04 Temmuz 2007

BAKESHOP, KİTAPLARIM & BİR TARİF

Nihayet Hanimiş’e birşeyler yazabiliyorum. Öncelikle gerek yorum yazarak, gerek mail göndererek gerekse arayarak babamın durumunu soran, geçmiş olsun dileklerini ileten herkese tekrar teşekkür ederim. Babamın sağlığı çok şükür iyiye doğru gidiyor. Son yazıyı yazalı bir aydan fazla olmuş. Biliyorum çok aksatır oldum Hanimiş’i. Ama bu süre içinde boş durmadım. Pastalar yaptım, özellikle 1 yaş doğumgünleri ve çocuk pastaları.. Fotoğraflarını ilk fırsatta hanimis.com’a ekleyeceğim. Yeni yeni tarifler denedim, hepsini fotoğrafladım. Yavaş yavaş onları da sizinle paylaşacağım. Ayrıca pek çok gelişme oldu. Hem blog camiasını ilgilendiren hem de Hanimiş için önemli çeşitli gelişmeler var. Umarım hepsini hatırlarım yazarken.

İlk olarak beni de ilgilendiren ve heyecanladıran bir girişimden bahsetmek istiyorum. Hobi olarak pasta yapmaya ilk başladığım günlerde en büyük sorunum -özellikle dekorasyon konusunda- gerekli olan alet-edevatı temin edebilmekti. Türkiye’de pek çok ürünü bulmak mümkün değildi, bulabildiklerim ise ederinin çok üzerinde fiyatlara satılıyordu. Bir şekilde yurt dışına gidip gelenler vesilesi ile alıyordum ihtiyaçlarımı. Ama sonra hepimizi kurtaran pastamalzemeleri.com sitesi açıldı. Ardından sektörde faaliyet gösteren kimi firmalar veya girişimciler bu malzemeleri üreten büyük şirketlerin distribütörlüklerini almaya başladı. Yavaş yavaş hareketlenen bu sektörde şimdi de “Bakeshop” var. Henüz iki şubesi bulunan Bakeshop’un sahibeleri (Ayşem-Beşiktaş & Burcu-Kızıltoprak) sanal ortamda başlayan pasta meraklarını girişime çevirdiler. Burcu ile tanıştığımızdan beri pasta sevdamız ile ilgili hayaller kurardık, sonunda Burcu bir kısmını gerçekleştirdi. Ayşem ile yeni tanıştık sayılır ama artık hergün konuşmadan rahat edemez hale geldik. Her ikisi de evli barklı çoluk çocuk sahibi, başka işlerde uzmanlaşmışken kendini bu işe adayan iki genç bayan. Fikrin ilk ortaya çıktığı andan beri her ikisinin de heyecanını, yaşadıkları zorlukları ve şu an duydukları mutluluk ve gururu yakından paylaşma imkanı buldum. Bu nedenledir ki sanki kendi dükkanımmış gibi bir sahiplenme yaşıyorum her ikisi için de. Bakeshop’ta silikon kalıplar, envai çeşit kopatlar, şeker hamuru modelleme ekipmanları, spatulalar, fırçalar, cımbızlar, merdaneleler . kitaplar vb pek çok ürün var, yanında bir fincan kahve, güleryüz de cabası. Her geçen gün yeni yeni ürünler geliyor. Ayrıca pasta ve kurabiye dersleri, dekorasyon ve modelleme atölyeleri de yapılıyor. İşte bu noktada devreye ben de giriyorum. Bu hafta itibari ile Bakeshop Beşiktaş’ta derslere başlıyoruz. Heyecanla ilk öğrencilerim ile tanışmayı bekliyorum. Sanırım oldukça kapsamlı bir program hazırladık. Güzel vakit geçirmek veya yeni bir hobi edinmek isteyenler, pasta yapmayı seven ve bu hobisini geliştirmeyi arzulayanlar, sevdiklerine kendi ürettikleri hediyeleri vermek ve onları şaşırtmak isteyenler, çocuklarına kendi yaptıkları, katkı maddelerinden arınmış leziz pastalar yedirmek isteyenler buraya tıklayarak ders programını ve içeriklerini indirebilirsiniz, 0212-3274931 numaralı telefondan detayları öğrenebilirsiniz veya buradaki haritadan yararlanarak bizzat gelip bilgi alabilir, dükkanı gezebilirsiniz.

