05 Mart 2010

DALLOYAU


Çok yazık oldu… Bundan 3 sene evvel Hanimiş’te şöyle bir yazı yazmıştım. O zamanlar hiç geçmezdi aklımdan kitaplardan görüp vurulduğum bir pastanın yaratıldığı ve yıllardır aynı şekilde yapıldığı pastaneye gidip orijinalini yeme ihtimalim olabileceği. Amma velakin bu seyahatimde Dalloyau’ya da gittim. İsmini Paris’in meşhur opera binası Opera Garnier’den almış dünyaca ünlü “Opera Pasta”nın evindeydim. Peki ne oldu? Bizim gittiğimiz saatte (ki 14:00 civarıydı sanırım) Opera pasta kalmamıştı. O sırada dertlenmedim. Nasılsa tesadüfen karşıma çıkmıştı Dalloyau’nun "Jardin du Luxembourg"’daki (Lüksemburg Bahçeleri) şubesi, nasılsa daha başka bir sürü yerde rastlayabilirdim bir başka şubesine, nasılsa sonra yerdim. Fakat kısıtlı zaman, görülecek çok yer, tadılacak çok pasta olunca kaynadı gitti. Opera pasta yiyemeden geldim Paris’ten.


Dalloyau, hem pastane hem de çay salonu (bazı şubelerinde restoran) olarak hizmet veriyormuş. Her şubenin dekorasyonu birbirinden farklıymış. Jardin du Luxembourg'daki şubesinin restoran olarak servis veren terasına çıkmadık ama girişteki pastane tarafı bence çok da hususi bir dekorasyona sahip değildi. Kestane, armut, incir gibi rengarenk meyve şekerlemelerin teşhir edildiği dolap en şık kısmıydı dükkanın. Madem Opera pasta yoktu, o zaman gözümüze en lezzetli görünen iki pastayı alıp çıktık. Zaten fotoğraf çekmek yasak, binbir güçlükle gizli gizli çekmeye çalışıyoruz vitrini, pastaları... Artık ne oyalanacağım orada. Dışarıda hava pek güzel, tatlımı alır, hemen karşısındaki Lüksemburg Bahçeleri'nde oturur yerim.


Paris’te insanlar hep sokaklarda. Yanlarına yiyeceklerini, tatlılarını, şaraplarını alıp bahçelerde parkalarda buluşuyorlar. Şehrin içinde öyle güzel parklar var ki. En güzeli de işte bu "Jardin du Luxembourg". Vaktiyle bir kraliyet mensubunun arka bahçesi olan bu park, bugün kitlesel bir saadet alanı sağlıyor Parislilere. Meydanında bir saray, önünde bir gölet çevresinde de çiçeklerle, ağaçlarla dolu bir bahçe. Rüya gibiydi orada olmak.



Dalloyau’dan bir porsiyon meyveli pasta, bir porsiyon da kahveli Religieuse aldık. Meyveli pastayı seçmemin sebebi, klasik bir sünger kek ve pastacı kreması nasıl oluyormuş bakalım buralarda diyeydi. Nitekim keki pek bir pamuk pamuk, kreması pek bir kıvamında, meyveleri de pek bir tazeydi, Her şey tam olması gerektiği gibiydi, beni şaşırtmadı ama hayran bıraktı.

Laduree’a gittiğimizde makaronlara dalıp da almayı unuttuğum meşhur “Religieuse” burada karşıma çıkınca çok sevindim. Religieuse, Fransızca’da rahibe anlamına geliyor. İçi krema dolu biri büyük biri küçük iki şu hamuru üst üste konuluyor, üzerine parlak fondan şekeri dökülüyor ve yağlı krema ile çeşitli süslemeler yapılıyor. Bu dikkat çekici süslemenin, rahibelerin giydiği kıyafetlere benzetilmesi ile tatlının ismi de bu şekilde anılır olmuş. Sanırım daha ziyade Laduree ile özdeşleşmiş ama kimi diğer pastanelerde de rastlamak mümkün. Biz kahvelisini aldık. Zaten şu hamuru ile yapılan tatlıları çok severim, kahveyi de çok severim, süsü de severim. Bunlar iyi bir şekilde bir araya gelince değmeyin keyfime…

