15 Mayıs 2006

ÇİLEK FESTİVALİ

Bu ay yemek blogları arası etkinliğin konusu çilek.. Çilek, gülgiller familyasından (sanırım latince ismi Fragaria), beyaz minik çiçekleri olan bitkinin meyvesidir.. Vitamin açısından son derece zengindir. Hatta limon ve portakala oranla çilekte daha fazla C vitamini bulunur. Kokusu, rengi, tadı, dokusu ile pek çok kimsenin en sevdiği meyvelerdendir. Kaynağını hatırlamıyorum ama bir yerde okumuştum, yapılan bir araştırmaya göre “bir meyve olsanız hangi meyve olurdunuz” diye sorulduğunda kadın deneklerin büyük bir çoğunluğu çilek diye cevap vermiş.

Çilek, tadı kadar estetik görüntüsü sayesinde de tatlı ve pasta yapımında çok popüler bir meyvedir. Etkinlik konusu çilek olunca çok sevindim. Daha önce yapmadığım birkaç tarif denedim. 4-5 tarif daha vardı denemek istediğim ama onlar yetişmedi. Yapıp da Hanimiş’e yazmadığım tek tarif çilek reçeli. Ama zaten internette pek çok tarif bulmak mümkün. Belki etkinlik dahilinde de tarifini verenler olacaktır. Etkinliğe katılan tüm tarifleri görmek için yukarıdaki etkinlik logosuna (çilek sepeti) tıklayabilirsiniz.

Yaptığım ilk tarifin aslında çilekle görüntüsü dışında bir ilgisi yok. Ama kalpli kalıpta hazırladığım keki şeker hamuru kullanarak çilek şeklinde kaplayınca resminin etkinliğe yakışacağını düşündüğüm için koydum.


Bizim evde muhallebi (veya puding) pişecekse genelde çikolatalı ya da kakaolu olanı tercih edilir. İlk defa meyveli bir muhallebi denedim. Sanırım çilek miktarı az geldi, denemek isteyenler daha fazla çilek kullanırsa daha iyi sonuç alır diye düşünüyorum. Pembe pembe, şık ve hafif bir bahar tatlısı oldu.

Bir diğer tarif ise çilekli sufle. Aslında sufle yapımı benim gözümü hep çok korkutur. Ama bu tarif çok kolay. Tat açısından başarılı oldu ama pişerken kocaman kabaran sufleler fırından çıkar çıkmaz puf diye söndü. Apar topar bir resmini çekeyim dedim fakat yetişemedim. Vanilyalı dondurma ile birlikte sunulursa hem lezzeti artar hem de kabarma sorunu bertaraf edilebilir. Ya da okuyanlar arasında sufle üstadları var ise bizimle bu işin inceliklerini paylaşırlarsa pek sevinirim.


Ayrıca iki çeşit çilekli içecek denedim. Birisi pembe limonata, diğeri ise yoğurtlu bir serinletici. Özellikle limonata favori içeceklerim arasına girdi. İlk yaptığımda daha etkinlik konusu bile belli değildi. O gün bugündür sık sık pembe limonata yapıp içer oldum.

Çileğin en yakıştığı tatlı olan pastaları da unutmamak gerek. Pasta için anneler gününde annemin önerisi üzerine labne peynirli ve süzme yoğurtlu bir krema denedim. Pandispanya katları arasına da çilek püresi sürdüm. Bu fikir çok hoşuma gitti. Sanırım bundan sonra da tanelerini koymak yerine arasına püresini koymayı daha çok tercih edeceğim. Buyurun tarifler:




ÇİLEK KEK:
Çikolatalı ıslak bir kek olan Çamur keki şeker hamuru ile çilek şeklinde kapladım. İçindeki kekin tarifini ilk fırsatta yazacağım.

ÇİLEKLİ MUHALLEBİ (Vişne suyu ile)

-1,5 su bardağı süt
-1 su bardağı vişne suyu
-2 yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı buğday nişastası
-7-8 adet çilek
-7 yemek kaşığı tozşeker

Çilek hariç tüm malzemeler bir tencereye alınır ve tüm malzemeler birbirine iyice yedirilene kadar çırpılır. Ayıklanıp temizlenmiş çilekler rendelenip karışıma eklenir. Kısık ateşte sürekli karıştırılarak koyu bir muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir. Ilınınca kalıplara alınır, kremşanti ve çilek ile süslenerek servis edilir. Afiyet şeker olsun.

