08 Şubat 2009

KROKAN YAPIMI

Kabarmayan inatçı kek, yayılan münasebetsiz kurabiye, bulunamayan (perakende olarak temin edilemeyen) glikoz, her krema ile anlaşamayan nazlı şeker hamuru, pasta içinde eriyen lakayıt krokan,… Bunlar pasta yapmaya yeni başlayan, bir şekilde yolları Hanimiş ile kesişen dertli pastazedelerin başına en sık gelen, bana en çok yazdıkları konular olsa gerek… Çok zamandır sırasını bekliyordu krokan… Aslında yapımı son derece kolay olan ve bir o kadar da sevilen bu şekerleme hakkında sıkıntı çeken varsa veya şimdiye kadar hiç krokan yapmadım diyorsanız naçizane bildiklerimi paylaşmak isterim.

Krokan kelimesi, Fransızca’da çıtır çıtır , kıtır kıtır, gevrek gibi anlamlara gelen croquant (krokan okunuyor) kelimesinden geliyor. Temel malzemesi şeker ve fındık, fıstık gibi yemişler olan bu şekerlemeyi tek başına tüketebileceğiniz gibi pastalarda, tatlılarda da kullanmak mümkün.

Krokan yapımı oldukça kolaydır. Burada önemli olan şekeri doğru bir şekilde eritmektir. Şekerin erime sırasında veya sonrasında kristalleşmemesi veya yanmaması gerekmektedir. Şeker, 160 dereceye ulaştıktan sonra karamelize olmaya başlar. Şekeri bu dereceye getirmenin iki yolu vardır: kuru yöntem ve yaş yöntem. Kuru yöntem ile daha kısa sürede sonuca ulaşılır ama çok hızlı karamelleşip yanmasını önlemek için sürekli karıştırmak gerekir. Yaş yöntemde ise şekere bir miktar su eklenir. Şekerin erimesi için önce suyun buharlaşıp gitmesini beklemek gerekir, dolayısı ile sürekli karıştırmaya lüzum yoktur.

Gerek zaman avantajından gerekse şeker termometresi gerektirmemesi adına kuru yöntem ile yapmayı daha pratik buluyor ve tarife geçiyorum:


GEREKLİ MALZEMELER: (1/2 kg krokan için)
- 250 gr tozşeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 200 gr fındık (veya fıstık,ceviz,badem,susam vs…)
- Tezgahı yağlamak için bir miktar sıvıyağ

Krokanı hazırlayacağınız tezgahı (tercihen mermer) bir miktar sıvı yağ ile yağlayın. Bakır veya çelik bir tencereye şekeri ve limon suyunu koyun. Bu kabın içine girebileceği başka bir tencerenin içine soğuk su koyun, kenarda bekletin. Şekeri koyduğunuz tencereyi düşük ateşte şeker eriyip istediğiniz karamel rengini alana kadar sürekli karıştırın. Hemen ocaktan alın ve soğuk su dolu kabın içine oturtun ki pişme işlemi biran önce sonlansın. Bu aşamayı atlarsanız şekeri ocaktan alsanız bile kendi ısısı ile pişmeye devam edecek ve sonuçta şeker yanacaktır. Hemen fındıkları şekere ekleyin, her tarafları şekeri bulaşacak şekilde karıştırın ve yağladığınız tezgahın üzerine dökün. Tamamen soğuyana kadar bu şekilde bekletin. Daha sonra merdane ile üzerinden geçerek dilediğiniz ebatta parçalayın.

Krokanın en büyük düşmanı, yapış yapış olmasının baş sorumlusu rutubettir. Bu nedenle olabildiğince rutubetsiz bir ortamda çalışın ve krokanlar hazır olduğunda, hemen kullanmayacaksanız hava almayan bir kapta muhafaza edin.

21 yorum var:

pecete dedi ki...

Bilgiye çok teşekkür... Sabaha mailin yolda.

Sevil Altunel dedi ki...

arkadaşım böyle tariflerle bizi aydınlattığın için çok teşekkür ederim.harika görünüyorlar..ellerin dert görmesin..sevgiler..

Bir Dilim Düş dedi ki...

Bekledim, bekledim ve sonunda gerçekten de yapmak istediğim ama bir türlü cesaret edemediğim krokanı görünce çoookk sevindim. Bilgiler için çok teşekkürler canım!!

Sevgiler,
Evren

Betül KAVAL dedi ki...

çok teşekkr ederim benimde sorunumdu bu krokan. pastanın içinde yok olup gidiyogıcık oluyorum..

sevgiler

renklipastalar dedi ki...

Ellerine sağlık,bilgi için tşk. Çok işe yarayacak. Güzel bir hafta diliyorum.

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerineize saglik, ne guzel bilgiler...

Guzel bir hafta diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

masalmutfagi dedi ki...

Işılcığım desene 'Işılca Tarifler Hazinesi'ne bir tarif daha eklendi..:))bizim için bulunmaz bir ansiklopedi gibisin..Teşekkürler

Unknown dedi ki...

