, O ile başlayan ve F ile başlayan.. Bunlardan biri değilsen bilemedim.
Nezaket Hn. beni yorumlarınızla hiç yalnız bırakmıyorsunuz. Çok teşekkür ederim.
ayyy ya çok güzel olmuş benimde eşim bayılıyo cezeryeye.bende cevizlisini biliyorum ama fındıklısı daha güzel oluyor.
Cok guzel olmuslar Isil..
Ellerimi uzatsam alabilir miyim diye cok dusundum:))
Deneyecegim..
Sevgiyle..
MERHABA IŞIL,ben de cezeryeyi çok severim.Bir yemek dergisinde tarifini görmüştüm.Hazır alıp yediğimiz cezeryenin neden koyu renk olduğunu o zaman anlamıştım.Güneyde yetişen siyah bir havuç cinsi varmış ondan yapılıyormuş bu nefis tatlı.Ellerine sağlık.
Merhaba Arzu,
Evet sen yazınca hatırladım ben de duymuştum bunu.. Ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.
Merhaba,
tarif icin tesekkurler. Cumartesi aksami yapmistim. O gunden beri yiyoruz. Fevkalade guzel oldu. Cezeryeyi hic bilmeyen esim bayildi. Tarifi Turkiye`deki annem de istedi. Ozetle hem eglenceli hem de cok lezzetli bir macera oldu CEZERYE. Tekrar tesekkurler.
Gerçekten çok sevindim denemenize. Afiyet olsun, ellerinize sağlık.
çok beğendim. ellerinize sağlık siyah havuçtan denemeyi düşünüyorum.
Gülfemsultan merhaba,
Cezerye tarifi ararken rastlamıştım ilk defa siyah havuç diye bir havuç cinsi olduğuna. Ama hiç görmedim bilmiyorum. Sanırım onunla denerseniz daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz. Denerseniz ve sonucu paylaşırsanız çok memnun olurum.
Cezeryenin renginin koyu olması yüksek ateşte pişmesinden kaynaklanıyor. Denildiği gibi siyah havuçtan değil. Nerden biliyorum derseniz o meşhur pastanede çalışmış biri olarak söylüyorum.
Sağol palamor hem ziyaretin hem de bilgilendirici yorumun için..
ben arkadaşımda yemiştim hoşuma gitti en kısa sizin vermiş olduğunuz tarifi yapacağım sizin yaptığınız kadar güzel olur ellerinize sağlık teşekkür ederim
MERHABALAR,
Cezeryenin yalancısını çokça yapıyoruz, ama hep asıl cezerye tarifini bulmak istemiştim.Googleden ararken tesadüfen bloğunuza uğradım.tarif için çok teşekkür ederim.Annenizin yüreğine sizinde elinize sağlık.En kısa zamanda deneyeceğim.
selam cok guzel tesekkur ederim ellerinize saglik
bence o kadar güzel olmuyor ben beyenmiyorum
Ayşe, Sevim ve teşekkür yorumu yazan herkese teşekkürler. Umarım beğenirsiniz.
İsminizi bilmediğim için hitap etmekte zorlanıyorum ama son yorumu yazan kişi acaba siz cezeryeyi mi sevmiyorsunuz yoksa buradakli tarif ile yapılan cezeryeyi mi beğenmediniz. Cezeryeyi genel olarak sevmiyorsanız bu tarifi de sevmeyebilirsiniz tabi. Ama benim şimdiye kadar yediklerim arasında ev yapımı olup da en başarılı lezzeti yakaladığım tarif bu oldu. Selamlar
merhabalar bende googlede gezerken sitenizden tarif aldım herşey cok güzel oldu fakat bir sorun var biraz yumuşak kaldı 2 gün gecmesine ragmen tam sertleşmedi bunu nasıl halederim herkese saygılar
Merhaba Halil Bey,
Ortaya cikan sonuc zaten satin aldigimiz cezeryeler kadar sert olmuyor. hafif, yumusak bir yapisi tarifin sonucudur. Ama miktari cok arttirarak yaptiysaniz seker az gelmis olabilir.
Şu anda tarifinizi uyguluyorum. Sonucu da paylaşırım inşallah. Şu anda kaynama devam ediyor. Soğuduktan sonra belli olacak sanırım...
merhaba;
tarifinizi internetten ararken buldum hep biküvili tarif var fakat sizinki bana değişik geldi. tek problemim ölçülerin gram üzerinden olması bugün yapıcam ama gramları tutturamamaktan korkuyorum. sonuçları tekrar paylaşırım inşallah güzel olur
Bu tarife mumkun oldugu kadar az su atin ve yarim limon suyu atin ve sertligini ayarlayin(hazir satilanlarin uzerinde citrik asit yazar)
limon suyu veya limon tuzu ilave edilmesinin sebebi şekerin kristalleşmesini önlemek içindir.Reçeller yapılırken de ilave edilir. İlave etmeyenlerin reçeli 6 ay içinde kristalleşir yerken ağzınıza sertleşmiş (kristalleşmiş) şeker gelir.Bu tarife dileyen az vanilya ve az rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilir...
ben yaptım süper oldu ama çok az çıkıo ben miktarı artırdım ama yinede az çıkıo ama süper tarif gerçekten şiddetle tavsiye ederim ;)
merhaba daha önce Halil ustayı tvde görmüştüm içine konan baharatları sır gibi saklıyorlar HAKLI OLARAK...Ama ben annemin yaptığı ve yiyenlerin çok beğendiği şekilde söylemek istiyorum içinde bisküvi olmadan normal tarif ekstradan baharat olarak toz ZENCEFİL, toz ZERDEÇAL,KARANFİL,TARÇIN aklımda olanlar bunlar bi deneyin eminim beğeneceksiniz (tabii baharat seviyorsanız)
bu arada sizin bloğunuza uğrayıp fikirlerinizden faydalanıyorum teşekkürler
ocakta su an
simdilik havuc receli gibi ) ama hala umitliyim)))))
kunle beraber yapmaya çalıştık ama beceremedik sanırım tadını tutturduk fakat kıvamını değil... pek sonmadı
::)))
Kivam tutturma sorunu belki ocakta az tutuyor olmanizdan kaynaklaniyor olabilir..
sayın yorumcular, internetteki tarifler de püf noktalarını saklıyorlar, lokum veya cezerye yapabilmek için, mutlaka krem tartar ve nişasta kullanmanız gerekir, kullanmaz iseniz pelte gibi bir şey çıkar ortaya, ortalama 1 kg şeker attığınız lokum veya cezeryeye bir tatlı kaşığı (silme olarak) krem tartar, (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve 100 gr civarında mısır nişastası atmanız gerekir, ayrıca limon tuzu atılır, ve en az 1 saat pişirilmesi gerekir, kaşık dönmeyecek kadar. saygılarımla.....
Cezeryeye krem tartar ne zaman katılır
Yorum Gönder