15 Aralık 2006

BALKABAKLI MİNARE


Aralık ayı yemek etkinliğinin konusu kabakgiller, ev sahibesi de Marifet Teyze. Hanimiş genelde tatlı içerikli bir blog olduğu için çeşit çeşit kabak içinden balkabağını kullanabileceğim bir tarif denemek istedim. Bu yazıyı yazmaya başlamadan önce de neymiş bu kabağın marifetleri diye biraz araştırma yaptım. Havuç, domates ve yumurta sarısının gibi gıdalarda bulunan, bu gıdalara rengini veren maddeye beta karoten deniliyormuş. Bu madde vücut tarafından A vitaminine dönüştürülüyormuş. Balkabağına da rengini veren bu madde hem hücrelerde meydana gelen hasarı önleyebildiği için kanserden koruyormuş hem de aynı zamanda gözlerde katarakt oluşumunu önlüyormuş. Yani hemen hemen her sebze gibi balkabağı da gayet faideli bir sebze.

Daha önce
böreğini ve tartını yazmıştım. Bu sefer de ne zamandır kullandığım ama Hanimiş’te henüz yer vermediğim koni şeklindeki kalıplarımı kullanarak bir tarif denemek istedim. Balkabaklı minare, içinde balkabaklı pastaci kremasi bulunan, milföy ile yapılan kolay bir tatlı. Buyurun tarifi:

Gerekli Malzemeler:
-Milfoy Hamuru
-Balkabaklı Pastacı Kreması (tarifi asagida)
-Ceviz

Oda ısısında yumuşayan milföy hamurundan parmak kalınlığında şeritler kesin. Ben bu şeritleri koni şeklinde kalıplara sardım ama bir miktar alüminyum folyoyu katlayarak da aynı kalıp oluşturulabilir. Aralarında boşluk kalmayacak şekilde sarmaya özen gösterin. Şeritlerin birleşim yerlerini hafifçe ıslatmak ve elinizle hafif bastırmak pişerken milföyün açılmasını engelleyecektir. Konileri fırın tepsisine dizmeden önce tepsiye değmeyecek olan üst kısımlarını tozşekere bulayın. (Bir dahaki sefere sadece şekere değil şeker+tarçın karışımına bulamayı düşünüyorum.) 230 derece fırında minarelerin üzeri hafif kızarana kadar 10-15 dakika pişirin. Soğuyan minareleri kalıptan dikkatlice çıkarın ve resimdeki gibi uzun bardakların içine yerleştirin. Böylece krema ile doldurma işlemi daha kolay olacaktır. Hazırladığınız kremayı sıkma torbası ile minarelerin içine doldurun. Üzerlerine birer ceviz kondurup kremanın sertleşmesini bekleyin ve servis edin. Afiyet şeker olsun.

Not: Bu minare yapımını estetik ve çok pratik bulduğum için pek çok kere kullandım. Mesela şekere bulamadan ve üzerine yumurta sarısı sürerek pişirdiğim minarelerin içine kaşar peyniri ve biber koyup kahvaltıda sunmuştum. Fikir vermesi açısından resmine buradan ulaşabilirsiniz.Tatlı veya tuzlu envai çeşit iç ile hazırlanabilir.

Balkabaklı Pastacı Kreması:
-250 gr süt
-1 tatlı kaşığı vanilya
-60-70 gr kadar tozşeker
-1 adet yumurta + 2 yumurtanın sarısı daha
(toplam 3 yumurta olacak ama 2 tanesinin beyazlari kullanilmiyor)
-30 gr mısır nişastası
-damak tadınıza göre dilediğiniz kadar kabak püresi


Şekerin yarısını sütün içine koyun ve şeker eriyene kadar ocakta karıştırarak ısıtın. Başka bir kaba da yumurtaları, şekerin kalan yarısını, nişastayı koyun ve sürekli çırpın. Kaynayan suyun altını hemen kısın ve sütten çorba kepçesi ile 1-2 kepçe sütü yumurtalı karışıma koyun. Bu yumurtalı karışımı hemen süte dökün ve 2-3 dakika sürekli çırpın. Vanilyayı da ekleyip ocaktan alın. Yine karıştırarark soğutun ki kabuk bağlamasın. Püre haline getirdiğiniz az şekerli kabak tatlınızı da bu karışıma ekleyin.
Not: Krema tarifi,
Ruki’nin klasik pastaci kremasi tarifinden uyarlanmistir.

