15 Haziran 2006

GOFRET AROMALI PEYKEK (Fırınlamadan)

Peykek, ilk defa Devletşah’ın sitesinde rastladığım bir kelime. Cheesecake’e peynir kek ya da peynirli kek denildiğinde peynir ile yapılan tuzlu keklerle karıştırılması çok olasıydı, o yüzden ben sevdim bu yeni kelimeyi. Sevenleri çok olmasına rağmen benim pek de tercih ettiğim bir tatlı değildir peykek. Geçenlerde bir akşam arkadaşlarım yemeğe gelmişti. Peykek sevdiklerini bildiğim için onlara bu sitede gördüğüm bir tarifi yapmaya karar verdim. Üstelik fırınlanmadan yapıldığı için kolayıma da geldi. Orijinal tarifte nesquik kullanılıyor ama ne zamandır pastalarda denemeyi düşündüğüm bir ürün vardı, ben onunla yaptım. Son zamanlarda sıkça tükettiğimiz, çok sevdiğimiz bir aromalı süt var. Sek marka gofret aromalı süt. Tek başına içimi çok güzel. Nitekim bu tarife de çok yakıştı. Değişik bir lezzet denemek isteyenler için buyurun tarifi..

Gerekli Malzemeler:
- 300 ml. (1,5 kutu) soğutulmuş gofretli süt (ya da çikolata aromalı süt)
- 7 gr. bitkisel toz jelatin (ya da bir adet yaprak jelatin)
- 400 gr. yağsız krem peynir (ben 2 paket labne kullandım)
- 75 gr. pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı kakao (gofret aromasını bastırmasın diye ben 1 kaşık kullandım)
- Bisküvili peykek tabanı (ben taban olarak bir kat pandispanya kullandım)

Orta ısılı ateş üstünde süt ve jelatin sürekli karıştırılarak kaynatılır. Ateşten alınır. Başka bir kapta peynir, şeker, ve kakao pürüzsüz bir karışım olana kadar mikserle çırpılır. İki karışım birbirine eklenir. Ve önceden hazırladığınız taban üzerine dökülür. (Tabanın boyutlarını, kelepçeli kalıbınıza göre ayarlarsanız karışım akmaz ve düzgün bir şekilde donar.) En az 3 saat buzdolabında bekletip servis yapabilirsiniz. Ben beyaz çikolatayı eritip çatalla üzerine gelişigüzel çizgiler dökerek süsledim. Afiyet şeker olsun.

7 yorum var:

Adsız dedi ki...

eline sağlık dostum. sunum süper olmuş. tabak acayip yakışmış :)

Adsız dedi ki...

gofretli sütümü geri istiyorum

Adsız dedi ki...

peykek sevmedik biz, peyderpey kek olsun, gofretli sütleri de ziyan etmeyelim..

Evren Yasa dedi ki...

ben de cheesecake tarifi verirken sitemde peypasta demistim. Cikis yolum da peymacundu, peykek de bende oldukca basarili. Bunu yayginlastiralim derim ben :) ellerinize saglik.

Papatya dedi ki...

Bitkisel toz jelatin mi? Türkiyede bitkisel jelatin bulunuyor mu? Varsa nerede? Bu, benim jelatinli tatlılara bakış açımı tamamen değiştirebilecek çok önemli bir detay! Cevabı sabırsızlıkla bekliyorum :)

Adsız dedi ki...

merhaba,bende bir kac güne kadar bloguma bir peykek tarifi koyacagim.Hemde üzeri bol meyvali. Baslik olarak almancasini yazsam okunmasi zor olur ingilizcede yazmak istemedim.Acaba bunun Türkcesi yokmu derken sayfani kesfettim.Buradanda Devletsahi ziyaret ettim.Hay allah razi olsun.Dilimize bukadar yabanci kelime girmisken böyle bir isimi görünce cok mutlu oldum.
Hafta sonuna tarifi eklemeyi düsünüyorum.
Ziyaretime gelirsen sevinirim.Hoscakal!

hanimiş dedi ki...

Dostum Berker, evrenbal ve serap yorumlarınız için teşekkür ederim. Tabak marketten, tanım Devletşah'tan..

Bir bilen ve iki bilen çağrınızı duyuyor ve anlıyorum. Dünya'nın tüm gofretli sütleri sizinle olsun :)

Papatya, artık marketlerde Almanya'dan ithal Ruf marka agartine (bitkisel toz jelatin) satılıyor. Ayrıca Kenton marka jölelerin(çilekli,limonlu,şeftalili) kutularinda da %100 bitkisel oldugu yaziyor. Yani evet artik Türkiye'de bitkisel jöle/jelatin mevcut. Gönül rahatlığı ile yapabiliriz jelatinli tatlılar.