27 Kasım 2006

LİMON KREMALI MERENGLİ TARTÖLET

Bu aralar en severek yaptığım şey tartlar. Deneme yanılma yoluyla elde ettiğim tart hamurundan çok memnunum hemen hemen tüm tart denemelerimde aynı tabanı kullanıyorum. Tart hamurunu pişirip soğuttuktan sonra dibine fırça yardımı ile çok az yumurta akı sürüyorum. Böylelikle kullandığım krema veya meyvelerin saldığı su pişmiş tabanı ıslatmıyor ve tabanın gevrekliğini koruyor. Limon Kremalı Merengli Tart yabancı kaynaklarda rastladığım, daha önce yemediğim benim için değişik bir tatlıydı. Birkaç değişik tarifin birleşimi ile yaptım. Limonlu tatlıları sevenler için hem kolay hem de şık bir seçenek olabilir. Zencefilli tart tabanı üzerinde limonlu bir krema, onun da üzerinde pürmüz ile alazlanmış İtalyan merengi var.

Zencefilli Tart Tabanı

Not: Zinnur’un temel tart tabanı tarifine şeker ve zencefil ekledim. Bu miktarlarla resimde görülen büyüklükteki tartöletlerden 12 adet çıktı.

-2 bardak un
-2 yemek kaşığı toz şeker
-125 gr tereyağı
-4 yemek kaşığı soğuk su
-1 tutam tuz
-1 tatlı kaşığı zencefil

Zencefil, tuz ve unu karıştırıp mutfak robotunda şeker ve küp küp kesilmiş soğuk tereyağı ile birlikte bir süre çektim. Daha sonra yavaş yavaş soğuk suyu ekleyerek hamuru yoğurarak topladım. Buzdolabında yarım saat kadar dinlendirdikten sonra yağlanmış kalıplara yerleştirip, üzerlerine kabarmamaları için folyo serdim, onun da üzerine ağırlık olsun diye fasulye/nohut vs koyup önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirdim. Fırından çıkarıp soğumalarını bekledim ve çok az yumurta akını fırça yardımı ile diplerine sürüp hava almayan bir kapta tabanları sakladım. Tart tabanlarını bir gün önceden hazırlamıştım. Bir gün beklemelerine rağmen çıtırlıklarından hiçbir şey kaybetmemişlerdi.

Limonlu Krema (lemon curd)

Not: Curd kelimesinin Türkçe karşılığının ne olduğunu bilmiyorum. Sözlükte çökelek, kesmik, ekşimik gibi anlamları yazıyor. Yapım sırasında eğer yanlışlıkla kaynataracak olursanız krema kesiliyor belki oradan yola çıkarak böyle deniyordur ama tam emin değilim. Bu tarifi Cake Bible kitabından aldım. Ama Ruki’nin sitesindeki tariflerde aynı yumurta miktarı için daha çok limon suyu kullanılıyor. Buradan yola çıkarak limonu biraz arttırdım. Sonuçtan memnun kaldım o yüzden size kullandığım miktarları yazıyorum.

-4 adet orta boy yumurtanın sarısı (akları mereng için kullanılacak)
-140 gr tozşeker
-10 yemek kaşığı limon suyu
-4 yemek kaşığı tereyağ (oda ısısında yumuşamış)
-1 adet limonun kabuğunun rendesi
-bir tutam tuz

Orta ateşteki bir tencere içinde yumurta sarılarını ve şekeri iyice karıştırın. Limon kabuğu rendesi dışındaki malzemeleri de ekleyin, sürekli karıştırarak pişirin. Asla kaynamasına izin vermeyin. Kıvamlandığında, krema kaşığın arkasına yapışacak kıvama geldiğinde kapatın. Rendelenmiş limon kabuklarını da ekleyip yine sürekli karıştırarak soğutun. Merengi hazırlarken kremayı soğuması için buzdolabına kaldırın. Ama üzerini kapatırken strech filmi kremaya değdirerek kapatın ki arada kalan hava krema üzerinde sert tabaka oluşmasına sebep olmasın.

