23 Mayıs 2006

ÇAMUR KEK (Mississippi Mud Cake)

Farklı zamanlarda farklı kaynaklarda bu kekin ismine rastlayınca merak edip araştırmıştım. Orijinal ismi Mississippi Mud Cake (Mississippi Çamur Keki). Çamur kelimesi bir yiyecek için çok sempatik bir isim gibi görünmese de bence çok uygun olmuş bu tarif için. Öncelikle belirtmek isterim ki bu bir yetişkin keki. Tarifinde yoğun bir şekilde kahve ve bourbon -gerçi ben ilk denememde bourbonsuz yaptım- barındırıyor. Islak bir yapısı olması sebebiyle tek başına yenebileceği gibi pastalarda pandispanya yerine, tekrar ıslatmaya gerek kalmadan da kullanılabilir. (Örneğin Çilek etkinliği dahilinde bu keki kalpli kalıpta pişirip, üzerini kırmızı şeker hamuru ile kaplayıp çilek şeklinde süslemiştim.)

"Sadece ve sadece bir dilim kek idi...
Kek olmanın değişmez kaderine razı olamadı gel görelim ki..
Piştiği sırada fırının çaprazındaki televizyonda görmüş kumsalları, dalgaları, mercanları.. aşk, fırının sıcağından da sıcak edivermiş taze yüreğini..
Kaderine razı dilim kardeşlerinden öğrendik ayrıntıları sonraları, "zaten kara sevda olsa olsa kakaolu kekte olur" dediler hep bir ağızdan herşeyi dedikleri gibi..
Servis edilmeyi beklerken ayrılmış diğerlerinden, "yenilmeyeceğim ben" diye duymuşlar en son sesini..
Nereden bulduğu bilinmez bir dalganın sırtında kaçıverdi..
Lakin gezdiği tüm sahillerden kartpostallar attı, 'mutlu son' gözyaşlarına boğdu bizi..
Kimbilir belki kakao ağaçlarıyla dolu minik ıssız bir adada buldu kendini. Belki adacığın sonsuza kadar güneşli kumsalında ısıtıyordur içini,.. yavaş yavaş pişmenin tadına vara vara.
Siz de gezisine şahit olmak isterseniz işte bir dilim kekin SERÜVEN ALBÜMÜ
... "

Gerekli Malzemeler:
-275 gr. un
-2 çay kaşığı kabartma tozu
-bir cimdik tuz
-225 gr. tereyağ
-180 gr. acı çikolata (ben 120 gr. çikolata kullandım, biraz kakao ekledim)
-2 çay kaşığı vanilya
-120 ml. çok koyu hazırlanmış granül kahve (nescafe)
-335 gr. tozşeker (ben 250 gr. kullandım)
-120 ml. bourbon (ben olmadığı için aynı miktarda koyu hazırlanmış kahve kullandım)
-4 yumurta

(kaynak: Lauren Chattman'ın "Mom’s Big Book of Baking" kitabından)
1. Önce fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya alın. 25 cm.lik kelepçeli kalıbını yağlayın.
2. Bir kaba unu, kabartma tozunu, vanilyayı ve tuzu eleyin, çırpma teliyle karıştırıp havalandırın.
3. Tereyağ, çok ufak doğranmış çikolata ve koyu bir şekilde hazırlanmış kahveyi bir tencereye koyup çok düşük ısıda tereyağ ve çikolata eriyinceye kadar mikserle karıştırın. Ocağı kapatın ve karışıma şekeri ve burbonu ekleyip şeker çözülene, karışım pürüzsün bir şekil alana kadar çırpın.
4. Ayrı bir kapta yumurtaları düşük hızda köpük köpük olana kadar çırpın. Yavaş yavaş çikolatalı karışımı yumurtalara ekleyin. Daha sonra unlu karışımı da ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Hamuru kek kalıbına dökün. Üzerini plastik spatula ile düzleyin.
5. 45 dakika kadar pişirin. Ortasına kürdan batırdığınızda kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir. (Ben biraz pimpirikli davranıp fazla pişirdim. Kendine has çamurumsu ıslaklığı kayboldu.) Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika bekletip, tel üzerine çıkarak soğumaya alın. Tamamen soğuduktan sonra çevirip servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

11 yorum var:

Oya Kayacan dedi ki...

Ben bu işe bayıldım. Oturup üç dört gün çalışacağım bu tarifi, sonra da dalıp mutfağa bir çırpıda yaparım:-)) Bourbonlu büyük keki. Söylemesi bile ağzımı sulandırıyor.

Adsız dedi ki...

merhaba,
koyu hazırlanmış kahve derken acaba nescafe mi, yoksa türk kahvesi mi, bu keki denemek için sabırsızlanıyorum, harika görünüyor şimdiden teşekürler...

Papatya dedi ki...

Isılcım, kekin tarifi de güzel ama bir dilim kekin, maceracı ruhunun peşine takılıp gittiği serüven beni çok daha fazla etkiledi doğrusu :) Çok akıllıca, çok yaratıcı, bravo sana!

Adsız dedi ki...

vay be süper gözüküyor kek. fotoğraflar üzerinde oyunlar oynayanın da bir marifeti olsa gerek. ellerinize sağlık diyorum.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

MErhaba Isil,
kekin cok guzel gorunuyor, evde sahip oldugum malzemeler hepsi
ama kullanidigin kahve nescafemi, turkkahvesimi bugun yapacagim bu guzel keki zipzip oglum icin.

ZeYNeP dedi ki...

Işıl ellerine saglık, benlik bir lezzet olmu, ve sunumda son derece yaratıcı tebrik ederim, her gecen gun yeni guzellikler katmaya devam ediyorsun, takipteyim:)

Figen

hanimiş dedi ki...

Selam Oya, üç dört güne gerek yok valla beş dakikada yalar yutarsın bence tarifi. Umarım dener ve beğenirsin.

İlknur güzel yorumun için teşekkürler. Kahve ile kasıt granül kahve nam-ı diğer nescafe evet.

Papatya, serüven resimleri ve hikaye aslında bana ait değil ama ben yazarı adına çok teşekkür ederim. Benim de çok hoşuma gitti kek dilimi kardeşin serüveni.

Dostum Berker sağol yorumun için diyoruz ve bu marifetli kişiye biz de teşekkürü borç biliyoruz.

Merhaba Zeynep.. Nescafe kullandım.. Tarife bunu yazmamışım hemen ekliyorum.

Figen nazik yorumun için çok teşekkür ederim. Her zaman bekleriz.Selamlar.

Adsız dedi ki...

Işıl ve Hurkan kek diliminin serüveni hakkında ne güzel bir albüm oluşturmuşsunuz.Tarifleri yapamam ama resimleri ve hikayeleri okumak beni mutlu ediyor. Çok hoş bir hikaye tebrik ederim.

Adsız dedi ki...

Diana, gösterdiğiniz ilgi ve inceliğiniz için ben de teşekkür etmek istedim..

hanimiş dedi ki...

Diana, ben de yazı ve resimlere gösterdiğiniz özen için çok memnun oldum, teşekkürler.

Adsız dedi ki...

arım balım peteğim
arım balım böceğim
bilsem ki böleceğim
gene seni pek çok seveceğim