13 Mart 2007

Pasta Malzemeleri & 1 Eğitim, 1 Dükkan, 1 Gelin, ribiidabidibabi


Bu galiba şimdiye kadar yazdığım en uzun ve tek tarifsiz yazı olacak. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz pastayı Hanimiş’te bolca yazdığım pandispanya ve krema tarifleri arasından dilediğinizi seçerek hazırlayabilirsiniz. Tek özelliği son derece yüksek, dolayısı ile çok katlı olması. Dekorasyonu ile ilgili ipuçlarına ise yazının devamında rastlayacaksınız. Ama bu yazıda esas bahsetmek istediklerim başka.

Öncelikle gerek mailler gerekse blogdaki yorumlar vesilesi ile bolca sorulan, danışılan hatta çok kez şikayet edilen bir konu hakkında size bir müjde vermek isterim. Pastacılık konusunda yazan diğer blogları veya cikolatalipasta grubumuzu takip edenler zaten haberdar oldu ama bilmeyenler için bir kere de ben yazayım. Özellikle İstanbul dışında ikamet edenler genelde verdiğim tariflerdeki kimi malzemeyi veya aleti bulamamaktan yakınıyor. Bizler İstanbul’da özellikle Eminönü Hasırcılar çarşısı civarındaki dükkanlardan bu ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Ya da çok özel bir takım malzemeleri, imkanı olanlar yurtdışından temin edebilir. Ama böyle imkanları olmayanlar için Berna, Türkiye’nin her yerine kargo yolu ile malzeme yollayacak olan “pasta malzemeleri” isminde bir online dükkan açtı. Sitede gereksinim duyabileceğiniz malzemelerin çoğu satılıyor. Gün geçtikçe yeni ürünler de eklenecekmiş. Fiyatlar beklediğimden daha uygun. Perakende olarak bulmakta zorlandığımız, üreticilerin sadece toptan vermeye yanaştığı birçok ürünü de evde kullanım boyutlarına indirgeyerek satan bir site. Türkiye’de bulunması zor bir takım ithal ürünleri de yine bu site sayesinde satın alabilirsiniz. Pasta yapmayı seven veya böyle bir hobi edinmek isteyen herkesin ilgi duyacağı ve çok yararlanacağı bir adres oldu pasta malzemeleri. En çok da “nereden bulabilirim” maillerine cevap teşkil etmesi açısından memnunum. Gerçi bu sefer de dükkanda satılan kimi malzemeler hakkında bu ne işe yarıyor benzeri sorular gelmeye başladı. Mesela en çok cımbız (crimper) ne işe yarıyor diye soruluyor. Başka merak edenler varsa bu resimdeki ve bu resimdeki kenar süslerini yapmak için kullanılıyor.

Bahsettiğim bu online dükkan kimi zaman çeşitli atölye çalışmaları ve eğitimler de düzenleyecek. Geçen hafta bu eğitimlerin ilkine Gelincik Burcu, Pastacı Burcu, Ayşem, Ülviye, Zuhal, Esin ve Lalecik ile birlikte katıldık. Eğitim Bakels’in Samandıra’daki fabrikasında gerçekleşti. Hem Bakels ürünlerini tanıdık hem de eğitmenimiz Aşçı Milli Takımı’ndan Zeynep Ada’dan şeker hamuru ile modelleme eğitimi aldık. Zeynep Hoca son derece samimi bir şekilde mümkün olan süre içinde gösterebileceği her türlü ayrıntıyı bizimle paylaştı. Hepimizin yorgun düştüğü son anlarda bile “aklıma şu da geldi, şunu da göstereyim” şeklinde hala bize birşeyler anlatmaya çalışıyordu. Sağolsun varolsun.

Değişik çiçek ve hayvan modelleri çalıştık. Bunlardan biri de fildi. Tezgah komşum Zuhal’in fili şeker oğlan, Hanimiş’in tombul kizina talip olunca (bknz: kız isteme merasimi) bize de tombul kızımızı süsleyip püsleyip yayınlamak düştü. Fotoğraftan pek belli olmuyor ama arkada salınan bir duvağı bile var. Pembe ojelerine, al yanaklarına ve elindeki kırmızı güllere de dikkatinizi çekerim. (Nikah şahitlerinden Ayşem çiftin birlikte bir fotoğrafını da çekmiş)

