24 Kasım 2011

HANİMİŞ TURNEDE - GAZİANTEP

Her gittiğim şehirden sonra o şehirde neler yaptığımızı anlatan yazı ve resimler koymak istiyorum Hanimiş'e ama malesef fırsat bulup yapamadım. En son Kayseri'de kalmışım. Ondan sonra neşeli bir İzmir turnesi ve hemen akabinde Antalya turnesi oldu. Umarım en kısa zamanda orada geçirdiğim günler hakkında yazabilirim. Çünkü pek çok müstakbel pasta ustası ve amatör pastaseverle tanıştım, yeni yeni şeyler öğrendim, bazen çok şaşırdım, çok konuştum, pek yoruldum, bol bol güldüm, fotoğraflar çektim. Bunları ilk fırsatta sizlerle de paylaşmayı çok isterim.

Önümüzdeki hafta Gaziantep'te olacağım. (bunu duyan herkes bana baklava sipariş ediyor) Gaziantep programı şu şekilde:


Pastaseverlerle Buluşma:

Görünen o ki Antep'te atölye çalışması yapmayacağız. Ama gelmek isteyenlerle 28 Kasım Pazartesi günü öğle saatlerinde buluşacağız, sohbet edeceğiz. Bu buluşma herkese açıktır. Lütfen takip edenler nerede ve kaçta buluşalım konusunda benimle telefonla (506-5088923) ya da e-posta ile (hanimis@gmail.com) irtibata geçsin.

Öğrencilerle Buluşma:

29 Kasım 2011 Salı günü Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde Yrd. Doç.Dr. İlkay Gök Pınarlı'nın Tatlı ve Pasta dersine konuk olacağım. Öğrencilerle birlikte uygulamalar yapacağız. Hep birlikte değişik değişik pastalar hazırlayacağız. Heyecanla salı gününü bekliyorum.

Turnedeki diğer şehirleri ve tarihlerini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Detaylar netleştikçe o şehirlerle ilgili bilgilendirmeyi yine buradan duyuracağım.


DSC_3438_binder_banner

Devamını Oku...

17 Kasım 2011

HANİMİŞ TURNEDE - ANTALYA


Antalya turnesinin programı belli oldu... Antalya'da 3 farklı etkinlik olacak:

Şeker Hamuru Yapımı & Uygulamaları Atölyesi:

22 Kasım 2011 Salı saat 09:00-13:30 arası TMS Akademi'de gerçekleşecek. Bu atölye çalışmasının ücreti 90 TL'dir. Detaylarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Pastaseverlerle Buluşma:

22 Kasım 2011 Salı günü saat: 14:00. Bu buluşma tüm pastaseverlere açık bir tanışma, kaynaşma, karşılıklı danışma buluşmasıdır. Elbette herhangi bir katılım ücreti yoktur. Gelmek isteyen, pastacılık üzerine sohbet etmek isteyen, müsait olan herkese açıktır.

Öğrencilerle Buluşma:

Turne şehirleri ve tarihleri belli olduktan sonra -gastronomi festivali vesilesi ile sonradan tesadüfi ve maceralı bir şekilde tanıştığım- öğretim görevlisi ve milli aşçı Emrah Köksal Sezgin ile haberleştik. Bu dönem okulda pastacılık dersi olduğunu söylediğinde öğrencilerle kısa bir atölye çalışması yapmaya karar verdik. Manavgat Meslek Yüksek Okulu'nda bu dönem pastacılık dersi alan öğrencilerle 21 Ekim pazartesi günü bir araya geleceğiz.








Kendime not!














