24 Mart 2006

FINDIK EZMELİ BAR

Geçenlerde canım tatlı birşeyler yemek istemişti. Pek sevdiğim "Best-Loved Cookies" kitabımı karıştırırken birçok tarife gözüm takıldı. Hem kek gibi hem kurabiye gibi olsun, fıstık ezmeli kurabiyeler çok güzel görünüyor ama fıstık yerine fındık ezmeli olsun, böyle bar şeklinde yapayım arasına birşey süreyim.. gibi karmaşık isteklerimi karşılayacak bir tarif bulamayınca iş başa düştü. Fındık ezmesi tarifini Ruki'nin sitesinden aldım, siz dilerseniz hazır da kullanabilirsiniz. Bir kek ve bir kurabiye tarifini harmanladım ve sonuçta resmini görmüş olduğunuz fındık ezmeli barlar ortaya çıktı.

Gerekli Malzemeler:
-1 su bardağı un
-100 gr tereyağı
-1 yumurta

-1/3 bardak esmer şeker
-1/2 tatlı kaşığı vanilya
-1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
-2 çorba kaşığı fındık ezmesi (+arasına sürmek için dilediğiniz kadar daha)

Fındık Ezmesi:
-250 gr fırınlanmış fındık
-1-2 yemek kaşığı bitkisel sıvıyağ
-1/2 çay kaşığı tuz
-50-60 gr elenmiş pudra şekeri

Fırınlanmış fındıkları ve yağı blendera koyun, Düşük hızda uzun süre karıştırın. Arasıra kenarlarını aşağıya sıyırın. Kıvamı incelince,yüksek hızda 2-3 dakika, krema kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Daha sonra tuz ve şekeri de ekleyin. Homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Hazırladığınız fındık ezmesini buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında ömürleri 3 haftadır. Kullanacağınız zaman yağı ayrılabilir. Her seferinde karıştırıp kullanın.

Fındık Ezmeli Barın Hazırlanışı:
Un, vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Başka bir kapta şeker, yumurta, yağ ve fındık ezmesini karıştırın. Daha sonra iki karışımı birbirine yedirin. Cıvık bir kıvamı olacak. Tepsiye malzemeyi dökün çatal yardımıyla boyuna çizgiler çizin ve 175 derecede ısıtılmış fırında üzeri hafif kahverengileşinceye kadar pişirin (tahmini 10-15 dakika). Soğuyunca tepsiden çıkarın kare kare kesin ve iki kare arasına yine fındık ezmesi sürerek servis edebilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

15 yorum var:

Adsız dedi ki...

gerçekten de çok güzel görünüyor,eminim tadı da öyledir.ey yaratıcı insan,ne güzel şeyler yapıyorsun canın sıkıldıkça sen yahu.
ben de çalışan ama bekar bir erkek olarak,hemcinslerimin aksine yemeğimi evde yaparım,her türlüsünü hem de...aslında uzmanlık alanım pastalardır ama,fırınım yok şimdi,annemin evine gidince yapabiliyorum ancak...ben de sana basit tarifler vermek isterim,ama korkarım ki onlar zaten sende vardır..neyse hoş bir blog,hoş bir tarif...benim de bloğum sinestesia adında.beklerim...

Adsız dedi ki...

merhaba.acaba kurabiyenin hamurunda hiç şeker yok mu?

Tuz ve Biber dedi ki...

Işıl merhaba gerçekten harika görünüyorlar.. Ben de merak ettim hamurda şeker yok mu acaba? Tadı az olmaz mı o zaman?
Ellerine sağlık. Şeker sorumu yanıtlar yanıtlamaz deneyeceğim:)
Sevgilerimle,
Evren

hanimiş dedi ki...

Merhaba iyi ki uyardınız. Şekeri yazmayı unutmuşum. Hemen ekliyorum. Evren eğer denersen sonucunu benimle paylaş lütfen olmaz mı?

Zeynep Seda dedi ki...

Isilcim ben findik ezmesine bayilirim, cok severim, ay deli olurum :) O nedenle denenecekler listesine bir tarif daha eklendi ;)

Sevgileeeerr...

ZeYNeP dedi ki...

Işıl çok güzel olmuşlar bayıldımm, üstelik fındık ezmesini kendin yapman çok iyi olmus ( Ruki ye de teşekkürler:) hemen not aldım, belki Cafe de yaparım bu tarifi:)
Ellerine saglık, cok hoş bir tarif cıkarmıssın tebrikler ,

Figen

Adsız dedi ki...

Well its 1 2 3 4
take the elevator
at the hotel yorba
I'll be glad to see you later
all they got inside is vacancy

Adsız dedi ki...

And its 4 5 6 7
grab your umbrella
grab hold of me
cause I'm your favorite fella
all they got inside is vacancy

Adsız dedi ki...

Merhaba,bu hafata sonu oğlumun ikinci yaş günü ve ben ona arabalı pasta yapmak istiyorumiyardımcı olursanız sevinirim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim...ADAFENERI

Adsız dedi ki...

Merhaba:
Burayı takip etmekten, sağda solda sizi anlatmaktan bitap düştüm :)))) Gerçi size sormadan kendi blog'umda pasladıklarım dizini altına adresinizi ekledim ama umarım sizin açınızdan bu bir sorun teşkil etmez. Elleriniz dert görmesin :8

Safran dedi ki...

Ellerine sağlık Işıl, bu tarifin harika gözüküyor, benim minik oğlum için yapmalıyım hemen belki annesine de bir ıssırık verir dimi? :) Sevgiler...:)

Safran

hanimiş dedi ki...

Ben de söylemek istedim ...

Well its 1 2 3 4
take the elevator
at the hotel yorba
I'll be glad to see you later
all they got inside is vacancy

:)

hanimiş dedi ki...

Hepinize ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu sayede bilmediğim yeni bloglar ile de tanışmış oldum.

Mada sorun teşkil etmek ne demek ,"paslamana" memnun oldum. İlgine teşekkürler.

AdaFeneri keşke vakit olsa örnek olarak ben de arabalı bir pasta yapsam. Çocuk pastaları yapmak en sevdiğim şeylerden biri. Ama idareten sana bir link önerebilirim. Resimleri incelesen zaten biraz fikir verir:

Arabalı Pasta

Adsız dedi ki...

fındık ezmeli baro
__ __
o o
1
www

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.