Hazır yeri gelmişken başka bir dükkandan daha bahsetmek isterim. Daha önce de yazdığım gibi genelde pasta malzemelerini Eminönü’ndeki Hasırcılar çarşısı civarındaki dükkanlardan alıyordum. Ama bazen son dakika birşey gerekiyordu. Böyle durumlarda takdir edersiniz ki tek bir malzeme satın almak için Eminönü’ne kadar gitmek zor oluyor. Anadolu yakasında olanlar bu açıdan nispeten daha şanslı, sanki o yakada tek tük de olsa dükkanlar bulmak mümkün. Artık Bakırköy civarındakiler için de böyle bir yer var. Tesadüfen Seda’nın bir yazısı sayesinde haberdar olduğum bu dükkanın adı “Ustalar”. Sahiplerinin soyadı Ustalar olduğu için bu ismi vermişler. Pasta malzemesi satan bir dükkan için ne kadar manidar bir isim değil mi? 20 senedir toptancılık yapan bir çift evlerinin yakınında boş bir dükkan görünce dükkan açmaya karar vermişler, iyi de etmişler. Fındık, badem, ceviz, fıstık, üzüm, mahlep, haşhaş, ganaj, küvertür, şekerlemeler, jelatin, kapsüller, kalıplar vs.. gibi pek çok temel ürünü bulmak mümkün. İncirli Caddesi üzerindeki Huzur Mağazasının karşı sokağında, telefon numarası: 212-5428445.

Son olarak size iki video önermek isterim. Birincisi İpek’in bloğunda gördüğüm, pasta temalı bir video: Verdi - Traviata - Choeur Bohémiens

İkincisi ise Hm’ın haberdar ettiği bir klip. Leva’s Polka isimli bir Fin halk türküsünün Holly Dolly versiyonunun klibinde kullanılan animasyonlar adeta şeker hamuru modelleri gibiler. Dinlediğim ilk andan beri sürekli kafamda “ribiidabidibabi lal la”, muhakkak izleyin.

ribiidabidibabi lal la
da ga ga gug gug uggugu

34 yorum var:

pecete dedi ki...

Videolara bittim, yazına hayran kaldım, pastana diyecek birşey bulamadım. Işıl; fırının kokusu senin olsun. Gerisi benim!... Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Işığıııll..:))pgelinimizin çeyz sandığına bayıldım(bana göre öyle)..:)))şeker hamurumu kaplı bu pasta çok çok hoşuma gittii..:))ellerine sağlık

Doruk dedi ki...

Işıl, Allah mesut etsin, ne denirki başka:)

Yine zevkle okudum yazını, yine özledim seni:)

Adsız dedi ki...

Merhaba Işıl Hanım,
Pasta da yazınız da yine mükemmel olmuş. Hanımişde başkasını görmek mümkün değil zaten. Ellerinize sağlık.
Sevgiler,

http://bakinnepisirdim.blogcu.com/

NiNo dedi ki...

isilcim pastan muhtesem kesinlikle kizini cok begendim gelin edeceksindewmekki :D ellerin dert gormesin canimcim supersin bu arada bizim pastaneye hep bakiyorum zaten bayiliyorum ama benim baktigim o degildi yani bloglarda degildi belkide benimbaktigim tarif hazir kekliydi zunnur hanimin tarifi super o kekde kendi rulo yapiyor keske ole yapabilsem ama benim gordugum tarif hazir kekleydi hatta ulker pekinin kekleriydi galiba :) begendigine sevindim canim sevgiler

Adsız dedi ki...

Işıl, harika bir pasta,
sevimli bir fil,
çok eğlenceli iki video,
ve sımsıcak bir yazı.
Bu gün sayfandan çıkmayı canım hiç istemedi. Müsaade edersen sayfanın bir kenarına kıvrılıp, uzunca bir süre orada kalabilirmiyim?

Adsız dedi ki...

ribiidabidibabi lal la
da ga ga gug gug uggugu

Merhaba bayan tecrübe, ne kadar tatlı dille yazıyorsun yazılarını, okurken karşımda sen konuşuyormuşsun gibi keyif aldım. Pasta malzemeleri sitesi tanıtımına bayıldım doğrusu, hemen hemen hepimiz bu konudan bahsettik ama bu kadar güzel anlatamadık. Üstelik en küçüğümüzün sen olduğunu düşününce kendi adıma utandım doğrusu. Bu yüzden sana "bayan tecrübe" adını koydum. Zaten 3 martta önünde minik minik duran hamur artıklarını birleştirip değişik renk elde edince korkmuştum senden, bu yaşta bu tecrübe "bu çocuk hangi ustaları sollayacak zaman gösterecek" diye düşünmüştüm:))
Farkındamısın yazının sonuna geldim pastana bir laf etmedim daha, neden? Çünkü sen yaparsında ben beğenmezmiyim. Ellerine sağlık canım. Ha kızınıda hemen verme naz yap biraz, o kadar emek harcadın:))

SEDA dedi ki...

