Malzemeler:
- 80 gr. (1,5 çay bardağı) un
- 1 tutam kabartma tozu
- 50 gr. (1/2 çay bardağı) toz şeker
- 50 gr margarin
- 1 paket vanilya
- Renkli akide şekerleri
Unu eleyip diğer malzemeler ile birlikte yoğurun. Merdane yardımı ile 2mm. kalınlığında açın. Değişik şekillerde kurabiye kalıpları ile kesin. Ben yılbaşı olması sebebiyle çam ağacı kalıplarını kullandım. Hangi şekil olursa olsun önemli olan ortalarının delik olması (ki vitray yapabilelim). Hazırladığımız kurabiyelerimizi 160 derecede önceden ısıtılmış fırına koyalım. Bu sırada renkli şekerleri kıralım ufak ufak. 10 dakika pişirdiğimiz kurabiyeleri fırından çıkarıp ortalarındaki boşluklara ufaladığımız şekerleri koyalım tekrar fırına koyalım. 5-10 dakika daha pişirip çıkaralım. Göreceksiniz ki ufaladığınız şekerler eriyip boşluğun şeklini alacak ve bir süre sonra da katılaşıp cam gibi duracak ortalarında. Soğumadan yağlı kağıttan çıkmıyor. Kağıt sıcak şekerlere yapışıyor. Biraz soğuyunca daha kolay oluyor. Afiyet şeker olsun, iyi yıllar..
EKLEME (13/01/2006)
Bloglararası bir etkinlik olan “Ayın Güzeli”nde yılbaşı kurabiyelerimin resmi Aralık ayı güzeli seçilmiş. Buna çok memnun oldum, katılan herkese teşekkür ederim. Zinnur birkaç soruyu yanıtlamamı istemiş. Ama cevaplamadan önce belirtmem gerekir ki ben bu resim çekme işinde pek de başarılı değilim. Neyse ki resim çekmeyi çok seven ve çok güzel resimler çeken bir öğretmenim var. Blog için yaptığim tatlı ve pastaların resmini çekmem gerekince bana hızlandırılmış bir dijital kamera kullanma dersi vermişti. O derste öğrendiğim bazı teknik bilgiler bu konuda bana çok yardımcı oldu. (Hanimiş'teki eski tarihli yazıların resimlerine bakacak olursanız bu derslerden önceki resimlerin pek de parlak olmadığını görürsünüz. Neyse ki bitanecik ($) hocam photoshop ile onları güzelleştirdi.)
1. Resim cekerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Resim çekerken en önemli etken IŞIK! Tarifleri hep gece denediğim ve resimlerini çekmek için ertesi sabahı bekleme sabrı gösteremediğim için güneş ışığından faydalanamıyorum. Ben de bu sebeple kendimce yöntemler geliştirmeye çalışıyorum. Bol ışık olmasına özen gösteriyorum. Bütün ışıkları açıyorum hatta iki tane çalışma lambasını tabağın üzerine doğru yakıyorum. Kendimce bu şekilde stüdyo ortamı yaratmaya çalışıyorum. Aslında çoğu zaman bunca çabama rağmen istediğim gibi çekemiyorum ama bildiğim en güzel yöntem bol aydınlatma ve beyaz fon kullanımı.
2. Derece kazanan bu resmin bir oykusu var mi?
Öyle ilginç bir hikayesi yok. Aslında çam ağacı süsü şeklinde yapmak istediğim için hep ağacın üzerinde çektim resimleri. Ama malesef o resimlerin hiçbiri (yukarıdaki de dahil) güzel olmadı. Sonra pes edip kurabiyeleri ağaçtan topladım ve beyaz dosya kağıdını fon yapıp o şekilde çektim. Nitekim iyi de oldu.
3. Kameranizin modeli ne, ya da tavsiye edebileceginiz bir kamera modeli var mı?
Ben resimleri Olympus C-725 ultra zoom ile çekiyorum. Tavsiye edebileceğim kameralar ise biraz olsun ayrıntılı fotografik kontrolleri olan makineler. Çünkü özellikle yiyecek resimleri çekmek için F (aperture) değeri üzerinde kontrolümüz olmalı. Lensinin hızlı olması ve az ışıkla kanaat getirmesi çok önemli.
14 yorum var:
dalından taze taze kurabiye. yılbaşı süsü gibi durmuş valla :). browni bekliyoruz hala gelmedi ışıl hanım. yakında diye de bölüm açman lazım. lütfen !
Ben de süs gibi olsun istemiştim demek ki başarılı olmuş. Browni için yakında yazmaya gerek yok ki bu gece ilerleyen saatlerde koyacağım tarifi. Ama hassasiyetine de hayranım.
Vallahi çok şık, üstelikte esinlendiğin siteyi bizimle paylaşman çok hoş , tebrik ederim çok başarılı..
Sevgilerimle
Figen
Teşekkür ederim Figen. Ben de başka blogları okurken verilen linkler sayesinde bir sürü yeni site keşfediyorum. O yüzden kendim de özen göstermeye çalşıyorum bu siteleri paylaşmak için.
merhaba ışıl hanım
yılbaşı için vitray kurabiyelerden yapmayı düşünüyorum. bu tariften kaç adet kurabiye çıktığını ve akide şekerlerini nasıl parçalayabileceğimi söyler misiniz lütfen?
(Evrim)
Merhaba,
Ben yarısını bu şekilde yarısını da ortalarını vitray yapmadan yaptığım için net bir sayı veremem ama şimdi yuvarlak bir hesap yaptığımda tahminim 60-70 tane çıkar. Çünkü ortaları boşluk ya, aslında her kurabiyeye çok az hamur düşüyor. Akide şekerlerini ben bir poşete koyup çekiç ile kırdım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
İpucunuz için teşekkür ederim :)
(Evrim)
Selamlar,
Aralık ayının 1. güzeli seçilmeni kutlarım. Kurabiyen gerçekten çok güzel görünüyor.
teşekkür ederim ginger. ben de seni tebrik ederim.
Tebrikler Hanimiş:) Gerçekten çok güzel görünüyorlar, fotoğrafında çok profesyonelce, başarılarının devamını dilerim.
Merhaba hanımiş,
önce birinciliğin için tebrik ediyorum.Gerçekten birinciliği hakeden bir resim.
Yeşim ve Emine güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
not: Yeşim mailine cevap yolladım umarım yardımcı olabilmişimidr.
Merhaba,
bu kurabiyeler çok uzun zamandır aklımda ama ortası delik kurabiye kalıbı yok, internettete bulamadım. bildiğiniz bu kalıplardan satan internet sitesi varsa paylaşmanız mümkünmü?
buarada yaptığınız herşey çok güzel görünüyor..
sevgiler
esra
Merhaba Esra... Aslinda bu yazinin fotografindaki kurabiyeler senin istedigin gibi bir kalipla yapilmadi. Normal cam agaci seklindeki kurabiyenin ortasini ben kendim bicakla kesmistim. Senden daha ufak kopatlar yardimi ile buyuk kurabiyelerin ortasinda delik yapabilirsin ya da mesela sise kapagi vs gibi birseyler kullanarak delebilirsin. Ama internet uzerinden bu turlu bir kalip almak istersen su linkleri incele istersen. Burada ve burada oyle kaliplar mevcut.
Yorum Gönder