Merhabalar sayfanızı tesadüfen bul
dum ve hayran kaldım.Hemen linklerime ekliyorum bundan sonra sıksık görüşmek dileğiyle sevgiler,
mutlu haftalar....

DERYA

Unknown dedi ki...

krokanı şimdi yaptım ama şeker tenceresini ocaktan alıp su dolu kabın içine koyunca şeker katılaşmaya başladı.fındıkları atınca iyice dondu ve tencereden bile çıkaramadım bir kısmını.tam tarif ettiğiniz gibi yaptım halbuki.nerede yanılmış olabilirim?

hanimiş dedi ki...

Yapıtek çok çabuk çalışmak gerekiyor.. su buz gibi olmamalı. dilerseniz siz bir dahaki denemenizde su işlemini es geçip deneyin.

Unknown dedi ki...

Borçlarimizdan, ceza ve günahlarimizdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bagislayandir, unutmayalim.. Eller semaya kalkip, yürekler bir atinca bu gece, gözler sevinç yaslariyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualariniz kabul olsun!

hayatkazanbenkepce dedi ki...

paylaşım için çok teşekkürler , korkulacak kadar zora benzemiyor ...
Kandiliniz ve Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun...

boncuk mutfakta dedi ki...

Ne zamandır iyi krokan nasıl yapılır araştırıyordum.Eklemeniz çok iyi olmuş elinize sağlık.

lezzetlilerim dedi ki...

Sevgili arkadaşlar Alperen'e dualarınız için çok teşekkür ederiz. Şimdide O'nun için yukarıdaki sanatçılarımızın katılacağı bir konser tertip ediliyor. Bu arada hiç bir ücret almadan gelecek olan bu sanatçı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Allah onlardanda razı olsun. Konser Ümraniye Haldun Alagaş Spor Tesisleri'de
Eğer bu şekildede yardımda bulunmak isteyenler olursa bana buradan veya email adresimden ulaşabilirler.

Biletler: 25tl. - 50tl. -75tl. ve 100tl. olarak düzenlenmiş. Arzuya göre tercih edilebilir. Bütün çabalarımız yavrumuzun kurtulması için. Allah inşaallah onu bizlere bağışlıyacak. O'nunla birlikte tüm hastalarıda sevenlerine bağışlaması için duacıyız. Şimdiden teşekkür ederiz.

'sevgiler'

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.. yemekgezegeni.com adı altında, isteyen tüm yemek blogu sahiplerinin katılabileceği bir derleme sitemiz var. www.yemekgezegeni.com

yemekgezegeni size ne fayda sağlar?

- Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırarak popülarite sağlar.
- Sitenizin yemekgezegeni.com takipçileri tarafından güncel olarak takip edilmesini, yeni eklenen yazılarınızdan haberdar olunmasını sağlar.
- Siz de yemekgezegeni.com takipçisi olarak diğer yemek bloglarıyla daha kolay iletişime geçebilir, yeni eklenenleri takip edebilirsiniz.
Bize katılmak isterseniz: yemekgezegeni@gmail.com

HT dedi ki...

hanimişin yorum sayfaları duyuru panosu değildir..
söz_misal:
ulviyetinden asla şüphe duymadığımız niyetlerimizin ilanını, sokaklarda yakaladığımız kapı aralıklarından sızıp, damdan düşer gibi evlerin ortasında yapmayız diye tahmin ediyorum..
keza:
vesiledeki sarihlikten katiyen endişe etmeden sağa sola fabrikasyon saçılan hususi gün, bayram ,seyran tebriği iletileri dahi; belirli bir içeriği tasarlamış, hazırlamış, sunmuş ve bu yayımdan/paylaşımdan doğacak tepkilere ayrılmış sayfalarda ilgisizlikleriyle en hafifinden.. saygısızlık gibi durmaktadırlar..
saygılarımızla
hanimiş ihtiyar heyeti

Sevde.B dedi ki...

Mutlaka denicem ...
Ellerine sağlık..
Sevgile

Seçil Durmazer dedi ki...

tek kelimeyle süpersiniz.hem bu işten para kazanıyor hemde bilgilerinizi bizden esirgemiyorsunuz.ender insanlardansınız..bilgi paylaştıkça güzeldir.tebrik ediyorum.
allah işinizi rast getirsin
sevgiler...

etki alanı dedi ki...

Yeni bir yazıııı,yeni bir yazııııı....
Yoksa verdiğim ödülü geri alırım....
Bende bir ödülün var,kurallar gereği bildirmem gerkiyor...
TüTü

Atike Momini Ziya dedi ki...

tarif için teşekkürler. hemen yapmaya mutfağa gidiyorum.. siteniz harika. verdiğiniz emeğe sağlık.

Unknown dedi ki...

şekilli pasta maharetli kadınların işidir bede yapacağım... inşallah o kadar maharetim vardır.