29 Temmuz 2008

LİMONLU MİNİ CHEESECAKE (PEYKEK)

Belki de 1 yıla yakın zamandır çoğu yazım “Biliyorum çok uzun zaman oldu yazmayalı … Bundan sonra daha sık yazmaya çalışacağım” cümleleri arasında gelişiyor. Ama olmuyor işte, bir atalettir üstümde ki sormayın gitsin. Sadece günceye yazmak ile ilgili değil, genel bir tembellik hali, üşenme hali.

Yazmaya başladığım ve sonunu getiremediğim 4 yazı olmuş bu zaman içinde. Birkaç tarif, benden birkaç haber.. En çok 7 Temmuz’da yayınlamaya niyetlendiğim ama sonunu getirmediğim için yayınlamadığım yazı için üzüldüm. Zira 07/07/07 tarihi benim pastacılık ve pasta tasarımı üzerine verdiğim ilk dersin tarihidir. Onun ilk senesinde derslerden derlediğim bazı fotoğrafları, anıları paylaşmak istemiştim Hanimiş’te. Bloğa yazamadım ama fotoğrafları görmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Katılan tüm kursiyerlere selam olsun…

Önümüzdeki hafta Hanimiş’in 3. senesi dolmuş olacak. Bir hafta içinde benden beklenmeyecek bir performans sergileyip yeni bir yazı yazar mıyım… pek sanmıyorum. O yüzden bu yazı kendimce bloğumun bir kutlaması olsun.

Çok kalabalık bir dosya var bilgisayarımın masa üstünde. Bu dosya, fotoğrafladığım ama yayınlamadığım tatlılarla ve pastalarla dolu. Hangisini yazayım diye düşünürken bu sıcaklara en uygun dondurma, sorbe, parfe veya cheesecake olabilir diye bir eleme yaptım. Sonra (sanırım şu anda canımın en çok istediği bu olduğu için) limonlu mini peykekte karar kıldım. Ne ailem ne de arkadaşlarım peykeke fazla rağbet etmediklerinden maalesef sık yapamıyorum. Ama ben her gün yesem bıkmam herhalde. Kendi damak tadıma en uygun versiyonun da bu olduğunu söyleyebilirim.

· Siz de genel olarak bisküvi tabanlardansa çikolatalı kek tabanları tercih ediyorsanız,
· Özellikle yazın soğuk soğuk limonlu bir tatlı iyi gider diye düşünüyorsanız,
· Tek porsiyonluk tatlıların sunumunun daha albenili ve keyifli olduğunu düşünüyorsanız

buyurun tarifi:

12 adet mini cheesecake için:


Tabanı için: Ne zaman çikolatalı bir kek veya brownie yapsam muhakkak bir kısmını ayırır robotta çeker ve buzluğa atarım. Bunu uzun zamandır gelenek haline getirdim. Bu ufalanmış kekleri, tart veya cheesecake yapacağım zaman buzluktan çıkarıp, tereyağı veya çikolata ile birleştirip kullanacağım kalıbın dibine elimle bastırarak taban olarak kullanıyorum. Bu tarif için de aynısını yaptım. Sizler de kalan keklerinizi ve kurabiyelerinizi bu şekilde değerlendirebilir veya alışık olduğunuz bir taban tarifini kullanabilirsiniz.

Harcı için:
· 500 gr krem peynir
· 150 gr tozşeker (yaklaşık bir bardak)
· 2 adet yumurta
· bir adet limonun kabuğunun rendesi
· 2 yemek kaşığı limon suyu
· 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya

Üzeri için: Çikolatalı taban ile uyumlu olması açısından üzerine çikolata ganaş ve limon kabuğu şekerlemesi koydum. Ganaş için 100 gr çikolatayı eritip 100 ml soğuk süt kreması ile çırptım. Sıkma torbasına koyup yıldız uç ile peykekin üzerine sıktım. Son olarak da limon şekerlemesi serpiştirdim. Bu şekerlemeyi daha pek çok farklı tatlıda kullanmak mümkün, hem koku hem lezzet hem de görüntü olarak sık sık başvurulabilecek bir hoşluk. Aşağıda tarifini bulabilirsiniz.