KOLAY ÇİLEKLİ SUFLE

(Tarif AnneWillan’a aittir.)
(6 kişilik)
-300 gr. çilek
-100 gr. tozşeker
-5 adet yumurta akı
-2-3 çorba kaşığı pudra şekeri (süslemek için)
-eritilmiş tereyağı (kalıpları yağlamak için)

Sufle kalıpları (ben fırına dayanıklı kahve fincanları kullandım) eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Kapların içine biraz tozşeker dökülür, yanları dahil her yanına şeker dağıtılır. Fırın, 190 dereceye ayarlanır. Çilekler ayıklanarak mutfak robotunda şekerin yarısı ile birlikte püre haline getirilir. Bir kapta yumurta akları koyulaşana kadar çırpılır., kalan şeker ilave edilir ve parlak bir renk alana kadar çırpılmaya devam edilir. Hazırlanan bu bezenin dörtte birine çilek püresi eklenir ve plastik bir spatula yardımı ile yavaşça karıştırılır. Bu karışım bezenin kalan dörtte üçüne ilave edilir. Dairesel hareketlerle yavaşça karıştırılır. Beze ile çilek püresi iyice karışıp tek bir renk alana kadar işleme devam edilir. Karışım hazırlanan kaplara doldurulur. Kaplar bir fırın tepsisine dizilir. Isıtılmış fırında, kabarıp hafifçe kızarana kadar, 10-12 dakika pişirilir. Fırından çıkarınca üzerlerine süzgeç yardımı ile pudra şekeri serpilir. Afiyet şeker olsun.

PEMBE LİMONATA (Tarif Ruki’ye aittir)

-400 gr. toz seker
-500 ml su
-2 limonun dış kabuklarının rendesi (beyazindan uzak durun,acıdır)
-7-8 adet limon
-10 adet çilek

Su, şeker ve 2 limonun ince kabuk rendesi ocak üstünde karıştırılarak şeker eritilir. Kaynama noktasına gelince ocaktan alınır ve soğutulur. Limonlar sıkılır ve elde edilen limon suyu ile hazırlanan şerbet karıştırılır. Tadına bakılır, gerekiyorsa ağız tadınıza göre soğuk su veya limon suyu eklenebilir. Hazırlanan limonataya çilekler eklenir ve blenderda karıştırılır. Ağzı kapalı bir sürahide buzdolabına koyulur ve iyice soğuyunca servis edilir. Afiyet şeker olsun.


ÇİLEKLİ SERİNLETİCİ

-1 bardak yoğurt
-1/2 bardak şeftali suyu
-1 yemek kaşığı tozşeker
-dilediğiniz kadar çilek

Tüm malzemeler blender ile karıştırılır, buz katışarak soğuk servis edilir. Afiyet şeker olsun.

ÇİLEK PÜRELİ YOĞURT KREMALI PASTA

(Tarif Oktay Usta’ya aittir.)
Pandispanyası için:
-4 yumurta
-1,5 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-Aldığı kadar un
Kreması için:
-1 kase çilek (püre haline getirilmiş)
-1 kase süzme yoğurt
-1 paket labne peyniri
-1 adet limonun suyu
-1 su bardağı pudra şekeri
-süslemek için çilek ve kremşanti

Yumurta ve şeker 4-5 dakika boyunca mikserle çırpılır. İyice köpürünce vanilya, kabartma tozu ve un elenerek eklenir. Un miktarı tarifin orijinalinde de tam olarak verilmiyordu. Hafif kıvamlı bir kek hamuru olacak şekilde ekledim ben. Tüm malzeme birbirine karışıncaya kadar biraz daha karıştırılır ama fazla karıştırıp yumurtaların sönmemesine dikkat etmeli. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, orta büyüklükte bir kek kalıbında pişirilir.

