03 Ocak 2007

2007 PASTASI & DUYURU & KLASİK PANDİSPANYA

Yılbaşı dolayısıyla bol bol pasta yapma imkanım oldu. Bu sene hem kurban bayramı hem de yılbaşı aynı zamana denk gelince yılbaşı kutlayan kuzular, yaptığım pastaların ortak teması haline geldi. Herkes tarafından gülümseme ile karşılanan bu kuzucukları yaparken ben de çok keyif aldım. Herkesin geçmiş bayramını kutlar, yeni yılda hepinize mutluluk, sağlık ve huzur dilerim.

Yaz sonundan beri aldığım bir kararı, umarım yeniyılda daha yoğun uygulama fırsatı yakalarım. Kimi Hanimiş okuyucuları biliyor ama burada daha önce duyurmamıştım. Önceleri son derece amatörce, eşe dosta yaptığım pastalar ilgi ve beğeni kazanınca gerek Hanimiş okuyucularından gelen mailleri, gerekse yaptığım pastaları beğenip sipariş vermek isteyenlerin taleplerini önceleri geri çeviriyordum. Ama bir süredir artık pasta siparişi alıyorum. Bu amaçla hazırladığım siteye buraya tıklayarak ya da soldaki “hanimis.com” butonuna basarak ulaşabilirsiniz. En yakın zamanda yaptığım diğer pastaların resimlerini de siteye ekleyeceğim. Umuyorum 2007 benim için bol bol pasta yapabileceğim ve çok mutlu olacağım bir yıl olur.

Resimlerini gördüğünüz 2007 pastasında da yine yeniyıl kuzularını kullandım. Yeni kek kalıbımı da ilk defa bu pastada denedim. Gerçi miktarı iyi ayarlayamadığım için orta kısmı, kreması konulunca biraz çöktü ama yerleri kar kaplamış izlenimini daha iyi vermiş olduğu için bu hata bence iyi bile oldu. Kalıbı ikinci denememde miktarı arttırdım ve istediğim gibi bir görüntü yakaladım. Onun resimlerini de yakın bir zamanda paylaşacağım. Bu pastada klasik bir sade pandispanya kullandım. İnternette, kitaplarda veya dergilerde birbirine çok benzeyen pek çok sade pandispanya tarifi mevcut. Ben bu sefer Ruki’nin tarifini kullandım. Aşağıda vereceğim miktarlar kullandığım bu kalıp için az geldi ama 24 cm lik yuvarlak bir kalıp için gayet ideal.

Klasik sade pandispanya:
Kaynak : Ruki

- 4 büyük boy yumurta
(beyazları ve sarıları çok dikkatle ayrılacak, beyazlara hiç sarı karışmamalı)
- 150 gr tozşeker
- 1 tatlı kaşığı sıvı hakiki vanilya
(bulamazsanız dilediğiniz başka bir aroma, likör, limon kabuğu rendesi + suyu veya portakal suyu+ kabuğunun rendesini de kullanabilirsiniz)
- bir cimdik tuz
- 60 gr un
- 60 gr mısır nişastası


1. Ön hazırlık olarak kalıbınızın dibine katı yağ sürün, unlayın ve yağlı kağıt serin, yanlarını yağlamayın zira kekin kalıba tırmanabilmesi için bu gerekli. Fırınınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınadursun. Kek, fırının orta gözünde pişirilecek.
2. Un ve nişastayı birlikte birkaç defa eleyin.
3. Temiz, kuru, yağsız bir kapta yumurta aklarını, bir cimdik tuz ve 6 yemek kaşığı şeker ile birlikte çırpın. Önce parlak bembeyaz ve hafif katı olacak, sonra parklaklıkları yok olacak ve çırpıcıyı kaldırınca yumurta akı havada duracak. Bu kıvamı bulana kadar çırpın.
4. Başka bir kapta yumurta sarılarını ve 6 yemek kaşığı şekeri çırpın. 4-5 dakika sonra açık beyaza yakın, mayonezimsi bir kıvam alacak.
5. Büyük bir spatula ile beyazları, sarılarla katlayarak dipten üste doğru döndürerek karıştırın (katlarmış gibi). Sıvı aromayı da bu aşamada ekleyin.
6. Birlikte elediğiniz un, nişasta karışımını 3 seferde yumurta karışımına ekleyin. Yine spatula ile katlar gibi yaparak birbirine yedirin. Dikkat edin bu sırada yumurtaların hacimleri sönmesin.
7. Hamuru hazırladığınız kalıbınıza dökün, üzerini hafifçe düzleyin. Fırının orta gözüne koyun ve 30-40 dakika kadar pişirin.
8. İyice kabaracak. Kürdan testi ile pişip pişmediğinden emin olabilirsiniz. Işince fırından çıkarın, hemen kenarlardan bir bıçak geçirin dikkatlice ve tel üstüne ters çevirin, soğutun. İsterseniz hemen kullanabilirsiniz ya da 2 defa sarın 4-5 gün buzdolabında saklayın ya da derin dondurucuya koymak için 2 defa sarın +aluminyum folyoya sarın ve daha uzun sure saklayın.