Limon kabuğu şekerlemesi:
· 4 adet limonun kabuğunun rendesi
· 2 bardak kadar toz şeker
· 1 bardak soğuk su

Rendelediğiniz limon kabuklarının üzerine kaynar su dökerek yarım saat kadar bekletin. Daha sonra bu işlemi bir kere daha yapın ki acısı iyice çıksın. Şekeri ve suyu bir sahana alın, orta ısıda kaynatın. Şeker tamamen çözülünce limon kabuklarını da içine atın, ocağın altını iyice kısın. 10 dakika kadar bu şekilde kalsın ocakta. Ocaktan alın, süzün, üzerini kapatın ve bir gece boyunca bekletin. Hava almayan bir kap içinde buzdolabında 2 hafta kadar muhafaza edebilirsiniz.

Hazırlanışı:

1. Tek porsiyon halinde hazırlamak için muffin kalıplarına ihtiyacımız var. Kalıpların içine muffin kağıtları yerleştirin. Hazırladığınız tabandan 2-3 kaşık kadar alın ve her kalıbın dibine bastırarak yerleştirin.
2. Mikserde peynir ve şekeri hiç pötürcük kalmayana kadar iyice çırpın. Çırparken teker teker yumurtaları ekleyin. Limonun suyunu, kabuğunu ve vanilyayı da ekleyin.
3. Harcı her bir tabanın üzerine paylaştırın. Kağıdın ¾’ünü aşmamasına özen gösterin.
4. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Kabaracak, üzerinin rengi biraz değişecektir ama ortası yumuşak ve hafifçe sallanan bir kıvamda olacak. Fazla pişirmemeye özen gösterin.
5. Fırını kapatın ve fırın içerisinde soğumasını bekleyin. Tamamen soğuduğunda iyice sarın ve servisten önce en az 6 saat buzdolabında dinlendirin.
6. Servis etmeden önce benim yaptığım gibi ganaş ve limon şekerlemesiyle ya da sadece çırpılmış krema ile tamamlayabilirsiniz.

Afiyet şeker olsun.
Cheesecake pişirmek ile ilgili daha detaylı bilgi için burayı okuyabilirsiniz.

24 yorum var:

pecete dedi ki...

Ağlamak isityorum. Olmuş mu? Bence olmuş. Gerisi de gelir... Bebi seni göremediği için biraz bunalım yaptı. Öpütük.

nes-kafe dedi ki...

Çok şükür :)

Nice yıllara hanimis le insallah :)

Tarif çok nefise benziyor ellerine sağlık.

FİGEN KARAVAŞ dedi ki...

Işıl ım hosgeldin:)
Ozlettin kendini gercekten.
Limon şekerlemesine bayıldım , hani aradaki boslugu iyi kapattın bu tarifle.

Ayşem in de dediği gibi gerisi gelir ? Gelsin !:)

sevgiler,
Figen Karavaş

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Her baktığımda kurabiyenin kimyası ile ilgili yazıyı gördüğümde ne zaman yeni bir tarif veya yazı gelecek diye bekliyordum.Ve gelmiş işte:)) Ellerinize sağlık... Cheesecake tek kişilik olunca daha bir şık ve albenisi de oluyor...

Blogunuzun daha uzun uzun yıllar sürmesi dileğimle:)))Çok şeyler öğrendik sizden:)))Hanimiş le Nice yıllara...

Sevgilerimi gönderiyorum.

ufukmutfakta dedi ki...

