16 Eylül 2006

Soya Kıymalı Dil Peynirli Kepek CANNELLONİ & 3 Renk Biberli ERİŞTE

Eylül ayı yemek blogları arası etkinlik konusu makarna, ev sahibesi de Elvan'dı. Bu etkinlikler konusunda kendimi çok şanslı hissediyorum. Genelde kullanmayı çok sevdiğim malzemeler veya konular seçiliyor. Makarna da son aylarda özellikle tazesini yapmaktan çok keyif aldığım bir yiyecek. Makarna makinesi aldığımdan beri en sık ve en severek yaptığım makarna çeşidi cannelloni oldu. Yemeğe gelen hemen herkes bizde muhakkak yemiştir bir çeşidini. Daha önce ıspanaklı cannelloni tarifini Hanimiş’e yazmıştım. Etkinlik dahilinde de soya kıymalı dil peynirli kepekli cannelonni tarifini paylaşmak istedim. Soya kıyması şahane bir icat! Faydaları say say bitmez. Ben tadını da çok seviyorum. Hatta normal kıymaya tercih eder hale geldim diyebilirim. Makarna ile de çok yakışıyor. Denememiş olanlar varsa şiddetle tavsiye ederim. Bir diğer tarifim de 3 renk biberli erişte. Mutfaklarda kış hazırlıklarının hummalı bir şekilde yapıldığı bir zamanda erişte tarifi paylaşmanın iyi olabileceğini düşündüm. Hem rengarenk görüntüleri hem de (mevsiminde yenen her sebze gibi) şahane tatları ile biberler erişteye çok yakıştı, afiyetle yedik.



SOYA KIYMALI DİL PEYNİRLİ KEPEK CANNELONNİ

Makarna için:
-3 su bardağı kepekli un
-3 adet yumurta
-1 çorba kaşığı bitkisel yağ
-tuz

Domates sosu için:
-1kg domates
-2 adet orta boy soğan
-3 diş sarımsak
-3 çorba kaşığı bitkisel yağ
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı şeker
-maydanoz sapı

Soyalı iç:
-300 gr soya kıyması

-2 adet kuru soğan
-2diş sarımsak
-4 çorba kaşığı zeytinyağı
-50 gr tereyağ
-maydonoz, fesleğen, tuz, karabiber
-2 adet büyük domates
-1 çorba kaşığı domates salçası

Soya kıyma önceden ılık su içinde bir süre bekletirilir. Şişen soyanın suyu süzülür ve kızdırılmış tereyağ+zeytinyağının olduğu tencereye soğanla birlikte eklenir. Biraz kavurdukta sonra diğer malzemeler de eklenir ve pişirilir. Benim yaptığım makarna için bu iç fazla geldi. Soya şişince miktarı çok artıyor. O nedenle aynı miktar makarna için orantılı olarak azaltarak daha az soyalı iç hazırlamakta fayda var.

Makarnanın Yapımı:
Tezgahın üzerine unu eleyerek kümelendirin. Parmaklarınızla unun ortasında bir çukur oluşturun. Önce yumurtaları çukura kırın, sonra bitkisel yağı ve tuzu katın. Yumurta, yağ ve tuzu parmaklarınızın ucuyla iyice karıştırın. Kenardaki unlardan azar azar alarak sıkı bir hamur oluşturun Hamur yapış yapışsa biraz daha un ekleyin. Hamuru top haline getirin. Metal bir spatula yardımı ile 3 parçaya ayırın. Varsa makarna makinesi ile yoksa elinizle hamuru yoğurup açın. Bir cetvel yardımı ile açılmış hamuru kenarları 10 cm olan kareler şeklinde kesin. Kareleri unlanmış bir peçetenin üzerine yayın ve buğday veya mısır unu serperek 1-2 saat kurumaya bırakın.

Domates sosunun hazırlanması:
Yağı büyük bir tavada kızdırın. İnce ince doğranmış soğanları sık sık karıştırarak renk alana kadar 2-3 dakika kavurun. Doğranmış domates ve sarımsağı, domates salçasını, maydanozu, şekeri, tuzu ve biberi katın. Arada karıştırarak iyice koyulaşana kadar 12-15 dakika pişirin. Maydanozu içinden alıp sosu süzün. Süzerken bastırarak tüm domates posasının ezilmesini sağlayın.