Gerçekten harikasın Işıl! Pastana bayıldım. Bu aralar aslında bilgisayar başında fazla oturmamam gerekiyor ama pastanı da iyice inceledim, yazını da sonuna kadar okudum, keyifle :) Sevgiler

Seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Bir kaç gündür Hanimiş'e bakmamıştım. Yeni pasta eklediğini görünce tüh bak kaçırdım diye üzüldüm. Keşke daha sık yeni yazılar eklesen ve keşke daha sık böyle kendini anlattığın yazılar yazsan. Okumaya doyamadım. Sevgiler

munevver dedi ki...

Işıl,çok eğlenmişsiniz eğitimde belli oluyor.Pastan çok hoş.Eline sağlık.Videolar güzel.Daha ne olsun? Işıl çok doyurucu bir yazı yazmış.Teşekkürler.
Nane Limon.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

AH AH AH AHHHH BU GELİN İÇİN NE MASALAR HAZIRLARIM BEN ŞİMDİİİİ
DÜNÜRCÜĞÜM İSTEDİĞİNİZ MAMA OLSUN BU EVDE MAMADAN BOL NE VAR;)SEN YETERKİ BU TOMBİK KIZI BİZE GÖNDER;))BİZİM OĞLAN BEKLEMEKTEN ŞAŞI OLDU;)))
CANIM ELLERİNE SAĞLIK ŞAKA BİR YANA ÇOK GÜZEL OLMUŞ PASTAN;))
VİDEOLARA İSE BAYILDIIIIIM;))

ribiidabidibabi lal la
SEVGİYLE KAL;)
ga ga gug gug uggugu

Tulosh dedi ki...

Ay bu çift çok şeker olmuş ayırmayın onları :) çok güzeller...
Ellerine sağlık Işılcıgım...

Adsız dedi ki...

Işıl hanım merhaba,
Pastanız ve tabi ki kızınız harika :) Anadolu yakasında yaşayanlar pasta malzemeleri satan dükkan bakımından daha şanslı demişsiniz, bildiğiniz birkaç dükkanın adını ve adresini verebilir misiniz?
Teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Bu videolar bir harika. Paylaştığınız için teşekkürler. Ayrıca yine çok güzel bir pasta yapmışsın. Tam bir ağaç kütüğü gibi görünüyor, gelin filde çok sevimli olmuş.

Adsız dedi ki...

Işıl öncelikle ziyaretin için çok teşekkür ederim.Pastan ve tombiş filin harika ellerine sağlık birde bloglardan birinde pandispanyanın ortasının kabarıp şişmesini önlemek için bir püf noktasını senden öğrendiğini yazıyordu blogu bulamadım ama cevabı belki sen verirsin.
sevgiler
seda

Adsız dedi ki...

En son pastalara tıklayınca tarifleri açılmıyo

kamiş dedi ki...

Işıl, senin cenuaz kekin varmış, bulamıyorum. Bana gönderirmisin?
kamileozlu@yahoo.com Teşekkürler :)

NiNo dedi ki...

canim HT Galeri deki fotograflar sanami ait muhtesem fotograflar benim babamda profesyonel fotografcidir babami ozledim fotograflara bakinca :) tek kelime ile muhtesem fotograflar

hanimiş dedi ki...

Ayşem, bir gülümseme belirdi yüzümde yorumunu okuyunca. Tanıştığımıza gerçekten sevindim.

Ülviye, ne güzel düşünmüşsün çeyiz sandığını. Evet şeker hamuru kaplı. Ama bu sefer farklı olarak pastayı, ağaç kavuğu gibi bir görüntü oluşsun diye kapladıktan sonra boyadım. O yüzden sana farklı görünmüş olabilir.

Burcu, sağol şekerim. Tez vakitte özlem gideririz artık

Burçin blogunun isminden yola çıkarak baktım ben neler pişirdin diye. Güzel sözlerin ve yorumun için teşekkürler.