Gelelim yazının içindeki fotoğraflara.. İlk fotoğraftaki Brownie uzun araştırmalar, denemeler ve yanılmalar sonunda kendimce beğendiğim ve önerebileceğim belli başlı brownie tariflerinden biri. Tarifini yazının sonunda bulabilirsiniz. Yukarıdaki fotoğraf ise kendimce bir nevi teşekkür...

Tabii fotoğraftaki başrol, görmüş olduğunuz o harikulade kitapların. Bir süredir başucumdan ayırmadığım, yatarken bile sarılıp uyumak istediğim güzel kitaplarım. Her biri öyle güzel ki iyi ki almışım. Pastacılık ile ilgilenen herkese de şiddetle tavsiye ederim. Ders çalışır gibi altını çize çize, notlar ala ala okuyorum onları da.. Fotoğrafta ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama oldukça kalın ve ağır olan bu kitapları sağolsun Zinnur taaa Amerika’dan taşıdı benim için. Yetmezmiş gibi kendi telaşının içinde bir de Ankara’dan kargo ile yolladı. Çok zahmet verdim, oldukça mahçupum ona karşı. Umuyorum ki İstanbul’a gelme imkanı olur, onu ve ailesini ağırlamaktan büyük mutluluk duyarım. Huzurlarınızda tekrar tekrar teşekkürü borç bilirim, sağolsun varolsun.

Fotoğrafın ön tarafındaki kurabiye de Ayşem’in minik bebeği Batu’nun 1.yaş doğumgünü şerefine bizler için hazırladığı hediyeler. Ben malesef partisinde bulunamadım. Ama hazırlık aşamalarını uzaktan da olsa takip ettim. Herkes için böyle kurabiyeler hazırlayıp paketlemiş, üzerindeki minik ayağı fotoğrafı çekene kadar sabredemedim hamm dedim yedim. İyi ki doğdun Batuu, iyi ki doğdun Batuuu...

Kitapların üzerinde yer alan kurabiye kalıpları ise Berna’nın hastane ziyaretine gelirken bana getirdiği bir sürü kalıptan sadece birkaçı. İnsanlar hasta ziyaretine genelde çiçekle, çikolatayla gider ya Berna öyle yapmadı. Kendisi bu konularda tecrübeli bir insan olarak kolonya ve meyve suyu gibi son derece gerekli ve faideli hediyeler yanında hasta yakınlarını da motive edecek (hele ki hasta yakını müstakbel bir pastacıysa) hediyeler getirdi. Bana da ders oldu. Bu kötü hastane deneyimi sonucu edindiğim bir tecrübe de şudur ki ıslak mendil, kolonya, meyve suyu her daim gerekli unsurlar olup hasta ziyaretine giderken de ideal hediyelerdir. Ama kurabiye kalıbı herkes için uygun olmayabilir, buna alternatif çözümler getirmek gerek. Bu arada Berna koltuğunun altındaki karpuzlara bir yenisini ekledi. İnternet kullanan annelerin ve anne adaylarının yakından tanıdığı anneyiz.biz sitesinde yazılar yazmaya başladı. İlk yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Anneyiz.biz demişken Hanimiş ile ilgili bir konudan da bahsetmek isterim. Anneyiz.biz’in kurucusu anne Pınar’ın geçenlerde doğumgünü vardı. Doğumgünü yazısında sağolsun Hanimiş için çok güzel şeyler yazmış, okumak isterseniz buradan yazıya ulaşabilirsiniz. Tekrar tebrik ederim yeni yaşını, nice mutlu senelere...


French Chocolate Brownies

Tarif Dorie Greenspan'in "Baking: from my home to yours" kitabından. Orijinal tarife neredeyse birebir sadık kaldım. Sadece kitaptaki tarifte rom içinde bekletilmiş kuru üzüm kullanılıyordu, ben onun yerine fındık koydum.