ATÖLYE ÇALIŞMASININ DETAYLARI


Şeker Hamuru Yapımı ve Pasta Süsleme Teknikleri

Eğitmen: Işıl Sözer
Eğitim tarihi: 22 Kasım 2011 salı
Eğitim süresi : 4,5 saat (09:00-13:30)
Eğitim yeri: TMS Akademi - Fener Mahallesi 1964 Sokak No:46/1 Antalya (0242 324 32 05 - 0242 324 32 10)
Ders ücreti: 90 TL + KDV

Ders içeriği:

-Şeker hamuru ve malzemeleri hakkında teorik bilgilendirme
-DEMO: Şeker hamuru yapımı
-UYGULAMALI: Pastanın bir araya getirilerek sıvanması ve kaplanmaya hazır hale getirilmesi
-UYGULAMALI: Pastaların şeker hamuru ile kaplanması
-Şeker hamuru ile süsleme yöntemleri ve bu yöntemlerin hazırlanan pastalar üzerine uygulanması
-DEMO: Basit figür örnekleri

Not: Kullanılacak tüm malzemeler ve ders notları tarafımızdan sağlanacaktır.
Kayıt olmak için 506-5088923 numaralı telefondan benimle ya da 0242 324 32 05 numaralı telefondan TMS ile irtibata geçebilirsiniz.

Turnedeki diğer şehirleri ve tarihlerini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Detaylar netleştikçe o şehirlerle ilgili bilgilendirmeyi yine buradan duyuracağım.

DSC_3438_binder_banner

Devamını Oku...

11 Kasım 2011

KAYSERİ ANILARI

Kayseri turnesi bir önceki turne şehri olan Ankara'dan çok farklıydı. Kayseri'ye pasta buluşmasından 2 gün önce gittim ve bu iki günü 1 saat uzaklıkta bulunan Kapadokya'da geçirdim. Peri bacalarını, yer altı şehirlerini gezdik, balona bindik, çok üşüdük, biraz yorulduk ama iyi ki de gittik.

Kapadokya
Perşembe sabahı Kayseri'ye geçerken oldukça telaşlıydım. Çünkü ne öğleden önce Kaymek'te ne de öğleden sonra okulda yapacağımız atölye çalışmalarının detaylarını net bir şekilde belirleyememiştik. İstanbul'dan ayrılmadan önce telefonla ve maille haberleşmiştik ama sonrasında bir daha irtibat kurmadık oradakilerle. Yanımda kullanacağım aletlerim vardı ama nasıl bir mutfakta çalışacağımızı, malzemelerin yeterli olup olmadığını, kimlerle biraraya geleceğimi çok net bilmiyordum. Hatta buluşmadan 1 saat öncesine kadar gideceğim adresi bile tam bimiyordum.

Kayseri'deki atölye çalışmasından...

Bilinmezlikler içinde Kayseri'ye vardığımda Hanimiş takipçisi Ayşe Hn. sayesinde Kaymek'e ulaştım. Büyükşehir Belediyesi'nin hemen yanındaki Kaymek binası içinde çalışmamıza çok uygun olan bir mutfakları var. Tezgah, dolaplar, ocaklar hepsi yepyeni ve güzel. Zaten orada sürekli olarak yemek ve pasta kursları düzenleniyormuş. Nurgul Hoca ve 10 Kaymek öğrencisi önlüklerini giymiş, kurabiyelerini hazırlamış beni bekliyorlardı. İstanbul'dan öğrencim Müşerref Hn, turne duyurusundan sonra yazıştığımız Nimet Hn, Emel Hn, Birsen Hn ve Ayşe Hn da gelmişti. Kalabalık bir grupla şeker hamuru yapımı ve süsleme teknikleri üzerine kısa bir çalışma yaptık. Mutfak biraz karanlıktı, güzel fotoğraflar çekemedim ama çalışma sonrası katılanların bir kısmı ile yukarıdaki pozu verebildik. Gelen herkese teşekkür ederim.

