26 Mayıs 2006

TAHİNLİ BİSKÜVİ

Bugünün anlam ve ehemmiyeti sebebiyle dün Hm'dan beni çok mutlu eden bir hediye aldım. Kurabiye tabancası.. İnternette çokça rastladığım "spritz" kurabiyelerden artık ben de yapabilirim. Spritz (fışkırtma/ püskürtme/ serpme/ sıkma ???), İskandinav ülkelerinde yapılan geleneksel yılbaşı kurabiyelerine verilen isim. Aslında tereyağı kullanılarak yapılan basit kurabiyeler bunlar. Ama en önemli özellikleri şekilleri. Hamur, bir çeşit kurabiye tabancasına konularak püskürtülüyor ve değişik uçlar sayesinde farklı şekillerde kurabiyeler elde ediliyor. Zaten spritz kelimesi de bu fışkırtma işleminden ötürü konulan Almanca bir isim.

Kurabiye tabancasının bütün uçlarını denedim ama sadece iki çeşidinin resmi mevcut. Bu kurabiye tabancası kullanılarak pek çok çiçek, ağaç, geometrik şekil yapmak mümkün, çok keyifli. Sade bir kurabiye yapmak yerine tahinli bir tarif uydurdum. Pek de hoşuma gitti. Biz yumuşak kekimsi kurabiyelerdense kahveye batırıldığında sıvıyı çeken çıtır bisküvileri daha çok severiz. Bunlar tam istediğimiz gibi oldular.


Gerekli Malzemeler:
-120 gr tereyağı ya da margarin (oda ısısında)
-250 ml toz şeker (oldukça tatlı oldu, dileyen miktarı azaltabilir)
-1 yumurta
-2 yemek kaşığı tahin
-1 çay kaşığı karbonat
-1 çay kaşığı tuz
-aldığı kadar un

1. Şeker ve tereyağı krema kıvamına gelene kadar çırpılır, yumurta eklenir çırpmaya devam edilir.
2. Karbonat, tuz,tahin ve bir bardak un eklenir.
3. Ele yapışmayan ama olabildiğince yumuşak bir kıvam elde edene kadar un eklenmeye devam edilir. Benim gibi kurabiye tabancası ile yapacaksanız hamurun yumuşak olması önemli ama merdane ile açıp kalıpla kesecekseniz normal kulak memesi kıvamını elde etmek uygun olacaktır.
4. Hamur kurabiye tabancasına konulur, istenen şekil için gerekli olan uç takılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1-2 cm aralıklıklarla sıkılır.

Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirilir.

Not: Fırından ilk çıkardığımda kek gibi yumuşak olmuşlardı. Ama soğudukça sertleştiler ve çıtır çıtır bisküvilere dönüştüler. Tahin tadı çok yoğun olmuyor. Yoğun tahin aroması isteyenler yağ miktarını biraz azaltıp onun yerine tahin ekleyebilirler. Afiyet şeker olsun.

öneri: Lenny Kravitz "Gonna Go My Way" & Barış Manço "Gesi Bağları"


18 yorum var:

Adsız dedi ki...

selam... bu kurabiye tabancasını nerden bulabiliriz?

hanimiş dedi ki...

Merhaba Nükhet, benim kullandığım Fackelmann marka olanlar Metro marketlerde satılıyor. Ama başka bir yerde dikkatimi çekmedi. Belki pastacılık malzemeleri satan dükkanlarda da olabilir.

Adsız dedi ki...

doğumgünün kutlu olsun ahbap :)
fackelmann bir dünya markası zaten. ne yaparsa güzel yapıyor adamlar.
mutfaktaki dostumuz.

Adsız dedi ki...

Nice mutlu yıllara ve pastalara

Adsız dedi ki...

İyi ki doğdun IŞIL...bu şarkıyı söylemek için çok sabırsızlanıyorum,pazara ne kaldı ki zaten...
Nice mutlu senelere kuzencim
Gülşah

Papatya dedi ki...

Tahinli kurabiye :) Mmm... Kurabiyelerden hala kaldıysa koy bir tabağa da gel, ben de sana tahinli kahve hazırlayayım ;) hem sohbet eder hem de keyif yaparız...Hem deeee doğum gününü bu sene farklı bir mekanda kutlarsın, harika bir hava var bugün Giritte! :)

Adsız dedi ki...

merhabalar ,bu tarifte aldığı kadar un yaklaşık ne kadardır?ne koyduğunu hatırlıyorsan yaz lütfen.
Nice yaşlara

hanimiş dedi ki...

Dostum Berker,teşekkürler ve Fackelmann konusunda da elden gel :)

Anonim kişi ve kuzenciğim Gülşah kutlamalarınız için teşekkürler.. Kuzenciğim ben de 8 Haziran için sabırsızlanıyorum..