Selam Nihan, her iki yorumun için de sağol. Umarım yakın zamanda hasret giderirsiniz babanla. Fotoğraflar HT'ye ait. Ama şimdi sen böyle yorum yazınca acaba benim çektiğim mi sanılıyor diye düşündüm ben de şimdi.

Ufuk, ne demek sayfa senin, istediğin yere kıvrıl hatta şöyle uyuyan prensesin yatağı şeklinde bir pasta yapalım sana, daha rahat olur.

Lale valla kızı verirken pek naz yapamadık. Ama dünürden şöyle krallara layık bir sofra talep ettik ne dersin yeter mi? Yorumun için teşekkür ederim. Yeni lakabımı da ne kadar hakediyorum bilmem ama sağol, onore oldum. Rumuz: çıtır :)

Seda sağol bilgisayar başındaki sınırlı zamanını Hanimiş'e ayırdığın için. Teşekkürler, selamlar.

Yeşim merak etme kaçırmadın birşey. Dediğin gibi çok sık güncelleyemiyorum ama elimden geldiğince yazıyorum işte. Teşekkür ederim ilgine.

Münevver merhaba, evet gerçekten keyifli geçti eğitim. Teşekkür ederim beğenmene memnun oldum.

Zuhal, valla biz kız tarafı olarak taleplerimizi belirttik artık gerisi size kalmış. Bir de göz doktoruna götürün damadı böyle olmaz :)

Selam Tulosh, kalıbı aldın ya sonunda vallahi yeni birşey almış gibi ben sevindim. Güle güle kullan.

Anonim merhaba, size birkaç numara yazayım. Onları arayarak size en yakın ve uygun olanları öğrenebilirsiniz:

Beysa(Kadıköy):216 330 37 30
Cebeci(Kızıltoprak):216 337 41 10
Gürdal(Maltepe):544 318 62 73

Hülya, ben de eğlenerek izledim videoları. Başka videolara rastlarsam muhakkak yazarım yine.

Seda, bunun püf noktası kalıbın sadece dibini yağlamak, yanlarını yağmalamamak. O zaman kek yanlara rahatça tırmanıyor ve her tarafı eşit kabarıyor. Sanırım bunun ile ilgili birşeydir rastladığın.

Anonim, en son pastalar sadece misal olması açısından koyduğum sipariş pastaların resimleri. Tariflerini yazmadım, çoğu zaten blogda başka isimler altında yer alan tariflerin aynısı.

Kamile, mail attım sana tarifi. Buradan da ulaşabilirsin.

HT dedi ki...

Çok teşekkürler Nihan, görenlerin içinde herhangi bir duygu uyandırmaya razıyken babanızı ucundan bile andırmak mutluluk verici.. hele kullandığınız "da" var ya o "da", hani "babam da profesyonel fotoğrafçıdır"daki.. işte o tam kompliman oldu, hasbelkader fotoğrafla tanışıklığımı işaretleyen o galerilere..
evet çok uzattım fakir sanatkar ağzıyla, lakin günün sözü emekli bir viking olan Im'dan gelmiş gene;
"Seda, bunun püf noktası kalıbın sadece dibini yağmalamak, yanlarını yağmalamamak."
evet Seda, bir daha ümit burnu açıklarında ticaret gemisi bordalamaya bizi de çağırınız lütfen, en keskin baltalarımız ve şeker hamuru merdanelerimizle hizmetinizdeyiz - hanimiş korsan filosu olarak..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Pastalarınız çok hoşuma gitti gerçekten.Şeker hamuruyla yapılmış pastalar çok iştah açıcı gözüküyor bence.Pastacılık malzemeleri satan bir dükkanda ben açıyorum.

Adsız dedi ki...

Isıl hn merhaba,
Yapmis oldugunuz modelleri ne kullanarak yapistiriyosunuz, simdiden tesekkur ederim...

BANU'S CAKES dedi ki...

Işılllll , nerdesin?

Adsız dedi ki...

Evet Işıl bu kadar da ara verilmez ki.. Umarım iyisindir.

Adsız dedi ki...

Pastalavista yorumun için teşekkürler. Sen nereye açıyorsun dükkanı? Hayırlı olsun. Açılınca bizleri de haberdar et olmaz mı?

Tülin Hn. selamlar. Ben seker hamuru modelleri birbirine ve hamur kaplamaya sadece su kullanarak yapıştırıyorum. Bu amaçla piping gel, yumurta aki veya royal icing de kullanılıyor ama ben her zaman su ile yapistiriyorum ve simdiye kadar hic sorun yasamadim.