İtalyan Merengi:

Not: Mereng, anladığım kadarıyla yumurta akı ve şekerin birleşiminden oluşan karışıma verilen isim.. Çok düşük ısılarda kurutularak yapılan, daha çok beze veya öpücük adıyla bildiğimiz kurabiyeler veya pavlova pastasının zeminini oluşturan beyaz köpük kısma da mereng denmekte. Pastacılıkta sıklıkla kullanılan mereng, bembeyaz krema şeklinde de kullanılır. Fransız merengi, İsviçre merengi ve İtalyan merengi temelde aynı mantıkla yapılan benzer tekniklerdir. Ben bu tarifte BizimPastane’den öğrendiğim bir tarifi kullandım. Ayrıca biraz tartar tozu da ekledim ama ne denli katkısı oldu tam emin değilim, siz koymayabilirsiniz.

-4 adet orta boy yumurtanın akı (limonlu kremada sarılarını kullanmıştık)
-150 gr tozşeker
-1 çay kaşığı tartar tozu (şart değil)

Yumurta aklarını ve şekeri bir kaseye koyun. Benmari kurarak, yani kaseyi içinde su kaynayan baska bir tencerenin uzerine oturtarak çırpma teli ile devamlı çırpın. Şeker erir erimez ocaktan alın. Uzun uzun mikserle çırparak kabaran köpük köpük bir krema elde edin.

Tartöletlerin birleştirilmesi:

Tart tabanlarınıza limonlu kremayı eşit bir şekilde paylaştırın. Merengi de eşit şekilde onların üzerine kaşıkla gelişigüzel koyun. Kaşığın arkası yardımıyla tepecikler oluşturun. Daha sonra varsa pürmüz ile alazlayın. Yoksa bu şekilde de servis edebilirsiniz. Ben pürmüz yerine burada da anlattığım gibi şöyle bir çakmak kullanıyorum.

Biraz uzun anlattım ama yazı gözünüzü korkutmasın. Aslında normal bir tart yapımından çok farklı bir işlem gerektirmiyor. Afiyet şeker olsun.

25 yorum var:

Adsız dedi ki...

Süper görunuyor isil ekrani disleyesim geldi :( Tarifini sabirsizlikla bekliyorum..Sevgiler....

Adsız dedi ki...

Daphne duygularıma tercüman olmuş beklemedeyiz

Adsız dedi ki...

Kendimi tanıtmayı unutmuşum, tarifi sabırsızlıkla bekliyorum limonlu herşeye bayılırım.
Hande

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Merhaba Işıl
tartöletler apayrı lezzette ve görünümdeler
fotoğraf apayrı güzel çekilmiş...
Bir eser yapmışsın...
İmreniyorum, bir gün bende böyle şeyler yapabilir miyim acaba:)

*Ra dedi ki...

Işıl hanım merhabalar.
Tart gerçekten de çok nefis görünüyor. Sıradaki tart denemem bu olacak kesinlikle.
Sevgiler.

Ferhanca dedi ki...

tartöletler muhteşem görünüyor yemeğe kıyamaz insan ..çoktan bitmiştir..)) limonlu krema tarifini bende portakalla yapıyorum ..krema nefis oluyor..ellerine saglık..sevgilerFERHAN

ArMeda dedi ki...

Merhaba Işıl gerçekten muhteşem görünüyor,daha öncekiler gbi..Tariflerine bayılıyorum ellerine sağlık sevgiler...

munevver dedi ki...

Sevgili Işıl,limonlu merengler benim en sevdiğim tatlı türü.Ben tart kalıbında yapıyordum.Seninki gibi birer kişilik daha güzel.Bir de bana şu alazlama işini çakmakla öğrettin ya sana nasıl dua ediyorum.Pürmüzüm yok çünki.Eline sağlık.
Sevgiyle,nanelimon..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba tartöletler harika olmuş ellerine sağlık. Çektiğin resimlerin netliği çok hoş nasıl bir makineyle çekiyorsun.
Hoşça kal.

