17 Mart 2006

OYUN KURABİYESİ

Haftasonu Hanimiş'in en sadık ve küçük takipçileri olan kuzenlerim Meriç ve Melis ziyaretimize geldi. Melis kapıdan girer girmez çiçek kurabiyelerden bahsedince onlarla birlikte kurabiye yapmaya karar verdik. Kolay şekil alan ve lezzetli bir tarif seçtim, hamuru renklendirip gerisini onlara bıraktım. Sonuçta resimlerde gördüğünüz eserler ortaya çıktı.

Hangi çocuk sevmez ki renkli oyun hamurlarıyla değişik şekiller yapmayı? Bir pedagogun yazısında okuduğuma göre, yaratıcılığın gelişmesine önemli ölçüde katkısı bulunan oyun hamurları, aynı zamanda miniklerin el kaslarını da geliştiriyormuş. Sakinleştirici etkisi de bulunan hamurlarla oynayan çocuklar, hangi nesneye hangi rengi kullanmaları gerektiği ayrımına da kısa bir süre içinde hakim oluyormuş. Bizlere düşen, çocuğun yaptığı objelere kesinlikle müdahale etmemekmiş. Çocukların yaptıklarını beğendiğinizi belli etmeniz, onlarda başarı ve güven duygusu oluştururmuş. Hele de kendi eserlerini kurabiye olarak sevdiklerine ikram etmeleri kuzenlerimin çok hoşuna gitti.

Gerekli Malzemeler:
250 gr margarin (oda sıcaklığında, küp küp doğranmış)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket nişasta (tercihen mısır nişastası)
1 adet orta boy yumurta
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un (ele yapışmayan,meşhur kulak memesi kıvamını tutturana kadar)

Bir kapta margarin, yumurta, limon kabuğu rendesi, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır. Daha sonra pudra şekeri, nişasta ve un elenerek eklenir (yapışmayan pürüzsüz yumuşak bir hamur olmalı). Bir süre buzdolabında dinlendirdiktan sonra parçalara ayrılır ve dilediğiniz renk gıda boyası ile (boya kullanmak istemezseniz hamurun yarısını kakaolu yaparak iki doğal renk de elde edebilirsiniz) renklendirilir. Bundan sonrası miniklerin yaratıcılığına kalmış. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine eserler dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 10-15 dakika kadar pişirilir. İyi eğlenceler ve afiyet şeker olsun..

11 yorum var:

Adsız dedi ki...

ben birtek kuzenlerinle ilgili yorum yazacağım :) özellikle melis için. bir çocuk bu kadar mı tatlı olur. Tebrik ediyoruz kendilerini ve 10 puan 10 puan 10 puanla günün birincisi ilan ediyoruz.

Adsız dedi ki...

gören gözlere bu kadar güzel gelen fotografa her gün ayrı yorum yazsam az..

Adsız dedi ki...

harika

Adsız dedi ki...

ışekkür ederim, o sizin harikalığınız :)

Adsız dedi ki...

doğru ten rengini yakalamanın ne zor olduğunu, post processing'in doğru beyaz ayarı ve doğru pozlamayı tutturmanın yerini asla tutamayacağını, özellikle ilk resimdeki skin tone'u mükemmele yakın bulduğumu söylemiş miydim.. bunlar zırvalık da, o çocukça enerjiyi, tazeliği yakalamak..

Adsız dedi ki...

ne güzel

Adsız dedi ki...

gene baktım..

Adsız dedi ki...

pek güzel resim canım, ana sayfadan gitti diye inadımdan açtım tekrar..
herşeye duruşum olacak ya malum..sevdiğim beğenddiğim şeylerle eşsiz bir bağ kuracam ya..

Adsız dedi ki...

eşsiz bağ falan ne diyor bu arkadaş.. amaan ne güzel fotograf.

Adsız dedi ki...

he aklıma geldi baktım.. Im gülücüklense hiç daralmasa..

Adsız dedi ki...

n eksik kalmış.. pek eskilerden..