Papatya kurabiyeyi tatlandırmak için tahin kullanma fikri de zaten tahinli kahve içerken gelmişti aklıma. Kahve tarifin, kutlaman ve davetin için çok teşekkür ederim.

Anonim merhaba, kurabiyeyi yaparken aslında önce ölçerek koyuyordum ununu.Ama sonra dalmışım ölçüsünü unuttum. Ben bahsettiğim kurabiye tabancasını rahat kullanabilmek için oldukça yumuşak bir kıvam tutturmamaya çalıştım. Malesef veremiyorum net bir ölçü. Ama sen de böyle ince bisküvi şeklinde deneyecek olursan unu yavaş yavaş ekle ve hamur eline yapışmamaya başladığı an bırak. Ancak bu kadar yardımcı olabiliyorum üzgünüm.

Adsız dedi ki...

2 su bardağı+2 parmak un ile tabanca için uygun yumuşak kıvamı yakaladım.ama bu tabancayı kullanmayı pek becerebildiğimi söyleyemem.bende yassı şekilli kurabiyeler yaptım çok lezzetli oldu.tarif için teşekkürler -melin

hanimiş dedi ki...

Melin merhaba,
Ne kadar un kullandığımı soran anonim ile sen aynı anonim misiniz? Teşekkür ederim miktarı ölçtüğün ve yazdığın için. Tabanca ile ben de bayağı deneme yaptıktan sonra becerdim sonunda. Gerçi ben yassı olmalarından memnunum acaba seninkiler daha da mı yassı oldu? anladığım kadarıyla işimn sırrı şurda, bir elinle tetiğine basarken diğer elinle tabancayı tepsiye sabitleyeceksin. Bir de ben her kurabiye için iki kere bastım. Ama sonuçta lezzetinden memnun kalmışsın, ne mutlu. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

evet o anonim benim.sadece dikdörtgen ve tırtıklı bisküviler yapabildim tabancayla gerisinide elde incecik yassı şekilli kurabi yeler yaptım.sanırım bir kaç deneme daha yapmak gerekecek bütün uçlardan anlamlı şekiller çıkarabilmek için.yeni tariflerde görüşmek üzere - melin

Evren Yasa dedi ki...

Benim de var tabancam ama markasi farkli, ayrica krema uclari da var krema suslemesi icin de kullanilabiliyor. Gercekten pratik ama henuz kurabiye icin denemedim, belki bu aksam sizin tarifi deneyebilirim. Gercekten cok hos gorunuyorlar. Ellerinize saglik.

Evren Yasa dedi ki...

Bunlari yaptim dun aksam ve cok guzel oldular, esim de bayildi ben de. ne guzel bir tarif vermissiniz. Ben 200 ml seker kullandim ama biraz daha azaltilabilirmis bile. Tahinin tadi kendisini belli ediyor. Sutun yaninda cok guzel oldular.

gastronot dedi ki...

Sevgili Işıl,
Hatırlıyorum ben 10'lu yaşlarımdayken, bir vesile ile anneme bu tanabcadan almıştık. Nasıl olduysa 2-3 hafta önce hatırladım ben bunu ve hemen annemi aradım ama maalesef çok geç kalmışım. Bunca hiç kullanmamış olduğu tabancayı, hem de ben aramadan 4-5 gün önce bir komşusuna vermiş. İnanamadım, sen 20 sene sakla, bana lazım olunca komşuya ver. Umarım alan kullanır. Metro'da satıldığını öğrendiğim iyi oldu. Çok teşekkürler. Sevgiler,
bahar

acicikolata dedi ki...

Ben de istiyorum acaba Izmir'de bulabilir miyim dersin

hanimiş dedi ki...

Melin tekrar merhaba, kurabiye tabancasının tüm uçları ile anlamlı şekiller elde etmek her hamur ile olmuyor ama ben bu tarifle başarı sağladım. Umarım sen de o güzel şekillere tez vakitte ulaşırsın, çok keyfili oluyor.

Evrenbal selam, evet benim de krema süsleme amaçlı uçlarım var. Ben de onları denemedim hiç henüz. Denemene ve sevmenize çok memnun oldum. Paylaştığın için de teşekkür ederim.

Bahar, yakın tarihli ilginç tesadüfler olmuş gerçekten. Metro'da uzun zamandır görüyorum bu tabancaları.

Gayri_ihtiyari İzmir'de de Metro market var sanırım. Oraya bakabilirsin. İzmir'e yabancı olduğum için başka nerede satılır bilemiyorum malesef.

Adsız dedi ki...

slm
blogunuz çok güzel.başarılar diliyorum.ayrıca melin ne anlama geliyor biliyorsan yazar mısın:))

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler spring. Ben anlamını bilmiyorum ama okursa kendi söyler belki bize. Selamlar