07 Haziran 2006

MUZLU CLEMENTINE MUFFIN

Aslında tarifin Clémentine ile, Clémentine'in de muz ile bir ilgisi yok. Aynı yazı içinde yer almalarının tek sebebi zamanlamaları. Bu muzlu muffinleri yapalı çok oldu. Çoktan yendiler bittiler bile. Ama tam bu muffinleri yerken internette tesadüfen Clementine'in jenerik şarkısına rastlamış, defalarca dinlemekten kendimi alamamıştım. Bilgisayarda Hanimiş'e yazılmayı bekleyen tariflere bakarken bu muffinleri görünce kafamda yine Clementine'in başlangıç müziği çalmaya başladı. Dolayısıyla bu tarif normal bir muzlu muffin olmanın ötesinde muzlu Clémentine muffin oldu.

Hatırlar mısınız siz de? 80'li yıllarda TRT'de yayınlanan karanlık, iç karartıcı, hüzün veren, hatta korkutan bir çizgi filmdi Clémentine. Ama yine de kaçırmadan izlerdim. Çocuk psikolojisi üzerindeki etkileri tartışılır ama sanırım o yıllarda çocuk olan pek çok kimsenin anılarında derin bir yere sahip.

Muzlu kek, pek çok kez rastladığım bir tarif. Birkaç tarifi derleyip ben de denedim. Az miktarda yağ ve şeker içeren yumuşacık, gayet hafif bir tarif ama pişmiş muz tadını çok da beğendiğim söylenemez. Kararmış muzları değerlendirmek için iyi bir yol. Tarifteki miktarlar 12 adet muffin içindir.


Gerekli Malzemeler:
-1 adet büyük boy muz
-1 su bardağı un
-1 yemek kaşığı kakao
-1/2 paket kabartma tozu
-1/2 paket vanilya şekeri
-40 gram sıvıyağ
-1/2 su bardağı toz şeker
-1/3 su bardağı süt
-1 adet yumurta

Yumurta, şeker, süt ve sıvıyağ bir müddet çırpılır. Daha sonra un, kakao, kabartma tozu ve vanilya elenerek karışıma eklenir. Ezerek püre haline getirilen muz da eklenir, homojen bir karışım olana kadar malzemeler birbirine yedirilir. Muffin kalıplarına paylaştırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. Fırından fırına farklılık göstereceği için pişip pişmediğine kürdan testi ile emin olmanızı öneririm. Afiyet şeker olsun.

16 yorum var:

Safran dedi ki...

İnanamıyorum Işıl demek senin de hala aklında Clémentine :) Hala hatırlayınca beynimi acıtır o çizgi film, müziği de ne zaman başım sıkışsa kafamda çalmaya başlıyor hala :)) Bence de çocuk psikolojisini derinden etkileyen bir çizgi filmdi, akabinde de istemeden zaman yolculuğu içerisinde kendilerini bulan bir aileye ilişkin bir dizi yayınlanırdı hiç kaçırmazdım ikisini de, o da aynı derecede sıkıntılıydı :) Geçmişe götürdün beni, sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Ahh. ahh. Hiçbir bölümünü kaçırmadım desem yeridir. Ben hemera'yı kardeşim malmoth'u severdi. Şimdiki saçma sapan çizgifilmlerden çok daha iyi olduğu kesin. Bir de 7 renkli çiçeği arayan kızı seyrederdim. Son bölümünü hiç unutmam.

Sibel dedi ki...

Ben pek hatırlamıyorum bu Clementine'i nedense.. Halbuki severdim acıklı öyküleri küçükken! :) Muffinlerin çok hoş olmuş Işıl, ben de epeydir böyle bişeyler yapıp yemediğimi anımsadım şimdi. Pişmiş muzu severim ben kekte, ekmekte. Muffinde de denemeli..

Adsız dedi ki...

Slm isil,
Benimde korkuyla seyrettigim gece yarisi uyanip malmot gelirmi beni korkak dusuncelere salan hatta bu yuzden kardesimle birbirimize sarilip uyumamiza vesile olan hatta jenerik muzigini duyunca ürperdigim bi cizgi filmdi ayrica 70 sonlari ve 80 baslari arasinda dogan cocuklarin hepsinin belleginde bir yer ettigini saniyorum :) Muffinlerin cok hos gözüküyor bugun yapip denemeliyim....
*Devletsah o cizgi filmin adi cicekkiz lulun idi annesi dermansiz bir hastaliga yakalanmis tek dermani ise lulunun bulacagi cicekti.
http://www.anime.gen.tr/diger_clementine.html

Adsız dedi ki...