Gözlerime inanamadım..! Işıl, çok mu zordu bu sayfayı güncelleyip bizleri mutlu etmek? İşte ne güzel yapmışsın. Darısı bizleri unutup, tembellik yapan diğer arkadaşlara..Onlar kendilerini biliyorlar.
Neyse bu kadar sitem yeter. Güzel bir tarif vermişsin, sıcak yaz günleri için. Ellerine sağlık. Hanimiş'e de sık güncellenen ( hiçdeğilse ayda bir) daha nice yıllar dilerim. Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Şükürr kavuşturana vallahi Işılcığım bir an için artık hiç güncellemeyeceksin unuttun falan sanmıştım :) Tabii söyleyenede bakın. Aynı durum benim içinde geçerli. Cheescake benimde tek favorim diyebilirim. Her gün olsa her gün 2 dilim yerim sonrada gelsin kilolar. Ellerine sağlık. Blogunun 3 . yaşınıda ayrıca eğitmenliğinide 1 . yılını (gerçi 1 yıl 1 ay olmuş ) kutlarım.
Sevgiler

Müge Hüner dedi ki...

Işılcım;
Cheesecake lerin görüntüsü yeter zaten, inanılmaz albenili ve çok zarif olmuşlar. Üstelik korkmadan denenecek kadar basit anlatmışsın ne güzel.
Tadı konusunda ise hiç şüphem yok, çünkü Selen'in baby showerinda yediğim pastanı hala unutamıyor ve her yerde anlatıyorum, olağanüstü idi.
Sana blogunda ve eğitmenliğinde nice nice mutlu yıllar diliyorum.
Görüşmek üzere.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Hocam sen harika bir hocasın. Hanimişin doğumgünü kutlu olsun. Nice nice benim gibi şanslı öğrencin olsun. Sabah 10'dan önce aramayacağım söz.

Ayşegül'ün tatlı rüyası... dedi ki...

Sevgili Işıl,
Bu cici cheesecakeler çok lezzetli görüküyor. Daha önce büyük limonlu - brownieli cheesecakeler yapmıştım ama bu şekilde denememiştim. Daha doğrusu cesaret edememiştim. İlk fırsatta ben de deneyeceğim
sevgiler,

Bir Dilim Düş dedi ki...

Ayyyy sonunda!!! Kurabiyenin kimyasını her gördüğümde yüzüm asılıyordu valla ama sonunda harika bir tarifle dödün. Ellerine sağlık.

Sevgiler,
Evren

zarpandit dedi ki...

yalan değil artık yazmazsın diye dusunmus eski tarfilerde geziniyordum:):):):)

pastacik sezer dedi ki...

Işılımmmm,
oleyy oley oley demek istiyorum.Bir altı ay bizi idare eser bu yazı :))

Pelin dedi ki...

Merhaba,
Eh! Hadi ama diye bir yorum bırakmak üzere gelmiştim ki cheesecake tarifini görünce çok sevindim. Lütfen bu kadar ara verme.Bu arada yeni pastaların çok güzel.Çilek kız pastası çok çok çok başarılı olmuş.
Sevgiler

enn pasta dedi ki...

Öncelikle ellerinize,emeklerinize sağlık.

Eğer blogunuzda/sitenizde bundan sonra sadece sizi temsil edecek ,size özgün bir başlık tasarımı (header) kullanmak istiyorsanız http://evrenscizgiler.blogspot.com/search/label/site%20ba%C5%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20tasar%C4%B1m%C4%B1

linkini ziyaret edip ,benimle irtibata geçebilirsiniz.Tamamiyle kişiye özgü,temaya özgü logo ve başlık tasarımı yapıyorum.
Ayrıntılar için iletişim : hakev98@gmail.com

İyi günler dilerim.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ÇÇOOKK ÖZLEMİŞTİMM ÇOKKK...
Kuurabiyenin kimyasını bir yana,bizim kimyalar sabrını yitirmişti :)))
HOŞGELDİNİZZZ...
TARİF MÜTHİŞŞ,İŞTE IŞILL :)))
ÇK SVGLR nUnU

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

Hoşgeldiniz.
Tariflerinizden faydalanmış biri olarak yeni tarifle karşılaştığıma mutlu oldum. Biriken dosyaları kısa zaman içerisinde görürüz inşallah. Sevgirimle,

SOFRAMDA BERABER dedi ki...

ellerinze sağlık çok hoş görünüyo sevgilerle

hanimiş dedi ki...