Gerekli Malzemeler:

60 gr un
1 cimdik tuz
1 tutam tarçın
170 gr bitter çikolata (ince ince doğranmış)
170 gr tereyağ (oda ısısında 10-12 parçaya bölünmüş)
3 büyük boy yumurta
225 gr tozşeker

1. Fırını 150 dereceye ayarlayın, ısınadursun. Kenarları 20 cm olan kare bir kalıbın dibine folyo yerleştirin, folyonun üzerini hafif yağlayın.
2. Un, tuz ve tarçını balon tel ile bir kap içinde birlikte karıştırın.
3. Bir benmari kurun (Yani bir tencerenin içine su koyun ve kaynatın. O kaynarken üzerine daha ufak ve ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin) Kabın içine çikolatayı koyun ve hafif hafif çikolata eriyene kadar bir kaşık ya da spatula yardımı ile karıştırın. Kabı ocaktan alın ve içine tereyağını ekleyin. Yine tereyağ eriyene kadar karıştırın.
4. Geniş bir kap içinde yumurtaları ve şekeri yoğun tepecikler oluşana kadar 2-3 dakika çırpın. Mikserin ayarını azaltın çikolata ve yağ karışımını ekleyip biraz daha karıştırın. Ama sadece hepsi birbirine karışana kadar çırpın, daha fazla değil. Kalın ve kremamsı bir hamurunuz olacak.
5. Kuru malzemeyi de (unlu karışım) ekleyin ve 30 saniye daha düşük ayarda çırpın. Tamamen birbirine karışmayacak malzeme. Sonra silikon bir spatula yardımı ile katlar gibi aşağıdan yukarıya doğru hareketlerle unu tamamen hamura yedirin.
6. Hamuru hazırladığınız kalıba dökün ve 50-60 dakika pişirin. Piştiğinde üzeri kutu ve çıtır çıtır olacak (bknz fotoğraf). Tamiz bir bıçağı kekin oratsına bir yere batırıp çıkardığınıda tamamen temiz çıkıyorsa piştiğinden emin olabilirsiniz.
7. Kalıbı fırından çıkarın ve tel ızgara üzerinde oda ısısına varana kadar soğumasını bekleyin.
Soğuyunca dikkatlice keki kalıptan çıkarın (bu aşamada folyonun kenarlarını tutaç olarak kullanabilirsiniz) Brownie klasik olarak kare kare kesilir. Ama dilerseniz benim yaptığım gibi daire şeklinde de kesebilirsiniz. Yoğun çikolatalı bir tatlı olduğu için ince dilimler halinde servis etmekte fayda var. Afiyet şeker olsun.

21 yorum var:

pecete dedi ki...

Bacımmmmm; sen var ya süpersin. Hep beraber olalım isterim. Asıl bizden sana teşekkürler...

Selen dedi ki...

Merhaba Hanimiş,
Bake Shop sayesinde seni tanımış olduk. Geçen haftasonu Ayşem'i ziyarette seni de gözlerimiz aradı. Derslerle ilgili içerik ve tarihlere bakabileceğimiz linki tekrar koyabilir misin? Yazındaki 'buraya' aktif değil de :) En kısa zamanda görüşmek dileğiyle çok sevgiler

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Işıl yeni postunla sayfan ışıl ışıl :)) Gelişmeleri Ayşemin blogundan takip etmiştim şimdilerde İstanbul ve bake shop ve de eğitim hayalleri kurmaktayım :))
Sevgiler..

ufukmutfakta dedi ki...

Işıl'cığım, uzun ayrılıktan sonra hoşgeldin. Seni özledik. haberlerini Ayşem'den almıştım.En kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

Adsız dedi ki...

Kızlarrr yeni bloğum açıldı.Hepinizin ziyaret ve yorumlarını bekliyorum.

www.pastarda.blogspot.com

Adsız dedi ki...

ışıl canım ben banu kırmızıgül. nasılsın. geldıgıne sevındım . mutlaka goruselım musaıt oldugun bırgun. sevgıler canım...

NiNo dedi ki...

ısılcım enfes seyler yapmıssın ellerıne kollarına saglık tatıl matıdınlemedım gene takıpteyım yenı mamalarını beklıyorum canımsevgıler

Cafe Gusto dedi ki...

Işıl browni'ye bayılırım ayrıca harika süslemişsin ellerine sağlık .
Baban için geçmiş olsun diyorum

Sevgilerimle...

etki alanı dedi ki...

