17 Temmuz 2006

SÜTLÜ TATLILAR

Yaz gelince pek çok kimse kremalı pastalardan veya şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlıları tercih eder. Hem yapımı daha basit hem de tüketimi daha hafiftir. Bu ayki yemek blogları arası etkinliğin ev sahibesi olan Baking Fairy de etkinlik konusu olarak “sütlü tatlıları” seçmiş. Etkinlik vesilesiyle pek çok yemek bloğu sahibi sitelerinde muhallebi, dondurma, vs tarifi paylaşacak. Benim en sevdiğim sütlü tatlı dondurmadır. O yüzden ilk denemem dondurmalı bir pasta oldu. Pasta kategorisine girdiği için onun tarifini sizlerle daha sonra paylaşacağım. Etkinlik kapsamında ise neskup, böğürtlenkup ve karadutlu su muhallebisi hazırladım.

Aslında neskup bildiğimiz krem şokolanın kahveli kremşanti ile tatlandırılmışı. Su muhallebisini ben karadut reçeli ile servis ettim ama orijinal tarifinde sanırım gülsuyu, pudra şekeri veya pekmez ile sunuluyor. Zaten üzerine tatlı bir ekleme yapılmadığı takdirde şekersiz kalıyor ve biraz yavan gelebiliyor. Merak ettim su muhallebisine neden bu ismi vermişler? Ben annemin minik defterindeki tarife göre yaptım ama acaba orijinal tarifinde su mu kullanılıyor? Nacizane tahminim su muhallebisi isminin, pişirildikten sonra döküldüğü kabın (dilimleri çıkarırken kaba yapışmaması için) su ile ıslatılmasından gelmiş olabileceği yönünde..
NESKUP
Tarif sürekli yaptığımız bir krem şokola tarifi ile Dr.Oetker’in vanilya paketinin arkasında yazan başka bir tarifin harmanlanmasıyla oluşturulmuştur.

Gerekli Malzemeler:
-5 su bardağı süt
-1,5 su bardağı toz şeker
-1/2 su bardağı un
-25 gr kakao
-1 paket vanilya
-1 adet yumurta
-25 gr çikolata
-üzeri için bir poşet krem şanti, 1 yemek kaşığı granül kahve, damla çikolata ve fındık

Bir tencerenin içine koyduğunuz süte şekerin yarısını ekleyin ve karıştırın. Başka bir kabın içinde şekerin diğer yarısını ve yumurtayı çırpın. Daha sonra bu kaba unu, kakaoyu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıştırın. Tenceredeki sütten biraz bu kaba dökün ve bütün malzeme karışıp krema kıvamını alana kadar karıştırın. Daha sonra hepsini tencereye alıp koyu bir puding kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Uzun uzun yazmamın nedeni, bu yöntemle pişirildiği takdirde topaklanma ihtimalinin ortadan kalkıyor olması. Sıcakken 4 kaşık pudingi ayırıp kalanı kuplarınızın yarısına kadar olan kısmına dökün. Ayırdığınız puding soğuyunca krem şanti ve kahve ile birlikte çırpın. Kıvamı çok yoğun olacağından bu aşamada biraz soğuk süt eklemenin faydası var. Daha sonra bu hazırladığınız kremayı krema torbası ile kupların diğer yarısına sıkın ve üzerini damla çikolata ve fındık parçaları ile süsleyin. Buzdolabında soğuttuktan sonra kahve kremalı krem şokolanızı afiyetle yiyebilirsiniz.

BÖĞÜRTLENLİ KUP

Geçenlerde markette görüp büyük bir heyecanla aldığım böğürtlenler bizim küçükken Yalova Termal’de, dikenli dallarından toplayıp yediğimiz minik ve tatlı böğürtlenlere hiç benzemiyordu. Dondurulmuş hazır böğürtlenler gibi büyük ve ekşiydi. Ben de bunları bir tatlıda kullanmaya karar verdim. Tarif, Anne Willan’ın “Meyveli Tatlılar ve Pastalar” kitabına ait. Yapımı biraz meşakatli ama sonuç değişik ve güzel. Malzemeler 4 kişiliktir.

Gerekli Malzemeler:
-250 gr böğürtlen
-2 yemek kaşığı su
-3+2 yemek kaşığı tozşeker
-1 su bardağı krema
-1 su bardağı süt
-1 çay kaşığı vanilya şekeri
-2 adet yumurtanın sarısı
-2 yemek kaşığı un

Böğürtlenleri ayıklanıp 4 tanesini süsleme için ayırdıktan sonra 2 yemek kaşığı su koyduğunuz tenecerede iyice yumuşayıp koyulaşana kadar 10 dakika kadar pişirin. Böğürtlenleri ve suyunu mutfak robotunda kısa ibr süre çekin. İyice püre yapmayın. Püreyi süzgeçten geçirin ki çekirdekleri ayrılsın. Ben çekirdekleri ayrılsın istemediğim için bu aşamayı atladım. Daha sonra üzerine 3 yemek kaşığı şekeri ekleyip bir kenarda bekletin.