Herkese teşekkür ederim yorumları için..

Özellikle Ufuk'un sitemli cümlelerinden çok etkilendim :)
Evren, Gökçe, Nunu ve Pelin'in de.. Sanırım bunu hakettim.

Müge iltifatların için sağol, begenmis olmana sevindim.

İsimsiz öğrencim.. adını yazsaydın keşke, merak ettim şimdi.

NiNo dedi ki...

canimmmm
gorusemedik :( sana msj attim numarani aradim ama kapaliydi hep ins seneye yaza gorusuruz opuyorum cok sanirim maillerimide almadin yoksa cevap verirdin :((

Adsız dedi ki...

Merhabalar...
Öncelikle hem bloğunuz hem de öğretmenliğiniz için nice yıllar diliyorum.
Soruma gelince, cheesecakekin içine katılan krem peynir bizim bildiğimiz krem peynir mi?Yoksa daha az tuzlu,az yağlı vs.farklı bir çeşiti mi?Çok tanınmamış, belirli bölgelerde bilinen peynir firmalarının son derece lezzetli ,tanınmış markalara göre fiyatı çok uygun peynirleri var.Var ama korkudan alamıyorum ki ya olmazsa diye!
Bu arada zencefilli kurabiyeyi yaptım süper oldu.Acaba fırına vermeden üzerine damla çikolata serpsek olur mu?Ya da içine robottan geçirilmiş antep fıstığı,fındık vs.eklenirse hamurun kıvamını bozar mı?
Başarılarla dolu nice yıllar diliyorum.Sevgiler...tuğba

lalecik dedi ki...

Canım çok teşekkürler temennilerin için. Darısı başına diyorum. Seninde bizlere verecek birçok bilgin olduğunu iyi biliyorum. Senden ne kadar çok yararlandığımı herkes bilir. Herşey için teşekkürler.
Sevgilerimle.

hanimis dedi ki...

Nihan mailin ulaşmadı bana. Yoksa muhakkak cevap verirdim.

Tuğba merhaba, ellerinize sağlık, zencefilli kurabiyeyi beğenmenize sevindim. Pek tabii tarifi belirttiğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz. Ama badem, fındık gibi yağlı yemişler kullanacağınız zaman koyduğunuz kadar un miktarını azaltın ve bu yemişler yağ barındırdığı için yağ miktarını da biraz azaltın.

Cheesecake yaparken kullanacaginiz peynire gelince.. Bulundugunuz yorenin/ulkenin peyniri ricotta, mascarpone, labne, ya da benzeri her turlu krem peynirle deneyebilirsiniz. Hatta belki daha da lezzetli bile olabilir. Artik o biraz deneme yanilma yoluyla sizin kendi damak tadiniza uygun olani bulmaniz vesilesi ile cozulecek bir konu.

Sagol Lale, sagol iyi dileklerin ve guzel sozlerin icin. Tekrar tebrik ederim seni, başarılar dilerim.

Adsız dedi ki...

Muhteşem bir tarif.Müptela olduk teşekkürler ,elleriniz dert görmesin.Pek çok ünlü pastahanede bile bu kadar güzelini yemedim.

Hülya dedi ki...

Harika bir tarif, daha önce aynını denemiştim çok güzel oldu.
YARIN da tek kalıpta büyük boy denemeyi düşünüyorum ama takıldığım bir şey oldu.
Ufalanmış kek+çikolata taban bisküviden gerçekten de daha güzel ama büyük boy (22 cm.) kalıpta pişirdiğimde daha uzun süre fırında kalacağı için acaba yanar mı ?
Yoksa yine bisküvi ile mi yapsam ?
Şimdiden teşekkürler