Kreması için süzme yoğurt, labne peyniri, pudra şekeri ve limon suyu çırpılır. Pandispanya pişirilip soğutulduktan sonra büyük bir bıçak veya ip yardımı ile ortadan ikiye ayrılır. Her iki katın da iç kısımları önceden hazırlanan çilek püresi ile kaplanır arasına yoğurtlu ve labneli krema koyulur. Üzeri de kremşanti ve çilek parçaları ile süslenir. Afiyet şeker olsun.

NOT:Mevsimi hemen geçiverir, fazla bekletmeye gelmez hemen tüketilmelidir. Kısacası nazlı bir meyvedir kendisi. Herşey mevsiminde güzel ama bu sene bir miktar çileği dondurmayı düşünüyorum. Bunun için “taze, sert ve olgun olanlarını önce buzlu suda iyice yıkanmalı, sonra sapları çıkarılmalı birkaç kez iyice kağıt havlularla kurulanmalı ve havası mümkün olduğunca alınmış bir kapta dondurucuya yerleştirilmeli” imiş. Umarım başarılı bir girişim olur.


16 yorum var:

zinnur dedi ki...

Hepsi birbirinden guzel olmus Isil. Resimlerdeki kompozisyonlar da cok hos. Tam bir cilek festivali gercekten. Ellerin dert gormesin!

Yesim dedi ki...

Gerçekten tam bir çilek festivali olmuş, ellerine sağlık...

huysuz dedi ki...

yine çok güzeller Işıl, eline sağlık !

İpek Kuscu dedi ki...

Merhaba Işıl,
Ne kadar çok şey hazırlamışsın,ve resimleri de çok güzel çıkmış.Gerçekten ,ellerine çok ama çok sağlık.

Adsız dedi ki...

Isil... hepsi harika duruyorlar basta da cilek kek tam etkinlige gore olmus...

icecekler dikkatimi cekkti.. kotumu olur olsa da icsek...:))

bu arada cilekleri dondurmak benimde aklima geldi ama nasil olur diyordum...bilgi icin tesekkurler

Tijen dedi ki...

çaliskan kadinin hali baska oluyor. agzim açik kaldi vallahi. kaç kilo çilek girdi eve tüm bunlar için merak ettim dogrusu!
sevgiler
tijen

Safran dedi ki...

Ellerine sağlık Işıl, fazla söze gerek yok, tariflerin muhteşem resimleri herşeyi anlatıyor zaten, sevgilerimle :)

Adsız dedi ki...

Bana da sorsalar hangi meyve olurdun diye ben de çilek ya da kiraz derdim. Ellerinize sağlık hepsi çok güzel görünüyor ama özellikle suflenin resmi çok iştah açıcı olmuş.

Serpil

sahra dedi ki...

hepsi de çok güzeller. elinize sağlık fakat pasta tam bir tablo olmuş.

hanimiş dedi ki...

Biraz geç bir yanıt oldu ama Zinnur, Yeşim, Huysuz ve tatlı(ve minik elfi), Burcu, Çilek, Defne, Tijen, Safran, Serpil ve Sahra ziyaretiniz ve nazik yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Yazdiginiz iki icecek tarifini de denedim. Hatta pembe limonata her cilek aldigimizda yapilan birsey oldu. Bence daha cok icecek tarifi vermelisiniz.

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler.. Çok memnun oldum beğenmenize. Galiba yakınlara yine içecek tarifleri paylaşacağım, ilginiz için sağolun.

merakli dedi ki...

Sevgili Işıl, İzninle çilek görünümündeki pasta fikrini kullanmak istiyorum.Mümkün mü?

hanimiş dedi ki...

Meraklı sormana gerek bile yok. Tabii ki yapabilirsin, memnun olurum. Teşekkürler inceliğin için.

Adsız dedi ki...

merhaba bişey sormak istiyorum kremayla ilgili pastanelerdeki pasta kremaları gibimi oluyor tadı teşekkürler

hanimiş dedi ki...

Size de merhaba,
Hayır pastane kremaları gibi olmuyor, bence çok daha lezzetli bir krema bu. Zira ben pastanelerin yaptığı hiç beğenmiyorum. Ev yapımı çok daha güzel alternatifler deneyebilmek mümkün