09 Nisan 2006

PALYAÇO PASTA

Pasta süslemede şablon kullanımının çok kolay ve iyi sonuç veren bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde süslediğim kimi pastalara daha evvel de Hanimiş’te yer vermiştim. Ama en sevdiğim, en keyifli şablonlardan biri olan bu palyaçoyu sizinle de paylaşmak isterim. Ben bu resmi internetten bulmuştum ama malesef nereden aldığımı kaydetmemişim, kaynak belirtemiyorum. Araştırmalarım sürüyor, bulur bulmaz linkini paylaşacağım. Buraya tıklayarak siz de Hanimiş için şablonlaştırılmış palyaço resmini indirebilir, basabilir ve makasla keserek pastalarınızı süslemede kullanabilirsiniz.

Pastanın diğer güzel bir özelliği ise süslü yan yüzeyi. Tarif kısmında nasıl yaptığımı yazacağım, bundan sonra da sık sık kullanmayı düşünüyorum, bence şık oldu.

Bir de kreması hakkında kısa bir not: Sanırım bu pastaya çikolatalı bir mus daha çok yakışacaktı. Tarifini vereceğim krema da güzel bir krema ama iki kat pandispanya arasında kullanılması daha uygun olurmuş. Zira bu tipte bir pasta için ağır oldu.


Taban için:
-2 yumurta
-1,5 fincan un
-1 tatlı kaşığı kakao
-80 gr tozşeker
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Şeker ve yumurta mikserde çırpılır. Un, kakao ve kabartma tozu elenerek karışıma eklenir. Karışımdan 2 yemek kaşığı kadar ayırılır ve kalanı 27 cm.lik kelepçe kalıpta önceden ısıtılmış (170 derece) fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Yan yüzeyi için:
-2 yumurta
-80 gr un
-80 gr tozşeker
-1 tatlı kaşığı kabartam tozu

Şeker ve yumurta mikserde çırpılır. Un ve kabartma tozu elenerek karışıma eklenir. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen mini fırın tepsisine karışım dökülür. Taban karışımından ayırdığımız kakaolu karışım kullanılarak (kaşık veya sıkma torbası yardımıyla) beyaz kekin üzerine boylamasına paralel çizgiler çizilir. Daha sonra kürdan ucu yardımıyla bir sıra aşağıdan yukarı (veya soldan sağa) olmak üzere çizgilerin ortasından geçin. Yine önceden ısıtılmış (170 derece) fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Çıkarır çıkarmaz sıcakken desenli kısım dışarıda kalacak şekilde rulo yapın. Bir müddet üzerinde nemli bir bezle bekletin. Daha sonra ruloyu açın ve tabanı hazırladığınız kelepçeli kalıbın etrafına yuvarlayacağınız şekilde dikdörtgenler keserek kalıbın iç kısmına döşeyin.

Kreması için:
-1 tatlı kaşığı kahve
-1 tatlı kaşığı kakao
-3 paket kremaşanti
-1 paket muzlu jöle
-1 adet büyük boy muz
-çikolata parçaları

Jöle, paketinin üzerinde anlatıldığı şekilde hazırlanır, oda ısısına gelene kadar bekletilir. Kremşantiler paketinin üzerinden açıklandığı şekilde (süt miktarını daha az tutmakta fayda var) hazırlanır. Daha sonra kremşanti, jöle, kahve, kakao, dilimlenmiş muz ve çikolata parçaları karıştırılır ve tabanı ve kenarları hazırlanmış olan kalıbın içine dökülür. Krema donup sertleşene kadar buzdolabında bekletilir.

Kreması sertleştikten sonra hazırladığınız şablon pastanın üzerine koyulur ve kakao serperek desenin pasta üzerine geçmesi sağlanır. Palyaço deseni sebebiyle özellikle çocuklara çok sempatik gelebilir bu pasta. Afiyet şeker olsun.

6 yorum var:

Adsız dedi ki...

dostum ışıl ellerine sağlık. nefis gözüküyor pasta. Palyaçolu olunca tabi daha bir neşeli olmuş. Yiyemedik ne zamandır herhangi bir hanimiş ürünü gerçi ama :)

nagice dedi ki...

hepsi birbirinden güzel.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Işıl merhaba, sana mail atmıştım geçen hafta acaba aldın mı? hani acıbadem kurabiyesi ile ilgili. bu pasta da çok leziz görünüyor ellerine sağlık. nesrin

hanimiş dedi ki...

Dostum Berker yüzünü görsek Hanimiş ürünü de ikram ederdik ama uzun zaman oldu görüşemedik malesef..

Nsevil yorumunuz için teşekkür ederim.

Nesrin Hanım, mailiniz bana ulaşmadı. Tekrar yollarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

zinnur dedi ki...

Resimlerin birbirinden guzel Isil. (Bu dedigim onceki iletiler icin de gecerli.) Tahmin ediyorum tatlari da oyle. Ellerine saglik.

hanimiş dedi ki...

Tarifler veya yazılardan ziyade en çok resimler ile ilgili yorum gelince mutlu oluyorum. Teşekkürler Zinnur.