13 Kasım 2006

PATELMA

Bir ay ne kadar da çabuk geçiveriyor. Her ay yeni bir konu seçilerek yapılan yemek etkinliklerinin 16. sı olan bu ayki etkinliğin konusu patates, ev sahibesi de Evren. Patates şahane bir sebze. Pek çok değişik şekilde pişirilebiliyor, içine girdiği herşeyi güzelleştiriyor, her yemeğin yanına yakışıyor. Daha önce Hanimiş'te kumpirimsi bir tarif yazmıştım. Ama bu sefer etkinlik için tatlı birşeyler denemek istedim. Neyse ki çok aramama gerek kalmadı, annemin minik tarif defterinde tam amacıma uygun bir "teyze" tarifine rastladım. Tarifin adı "Serpil'in soslu patates tatlısı" olarak geçiyordu lakin yarısı elma yarısı patates içeren bu tatlıya, bu iki kelimeyi harmanlayarak "patelma" ismini koydum. Şahsen içinde patates olduğunu bildiğim için yerken biraz önyargılı yaklaştığımı kabul etmeliyim. Ama içeriğini bilmeden yiyen 5 kişiden 4'ü beğenisini ifade ederken 1'i çekimser kaldı. Tatlısını ilk önce bitirenin de bu çekimser kimse olduğunu belirtmek isterim. Bu tarifin en güzel yanı alt katmanının keke çok benzemesi. Patatesin verdiği doku ile irmik birleşince aynı kek gibi oldu. Tabii içinde un bulunmadığı için unsuz kek tarifi arayanlar için bir alternatif teşkil edebilir. Merak edenler için buyurun tarifi:

Tabanı için:
-3 adet yumurta
-1 su bardağı tozşeker (biraz daha arttırılabilir)
-75 gr. margarin
-1 çay bardağı irmik
-6 orta boy haşlanmış patates
-1 paket kabartma tozu
-1 su bardağı fındık

Üstü için:
-4 adet elma
-4 yemek kaşığı tozşeker
-tarçın
-1 paket kremşanti (ben kullanmadım)
-kremşantiyi hazırlamak için 1 bardak süt

Yumurtalar ve şeker iyice çırpılır. Yumuşak margarin ve irmik katılır. Patatesler ezilerek püre haline getirilir, karışıma eklenir. Son olarak kabartma tozu ve iri çekilmiş fındık da eklenir, karıştırılır. Yağlanmış orta boy bir borcama harç dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Patatesli taban pişerken elmalar soyulur, rendelenir ve şeker ile pişirilir. Tarçını eklenir ve soğumaya alınır.

Orijinal tarifte tatlının birleştirilmesi şu şekildeydi: Patatesli tabanın üzerine elmalı harç serilir. Soğuk süt ile hazırlanmış kremşanti de onun üzerine serilir ve servis edene kadar buzdolabında bekletilir. Ama ben kremşanti kullanmak istemediğimden bu kısmı es geçtim. Önceden yapılmış vanilyalı puding vardı evde. İki kase puding ile elmalı harcı çırptım ve bu karışımı patatesli tabanın üzerine serdim. Bu acayip karışımı sevdim ben. Uydurma oldu ama tadı güzeldi.

not: Aynı tarifin tuzlu versiyonu da yazıyordu. Ben denemedim ama farklı kaynaklarda patatesli keki ismi ile rastladığım tariflere benzeyen bir tarif. Alternatif olarak onu da yazmak isterim. 7 adet haşlanmış, ezilip püre haline getirilmiş patates + 2 su bardağı un + 1 su bardağı sıvıyağ + 2 adet yumurta + 1 adet rendelenmiş soğan + dereotu + karabiber + tuz bir kapta karıştırılır. Yağlanmış tepsiye konulur ve 180 derecede pişirilir. Fırından çıkarmaya yakın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konulur.

8 yorum var:

Ayşenur dedi ki...

Etkinlik icin patatesli tarif dusnurken aklima takilmisti acaba patatesle yapilan tatli bir sey yok mudur hic diye. Boylelikle pattaesli bir tatli da olabilecegini gormus oldum. Ellerine saglik!

Adsız dedi ki...

Değişik bir tarif olmuş,görüntüsü de çok hoş,ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

merhabalar bende değişik bir tarif ararken (özelliklede tatlı) bu tarife rastladım ve çok beğenerek yaptım. ben krem şantiyi kullandım. gerçekten hoş bir lezzet oldu. yiyenlerde beğendiler.istersen bi bak

Bocuruk dedi ki...

Süperrr ne değişik bir tarif. Patates ve tatlı. Ellerine sağlık :) Etkinliğin hayırlı olsun Sevgili Hanimiş ...
Sevgilerimle,

Oya Kayacan dedi ki...

Fındık kitabımıza koyalım mı? Hazırlık aşamalarını geçemedik bir türlü. Hala tarif alıyoruz. Katılmak istersen burcu@cigirelektronik.com adresine gönderir misin.

Ellerine sağlık...

Oya Kayacan dedi ki...

Hatta tuzlusunu da deneyip gönderirsen sevinirim... Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Üstündeki narlar mücevher gibi olmuş. Güzel resimli güzel tarif için teşekkürler. İsmi de çok yakışmış.
Nuray

hanimiş dedi ki...

Merhaba Ayşenur, ben de ilk defa patates ile yapılan bir tatlı tarife rastladım. Herşeyi oluyor bu patatesin..

Teşekkürler Sibel ve Sibel :)
Sibel sen tarifin birebir aynısını yapmışsın, senin de ellerine sağlık.

Bocuruk, senin de etkinliğin hayırlı olsun. Hepimizin etkinlikleri hayırlı olsun. Nice etkinliklere..

Oya hoşgeldin Hanimiş'e. Koyalım tabii fındık kitabımıza. Burcu'ya yazarım ben. Ama tuzlu tarifte fındık yok ki işimize yaramaz.

Merhaba Nuray, teşekkürler çok naziksin. Bence de nar tanelerinin kırmızı kırmızı görüntüsü pek güzel oluyor tatlıların üzerinde.