Ekleme 05/01/07: Yorumlarla ve maillerle pastada kullandığım kremalar soruldu. Yorum kısmının herkes tarafından okunmayabileceğini varsayarak tarifleri buraya ekliyorum. Üst kreması kremşanti. Ama bir süredir katkılı hazır kremşanti kullanmak yerine kendim hazırlıyorum, tarifi aşağıda. İçinde kullandığım krema ise Martha Steward'ın sitesinden Zinnur'un deneyip paylaştığı, Burcu'nun bundan güzel pasta kreması olur fikrini öne attığı çikolatalı puding.

Kremşanti:
-230 gr süt kreması
-2 yemek kaşığı tozşeker
-1 tatlı kaşığı sıvı vanilya

Büyük bir kabın içine malzemeleri koyun ve buzdolabında 15 dakika soğutun. Buzdolabından çıkarınca hacmi büyüyüp, sert tepecikler oluşana kadar çırpın. Daha yumuşak veya daha sert bir krema isterseniz şeker miktarını arttırıp azaltabilirsiniz. Kullanmadan önce buzdolabında soğutursanız dekorasyon sırasında daha kolay çalışabilirsiniz.

41 yorum var:

Adsız dedi ki...

Gece gece çok güldüm. Ne komik olmuş bu kuzular. Zavalıların kaderine bak, kim yedi bu minik kuzuları. Ya kebap oluyorlar ya şeker.

Doruk dedi ki...

Çok şeker olmuşlar çoook! Seval'in yorumuna da çok güldüm bu arada:)

Yelda Gürbüz Erdoğan, PMP, PMI-ACP, PMI-PBA dedi ki...

Yeni yılda yeni ufuklara yelken açmışsınız Işıl Hanım. Hayırlı olsun. Bence çok başarılı olacaksınız. Tasarımları sizinkiler kadar güzel pastalar yapmak önümüzdeki günlerde bana da kısmet olur inşallah. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Işıl ben zaten cikolatalipasta grubundan haberini almıştım. Bir kere bir arkadaşım vesilesi ile niyelenmiştik sana sipariş vermeye. Ben de pastalar yapıyorum arada ama seninkiler gibi olmuyor tabi. Ay sonu ablam ile eşinin 25. evlilik yıldönümleri var. Mailine de yolladım ayrıntıları. Eminim çok güzel fikirlerin olacaktır.

pecete dedi ki...

kuzular olmuş tam bir zuzu...çok şekerler!!! yanakları nasıl kızardı?toz boya mı??

Leziz Tarifler dedi ki...

Sevgili Işıl,

Çok yaratıcı şeyler yapıyorsun, çok takdir ediyorum. Bilinmeyenin, hiç denenmeyenin peşindesin gibi...
Harika.. Atılımında başarılar. Artık güzel diyaznlarını daha sık göreceğiz gibime geliyor.

Leziz Tarifler dedi ki...

Ha unuttum sormayı kremayı nasıl hazırladın?

Tulosh dedi ki...

Al yanaklı kuzucuklar çoook şirin Işılcığımm ellerine sağlık :) Harikasın

Zeynep B. dedi ki...

Tebrik ederim. Yeni yıl size deyenilikler getirmiş. Rastgele !
Onca emeğin karşılığını alabilmek sevindirici bence. Yanlış anlamayın maddi açıdan demiyorum. Bir gün sadece bir şeyleri paylaşmak düşünesi ile açılan bu sayfa, bir gün bakıyorsunuz sizi nerelere getirmiş. En keyif verici yanı bu !

Defne dedi ki...

Pasta ne şirin olmuş. Tebrikler ve de kolaylıklar.

ufukmutfakta dedi ki...