22 yorum var:

Adsız dedi ki...

Yerken zor olmuyor mu? Dondurma külahı gibi tutup mu yediniz? Acaba dondurma külahına sarılıpta pişirilse külah yanar mı? Ne çok soru sordum. Ama her zamanli gibi yine değişik ve güzel bir tarif paylaşmışsınız teşekkürler.
Hande

Adsız dedi ki...

Böregide,tartida,minareside harika görunuyor.Eminim tadlarida gorunumleri kadar enfestir...
Ellerine saglik isil....

Ayşenur dedi ki...

Cok guzel bir sunum bu. Minare seklinde milfoy hazirlama fikri hosuma gitti. Bu kaliplar olmadan acaba nasil yapabiliriz minareleri? yagli kagit ya da aluminyum folyodan kalip yapsak guzel olur mu acaba? Ellerine saglik.

Nilüfer dedi ki...

Çok güzel bir sunum olmuş, tarifini denemeye çalışacağım...
Ellerine sağlık...

*Ra dedi ki...

Işıl Hanım merhabalar,
Ne kadar güzel şeyler onlar. Yine sanatını konuşturmuşsun. Ellerine sağlık. Pratik olması da ayrı bir güzellik tabi.
Ellerine sağlık. Muhabbetle...

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım.Gerçekten sunumu çok güzel. Yılbaşı sofrasına sizin peynirli biberli yaptığınız gibi mesela havuçları da şerit halinde ekleyip renkli renkli koyabilirim. Dediğiniz gibi folyo ile koni şekli yapmaya çalıştım oldu galiba. Sağolun çok hoşuma gitti.

sevdamavisi dedi ki...

SElam,
görüntü harika. ayrıca bu etkinlik sayesinde çok güzel bloglara ulaştım sizinki de bunlardan biri. sevgiler

Adsız dedi ki...

Size mail yazdım elinize ulaştı mı? Ben Rabia

LaMa dedi ki...

Kelimenin tam anlamiyla es-te-tik!
Ellerinize saglik

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Gercekten cok hos bir sunum ellerinize saglik.
Sevgiler Sonia...

Adsız dedi ki...

IŞIL HANIM BENİM ADIM AYŞEGÜL ESKİŞEHİRDE ÖĞRETMENİM.ÇOK GÜZEL TARİFLER YAZIYORSUNUZ.BURALARDA BÖYLE GÜZEL KALIPLAR BULAMIYORUZ. AMA AKLIMA BAŞKA BİR FİKİR GELDİ.FAZLA GELEN KABAK TATLILARINI KREMŞANTİ İLE KARIŞTIRIP PASTA YAPSAM OLUR MU? SİZİN GİBİ PASTACI KREMASI HAZIRLAMAK BENİM İÇİN ZOR OLUR. BU ŞEKİLDE TADI GÜZEL OLUR MU SİZCE?

Thinker Bell dedi ki...

O kadar güzel görünüyor ki;daha baştan insanın canı çekiyor.Ellerinize sağlık gerçekten!Sevgiler,

Adsız dedi ki...

kuzencim ellerine sağlık, yaratıcılığına hayranım..ama ne yazık ki son derece yeteneksizim..yapabildiğim sadece börekle sınırlı kalacak sanırım

Evren Yasa dedi ki...

gercekten de cok yaratici.. minare kulahlar yerine ayni sekilde aluminyum folyo da kullanarak da yapilabilir.. uygulamalarini gormustum.. herkese kolay gelsin..

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba Işıl hnm,

Yine harika bir şey yapmışsınız.Tadını bilmem ama bu görüntüyle bile tavlamayı beceriyor.
Ellerinize sağlık...
Müge

Leziz Tarifler dedi ki...