1 bardak sütü ufak bir tencerede kaynatın ve ateşten alıp 10 dakika bekletin. Başka bir kasede yumurta sarılarını, şeker ve unu karıştırın. Sıcak sütü de bunların üzerine döküp iyice karışana kadar çırpın. Karışımı tekrar tencereye alın ve ağır ateşte krema koyulaşana kadar 2-3 dakika sürekli çırparak pişirin. Ateşten alınca vanilyayı da ekleyin ve soğumaya bırakın. (not: kabuk tutmasını engellemek için bir çatala batırdığınız tereyağını üstünde gezdirebilirsiniz)

Son aşamada kremayı bir kapta sert tepecikler oluşana kadar çırpın. Çırpılmış krema, böğürtlen püresi ve hazırladığınız kremayı spatula yardımı ile birbirine yedirin. Tadına bakın gerekli görürseniz bu aşamada biraz daha şeker ekleyebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz tatlınızı kuplara dökün ve en az 2 saat buzdolabında bekletin. Servis ederken ayırdığınız böğürtlenleri ve nane yapraklarını kullanabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

KARADUT REÇELLİ SU MUHALLEBİSİ
Su muhallebisinin tarifi annemin tarif defterinden. Uzun zamandır yapmamıştı. Ben de uzun zamandır su muhallebisi yememiştim. Aslında sanırım esası, bu tatlıyı gül suyu ve pudra şekeri ile yemek. Ama ben çikolata soslu yemeyi tercih ederim. Bu sefer de annemin kendi topladığı kara dutlarla yaptığı reçel ile tatlandırdım. Altına da evde bayatlamaya yüz tutmuş bisküvilerden bir taban yaptım. Sizler de kendi damak zevkinize göre farklı kombinasyonlarla muhallebiyi zenginleştirebilirsiniz.

Gerekli malzemeler:
-500 gr süt
-3 yemek kaşığı tozşeker
-1 çay bardağı nişasta
-bir tutam tuz

Muhallebinin pişerken topaklanmaması için önceden 2 kaşık süt ile nişastayı bir tabak içinde ezin. Daha sonra sütü bir tencereye koyarak kaynatın. Kaynamaya başladığında şekeri ve tuzu ekleyin. Daha sonra da birkaç seferde nişastayı ekleyin. Düşük ısıda sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirin. Sıcakken ya borcama döküp daha sonra dilimleyerek servis yapın ya da benim gibi kalıplar içinde soğutun. Soğuduktan sonra dilerseniz gülsuyu ile dilerseniz pudra şekeri serperek ya da üzerine reçel dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.


10 yorum var:

Adsız dedi ki...

kuzencim ellerine sağlık,yine döktürmüşsün bakıyorum :),hem de kaç çeşit yapmışsın...fotoğraflar da bir o kadar güzel ve canlı çıkmış,tek kelimeyle süper...

munevver dedi ki...

Işıl,hepsi çok güzel görünüyor.Favorim karadutlu su muhallebisi..Benim de hep kafamı kurcalamıştır.Neden su muhallebisi diye.Elimdeki çok eski kitaplarda da sütle yapılıyor.Sanırım senin tahminin doğru.Kabı ıslatmak olayı..Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Işıl hanım merhaba...Bloğunuzu yeni keşfettim ve herşey harika görünüyor,eminim bir o kadar da lezizdirler...Bu arada eskiden Termal'e geldiğinizi okudum,bende şu an orada oturuyorum ama eski güzelliği kalmadı.Ama böğürtlenlerimiz hala çok güzeller.

Adsız dedi ki...

Belki geleneksel olarak gül suyu ile ikram edildiği için su muhallebisi denmiştir. Ellerine sağlık hepsi çok lezzetli görünüyor. Serin serin olsa da yesek.
Arzu

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık hepsi çok güzeller,
sevgimle kal canım.........PERUZE

Damak Tadı dedi ki...

selamlar,
ne hoş tarifler böyle tebrik ederim sizi.benimde favorim karadutlu su muhallebisi.Su muhallebisinin adı üzerinde sizlerinde bahsettiği üzre,kabın tamaiyle ıslak olmasından bu ismi almış.ellerinize sağlık tekrardan bizlerlede paylaştığınız için teşekkürler.
sevgilerimle,



www.damak-tad.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Dut mevsimi geçti ama dut reçeli tarifini verebilir misiniz? Yan bahçede küçük bir dut ağacı var ama o kadar çok meyve veriyor ki en azından seneye değerlendirelim.

hanimiş dedi ki...

Sağol kuzenciğim. Mahçup ediyorsun beni.

Merhaba Münevver, su muhallebisi isminin kabın ıslatılmasından geldiğine oy birliği ile karar verdik içimiz rahatladı. Ziyaretin için teşekkürler.

Merhaba Yalova'lı anonim. Annem ilkokulu orada okumuş. Çok güzel anıları var Termal'e dair. Yalova'da hala akrabalarımız olduğu için her gelişimizde Termal'e uğramaya çalışıyoruz.Yolu da çok güzeldir. Ağaçları, suları ve tabii böğürtlenleri... Keşke daha sık gidebilsem.

Peruze teşekkürler. Sen de bu etkinlik dahilinde pekçok tarif denemişsin, ellerine sağlık.

Damak tadı, bloğuna uğradım. Yorum bıraktığım şu Azeri keseciklerini dener denemez haber vereceğim.

Anonim merhaba, yorum için teşekkürler. Mailinizi de aldım. Dut reçelini annem yaptı. Tarifini ondan alır ilk fırsatta size yazarım.

Adsız dedi ki...

ellerinize saglik Isil Hanim, hepsi birbirinden güzel gercekten..
sevgiler Özlem
www.blogcu.com/oezlem

hanimiş dedi ki...

Merhaba Özlem. Ben de daha evvel senin bloğunu ziyaret etmiş ve ne çok tarif olduğunu görüp şaşırmıştım. Yorumun için teşekkürler.