Banu merhaba :) Aslında buralardayım. Pasta yapıyorum veya pastacılıkla ilgili koşuşturup duruyorum. Hanimiş'i güncelleyemedim uzun zamandır. Yayınlamaya değer farklı bir reçete denemedim pek. Bol bol pasta yapıyorum ama kullandığım tarifler hep daha önce yayınladıklarım oluyor. Ama yarın öbür gün bir yazı yazacağım. İlgin için teşekkürler.

Yeşim, iyiyim iyiyim. Banu'ya yazdığım gibi pek değişik birşey denemedim yakın zamanda. Bir de itiraf edeyim ki şikayet eden çıkmayınca ben de tembellik edip yazmaya üşendim. Ama madem şikayet geldi arşivden birşeyler eklerim ilk fırsatta. Selamlar.

Damak Tadı dedi ki...

Kandilin mübarek olsun Işıl'cığım..

Sana ve aielene güzel bir hafta sonu diliyorum..Sevgilerimle..

Adsız dedi ki...

MERHABALAR. SİTENİ BEĞENEREK TAKİP EDİYORUM. GEREK SİTE DİZAYNI GEREKSE PASTALARIN TARİFLERİ ÇOK HOŞ. ELLERİNE EMEĞİNE SAĞLIK. BURSA 'DA PASTALAND PASTA MALZEMELERİ VE EKİPMANLARI SATIŞI YAPILAN MAĞAMIZIN TANITIMI LİNLERİNE EKLERSEN SEVİNİRİM.
PASTALAND/ÖZLEM

hanimiş dedi ki...

Sağol Gül, ben de sizlere hayırlı kandiller dilerim.

Merhaba Özlem, "pastaland"den haberim var. Başka şehirlerden bana malzemeleri nasıl temin edebileceklerini soranlara zaman zaman sizi de öneriyorum. Ama dikkat ettiyseniz Hanimiş'te link vermiyorum. İlginiz ve güzel yorumunuz için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Fil ve pasta çok başarılı. Elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

oamerhaba ben pasta durağı size daha önce isimsiz mesaj göndermiştim sitenize bittim . ben bu aralar sizi takip edemedim aslında . ama eminim muhteşem eserler çıkarmışınızdır bende bu arada pasta durağının [cefe ]işleriyle ilgilendim . şu video nedir bende merak ettim pasta yapımıylamı ilgili
? tarifleriniz çok güzel lezetler meydana getiriyor tabii ben sizin kadar usta sayılmam ama elimden geleni yapıyorum eğer başarırsam sizingibi AYDIN \NAZİLLİDE iyi bir yer işlettmek istiyorum . sevgiler yakında görüşmek üzere.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Figen Yelmen, Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Yazıda bahsi geçen video bir şarkının klibi. Ama içinde pasta yapan karakterler var, çok keyifli. Yazı içinde link vermiştim. Üzerine tıklarsanız siz de izleyebilirsiniz. Pasta durağı bir internet sitesi veya blog mu yoksa Aydın'da işlettiğiniz bir cafe mi? Sanal ortamda bir adresi varsa görmek isterim. Size başarılar dilerim. Selamlar

Adsız dedi ki...

Herkese merhabalar,
Pastanız gerçekten harika olmuş. Bnimde şimdiki hobim pasta yapmak oldu.Şeker hamurunun televizyonda devamlı izliodum ama birtürlü bulamıyordum. Ben İstanbul/Bahçelievlder oturuyorum. Meğersem bizim orda yayla'da böyle bir dükkan varmış. Şeker hamuru, pastacılığa dair herşey var müthişş.... Bizim çevrede oturan herkese burayı tavsiye ediyorum. bnm gibi mutlu olsun. BAŞ BAŞ

hanimis dedi ki...

Senin için çok sevindim Merve, pasta yapmak çok keyifli bir uğraş değil mi.. Sana pasta çalışamlarında başarılar dilerim. Selamlar

mine dedi ki...

merhaba

Yazınızda bahsettiginiz"pasta malzemeleri" sitesine baktım.Ürün fiyatları oldukca pahalı.Özellikle wilton un kendi sitesi ile karsılastırıldıgında...Bir de oradaki ürün fotograflarından birebir faydalanmıslar sanırım.Wilton dan alısveris yapma olanagı var mı yada o fiyatlarla nereden alısveris yapabilirim...

Sevgilerimle

Mine