Dalloyau hakkında: Babası ve büyükbabası kraliyet mutfağında çalışan Jean-Baptiste Dalloyau, 1802 yılında, Fransız devrimi ile birlikte saltanat hayatının sona ereceğini ve orta/üst sınıfın yemeğe ilgisinin artacağını öngörerek, aşçılar tarafından pişirilen yemeklerin sipariş edilebileceği bir “gastronomi mekanı” kurmaya karar vermiş. İşte Dalloyau bu düşünce ile kurulmuş ve son derece başarılı olmuş. Günümüzde 509 adet şefin çalıştığı, Paris’te 7, Kuveyt, Japonya ve Kore’de birer adet olmak üzere 10 şubesi olan bir işletme. İnternet sitesinde rakamlarla bir takım bilgiler verilmiş. Mesela 1 yıl boyunca kullanılan yumurta sayısı 1.500.000 , 1 yıl içinde üretilen makaron adedi 55 tonmuş.

Not: Kahveli Religieuse 4,50 €, meyveli pasta 6 €

Dalloyau internet sitesi için buraya,
Çikolata kataloğu için buraya tıklayabilirsiniz..

Adres:
Dalloyau Luxembourg
2, place Edmond-Rostand 75006 Paris
Metro : Luxembourg, Cluny La Sorbonne, Odéon, Saint-Michel

7 yorum var:

Özlem dedi ki...

Bu "Religieuse"ü bir kitabın üstünde görmüştüm ama kıyafeti pembe idi ve çok merak etmiştim neye benziyor diye, şimdi artık öğrendim :) Payşalıim için çook teşekkürler ve sevgiler

Mukaddes Sezer dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsınızki parisi sizinle gezmiş gibi oldum.Tatlı bağımlısı biri olarak hayran kaldım o pastalara :) teşekkürler.

ASLI dedi ki...

Işıl hanım harikasınız.Ben de gitmiş kadar oldum sizin yazınızla Paris'e.
Ben de amatörce pastalar yapıyorum.Hatta ufak tefek siparişler bile alıyorum.Ama hala bilmediklerim olduğunu düşünüyorum.İstanbula kursa gelmem çok zor.Ankarada oturuyorum.Keşke burada da haftasonları kurs açma ihtimali olsa:))Yaptıklarıma bakmak isterseniz adresim www.cocolattepastaevi.blogspot.com fikirleriniz benim için önemli.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum sevgilerimle...ASLI

hanimiş dedi ki...

Özlem Hanım pek çok farklı renkte yapılıyor bu tatlıcık ama sanırım en popüler olanı pembe..

Esas ben teşekkür ederim kurdele nakışı, güzel yorumunuz için.

Aslı Hn, siz artık ufak tefek sipariş kısmını geçmişsiniz bence. Öğrenmenin sonu yok elbette ama kursa gitmek şat değil ki internetten kitaplardan da pek çok bilgi edinebilirsiniz. Bloğunuzu gezdim, ellerinize sağlık. Ben de size çalışmalarınızda başarılar dilerim.

beste dedi ki...

bu gidisimizde yine ugradik Luksemburg'daki dalloyau'ya ben opera oglus religieuse yedi. Yan masada cok yasli bir hanim ve 25'lerinde oglu vardi. benim oglus 4,5 yasinda kadin bende oglumu heryere goturdum gezsin gorsun hayatin farkli yanlarini iskalamasin istedim dedi. Vok hos bir ani oldu belki ben yaslaninca Leonardo'da beni goturur kimbilir hayat bu surprizlerle dolu:)

hanimiş dedi ki...

Ne hos bir ani olmus.. Eminim yillar sonra da oglunuz girip kolunuza sizinle boyle hos geziler yapacaktir.

yemek tarifleri dedi ki...

harika makale tebrikler.