Oya Kayacan dedi ki...

Offffff ki ne of.

Adsız dedi ki...

Böyle güzel bir tarif paylaştığın için çok teşekkür ederim. Haftasonu eşimin ailesini ilk defa yemeğe alacağım. Becerebilirsem bu tarifi büyük tart olarak yapacağım. Ama anlayamadığım şeyler var. Birincisi mereng dediğin beyaz kısmı sert mi? Durdukça mı sertleşiyor? Taban için zencefil yerine vanilya koysam olur mu? Birde üzerini yakmasam tad olarak çok şey kaybeder mi? Şimdiden teşekkürler.
Cansu

SEDA dedi ki...

dün beni epey uğraştıran tartöletlerden sonra uzun bir süre denemeyi düşünmüyordum ama seninkileri görünce heveslendim yine.uslanmam ben :) ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyorlar.

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Çok şık olmuşlar yine...Herzaman ki gibi...

Adsız dedi ki...

Merhaba hamarat adaşım,
Ben tart hamuru konusunda fobisi olan biriyim. Ama bu tarif öyle güzel ki bir kere daha cesaretimi toplayıp deneyeceğim galiba,sonucu paylaşırım.Sevgiler

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba Işıl Hnm,

O fotoğrafı görüp de insanın canının çekmemesi mümkün mü?
Fotoğrafları kendiniz mi çekiyorsunuz?Photoshop uygulaması kullanıyormusunuz?Biraz bilgi rica edebilir miyim sizden?
Teşekkürler, ellerinize sağlık
Müge

hanimiş dedi ki...

Daphne ve Hande teşekkürler, umarım tarif beklediğinize değmiştir.

Pınar, sağol yorumun için. Sen de bloğunda değişik ve güzel tarifler paylaşıyorsun. Bu sözlerini tevazu olarak algılıyorum.

Titolo, iyi ki yorum bıraktın, böylelikle ben de senin kıvrımlı tartınla tanışmış oldum. Onu da ilk fırsatta denemek isterim.

Selam Ferhan, çikolatalı bir tart hamuru ve senin dediğin gibi portakallı bir krema ile de lezzetli olabilir. Sağol paylaştığın için.

Arzu nazik yorumun için çok teşekkürler.

Münevver çok memnun oldum çakmak yönteminin işine yaramasına. Şimdilik ben de çok memnunum. Ama benim çakmağım bozuldu tamir edecek yer de bulamadım. Bakalım nasıl çözeceğim bu meseleyi.

Son 4 aydır resimleri Canon Powershot S1 IS ile çekiyorum. Mümkün mertebe güneş ışığından faydalanmaya çalışıyorum. Ama net ve güzel görünmelerinin en büyük sebebi HT'nin emekleri..

Teşekkürler Oya :)

Cansu kusura bakma geç bir cevap oldu umarım misafirlerine yetişmişimdir. Mereng sert değil, yumuşacık köpük gibi bir krema. Kesinlikle durdukça sertleşmiyor ama belki çok bekletilirse sulanabilir. O yüzden o kısmı çok önceden yapmamanı öneririm. Taban için istediğin baharat ve aromayı kullanabilirsin, o senin damak zevkine kalmış. Üzerini alazlamak başka tatlılarda lezzet farkı yaratabilir ama bu tartta ben daha ziyade dekoratif amaçlı yaptım. Yapılmasa da lezzetinden eksilteceğini düşünmüyorum. Kolay gelsin umarım misafirlerin beğenir.

Seda ve Işıl, ben de uzun süre tart fobisi yaşadım ama bu taban çok dertsiz. Deneyin eminim siz de benim gibi memnun kalacaksınız

Teşekkürler Hülya kibar sözlerin için.

Müge, fotoğrafları kendim çekiyorum. Dediğim gibi mümkün mertebe gün ışığında çekmeye çalışıyorum. Bu fotoğrafı Canon Powershot S1 IS ile çektim. Ama HT Hanimiş için onları editliyor. Keşke daha güzel çekebilsem ve ona daha az yorgunluk olsa.. Ama elimden geldiğince özenmeye çalışıyorum.