Işıl, pek çok temalı pasta gördüm ama, bu pasta çok orjinal. Nereden aklına geldi, bayıldım valla. Umarım yeni yıl beklentilerinden çok daha fazlasını sana getirsin. Pasta hakkında bir kaç sorum olacak.1)Pandispanya'nın kıvamı yumuşak oluyormu?
2)Kremayı sürmeden önce herhangi bir şurup vs. ile ıslatıyormusun?
3)İç ve dış krema tariflerini verebilirmisin?Şimdiden çoook teşekkürler, sevgiyle kal...

Hülya dedi ki...

Işılcığım ben pastana bayıldım:)Hele ki kalıbın çok orjimalmiş.İnternetten mi aldın kalıbını?Bir de pandispanyan kalıptan kolayca çıkabiliyor mu?Hani biraz afilli bir kalıp ya o yüzden dedim:)))

Adsız dedi ki...

Gerçekten süper bir fikirmiş. Bir seneye yakın zamandır sitenizi takip ediyorum. Daha önce de yorum yazmıştım. Umarım bol bol sipariş alır, yaptıklarınızı da bizlerle paylaşırsınız. İyi yıllar dilerim.

Yelda Özyurt dedi ki...

harikasin, tebrik ederim, onun hep acik olsun, 2007 ugur getirsin sana...

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım, verdiğiniz cesur kararın size mutluluk ve başarı getirmesini dilerim. Noel baba şapkalı kuzu fikri çok orjinal ve çok sevimli. Kızım ekrana yapıştı diyebilirim. Ben de sizden bu pastanın üst ve iç kremalarının tarifini rica edebilir miyim?
Tuğba

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cıgım çok tebrik ederim!....
Ellerine saglık, senin adına cok seviniyorum.
İnşallah yepyeni guzel bir yıl olsun senin için ve bol bol pasta siparişin olsun:)

Sevgilerimle,
Figen

cay saati dedi ki...

Merhaba sevgili Isil,öncelikle yeni yilin ve yeni projelerin hayirli olsun cok sevindim,hakkinda hep hayirlisi olmasi ümidi ile
sevgiler

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım sanki yakın bir komşummuşsunuz gibi sevindim inanın. Mutfakta olmaktan ne kadar mutlu olduğunuzu yazılarınızdan hissedebiliyoruz, mutlu olduğunuz şeyi yapmak adına aldığınız karar hayırlı olsun.

Daha önce de yorum yazmaya çalışmıştım gitmemişti umarım bu sefer gider.
Naile Güçlü

hanimiş dedi ki...

Seval kuzuları son gördüğümde birinin kafası yoktu. Keşke bir tane de kendime hatıra yapıp saklasaydım. Zira şeker hamurundan yapılan dekorlar zamanla sertleşiyor ve bozulmadan çok uzun süre biblo gibi durabiliyor.

Burcu teşekkürler. Sana bahsettiğim günden beri bu kuzuları düşünüyordum sonunda yaptım ya çok mutluyum.

Yelda teşekkür ederim. Umarım gerçekten başarılı olabilirim.

Nurgül merhaba, mailine cevap yazdım. İlk fırsatta daha ayrıntılı bilgi de yollarım.

Ayşem, yanaklarını fıçanın ucuna biraz kırmızı boya sürerek boyadım.

Feyhan nazik sözlerin ve dileklerin için teşekkür ederim. Aslında yaptığım pek çok pastanın resmi birikti, fırsat oldukça onları da yavaş yavaş yayınlayacağım. Bu pastada kullandığım kremalarla ilgiyi bilgiyi yazıya ekledim.

Teşekkürler Tulosh. Zaten tüm iltifatları pastanın kendisinden ziyade kuzucuklar alıyor.

Mutfak robotu, dediğiniz gibi gerçekten de başta aklımda hiç yoktu böyle bir işe girişmek. Zamanla kendiliğinden oluverdi. Umarım devamı da böyle kendiliğinden ve keyifli bir şekilde gelir.

Defne, ziyaretin ve yorumun için sağol.

Ufuk merhaba, bu sene kurban bayramı ve yılbaşının aynı zamana gelmesi pek çok karikatür ve e-karta da benzer şekillerde yansıdı zaten. Böyle hikayeli, temalı pasta yapmayı çok sevdim. Bundan sonra da daha çok özeneceğim bu tür pasta dekorasyonları yapmaya. Bu tarif, tam bir klasik pandispanya. Hazır pastabanlar kadar geçirgen değil belki ama bence makbul derecede yumuşak. Ben çoklukla kekleri şeker şurubu veya likör ile ıslatıyorum. Bu sefer kullandığım kalıp buna pek imkan tanımadı ama eğer mizacı itibari ile ıslak bir kek değilse her daim ıslatmak lezzet katar diye düşünüyorum. Krema tariflerini yazıya ekledim.