Kayseri'de olup da butik pastacılıkla ilgilenenler için malzeme tedariği konusunda biraz bilgi topladım. Perakende olarak malzeme temin edebileceğiniz iki yer var. Atölye çalışmasına da katılan Nimet Hn. aynı zamanda pasta malzemeleri satan Özel Şekerleme'nin sahibinin kızı. Kayseri'ye gitmeden önce Kaymek'te ve okulda kullanabilmek için kendisinden birkaç malzeme temin etmesini rica etmiştik. Sayesinde malzeme sorunu yaşamadık. Özel şekerlemeye 352-3319135 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Bir de Erciyes Siteleri içerisinde Pastavizyon varmış. Onun iletişim bilgilerine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öğleden sonra Kayseri Kız Teknik ve Meslek Lisesi'ne gittim. Sabahki muammalı durum burada da sürdü. Okul müdürü Zeynep Hn. ile sadece 1 kere telefonda konuşmuştuk. Yine bir bilinmezlik içinde okula vardığımda epey şaşkına döndüm. Zeynep Hn. beni pastacılık bölümü hocası Funda Hn.'a yönlendirdi. Funda Hn. o sırada faturaları bilgisayara işliyordu. Çünkü mutfak bölümü öğrencileri aynı zamanda okul bünyesinde stajlarını yapıyor, okula gelen pasta siparişlerinin yapımında çalışıyorlarmış. Onun işini bitirmesini beklerken okulu gözlemleme imkanı buldum. Lisenin değişik meslek alanlarında öğrenci yetiştiren farklı bölümleri var, her bölümün öğrencilerinin okula giriş çıkış saatleri bile farklı. Mesela okul servisleri akşam farklı saatlerde birkaç defa kalkıyor. Pastacılık öğrencilerinin dersleri ben gittiğimde bitmişti ama evlerine gitmeyip beni beklemişler. İyi ki de beklemişler. Çok güzel zaman geçirdim onlarla.

İlk defa rastladığım bir sistem var okullarında. Diğer meslek liselerinde olduğu gibi "yiyecek içecek hizmetleri" alanında okuyan öğrenciler XI. sınıfta mutfak veya pastacılık dallarından birini seçiyorlar. Ama bu okulda farklı olarak bu öğretim yılına özel şöyle bir uygulama da yapmışlar: XII. Sınıf öğrencileri okulda 3 gün staj yapıyorlar. Okul uygulama atölyelerinde stajlarını yapan XII. sınıf öğrencileri öğretmen ve usta öğreticilerinn denetiminde çalışarak, okul içi ve okul dışından gelecek siparişleri hazırlıyorlar. Ayrıca okuldaki öğretmen ve öğrencilerin öğle yemeği de onların sorumluluğunda. Bunların karşılığında asgari ücretin 1/3 oranında ücret alıyorlar.

Kayseri Kız Teknik ve Meslek Lisesi

Pastacılık bölümünde yaklaşık 10 öğrenci var. Sanki hepsini seçerek almışlar bu bölüme. Gerçekten de öyle güleryüzlü, meraklı, zarif ve akıllılar ki ... Bol bol sohbet ettik. Umarım onlar da benim kadar keyif almıştır. Sonra da şeker hamuru yapımı ve süsleme teknikleri üzerine kısa bir çalışma yaptık.

Fotoğraftakiler:
Ayaktakiler: güleryüzlü Hayriye, usta öğretici 1.Merve ve ben
Oturanlar: iletişimden sorumlu İpek, 2. Merve, 3.Merve, Vildan, "kalemsiz çıkmam" Duygu, şeker hamuru sorumlusu konu mankenimiz Şeyma ve Funda Hoca
Fotoğrafta olmayanlar: fotoğrafı çeken Ayşe ve servisi kaçırmayan Feyza
Hepinize selamlar, sevgiler. Siz de çok tatlısınız. :)

not 1: Tüm Kayseri fotoğrafları için buraya tıklayabilirsiniz.
not 2: Müşerref Hn. yakın bir zamanda yeniden görüşebilmeyi umuyorum, iyi haberlerini bekliyorum.
not 3: Gesi bağlarının Kayseri'de olduğunu öğrendiğim andan beri kulağımda çalan türküyü çok şahane söyleyen Selda Bağcan'dan dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.
not 4: Tabii gitmişken Kayseri'nin meşhur pastırmasını, sucuğunu ve mantısını da yedim de esas beni şaşırtan gilaburu şurubu oldu. Bilahare hakkında yazacağım...

Devamını Oku...