Cannelloni’nin pişirilmesi:
Geniş bir tavaya su doldurup kaynatın, 1 çorba kaşığı tuz koyun. Makarnaları yapışmamaları için arada karıştırarak, her seferinde birkaç tanesini tavaya koyarak haşlayın. Pişen makarnaları delikli bir kürek yardımı ile tavadan alıp soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Sudan çıkarıp süzülmeleri için birbirine değmeyecek şekilde peçete üzerine dizin.

Fırın kabını yağlayın. Fırını 200 derecede ısıtın. Hazırladığınız içten kaşıkla 2-3 çorba kaşığı kadar alıp makarnanın kenarına döşeyin, rulo şeklinde sarın ve kalıba sıkı sıkı dizin. Domates sosunu bütün makarnayı öretecek biçimde fırın kalıbına dökün. Üzerine permesan peyniri serpiştirin. Cannelloni’yi önceden ısıtılmış fırında kabarcıklar çıkarıp rengi koyulaşana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra yine üzerine biraz peynir serpiştirip sıcak servis yapın. Afiyet şeker olsun.

3 RENK BİBERLİ ERİŞTE

-1 su bardağı un
-1 adet orta boy yumurta
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz
-ikişer adet orta boy kırmızı, yeşil, sarı biber

Bu ölçü iki kişiliktir. Kışlık hazırlamak isteyenler ölçüleri orantılı bir şekilde arttırabilir. Unu tezgahın üzerinde kümelendirin. Ortasına bir çukur oluşturun ve yumurtayı oraya kırın. Yağı ve tuzu da koyun parmak uçlarınızla iyice karıştırın. Hamur sıkışıp top halini alana kadar yoğurun. Bir kaseyi ters çevirip hamurun üzerine kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Varsa makarna makinesi ile yoksa oklava ile hamuru açın ve erişte şekilde kesip bir süre kurutun. Bu kurutma işlemi taze makarna yemek isteyenler için 5-10 dakika kadarken, kışlık hazırlamak isteyenler kestikleri erişteleri biz bez üzerinde kuruyana kadar bekletmelidir. Makarnayı pişireceğiniz tencereyi suyla doldurun. Suyu kaynayana kadar ısıtıp içine 1 çay kaşığı tuz atın. Makarnaları suya atıp yapışmamsı için arada sırada karıştırarak hafifçe yumuşayıncaya kadar, 1-2 dakika kaynatmadan haşlayın. Kevgirle süzün. Biberleri 3 çorba kaşığı bitkisel yağ ile sote edin ve makarnanızın üzerine koyup dileidğiniz baharatlar ile zenginleştirip afiyetle yiyin.



5 yorum var:

Tijen dedi ki...

isil'cigim,
sana bir soru:
senin sitene girdigimizde yazinin tamamini görmek için devami tiklamak gerekiyor. peki sen bu gurme.net'e girip baktin mi yazilarina? orada tümü mü kullaniliyordu? hayir bu konuda yardimci olan kisi güya siteye girildiginde yazinin sadece bas kismi olursa baska bir site onun tamamini alamazmis. öyle mi??
tijen

Adsız dedi ki...

Tijen merhaba,
Cok net hatırlayamadım şimdi ama sanırım yazının tamamı görünüyordu. Çünkü eğer benim anasayfamı alırlarsa yazı yarım çıkar oysa onlar o gün yazılan postun tümünü alıyorlar. Yani sanırım sitelerinde otomatik olarak alınan anasayfa değil son tarifin olduğu sayfa.

Banu Ucak dedi ki...

Işıl bu ne güzel bir tarifmiş hazine bulmuş gibi oldum :) Tam da böyle bir tarif arıyordum çünkü dün makarna makinesi aldım! Bakalım becerebilecek miyim?

Tarif için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Işıl, Cannelloni çok güzel görünüyor. Ellerine saglık. Makarna makinanın markasını ve modelini yazabilir misin?

hanimiş dedi ki...

Merhaba Banu,
Makarna makinesi hamuru açmak için büyük kolaylık. Bne çok seviyorum kendisini.. Kesin becerirsin cannelloni yapmak çok kolay, hem de leziz ve şık bir yemek.

Summer, teşekkürler. Ben makinemi metro marketten aldım.fackelmann marka, çok memnunum.