Hülya kalıbı internet üzerinden aldım ama Türkiye'ye yollayıp yollamadıklarından emin değilm. Ben yurtdışında yaşayan bir arkadaşımın adresini verdim, o gelirken getirdi. Şahane bir kalıp bence. Bu pastanın içi, kalıbı ilk denemem olduğu için biraz biçimsiz oldu ama sonraki denemelerim çok muntazamdı. Şimdiye kadar keki en kolay bu kalıptan ayırdım desem yeridir. Dediğin gibi biraz afili bir kalıp olduğu için başta ben de endişelenmiştim ama çok kolay çıktı kek.

Merhaba anonim, keşke isminizi de yazsaydınız. Bunca zamandır Hanimiş'i takip ettiğiniz ve zarif dilekleriniz için çok sağolun.

Yelda sağol. Hele şu fırının kitapçığını tarayıp yolladın ya yeniden söylüyorum sen bir meleksin :)

Teşekkürler Tuğba, tarifleri yazıya ekledim. Zaten hem pandispanyası hem de kremaları son derece kolay bir pasta.

Figen ben de sana çok mutlu, sağlıklı ve dileklerinin gerçekleştiği bir yıl dilerim. Ne de olsa ucu bana da dokunuyor :)

Hülya, benim için böyle iyi dileklerde bulunmanız ve sevindiğinizi yazmanız ne hoş. Sağol yorumun için.

Naile Hanım selamlar. Gerçekten ben mutfakta kendimi çok iyi hissediyorum. Bunu sizler de okuyarak hissediyorsanız demek ki biraz da olsa yansıtabilmişim bunu. Diğer yorumlarınız neden ulaşmadı bilemiyorum ama yolladığınız yeniyıl kartı çok hoştu teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl,
Benim sana 3 tane sorum olacak:
1.tarifte limon duyu herhalde limon suyu değil mi?
2.süt kreması ile heavy cream arasında ne fark var? hazır kremşanti nasıl birşey sıvı mı? süt gibi kutularda mı satılıyor? whipped cream denilen şey mi yoksa?
3.biraz alakasız olacak ama resim galerisine ulaşmak için koyduğun resimdeki heykel kimin?

zinnur dedi ki...

Sevgili Isil, bu aralar her yeni postun heyecan kaynagi oluyor benim icin. Hemen her seferinde "ben de denemeliyim" diyorum yaptiklarini gordugumde. Aslanli pastan, bundan onceki cikolata bantli ve bu kuzulu, hepsi birbirinden guzel olmus. Girisiminde basarilar diliyorum sana. Bu arada siparis siten de cok sirin olmus.

kuzine dedi ki...

Yine hayranlıkla baktım pastaya, karların arasında pembe yanaklı kuzular şahane :)
Yolun açık olsun, umarım 2007 çok mutlu olacağın bir yıl olur.
Sevgiler.

kuzine dedi ki...

çikolatalıpasta grubuna nasıl katılabilirim?

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık ışıl pasta da çok güzel duruyor süsleme de! Ancak ben birşeyi emin olmak için sormak istiyorum bu süt kreması dediğiniz marketlerde süt reyonlarında satılan çiğ krema mı acaba?

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sisil cok guzel bi pasta olmus kuzulari noel sapkasi ile harika dusunmussun.Yeni projlerin hayirli 2007 yili senin yilin olsun.

Behiye dedi ki...

Sevgili Işıl, tebrikler. Yolun açık olsun:)

Adsız dedi ki...

Aldığınız kararda size başarılar dilerim. Çok güzel pastalar yapıyorsunuz. Yeni yıda herşey gönülünüzce olsun.
Perihan

Adsız dedi ki...

Hazır kremşantilerin içinde kimbilir neler vardir diye kullanmiyorum. Ama verdiğiniz tarifi tutturabilirsem çok büyük kolaylık sağlayacak bana. Ben de merak ettim süt kreması dediğiniz marketlerde hani süt reyonlarındaki kremalar mı?

Adsız dedi ki...

İsmimi yazmayı unutmuşum üstteki yorumu ben yazdım.
Sevgiler, Betül

hanimiş dedi ki...