Merhaba Işıl,

Yine çok değişik bir sunum, çok beğendim. Hamuru çıtır çıtır çok güzel belli. Kreması da öyle enteresan ki. Fikir süper. Ellerine sağlık. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Yine marifetini konuşturmuşsun Işıl tek kelime ile harika olmuş. Hande

Adsız dedi ki...

Harika bir düşünce ve lezzet elerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Süper olmuş. Benim gibi beceriksizlerin evinden milföy eksik olmaz zaten. Yılbaşı için kesin böyle birşey yapmalıyım.Hem kolay hem de değişik. Çok teşekkürler paylaştığınız için.

hanimiş dedi ki...

Hande merhaba, yerken bu şekilde bardakta servis etmedim, tatlı tabaklarına koydum yatay olarak. Dondurma külahı konusunda tam emin değilim ama belki dondurma külahı kullanılarak folyo ile kalıp yapması kolay olabilir, o açıdan külahın faydası olabilir.

Daphne yorumun için sağol. Bal kabağının kendisi zaten güzel birşey ne yapsan lezzetli oluyor.

Ayşenur ben de sevdim bu minare şeklindeki milföyleri, sık sık yapar oldum bu aralar. Ben denemedim ama duydum, folyo ile de gayet başarılı kalıplar yapılabiliyormuş.

Nilüfer, denersen sonucu bizimle de paylaş. Umarım memnun kalırsın.

Titolo güzel sözlerin için teşekkür ederim. Gerçekten pratik bir tatlı, hemencecik şekil verip pişirilebilir. İçine koyulacaklar konusunda da tatlı tuzlu pek çok seçenek mevcut.

Seda haber verdiğin için teşekkürler. Demek ki folyo işe yarıyor. Afiyet olsun beğenmenize sevindim.

Sevdamavisi hoşgeldin Hanimiş'e.

Rabia mailin gelmedi hanimis@gmail adresine mi yollamıştın?

Lama, Sonia, İrlandalı kız ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkürler.

Ayşegül öğretmen, folyo ile koni şekli verebilirsiniz, illa kalıba gerek yok. Ama kabak tatlısı ile yapılan pastalar da çok güzel oluyor. Etkinlik dahilinde pek çok tarif var. Bence dediğiniz gibi kremşanti ile karıştırmak iyi sonuç verebilir. Ama isterseniz diğer tarifleri de bir inceleyin belki kolay ve hoşunuza gidecek birşeyler çıkar.

Kuzen, şaşırrtın beni. Ama NYG yazacaktın hani. Malum bizde kuzen çok senin olduğunu börek demesen anlamazdım :)

Evren paylaşımın için sağol. Bakınız folyo ile kalıp yapma konusunda bir destek daha geldi.

Merhaba Müge, Tadı biraz tatlı oluyor, fazla tatlı sevmeyenler için şeker miktarını kısmakta fayda var.

Teşekkür ederim Feyhan. Hamuru çıtır çıtır gerçekten de. Ama yazıda da belirttiğim gibi bir dahaki denememde tarçın da koyacağım. Yakışır gibime geliyor.

Hande, Tuğba ve Menekşe teşekkürler güzel sözleriniz için.

devrim dedi ki...

Sevgili Işıl..seni ve gelincikler burcu yu son 1 senedir takip ediyorum.ve tariflerinizden yararlanıyorum.sizler kadar profosyonel olmasam da kendi çapımda harikalar yaratıyorum :))ayrıca yahoo grubunuzu da takip ediyorum henüz yazı yazmadım ama yer arayışlarında olduğunuzu biliyorum.eğer kabul ederseniz aranıza katılmaktan mutluluk duyarım.
sevgiler
devrim

hanimiş dedi ki...

Merhaba Devrim,
Bizler de profesyonel değiliz ki ama iltifatın için teşekkürler. Grupta olmana sevindim. Tabii ki her türlü aktiviteye katılabilirsin. Kesinleşince zaten haber veririz. Yarattığın harikaların da resimlerini paylaşsana bizimle grupta. Selamlar