22 Mart 2006

ISPANAKLI CANNELLONİ

Kek, pasta, kurabiye dışında son zamanlarda yapmayı en çok sevdiğim şeylerden biri de makarna… Ev makarnası yapmak hem kolay hem de çok keyifli. Paylaşacağım tarif Anne Willan’ın Makarnalar kitabındaki bir tarifin biraz değiştirilmiş hali. Ben de dahil olmak üzere yiyen herkes çok sevdi, şiddetle tavsiye edilir…

Makarna yapmayı denemeden önce marketten hazır Cannelloni makarna alıp yılbaşında içine çerkez tavuğu doldurup servis yapmıştım.
Fikir olması açısından onun resmini de koyuyorum. Ayrıca yapılışını resimlerle adım adım görmek isteyenler için internetten şu siteyi buldum. Tarif tam olarak aynısı değil ama yapılış şekli açısından ilgilenenlere görsel faydası olur.

Gerekli Malzemeler:

Makarna için:
-3 su bardağı un
-3 adet yumurta
-1 çorba kaşığı bitkisel yağ
-tuz

Ispanaklı iç için:
-1/2 kg ıspanak
-2 adet orta boy soğan
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-300 gr. beyaz peynir
-1 kaşık salça

-tuz, karabiber

Domates sosu için:
-1kg domates
-2 adet orta boy soğan
-3 diş sarımsak
-3 çorba kaşığı bitkisel yağ
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı şeker
-maydanoz sapı

Makarnanın Yapımı:
Tezgahın üzerine unu eleyerek kümelendirin. Parmaklarınızla unun ortasında bir çukur oluşturun. Önce yumurtaları çukura kırın, sonra bitkisel yağı ve tuzu katın. Yumurta, yağ ve tuzu parmaklarınızın ucuyla iyice karıştırın. Kenardaki unlardan azar azar alarak sıkı bir hamur oluşturun Hamur yapış yapışsa biraz daha un ekleyin. Hamuru top haline getirin. Metal bir spatula yardımı ile 3 parçaya ayırın. Varsa makarna makinesi ile yoksa elinizle hamuru yoğurup açın. Bir cetvel yardımı ile açılmış hamuru kenarları 10 cm olan kareler şeklinde kesin. Kareleri unlanmış bir peçetenin üzerine yayın ve buğday veya mısır unu serperek 1-2 saat kurumaya bırakın.

Ispanaklı için hazırlanması:
Yıkanmış, doğranmış ıspanakları kaynar suyun içinde 3-4 dakika kadar haşlayın, süzgece alın süzülsün. Sıvıyağda doğranmış soğanları kavurun. Daha sonra tencereye salçayı, ıspanakları, tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyin. Piştikten sonra peyniri ekleyin ve karıştırın.

Domates sosunun hazırlanması:
Yağı büyük bir tavada kızdırın. İnce ince doğranmış soğanları sık sık karıştırarak renk alana kadar 2-3 dakika kavurun. Doğranmış domates ve sarımsağı, domates salçasını, maydanozu, şekeri, tuzu ve biberi katın. Arada karıştırarak iyice koyulaşana kadar 12-15 dakika pişirin. Maydanozu içinden alıp sosu süzün. Süzerken bastırarak tüm domates posasının ezilmesini sağlayın.

Cannelloni’nin pişirilmesi:
Geniş bir tavaya su doldurup kaynatın, 1 çorba kaşığı tuz koyun. Makarnaları yapışmamaları için arada karıştırarak, her seferinde birkaç tanesini tavaya koyarak haşlayın. Pişen makarnaları delikli bir kürek yardımı ile tavadan alıp soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Sudan çıkarıp süzülmeleri için birbirine değmeyecek şekilde peçete üzerine dizin.

Fırın kabını yağlayın. Fırını 200 derecede ısıtın. Hazırladığınız ıspanaklı içten kaşıkla 2-3 çorba kaşığı kadar alıp makarnanın kenarına döşeyin, rulo şeklinde sarın ve kalıba sıkı sıkı dizin. Domates sosunu bütün makarnayı öretecek biçimde fırın kalıbına dökün. Üzerine permesan peyniri serpiştirin. Cannelloni’yi önceden ısıtılmış fırında kabarcıklar çıkarıp rengi koyulaşana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine permesan peynir serpiştirip sıcak servis yapın. Afiyet şeker olsun.

8 yorum var:

celerone dedi ki...

hayran kaldım. Çok emek istiyor gibi görünüyor, o yüzden hemen değil ama birgün mutlaka deneyeceğim.

Ellerine sağlık

huysuz dedi ki...

Işıl, tebrikler...Nefis görünüyor :)

Zeynep Seda dedi ki...

Isilcim, ellerine saglik cok severim canneloni. Ben de uzun zamandan beri makarna yapmak istiyordum, ev makarnasi, ama bu bayaa zor gorunuyor. Daha basit bir tarifle baslayip ustalasinca daha zorlarina gecmek istiyorum :)

Sevgiler..

ZeYNeP dedi ki...

Ne guzel olmus, ellerinize saglik, bende evde kendim makarna yaparim firsat buldukca, ozellikle lazanya yapacagim zaman, disaridakilerden daha lezzetli oluyor evde yapilan,
cok guzel gorunuyor.
Afiyet olsun.

Zeynep

Ilgaz Gürses dedi ki...

Merhaba, tarifi, açmayı pek göze alamadığıman hazır canneleni ile denemek istiyorum. Dün Migros'ta bulamadım, hangi markanın var ve nerede satılıyor biliyor musun?

Adsız dedi ki...

Çok güzel gözüküyor eline sağlık. Ben çok severim taze makarna. Çok güzel olur. Bu tarifi bizimle paylaştığın için önce kendim sonra tüm italyanlar adına teşekkürlerimi sunarım. ayrıca bir italyan arkadaşım da şunu iletmemi istedi:

-perfetto cannelloni,grazie

hanimiş dedi ki...

Herkese yorumları için çok teşekkür ederim. Aslında makarnayı yaptıktan sonra gerisini yapmak çok kolay. Biraz zaman alıyor ama zor değil.

Ben de hazır alacağım zaman Migros'tan alıyorum. Makarna reyonunda De Cecco diye bir markanın mavi kutulu paketlerinde satılıyor.

Adsız dedi ki...

canneloni nedir, ne değildir?

- Mario Canneloni savaşın eşiğindeki 1938 dünya kupası finalinde ülkesi için 3 kırık kaburga ve 2 çıkık bacakla 14 gol atmıştır.. -

Bunu Discovery Chan.'de Dünya Savaşı yahut Holocoust gibi belgesellerin dublajını yapan amcanın ses tonuyla özümsemek lazım.. neyse