3 tane sorusu olan anonim merhaba,
1.Evet yazım hatası olmuş hemen düzeltiyorum, uyarın için sağol
2.Evet heavy cream ile süt kreması aynı şey. Hazır kremşanti, dediğiniz gibi sıvı halde de satılıyor galiba, ama bizde daha genel bilinen hali toz şeklinde alınan ve süt ile çırpılarak hazırlanan.
3.Resimdeki heykel,Auguste Rodin'in Pierre de Wissant heykeli. HT, Sabancı Müzesi'ne geldiğinde çekmişti.

Zinnur, senin gibi bir üstattan bu sözleri duymak ne şeref. Sayende çok şey öğrendim gerçekten, zarif yorumun için teşekkür ederim.

Çok sağol Kuzine. Gruba katılmak için buradan üye olman yeterli. Bekleriz.

Evet Naile süt kreması, çiğ krema aynı şeyi kastediyorum. Dediğin gibi marketlerin süt reyonlarında kutularda satılan.

Daphne,Behiye ve Perihan iyi dilekleriniz için teşekkürler.

Betül, evet süt kreması, çiğ krema, heavy cream hepsi aynı şey. Marketlerde sütlerin yanında olur kutularda. Kremşantiyi hazır alıp kullanmıyorsanız bu tarif işinizi görecektir. Selamlar.

Adsız dedi ki...

Merhabalar;
Pasta harika olmuş tema seçiminizde çok yerinde ve espirili ellerinize sağlık.

Tijen dedi ki...

Isil'cigim kutluyor ve basarili bir pastacilik kariyeri diliyorum. Bilmem sen bunu kariyer olarak mi görüyorsun ama içindeki amatör ruhun da varoldugu muhtesem bir keyif dönemi olsun senin için.
Sevgiyle,
Tijen

Adsız dedi ki...

Isil gercekten cok guzel bir pasta olmus bu :)) Kuzular bir harika bende bayildim onlara :)
Bu arada pasta siparisi isin hayirli olsun. Bol pastali bir yil diliyorum :)))
Sevgiler...

hanimiş dedi ki...

Selda, Tijen ve Nilgün, yorumlarınız ve desteğiniz için çok teşekkürler.

Henüz pastacılığı kariyer olarak görmeyi haddim saymıyorum. (Umarım bir gün kendimi yeterli hissederim) Sadece daha cok pasta yapabilmek adina bir firsat olarak gordum gelen talepleri degerlendirmeyi. Umarım Tijen'in dediği gibi güzel bir keyif dönemi olur benim için.

Tekrar tekrar yorumlar ve maillerle destek veren herkese çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

bitmesin diye yemeye kiyamadigim ve uzunca bi zaman buzdolabinda sadece gormekle yetindigim pasta :)son dilimi nezaketen herkesin birbirine biraktigi ve herkesin yemeye can attigi pasta da diyebiliriz :) kuzucuklar hala duruyo kuzencigimin hatirasi :) umarim 2007 de de senin enfes pastalarini tadabilmek icin kutlamaya deger bahaneler bulabilecegimiz bi yil olur...gulsah

hanimiş dedi ki...

Ya kuzen sen beni ağlatacaksın.. Gerçekten çok hislendim birden yorumuna.. Ben de umarım kuzenciğim, bol bol biraraya geliriz bol bol tatlı yer tatlı sohbetler ederiz inşallah.

Gülseren dedi ki...

hersey mükemmel olmus ellerinize saglik

Seda dedi ki...

merhaba çok güzel görünüyor .tarifinizde ki bardak ölçüsü 200 mü yoksa 250 ml mi acaba

hanimiş dedi ki...

Sağol Gülseren.

Seda merhaba genelde bardakla değil de gramla vermeye çalışıyorum ölçüleri ama bardak yazdığım yerler için yaklaşık 240 ml.lik bir bardak kullanabilirsin.

Adsız dedi ki...

sevgili isil hanim
ben irandan yaziyorum
krem sanitiyi evde yapmak icin sut kremasi yazmisiniz.sut kremasinida evde yapabilirmiyiz?
sut kremalarini yag oranini lutfen soylermisiniz?
ayrica siteniz cok guzel.
sanirim sut kremasi yagli olmali ki dekorasiyon yapmak kolay olsun ve krem santi sert olsun.

hanimiş dedi ki...

Merhaba İran'dan yazan hanımefendi... Isminize de yazsaydınız keşke..

Kullandigimiz krema %30-35 yağ oranına sahip.

500 ml soğuk krema ile 2 yemek kasigi sekeri(daha tatli isterseniz seker miktarini arttirebilirsiniz)ve birazcık vanilyayı mikseriniz ile istenilen kivama gelene kadar cirparsaniz krem santi elde edebilirsiniz.