Bir önceki yazıda kendime verdiğim sözü tuttum ve geçen hafta hayalini kurduğum çilekli tiramisuyu yaptım.
Tiramisu bir İtalyan tatlısı. Ülkemizde değişik malzemelerle yapılan çeşitli versiyonları pek bir sevildi, pek bir rağbet gördü. Bloglarda, kitaplarda, dergi ve gazetelerde değişik kek ve krema alternatifleri ile yapılan pek çok tarif var. Yoğun bir kahveli şurup ile ıslatılmış, peynirli bir krema ile kaplanmış ve üzerine kakao serilmiş her pastaya tiramisu der olduk. Herkes kendi damak tadına veya elindeki malzemeye göre yapıyor. Ama neredeyse her hali beğeniliyor. Ben de farklı farklı malzemelerle benzer pastalar yaptım pek çok kere. Bu sefer orijinal tarife olabildiğince sadık kalarak hazırladım ve gördüm ki orijinal tarife ne kadar yaklaşırsam o kadar çok beğeniliyor. Sonuçta tiramisu bir İtalyan, dolayısı ile orijinal tarifinde kullanılan malzemeler İtalya’da kolaylıkla bulunabiliyor. Siz de gerekli malzemeleri temin edebilirseniz muhakkak deneyin, olmadı mascarpone yerine labne, marsala yerine rom kullanmaktan gayrı yapacak fazla bir şey yok.
ORİJİNAL TİRAMİSU TARİFİ
Gerekli Malzemeler
- 300 gr kedidili
- Islatmak için kahveli şurup (2 bardak çok koyu bir şekilde hazırlanmış ve soğutulmuş şekerli kahve)
- Zabaglione kreması
- Çilek (orijinal tarifte çilek kullanılmıyor, ama çilekli haliyle de son derece cazibeli bir bahar tatlısı oluyor, tavsiye ederim)
Zabaglione yumurta sarısı, şeker ve tatlı bir şarap olan marsala ile hazırlanan bir İtalyan tatlısı. Muhallebi gibi tek başına yenebileceği gibi yanında meyve veya kurabiye ile de sunuluyor. Tiramisu’da olduğu gibi pasta kreması olarak da kullanılıyor. Aşağıda tarifini bulabilirsiniz. İlk bakışta yapımı zahmetli gibi görünse de yapıp yedikten sonra değdiğini göreceksiniz.
- 4 adet büyük boy yumurtanın sarısı
- 100 gr (1/2 bardak) tozşeker
- 120 cc (1/2 bardak) Marsala şarabı (Sicilya’nın batısında bulunan Marsala liman kentinde üretilen tatlı bir şarap - ben bunun yerine rom kullandım, siz de kendi damak tadınıza göre farklı bir tatlı şarap, likör ya da sadece aroma ekleyebilirsiniz)
- 400 gr mascarpone peyniri (oda ısısında olacak) (ülkemizde genelde bunun yerine labne kullanılıyor)
- 200 ml (1 küçük paket) süt kreması
1. Yumurta sarılarını pofuduk pofuduk olana kadar sürekli çırpın.
2. Şekeri ve şarabı ekleyip karıştırın.
3. Bir benmari kurun (“benmari nedir” için tıklayınız).
4. Kremanızı benmari üzerinde kalınlaşıp muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Hafif kaynamaya başladığında ocaktan alın.
5. Peyniri karışıma ekleyip silikon spatula veya tahta bir kaşık yardımı ile karıştırın.
6. Başka bir kapta kremayı köpük köpük olup hacmi artana kadar çırpın. Kremanın soğuk olması ve cam veya çelik bir kap içinde çırpılması işinizi kolaylaştıracaktır.
7. Çırpılmış kremanızı da peynirli karışıma ekleyip yine silikon spatula veya tahta kaşık yardımı ile homojen bir karışım olana kadar karıştırın.
Zabaglione kremanız hazır.
Pastanın bir araya getirilmesi:
Kedidillerini hazırladığınız kahveli şurubun içine batırarak ıslatın. Kabınızın dibini kaplayacak şekilde döşeyin. Kremanızın yarısını üzerine dökün. Arzu ederseniz bu aşamada benim yaptığım gibi iri doğranmış çilekleri koyabilirsiniz. Bir kat daha kahveli şurup ile ıslatılmış kedidillerini dizin, kalan kremayı üzerine boşaltın. Üzerine ya orijinalinde olduğu gibi kakao serpin ya da çilekli versiyonunda olduğu gibi meyvelerinizi dizin. En az 3-4 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.
Harika bir hediye olan ayaklı güzel cam tabağımı da ilk defa kullanmış oldum. Zaten kendisi bana tiramisu yapmam şartı ile verilmişti, bu şart da yerine getirilmiş oldu, ilgililere duyurulur
Bir anı: Yukarıda yazan tüm adımları tamamlayıp tam dinlendirmek üzere buzdolabına koymak için üzerini streç film ile sarıp kaldırıyordum ki aklıma fotoğrafını çekmediğim geldi. Fotoğrafını çekeyim de Hanimiş’e koyayım diye düşünürken hop tabak elimden kaydı ve masanın üzerine yuvarlanmaya başladı. Çilekler, kedidilleri ahenkle dans ederek alt üst oldu. Özene bezene seçtiğim minik çilekler ve nane yaprakları ile yaptığım üst süsleme kremaya bulandı. İşte tam o anda dünya başıma yıkılıyordu ki streç film tatlının kabından çıkıp masaya yayılmasına engel oldu. Yarım saate yakın bir süre güzel tatlımın tüm süsünün bozulduğunu düşünüp üzüldüm ki bir SES bana böyle bir şey için üzülmenin ne saçma olduğunu hem de güncemde benim hislerimi anlayabilecek diğer blog yazarları ile paylaşabileceğim bir anım olmuş olduğunu söyleyerek beni rahatlattı.
