06 Temmuz 2006

GLUTENSİZ MUFFIN (nam-ı diğer gültensiz muhsin)


Nisan ayının sonları gibi yemek bloglarını gezerken tesadüfen rastlamıştım Gastronot’a.. Kendi şarabını üreten, tofu veya soyadan bahseden, diğer yemek bloglarından farklı bir blogdu. Bir yazısında sık geçtiğim bir semtte bir kafesi olduğundan bahsediyordu, ama o zaman hiçbir bilgi yoktu yeri hakkında (gerçi sonra gazetelere bile çıktı “Miss Caramel”). Mailleştik, yerini öğrendim ama ancak bugün kısmet oldu gidebilmek. Birkaç kere önünden geçerken uğramıştım, kapalıydı. Tabelasında “glutensiz” yazısını görünce merak ettim, araştırdım ve bu vesile ile çölyak ile tanışmış oldum: Gluten, buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan bitkisel bir proteinmiş ve çölyaklıların vücuduna girdiğinde bazı alerjik reaksiyonlara sebep oluyormuş. Gluten ve çölyak hakkında bilgi edinmek isterseniz Bahar’ın bu yazısını okuyabilirsiniz. Bugün ben de onun yaptığı glutensiz brownie ve tuzlu bisküvilerin tadına baktım. Buğday unu yerine pirinç unu kullanarak yaptığı lezzetli tariflerden tattım, aklım tabağımda bıraktığım bezelerde kaldı.

Ben de giderken ona glutensiz birşeyler yapıp götürmek istedim. Ama tabii bilemedim ne kullansam, nasıl yapsam. Kızlarının hoşuna gideceğini umarak kelebekli muffinler hazırladım, tabii kekinde hiç buğday unu veya nişastası kullanmadım. Tarifi yazıyorum ama ben şahsen oldukça acemi buldum bu denememi. Glutensiz lezzetler için Miss Caramel’e, tarifler için de Gastronot’a uğramak daha doğru olur sanırım. Kibarlığı ve misafirperverliği için teşekkürler.

Gerekli Malzemeler:
(6 adet muffin için)
- 75 gr. toz şeker
- 50 gr mısır nişastası
- 50 gr mısır unu
- 50 gr pirinç unu
- ½ paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 yumurta
- 50 gr zeytinyağı
- 100 ml süt

Şeker, un, nişasta, karbonat ve vanilya bir kapta karıştırılır. Ayrı bir kapta yağ, yumurta ve süt karıştırılır. İki karışım birbirine eklenir, spatula ile birbirine yedirilir. Muffin kalıplarına yerleştirilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirilir. Piştiğinden emin olmak için içine kürdan batırabilirsiniz. Kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir. Süslemek için üzerlerine biraz kremşanti sürüp şekerden kelebekler yerleştirdim. Afiyet şeker olsun.

“Kelebek muffinlerin fotoğrafı için Hm’a pek teşekkür ederim.”

10 yorum var:

Adsız dedi ki...

ben bu şahane gültensiz muhsinden bugün tatma şansı buldum. kreması keki ve üzerindeki kelebeğiyle çok lezzetliydi. kelebeğini yerken acımadım dersem yalan olur. ellerine sağlık hanimiş ışıl hanım nerdeymiş.

Adsız dedi ki...

acaba bir tane Yağcılar uzatabilir misiniz sayın Yurtseven..
-bir tost-

Papatya dedi ki...

Sevgili Işıl,
demek Miss Caramel'e Bahar'ı ziyarete gittin. Ne güzel! Keşke ben de o kadar yakın olsaydım da gelip sizinle bir kahve keyfini paylaşabilseydim... aaah aah :) senin glutensiz muffinlerinden, Bahar'ın da o çok bayıldığım tiramisu'sundan yerdim :) N'apalım...
Belki bir gün...

gastronot dedi ki...

Sevgili Işıl ,
ne iyi ettin de geldin. Her zamanbeklerim. Dedim ya, kızlar mini pastalarına bayıldılar. Önce kelebeklerin yenilebilir olduğuna inanamadılar. Sonra çok sevinerek yediler. Bana getirdiğin diğer hediyeler için de tekrar çooook teşekkürler. En kısa zamanda, daha uzun bir zaman aralığında tekrarlayalım. Sevgiler,
bahar

Adsız dedi ki...

Gastronotu da Hanimişi de zaman buldukça okuyorum. Şimdi bu ikisi kardeş blog mu olmuş oldu :)
sevgiyle kalın Müge

hanimiş dedi ki...

Niye yağcı diyorsunuz dostuma.. Kendisi çok dürüst ve samimi bir insandır, lezzetten de anlar :)

Merhaba Papatya, gerçekten çok keyif aldım Bahar'la sohbet etmekten. En yakın zamanda tekrarlanmasını umuyorum. Dediğin gibi belki bir gün yolun buralara düşerse seninle de tanışmayı çok isterim.

Bahar, kızların beğenmesine çok sevindim. Sonuçta anneleri daha güzellerini yaptığı için burun kıvırabileceklerinden endişe etmiyor değildim. Herşey için teşekkürler, en yakın zamanda tekrar görüşmek üzere..

Müge merhaba, yorumun için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Glutensiz muffin'i bugun pisirdim. Gayet lezzetli, doyurucu ve agizda dagilan bir tatli oldu.
Bir dahaki sefere bu topkekleri cikolata parcaciklariyla pisirmeyi planliyor ve su ankileri de, ya sarelle ya da cok yogun cikolatali/kakaolu puding, supangle gibi kremamsi bir tatla tuketmeyi planliyorum.
Bu guzel tarif icin cok tesekkurler Isil.

hanimiş dedi ki...

Rica ederim Özlem. Beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

slm ben m. kaddafi baldız ben bir ölkyak hastasiyım ama hiç umuramiyorum çünkü halime şükr ediyom ya sakat olsaydım dahami? iyi olurdu sanki onun için benim gibilere söyleyorum her zaman şükr edin halinize

Adsız dedi ki...

slm benım babamda çölyak hastası ama halimize şükredioz sevgiyle kalın...SERAP