04 Mart 2006

TİRAMİSU (Bebe Bisküvili)

Hiç şüphe yok ki Tiramisu, dünya çapında bilinen en meşhur İtalyan tatlılarından biri. İtalyanca'da "tirami su" insana canlılık veren, neşesini bulduran şey manasına geliyormuş. Gerçi ben İtalyanca bilmiyorum ama bu kitabın yalancısıyım. Yine aynı kitapta yazdığına göre 1960'larda bulunan bu tatlı 90'lı yılların başında bugünkü popüleritesine kavuşmuş. Orijinal Tiramisu tarifinde, Mascarpone (orijinali yine İtalyan menşeli olan -ama Amerikan üretimi olanını büyük marketlerde bulabileceğiniz-, tatlılarda kullanılan bir tür peynir), Zabaglione (bir tür krema), Espresso, Savoiardi (kedidili) kullanılmasına rağmen çok değişik çeşitli tariflere de rastlamak mümkün.

Genelde kedidili veya kakaolu pandispanya ile hazırladığım bu tatlıyı bu sefer bebe bisküvisi ile yaptım. Büyük kadehler içinde servis yaptım. Aşağıdaki tarif ile 3 adet (büyük boy kadehte) tatlı çıktı. Siz isterseniz miktarı arttırabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler:
- 1 paket bebe bisküvisi
- 2 tatlı kaşığı tepeleme hazır kahve
- 2 su bardağı süt
- 1 adet küçük boy yumurta
- 100 gr labne peyniri
- 2/3 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı vanilya
- üzeri için kakao

Un, süt, şeker (2 tatlı kaşığı kadarını ayırın) ve yumurtayı muhallebi pişirir gibi pişirin. Ocağı kapattıktan sonra içine vanilya ve labneyi katın mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Bir kase sıcak suyun içinde kahve ve şekerin kalanını eritin. Bebe bisküvilerini bu kahveli karışıma batırıp bardak/kadeh ya da kasenizin dibini düşeyin. Bir miktar krema ile üzerini doldurup tekrar bisküvili kat döşeyin. sonuna kadar aynı işlemi devam ettirin. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra üzerine bol kakao serpin ve servis edin. Afiyet şeker olsun.

7 yorum var:

Nezaket dedi ki...

tiramisu yapma niyetiyle aldigim kedidilleri bir suredir dolapta beni bekliyorlar. Guzel gorunuyorlar. Hemen yapsam mi acaba??

Adsız dedi ki...

tiramisu güzellemesi:

tiramisu yedim ah yemez olaydım
Halime'mden şaşmaz olaydım
çeşme başında koklaşırken
halimize şükür sayaydım

Tijen dedi ki...

teşekkürler ışıl'cığım.
iki tane de ışıl vardı farkettin mi? bugün iki betül ve iki ışıl arasında bol bol dilek dileyebiliriz..
tijen

hanimiş dedi ki...

Tiramisu Akrostişi:

Tiramisu yedim ah yemez olaydım
İçim yandı su içmez olaydım
Rengi solmuş bu çiçeğin
Ah keşke dermez olaydım

Mısralarca yazmaz olaydım
İki satırda yorumu yanıtlasaydım
Satırlar bitmek bilmiyor
Uzun oldu şiir, yazmaz olaydım..

Adsız dedi ki...

Ben de bazen kızımın bisküvilerinden çalıp kakolu puding ile supangle gibi yapıyordum. Bu da değişik bir alternatif olacak benim için. Ellerinize sağlık.
Meriç'in annesi

Adsız dedi ki...

merhabalar,
bu tarifi büyük bir kalıpta da yapabilir miyiz acaba? bebe bisküvileri ile yanlardan destek olmadan dağılır mı? ne dersiniz?
sevgiler,
zeyneb

hanimiş dedi ki...

Zeyneb merhaba,
Belki borcam içinde yapabilirsin. Servis ederken de onu kullanırsın o zaman dağılma derdinden kurtulmuş olursun. Kaldı ki normal bir çember kalıp ile de yapsan yeterince soğuyunca destek olmadan da olabilir bence. Ama en garantilisi böyler kuplarda yapmak.