Muzlu kekin tadını bende merak ediyordum.
Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Gerçi benim lise zamanlarıma denk gelirdi ama ben de oturur izlerdim Clémentine'i. Gerçekten değişik bir çizgi filmdi. "Clémentine va nous guider". Ben bir kere yemiştim muzlu kek çok güzeldi. Ama böyle kakaolu değildi. Tarifi paylaştığın iyi oldu, teşekkürler

Adsız dedi ki...

merhaba ışıl fonda clementine müzüği çalıyor ben de sana yazıyorum o günlere döndüm birden garip bir korku kapladı içimi ama ozamanların çizgi filmleri çok güzeldi bence.eline sağlık muffinlerin çok güzeller.
küçük mutfağım

Adsız dedi ki...

"Sıkıntı ve MUZ kabuğu" repliğine dayanarak bu tarifin adının Clementine değil Calimero olmasını talep ediyorum. Yoksa Calimero "ama bu haksızlık öyle değil mi" diyen karakter miydi? Peki "sıkıntı ve muz kabuğu" hangisiydi?

MELEĞİN DÜNYASI dedi ki...

Ellerinize saglik cok güzel görünüyorlar.
Sevgiler Sonia...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Yukaridaki bendim. Melegin dünyasi yakin arkadasim ona yardim ederken yalnislikla mesajim onun ismiyle geldi size kusura bakmayin.

Ellerinize saglik cok güzel görünüyorlar.
Sevgiler Sonia...

hanimiş dedi ki...

Safran ve Devletşah arada böyle çocukluk anılarını hatırlamak güzel oluyor değil mi? Çocukken dinlediğimiz şarkılar, izlediğimiz çizgi filmler.. Ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

Sibel nasıl hatırlamazsın! Redsonia'nın verdiği linkte filmin fragmanı var, fırsatın olursa izle, mutlaka hatırlarsın o zaman. Pişmiş muz seviyorsan bu muffinleri de seveceğine eminim.

Red Sonia selam, verdiğin link için teşekkürler. Çiçek kız diye bir çizgi film ben de hatırlıyorum ama sanki benim hatırladığımın konusu daha değişikti.

Pembeli, yapımı çok kolay, istersen dene, belki seversin tadını.

Anonim, Küçük mutfağım ve diğer anonim,yorumlarınız için teşekkür ederim. Sıkıntı ve muz kabuğu diyen galiba böyle kukla gibi bir maymun vardı o muydu? Ben de karıştırdım şimdi.

Sonia teşekkür ederim.Kusura bakmak ne demek bu vesileyle meleğin dünyası ile de tanışmış olduk. Selamlar.

Adsız dedi ki...

http://www.tripletsandus.com/80s/tv_theme_mid.htm

bu adreste 80'lerin dizilerinin midi dosyaları var.dinleyince gerçekten de nostalji oluyor.
clementine benim en sevdiğim çizgi filmdi.
hayat boyu hafızalarımdan silinmeyecek...ve müziğini ise her zaman sevicem. :))

buyrun jeneriğini izleyin.
http://www.youtube.com/watch?v=IZI2-K6cZBE

Adsız dedi ki...

Clementine yerne muzlu muffinden bahsetsenizde bizde ona gore denesek:)

hanimiş dedi ki...

Burcu paylaşımın için teşekkürler.

Lala merhaba, sitem etmişsiniz ama yazıda tarif ile ilgili fikrimi zaten paylaştım: "Az miktarda yağ ve şeker içeren yumuşacık, gayet hafif bir tarif ama pişmiş muz tadını çok da beğendiğim söylenemez. Kararmış muzları değerlendirmek için iyi bir yol. " diyerek... Kek ile ilgili demek istediğim bundan gayrı bir yorum yok. Elbette Hanimiş bir tarif paylaşım güncesi ama arada içimden geldiğince yazma özgürlüğüm de olabilir değil mi. Selamlar.

Adsız dedi ki...

muzsuz yapsak olur mu?

hanimiş dedi ki...

olabilir tabii..