30 Haziran 2006

ELMALI DİLİMLER

Annem biz küçükken sık sık üzeri bol pudra şekerli ay şeklinde elmalı kurabiyeler yapardı. O zamanın kurabiye modası bu muydu bilmem daha sonraları arkadaş sohbetlerinde farketmiştim ki pek çok akranımın anneleri de o dönemlerde yaparmış bu kurabiyeden. Geçenlerde bir arkadaşım neden “elmalı anne kurabiyesi” yapmıyorsun diye sorduğunda farkettim. Gerçekten neden bugüne kadar hiç yapmadım bilmem. Hemen açtım annemin sayfaları yağlanmış minik tarif defterini, başladım malzemeleri hazırlamaya. Mutfak maceram başladığından beri denenmeyi bekleyen o kadar çok tarif var ki aynı tarifi birden çok denemişliğim çok az. Ama bu kurabiye için öyle mi? Birkaç ay içinde ufak tefek değişikliklerle 4 kere yaptım bu tarifi. Her seferinde de aynı gün içinde tükendi ve tadanların beğenisini kazandı. Eminim bu yazıyı okuyan pek çok kimse benzer elmalı kurabiye tarifleri biliyordur ya da annesi, komşusu, arkadaşı muhakkak yapıyordur benzerlerini. Ama benim gibi uzun zamandır yemeyenler için bir hatırlatma olsun.


not: Ben şekillerini değiştirdim. Annem gibi küçük hamur parçalarının içine elmalı içi koyup ay şeklinde kıvırmak yerine fırın tepsisine dizip pişirdim. Ya dilimleyip servis ettim ya da yıldız şeklinde kurabiye kalıpları ile yıldızlar kesip servis ettim. Aşağıdaki malzemeler mini fırın tepsisine tam geliyor. Büyük tepside yapmak isteyenler miktarları orantılı bir şekilde çoğaltabilir.

Hamuru için:
-1 çay bardağı yoğurt
-125 gr. margarin (eritilip soğutulmuş)
-1 çay bardağı zeytinyağı
-yarım limonun suyu
-1 yemek kaşığı toz şeker
-1 çay kaşığı tepeleme karbonat
-aldığı kadar un

Elmalı iç için:
-2 orta boy tatlı elma
-3 yemek kaşığı toz şeker
-tarçın
-iri dövülmüş fındık

Hamur için gerekli malzemeler ele yapışmayan yumuşak bir kurabiye hamuru elde edene kadar yoğurulur. Yarısı buzluğa kaldırılır diğer yarısı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılır. Bu sırada iç hazırlanır. Rendelenmiş elma ve şeker bir tavaya koyulur ve elmalar saldıkları suyu toplayıp karamelize olana kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılır ve fındık ile tarçın eklenip karıştırılır. Karışım hala sulu ise suyunu biraz dökmekte fayda var. Hazırlanan elmalı iç de fırın tepsisindeki hamurun üzerine eşit bir şekilde yayılır. Buzluktaki hamur çıkarılır ve üstünü kaplayacak şekilde tepsiye rendelenir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızaran kadar pişirilir. Servis edilirken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz ama o zaman tarifteki şeker miktarını azaltmakta fayda var. Afiyet şeker olsun.

9 yorum var:

Adsız dedi ki...

"..I'm so glad to have you
And I'm getting worse
I'm so mad to love you
And you're evil cursed
I've a plan to save you from my misery
I'm a man too brave to follow history.."

Adsız dedi ki...

PT-boat on the way to Havana
I used to make a living, man
Pickin' the banana.
Now I'm a guide for the CIA
Hooray for the USA!

Baby, baby, make me a loco
Baby, baby, make me a mambo.

Sent to spy on a Cuban talent show
First stop - Havana au go-go
I used to make a living, man
Pickin' the banana
Hooray for Havana!

Baby, baby, make me a loco
Baby, baby, make me a mambo

Repeat song.
rept so.........

Adsız dedi ki...

h'den sonra söylediklerim ne kadar anlamlı olacak bilemiyorum ama ellerine sağlık kuzencim...Benim de uzun zamandır tatmadığım bi lezzetti,hatırlattığın için çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Yumurtasız mı bu tarif?

Evren Yasa dedi ki...

Ya ben bu tatliyi cok goruyorum orada burada ve hep tarifini merak ediyordum, artik etmeme gerek kalmadi, eline saglik hanimis.

hanimiş dedi ki...

Pek özledik tatlişkoyu değil mi..

Rica ederim kuzen ne demek.. Sen bize daha sık gelsen ben sana neler neler tattırırdım ama kader utansın!

Evet anonim bu tarifte yumurta yok.

Banu, Hanimiş'e hoşgeldin. Böyle hamur rendelemeli pek çok tarif var. Sanırım hurma ile de güzel olmuştur ellerine sağlık.

Janjanlı merhaba, ilk fırsatta forumunu inceleyeceğim. Ziyaretin için teşekkürler.

Evrenbal, evet bu oldukça popüler bir sunum. Tarifler birbirlerinden ufak tefek farklılıklar taşıyor olabilir ama ben bu yazdığım tarifi çocukluğumdan beri çok severim. Denersen eminim sen de beğeneceksin.

Adsız dedi ki...

merhaba!

bu dilimleri yapmak istiyorum ama bir sorum olacaktı. margarin terine tereyağ kullansak olur mu?
sevgiler

zeynep

hanimiş dedi ki...

merhaba zeynep.. tabii tereyağı da olur hatta belki daha bile güzel olabilir.. afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

onbir......