02 Kasım 2007

YENİLEBİLİR PARILTI PULLARI & SÜSLEME ŞEKERLERİ

Hanimiş okuyucularının büyük kısmının pastasever olduğunu biliyorum. O yüzden bu aralar çok severek kullandığım süsleme şekerleri hakkında yazmak istedim. Yukarıdaki fotoğraftaki kurabiye, yenilebilir parıltı pulları (edible glitters) ile süslü. Yakın zamana kadar Türkiye’de bulunması mümkün olmayan bu pullar artık pasta malzemesi satan pek çok dükkanda 8 gr.lık paketler halinde satılmaya başlanacak. Değişik akasya ağacı türlerinden elde edilebilen bir tür sakızdan üretilen bu pullarda envai çeşit renk seçeneği mevcut. Fotoğraftaki gibi kurabiye süslemede kullanılabilir veya kapkeklerin üzerinde serpebilirsiniz. Mesela çikolatalı bir pastanın üzerine biraz altın rengi pul, o pastaya bambaşka bir görüntü kazandırabilir.

Parıltı pullarının bence en güzel özelliklerinden biri erimemesi. Mesela marketlerde satılan renkli pasta süsleri krema üzerinde bir süre durunca renklerini salar, bilirsiniz. Bu pullar krema üzerinde erimiyor. Hatta kurabiyelerinizin üzerine pişirmeden önce serpip o şekilde pişirdiğinizde de fırında erimiyor (230 dereceye kadar). Aslında hepimiz bir şekilde bu pulları tanıyoruz. Hani naneli sakızların içinde mavi yeşil renklerde minik tanecikler vardır. İşte o tanecikler de aslında bu bahsettiğim pullar. Dünyada daha pek çok başka alanda kullanımı mevcut: mesela ekmek yapımında, patates cipslerinde, içeceklerde, dondurmalarda, çikolatalarda, şekerlemelerde…

Bu pullar dışında yine pasta süslemede kullanılabilen pek çok başka yenilebilir ürün de mevcut. Aşağıda bunların kısa bir listesini derledim. Konu ile ilgili kimseler için faydalı olabilir diye düşündüm.


Süsleme Şekerleri (sprinkles) : Minik minik çubuklar şeklinde renkli şekerler (jimmies) zaten pek çoğumuzun çocukluğundan beri bildiği süs şekerleridir. Onların miniminnacık toplar şeklinde olanları (non pareils) olduğu gibi yine aynı malzemeden yapılan ama bebek objeleri, kalpler, çiçekler, kelebekler, yıldızlar, harfler, sayılar, arabalar, hayvancıklar halinde satılanları da var. Ayrıca bu şekerlemelerin çikolatadan yapılanları da mevcut... Tüm bunlar kısa zamanda pasta süslemek için birebir. Bu saydıklarım dışında yine pasta süslemede kullanılan diğer yenilebilir süsler ise şunlar:

Metalik drajeler (veya arjantin şekeri) : Dışı metal görünümlü, top şeklinde olan bu drajelerin içi her ne kadar şekerden yapılsa da dış kısmındaki metalik görüntü için eser miktarda bile olsa ağır metal kullanılmaktadır. Pek çok ülkede “yenilebilir” kategorisinden çıkarılmış sadece süsleme amaçlı kullanılması yönünde karar verilmiştir. Bizde maalesef sık kullanılmakta ve aslında zararlı olabileceği bilinmemektedir. Benim nacizane görüşüm geçin ağır metal içermesini, zararını zaten öyle sert ki birisinin dişi kırılacak diye korkuyorum :) ve kullandığımda yiyenleri yenmemesi konusunda uyarıyorum.

Yenilebilir inciler: Sert şekerden yapılan bu inciler pastalarda tatlılarda zarif bir dekoratif unsur olarak kullanılırlar. Kendiniz de şeker hamurundan minik toplar yuvarlayarak kendi incilerinizi yapabilir, bunları yenilebilir parıltı tozları ile parlatabilirsiniz.

Kum şeker & Kristal şeker: Kum şeker, bildiğimiz toz şekerden biraz daha kalın tanelidir ve toz şekere nazaran erimeye karşı daha dayanıklıdır. Kristal şeker ise çok daha geniş taneli olması sebebiyle pasta veya kurabiye üzerine serpildiğinde kristal gibi parıl parıl bir görüntü sağlar.

Tüm bu saydıklarım yanı sıra çakıl taşı şeklinde çikolatalar ve envai çeşit ve renkte şekerlemeler ile süsleme yapabilmek mümkün. Peki bu şekerlemeleri nasıl temin edebilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar pasta malzemesi satan dükkanlardan temin edebilir. İstanbul dışında olanlar internetten sipariş verebilir ya da eşe dosta getirtebilir. Bu tür imkanları olmayanlar ise eldeki imkanlarla bu şekerlemelerin yerini tutabilecek süsleri kendileri hazırlayabilirler. Mesela renkli şeker hamurları hazırlayıp onlara elleri ile minik minik şekiller (top, çubuk vs) vererek kurutabilir. Başka bir kaynakta rastlamıştım kilitli bir poşetin içine iri taneli toz şekerini koyuyor üzerine toz gıda boyası ya da bir damla jel gıda boyası ekliyor ve çabuk çabuk sallayarak boyanın tüm şekere eşit miktarda yapışmasını sağlayarak renkli şekerler yapıyordu. Lakin ben bu durumda şöyle bir sorun görüyorum. Bu yöntem işe yarasa bile herhangi bir kremanın üzerinde o şekerler eriyecektir ve kötü bir görüntü ortaya çıkacaktır. Çünkü o kaynakta belirtilen şeker yerine biz toz şeker kullanmak zorunda kalacağız. Bunun yerine aklıma şöyle bir şey geldi. Yine kendinden kilitli bir poşetin içine hindistan cevizi rendesini ve şekeri birlikte koydum, aynı işlemi bu şekilde gerçekleştirdim. Birkaç renk ile yaptığımda keklerin, kurabiyelerin üzerine serpebileceğim renkli şekerlerim oldu hem de hindistan cevizi aromalı. Aklınıza başka fikirler gelirse ev yapımı süsler konusunda lütfen siz de paylaşın. Herkese şeker gibi günler dilerim.

Devamını Oku...