19 Haziran 2006

ÇİÇEKLİ & TON BALIKLI MAKARNA

Haziran ayı yemek etkinliğinin konusu Bezen tarafından “balık” olarak seçilmiş. Hanimiş daha ziyade tatlı tariflerin yer aldığı bir blog olmasına rağmen, makarna da yapmayı çok sevdiğim bir hamurişi. Ben de o yüzden ton balıklı bir makarna hazırladım bu ayki etkinlik için.


Makarnayı kendiniz yapabileceğiniz gibi hazır spagetti de kullanabilirsiniz. Ton balığı zaten konserve olarak her yerden alabileceğiniz bir ürün. Az yağlı hafif bir yaz yemeği oldu. Ama tarifin en güzel özelliği üzerindeki çiçekler. Geçenlerde bir market alışverişi sırasında rastladım bu çiçeklere. Önce bir kısmını salata içinde tükettik, limon ve zeytinyağı ile birlikte yeşil salataya gayet yakıştı. Kalanını da ton balıklı makarna ile birlikte yedik. Dekoratif bir unsur olarak son derece şık olmasının yanında yenilebilir olması da ne hoş. Pasta süslemede de kullanılabilir. Acaba balkonda ya da bahçede yetiştirilebilir mi? Paketinde sadece Antalya’dan geldiği ve yenilebilir bir çiçek olduğu yazıyordu. Çiçeğin adını bilmiyorum, bilen varsa ve bizleri aydınlatırsa çok memnun olurum.



Makarna için: (3 kişilik)
-1 su bardağı un
-1 adet orta boy yumurta
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz

Unu tezgahın üzerinde kümelendirin. Ortasına bir çukur oluşturun ve yumurtayı oraya kırın. Yağı ve tuzu da koyun parmak uçlarınızla iyice karıştırın. Hamur sıkışıp top halini alana kadar yoğurun. Bir kaseyi ters çevirip hamurun üzerine kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Varsa makarna makinesi ile yoksa oklava ile hamuru incecik açın ve dilediğiniz şekilde kesip bir süre (5-10 dakika) kurutun. Makarnayı pişireceğiniz tencereyi suyla doldurun. Suyu kaynayana kadar ısıtıp içine 1 çay kaşığı tuz atın. Makarnaları suya atıp yapışmamsı için arada sırada karıştırarak hafifçe yumuşayıncaya kadar, 1-2 dakika kaynatmadan haşlayın. Kevgirle süzün.


Ton balıklı sos için:
-1 adet orta boy ton balığı konservesi
-2 adet kırmızı biber
-taze soğan (dileğiniz kadar)
-1 yemek kaşık zeytinyağı
-1 yemek kaşığı salça
-mısır (dilediğiniz kadar)

Bif teflon tava içinde (ya da wok) zeytinyağla biberi ve soğanı öldürün. Daha sonra salçayı, mısırı, tuzunu ve dilediğiniz diğer baharatları ekleyin. Son olarak ton balığını da koyup karıştırın. Hazırladığını makarna ile bu sosu karıştırın. Afiyet şeker olsun.

9 yorum var:

Dilek'ce dedi ki...

Merhaba Isil,
resimden anladigim kadariyla bu almancasi Kapuzinerkresse olan tere cesidi. Ciceklerin tadi tereyi animsatiyor muydu, ozellikle gobek kismi? Latin cicegi denildigini okumustum. Kapuzin manastirinda yetistirildigi icin o isim altinda taninmis. Balkonda, bahcede hic problemsiz yetisir. Ben bu yil ekmedim yoksa her yil yetistiriyordum balkonda. GEcen yil gerci kurtcuklara kurban olmustu:( Yapraklarini da kullanabiliyorsun bu arada. Arkadaslar baska seylerde yapmislardi. Kapuzinerkresseyi burada bile marketlerde alamazsin:) ancak bahcede, pazarda ve ozel manavlarda:)

ZeYNeP dedi ki...

Işıl cım merhaba,
ne güzel bir dekor bu boyle, hele yenilebildiğini okuyunca daha da ilginç:)

ellerine saglık, çok guzel omus cıvıl cıvıl:)

Figen

BETUL dedi ki...

Isil merhaba , ciceklerin ingilizce adi nasturtium. Fethiye de bununla ilgili salata ve sirke tarifi vermisti.
Elimdeki almanya'dan ithal tohum paketinin ustunde capucine, capuchina, oost-indische kers gibi baska avrupa dillerindeki isimlerini yazmis.Arastirmak istersen -ingilizce disindaki kaynaklari- diye yaziyorum.
Bir turlu firsat bulup da ekemedim, bak simdi daha da cok yaniyorum bu postu gorunce..

Adsız dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ÇİÇEKLİ MAKARNA ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR

Adsız dedi ki...

mrb,ellerine sağlık,tariflerin çok güzel görünüyor,hele çiçekli makarnaya bayıldım,çok şık olmuş,bendede çorba ve köfte var beklerim,sevgimle kal canım.........PERUZE

Hanife dedi ki...

Merhaba Isil,
Makarna nasil icacici gozukuyor oyle.. Ellerine saglik. Ben de ton ve somon gibi baliklari makarnalarda cok seviyorum.
Ben hala bu otdan yetistiremedim, halbuki saksilarda sarimsaklarim bile var bu yil. Ama hatirlamis oldum, tohumunu almali biran once..
Sevgiler..

hanimiş dedi ki...

Dilek ve Betül verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sizin yazdıklarınız doğrultusunda araştırdım evet bu bir tere çeşidiymiş. Latince ismi nasturtium, kardamot adıyla da biliniyormuş. Güneşi çok seven bir bitkiymiş, su kenarlarında yetişirmiş. Tadı da gerçekten tereye benziyor. Benim aldıklarımın biraz içi geçmişti, körpe iken daha lezzetli oluyormuş.

Figen,Sibel,Peruze ve Hanife ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.

fethiye dedi ki...

Isil, latin cicegi ile yapilan bir kac yiyecek icin ve bilgi icin siteme bakabilirsin.

Ayrica, Konya'da yasayan Nezaket bir ev malzemeleri satan yerden tohumlarini bulmustu ve balkonunda yetistirmeye baslamisti yazismamizdan sonra. Belki sen de bulabilirsin tohumunu ama buyukce bir magazaya gitmende yarar var.

Cok kolay yetistirilebilen bir cicek ve bol gunes, az su sayesinde cicek actikca aciyor, yoksa yesilligi bollaniyor.

Tadindan dolayi pastalara pek uygun degil ama biraz arastirinca pastalarda kullanmak icin de hic aklina gelmeyen ciceklerin yenilebildigini goruyorsun. :) Enteresan bir durum tabi; cicegi gorsellik icin mi yetistireceksin yoksa yemek icin mi?

Iyi gunler dileklerimle.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Fethiye,
Ben de daha sonra bol bol araştırdım ve gerek bu çiçek gerekse yenilebilir diğer pek çok çiçek hakkında bilgilendim. Verdiğin link, dolayısıyla da bilgiler için teşekkürler.