İlginiz ve yorumlarınız için çok teşekkürler..

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Isil ellerine saglik nasilda guzel , herbiri ile ayri ayri ugrasmissin, tek tek yapmak yerine bende Munevver abla gibi tek yapiyorum genelde.
Tesekkur ederim paylasimin icin,

Adsız dedi ki...

Büyük usta Işıl,
Blogunu sürekli takip ediyorum gerçekten çok maharetlisin, bende kendimi becerikli sanıyordum yani hayallerimi yıktın ne diyeyim. Tariflerin çok güzel ama fotoğrafları çok daha bir güzel. Amatörce fotoğrafla ilgilenen biri olarak hayretler içinde kaldığımı söylemeliyim. Hem bu kadar güzel yiyecekler hazırla, hem de böyle süper fotoğraflarını çek, olacak iş değil... İdolüm oldun vallahi :))
Ellerine sağlık...
Begüm (hani şu portekizdeki türk kızı)

hanimiş dedi ki...

Zeynep merhaba, ben böyle tek kişilik porsiyonlar halindeki tatlı ve pastaları çok seviyorum. O sırada vaktim ve sabrım varsa bu şekilde yapmayı tercih ediyorum ama tabii dediğin gibi bütün yapmaktan daha zahmetli oluyor her zaman.

Begüm beni utandırdın. Mübala etmişsin sanki biraz :) Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. Ayrıca yazın yardımcı olduğun için de çok sağol tekrar.

Adsız dedi ki...

Canim merhaba ellerine saglik, blogunu gezmek cok zevkli, hepsi birbirinden harika gorunuyo, masallah. En yapilabilir olan bu minik tarlar sanirim, insallah en kisa zamanda deneyecegim. Tartla ilgili verdigin ipuclari icin de sagol.

Adsız dedi ki...

O son mesaj benden, son anonymous benim yani. Sana mesaj atmak zor napiyim:-)

Adsız dedi ki...

merhaba sitenizi bu sabah keşfettim ve hemen bu tartlardan yaptım . görünümleri harika oldu çok teşekkürler. ben acemi olduğum için bayağı bir uğraştım . neyse ki tutmayan bir kıvam olmadı.özellikle kremasına bayıldım. ama bana çok tatlı geldi( süsleme kreması ve limonlu olan krema). bayağı yoğun bir şeker tadı vardı boğazımı yakan. daha hafif tatlıları sevdiğim için belkide...şeker miktarını yarı yarıya azaltsam kremaların tutmaması gibi bir sorun olur mu? önemli çünkü ikizlerimin doğumgününde yapmayı düşünüyorum: )
herşey için teşekkürler ellerinize sağlık

hanimiş dedi ki...

Hoşseda teşekkür ederim yorumun için.

Funda merhaba, mereng zaten tek başına şeker ve yumurta olduğu için belki bahsettiğin gibi çok tatlı olmasını engellemek için limonlu kremadaki şeker miktarını azaltabilirsin. Ben de o kremanın kıvamını ve lezzetini çok beğenmiştim. Tecrübeni paylaştığın için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Çok güzel gözküyorlar ellerinize sağlık.Sorum olacaktı size,merengleri fırına sürmeden mi pürmüzle yakmak gerekiyor.
Ayrıca BİM'lerde pürmüz satışı olmuştu hemde makul fiyatlara.Ben 3 adet almıştım ve severek de kullanıyorum.
Sevgiler,selamlar
ASLI

hanimiş dedi ki...

Aslı çok özür dilerim.. Yorumun gözümden kaçmış şimdi tesadüfen farkettim. Sorunu yanıtlamak için fazlasıyla geciktim ama başka merak edenler olur da okursa diye yine de yazmak istedim. Merengi koyduktan sonra ben fırınlamıyorum. Sadece pürmüz ile yakıyorum. Selamlar