25 Mayıs 2009
ÇİLEKLİ TİRAMİSU & ZABAGLIONE
yazan: hanimiş saat 04:17
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
22 yorum var:
Işılcığım gerçekten de peynir kremalı ve kakaolu herşeye Tiramisu der olduk. Ama ben yine de orjinalinden yanayım ve aslına bakarsan senin tarifine de bayıldım. Doğranmış çilekler de süper fikirmiş.
Benden de sana küçük bir anı, sevdiğim bir arkadaşıma bir pasta hazırlamıştım sağ sağlim ulaştırdım ohhh derken tam da masaya servise geleceği anda kutu elimden düştü ve pasta dağıldı.Ve o an ne kadar üzüldüğümü anlatamam ama hala şekilsiz de olsa bir pastamız vardı ve... Biz de şekilsiz ama tadı çok yerinde bir pasta yedik.:))
Sevgiler,
Evren
Herşeye rağmen harika görünüyor eminim tadı da öyledir paylaşımın için teşekkürler..
muhteşemmmm
Işıl her zamanki gibi muhteşemsin. Zevkli kadınsın, şıksın. Bu da öyle olmuş ve ilan ediyorum ki, şu memlekette benden başka tiramisu yapan kalmamış. Vallahi de billahi de!
Canımmm ellerine sağlık muhteşem görü
nüyor sevgilerimle...
Işıl tiramisu o kadar güzel görünüyor ki neredeyse iyi ki yuvarlanmış diyeceğim((((: Çikolata rende yerine çilek kullanmak da çok güzel bir tat yaratır, ellerine sağlık...
Begüm
Yaşasın yaşasın Işılım Hanimişim geri döndü :)
merhabalar..
kesinlikle sana katılıyorum sevgili ışıl.
ama sanırım ekonomik oluşu bizleri daha sıradan gözküken ama dediğin gibi her haliyle harika :)
olan bu tada itiyor.
Şüphesiz orjinali doyumsuz elbette.
bende yaz aylarında daima meyveli tiramisular yaparım.
NASILSA PAYLAŞIRIZ :)))))
Çok özletme..
sevgiler..
HARİKA OLMUŞ.
Merhaba,
Blogunuzdan cok faydalaniyorum. Cok tesekkurler paylasimlariniz icin. Ben genel olarak yapiminda alkol kullanilan pastalarda alkol yerine ne kullanilabilir diye soracaktim. Her zaman ise yarayacak bir alternatifi var mi?
Gul
süper bir siten var arkadaşım hep takibindeyim.bana da beklerim ellerine sağlık...
çok güzel görünüyor ama rejimdeyim. Uff bu kilolar insanı zevlerden mahrum ediyor.
Seçkin ve özenli bloğunuza Link Avcısı "Gül Grubu Yemek Blogları" arasında link vermiştir, selamlar.
Işılcım sana bir ödül yolladım umarım kabul edersinde bir sesini duyarız canımcım.
Sevgiler...
HARİKA GÖRÜNÜYOR IŞILCIM. ELLERİNE SAĞLIK. BENDEMUTLAKA BU KREMAYI DENİYCEM.ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
SEVGİLER
tiramisu harika gözüküyor elinize sağlık..ama sunum kabı çok şıkmış :) nerden aldınız??
Herkese güzel sözleri için teşekkürler.
Tatlıyı koyduğum kabı bir arkadaşım hediye etti. O da Paşabahçe'den almış. Çeşitli ebatlarda benzer başka tabak ve kaseler de var. Bilginize..
Öyle bir anlatmışsınız ki sadece kremayı bile yiyebilirim gerçekten :) en kısa sürede deneyeceğim mascorpone ve kedidilim var yapınca buraya da yazarım :) Esenkalınız...
kremayi ve tatliyi... Bakalim siz de sevecek misiniz? Haberlerinizi bekliyoruz...
elınıze saglık..marsala sarabını nereden bulabılırız acaba_?
Merhaba,
Malesef Marsala şarabını ben de bulamadım Türkiye^de. Bu nedenle rom kullanarak yaptım. ASiz de sevdiğiniz bir rom ile deneyebilirsiniz.
Hayran hayran tiramisuyu seyrettim ve ayaklı cam tabağına bayıldım hanimiş :) aman allahım anını anlatırken kafamı tutup saçlarımı avuçlamışım. Heyecanla okurken boşver tiramisuyu tabak noldu diye söylendiğim kulağıma geldi kendime geldim :) Tabak ile ilgili birşey yazmadığına göre şükür sağlam kalmış dedim :) Boşver tiramisu yeniden yapılır tabağa birşey olmamış ya :)
Sevgiler canım
Merhaba Asiye, :)
Tabak masanin uzerinde oyle guzel tekerlek gibi yuvarlandi ki.. Ona da birsey olmadi, streç film sayesinde tatliya da..
O gün bugündür tatlı tuzlu pek çok sunumda bana hala eşlik ediyor kendisi.
Yorum Gönder