Sevgili ışıl
aynı ortamda çalışıyor olmak çok zevkli.İyi bir öğretmensin ve güçlü bir kalemin var.İfadelerini çok beğeniyorum.
Bakeshop öğrencileri seni bekliyor.
Sevgiyle kucaklıyorum....

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Hoşgeldin Işıl,
Brownie'ye bayıldım. Harika görünüyor. En kısa zamanda denemek isterim. Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Işılcığım sayfanı yenilenmiş görünce çok sevindim..:)hoşgeldin ve çok çok geçmiş olsun...Umarım artık her şey yolundadır, sabırsızlıkla yapacaklarını takip ediyorum..:))

Adsız dedi ki...

Işıl Ustaa !! Seni bağlantılarıma ekledim.Sende bu çömeze link verirsen sevinirim.

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım sitenizi severek ve ilgi ile takip etmekteyim. İlk defa yorum bırakıyorum. Ben verdiğiniz derslere katılmak istiyorum. Bunun için bakeshopu mu aramalıyım. Buradan tarihleri duyuracak mısınız?

Evren Aksoy

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım sitenizi severek ve ilgi ile takip etmekteyim. İlk defa yorum bırakıyorum. Ben verdiğiniz derslere katılmak istiyorum. Bunun için bakeshopu mu aramalıyım. Buradan tarihleri duyuracak mısınız?

Evren Aksoy

www.illedeyemek.com dedi ki...

Gerçekten de çok güzel bir tarif paylaşım için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

pastaların her biri tablo gibi, insan yemeye kıyamaz:-) çok başarılısın, tebrikler...

hanimiş dedi ki...

Ayşemim peçetem bilmukabele..

Selen senin yorumunu görür görmez hemen düzelttim linki. Teşekkürler uyardığın için. En yakın zamanda tanışabilmek dileğiyle..

Burcu teşekkürler. Umuyorum birgün yolun buralara düşer, birlikte çalışma imkanı buluruz. Tokat'a selamlar.

Ufuk selam, daha ne diyeyim bilemiyorum: az kaldı az.. :)

Yeni bloğun hayırlı olsun Burçin.

Banu merhaba, aynı mühitteyiz ama bir türlü denk düşüremedik şu zamanı. İlk fırsatta arayacağım seni.

Nihan merhaba, ne zaman bitiyor tatil.. Gerçi hemen bitmesin tabii eminim çok mutlusundur ailenin yanında.

Teşekkür ederim Serpil, hem güzel sözlerin hem de geçmiş olsun dileklerin için.

Tütüüüü seninle birlikte olmak da çok güzel. Artık senin de bir bloğun var, hepimize hayırlı uğurlu olsun. Derste görüşürüz.

Burçin hoşbulduk. Denersen haber ver olmaz mı, beğeneceğini umuyorum.

Ülviye senden yorum almak ne mutluluk. İstanbul'a gelmeyi düşünmüyor musun bu aralar.. Bir bakeshop ziyareti yaparsın belki birlikte kahve içme imkanı buluruz. Ama o bademli kurabiyelerden de isteriz :)

Burçin Hanimiş'te bir link köşesi yok ama seni takip listeme aldım, ben de bir pastarda okuyucusu oldum.

Evren Hanım merhaba, mailinizi cevaplamıştım zaten ama başka ilgilenenler varsa ders için 0212-3274931'i arayarak telefondan bilgi alabilirler.

Teşekkür ederim Hilal, beğenmene memnun oldum.

Evvelzamaniçinde, bloğunu ziyaret ettim, annesinin kuzusunu gördüm, anketine katıldım ama ismine rastlayamadım. Teşekkür ederim güzel sözlerin için.

Adsız dedi ki...

sayfanız tek kelimeyle süperrrrr paylaşımlarınızı takip edicem mutlu kalmanız dileğimle

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Nurla, selamlar..

aguler dedi ki...

Elinize ve emeğinize sağlık çok güzel görünüyorlar.

edayurt dedi ki...

merhabalar..blog gezmek keyf ..sıkıntılarda mutlu eden..her emek bir sanat.takip ettikce sınırsız keşifler.umarım yolunuzda hep keyf alan olursunuz..sevgiler.. www.yemekkahvekokusu.blogcu.com