31 Mart 2006

ACIBADEM KURABİYESİ & BADEM BİSKÜVİSİ

Herşey Acıbadem kurabiyesi ile başladı… Çok sevdiğim bir kurabiye çeşidi olan Acıbadem kurabiyesi acaba nasıl yapılır, içinde neler vardır diye araştırırken bademin pastanecilikte aslında ne kadar mühim bir ürün olduğunu keşfettim. Tek başına yendiğinde de pek çok faydası olan bu meyvenin ununun (ki kendisi botanik açıdan kiraz, erik ve şeftali ile aynı familyada yer almaktadır) kek, pasta, mayalı ürünlerin bazıları ve sütlü tatlılarda vazgeçilmez bir ürün olduğu dünyaca kabullenilmiş bir gerçekmiş meğerse. Biliyor musunuz ki, anavatanı olan Çin’den dünyaya yayılması Türkiye üzerinden olmasına ve Türkiye’deki gerek iklim gerekse toprak koşullarının badem yetiştiriciliğine çok uygun olmasına rağmen gerekli özen gösterilmediği ve araştırma yapılmadığı için ülkemizde son derece büyük rakamlarda badem ithalatı gerçekleşiyor. Bu sebeple olsa gerek ki hem kendisi çerez olarak hem de bademin kullanıldığı ürünler (misal badem ezmesi) pahalı ürünlerdir.

Bu son derece leziz ürünü kullanarak ben de birkaç denemede bulundum. Kendi uydurduğum bir yöntemle acıbadem kurabiyesi yaptım. Orijinalinin tarifi nasıldır tam emin değilim. Ayrıca bir de şahane aromalı bir bisküvi yaptım. Sadece badem, şeker ve yumurta beyazı kullanılarak yapılan bu bisküvi de yediğim en güzel bisküvilerden biri desem abartmış olmam sanırım.


ACIBADEM KURABİYESİ (Hanimiş Usulü)
-2 yumurtanın akı
-1 su bardağı badem unu (kabukları soyulmuş,robotta çekilip un haline getirilmiş)
-1/2 su bardağı tozşeker
-1 yemek kaşığı nişasta
-1/3 su bardağı pirinç unu

Öncelikle badem unu ve tozşeker mutfak robotunda birlikte birkaç dakika çekilir. Zira badem yağını salıp tozşeker ile bütünleşiyor bunu yapar isek. Bu karışıma nişasta ve pirinç unu eklenir balon yardımı ile karıştırılır. Ayrı bir kapta yumurta akları köpük köpük olana kadar çırpılır. Kuru karışım yumurtaya eklenir ve tahta bir kaşıkla iki karışımın birbirine homojen bir şekilde karıştığına emin olana kadar karıştırılır.

önemli not: Cıvık bir karışım ortaya çıkacağı için bunu direk tepsiye dökmeye kalktığınızda yayılacaktır bu sebeple benim yaptığım gibi minik kağıtlar kullanarak veya başka bir kalıp yardımı ile kurabiyelerin birbirinden ayrılmasına özen göstermeniz gerekmekte.

Yarım saat kadar beklettikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Minik acıbadem kurabiyeleriniz hazır. Tadları ve görüntüleri birebir acıbadem kurabiyesi gibi olsa da malesef satın aldıklarımız gibi sakız sakız olmadılar. Gerçek acıbadem kurabiyesi tarifi bilen birileri varsa lütfen benimle paylaşın. Ne kadar yaklaştım acaba orijinal tarife? Afiyet şeker olsun.

BADEM BİSKÜVİSİ
-250 gr badem unu (kabukları soyulmuş,robotta çekilip un haline getirilmiş)
-250 gr tozşeker
-3 yumurtanın akı

Robotta çekerek un haline getirdiğiniz badem ve şekeri bir kapta balon tel ile karıştırın. Aynı kaba yumurtaların beyazlarını ekleyin ve tahta kaşık kullanarak unlu karışım ıslanana kadar karıştırın. Sıkma torbası ya da bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye 5-6 cm aralıklarla 3-4 cm çapında daireler yerleştirin. Cıvık bir hamur olduğu için yayılıyor, miktarı ve aralıkları ona göre ayarlayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakikaya yakın pişirin. Üzerinin koyulaşan renginden de zaten piştiğini anlayabilirsiniz. İlk başta hafif sert olsalar da durdukça yumuşuyor, sakızlaşıyor ve daha da güzel oluyorlar. Afiyet şeker olsun.

17 yorum var:

Safran dedi ki...

Hakikaten çok güzel iki tarif olmuş...Pastanedekilere benzeyip benzemediği kimin umrunda, her zaman içine ne koyduğumu bilerek içime sinerek bizimkilere yedirebileceğim tarifleri pastanedekilere tercih ederim, ellerine sağlık Işılcım...

Ebruli Lezzetler dedi ki...

Kurabiyelerin görünümleri çok güzel olmuş. İlk fırsatta deneyeceğim.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

yuppi,sonunda acıbadem kurabiyesi tarifi buldum.ellerinize sağlık. elimi uzatsam bir tane bile yeter bana.
elif

hanimiş dedi ki...

Safran, Ebruli lezzetler ve Elif ziyaretiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim, çok memnun oldum.

Adsız dedi ki...

sevgili ışıl,

muffin kalıpların harika,bu tarz şeker kalıpları nereden bulabiliriz?

sevgiler,delfina

hanimiş dedi ki...

Merhaba Delfina,
Böyle kalıpların büyük boylarını marketlerde görüyorum ama resimdeki gibi küçük olanlara pek rastlamadım. Ben Eminönü'nden almıştım. Eğer İstanbul'daysan Eminönü'nde Nüans isimli pasta ve mutfak malzemeleri satan bir dükkan var, oradan alabilirsin.

Adsız dedi ki...

selam arkadasim gercek acibadem yapacaksan badem ezmesi yumurta aki ve sekeri once ocakta pisirmen gerek.guzelce karistira karistira pisireceksin.sonra tezgaha dokup sogutacaksin soguguyunca biraz limon sikip gene karistiracan.tamamen soguyunca tepsiye kagit koyup uzerine torbayla dok ve firinla.ben osman dugec

Adsız dedi ki...

az onceki maili acele yazdim az daha tuzlu pastalari yakiyordum mail yazacam diye.neyse buarada pastahaneler aci badem icin badem unu degil ceviz unu kullanirlar niyemi tabiiki daha ucuz oldugu icin.ve unutmayin en guzel tarifler en ucuz malzelerden cikiyor.nerdenmi biliyom ben eski bi pastaciyim.osman

Adsız dedi ki...

selam ışıl,
öncelikle ellerine sağlık sayende özlediğim bir lezzete tekrar merhaba dedim,tarif doğrumu diye tasalanma bence çünki tarifin doğduğu söylenen memleketimde(italya) bile her bölge farklı yapar.ufacık bir püf noktası;o özel acımsı tadı verebilmek için kayısı çekirdeği katarlar bizim oralarda :)
arzucarolina

Adsız dedi ki...

bekarım, yemek yapmayı seviyorum. tarifi en kısa zamanda denicem. Acıbademi seviyorum. tessekkür ederim. ersinkocoglu@hotmail.com

Adsız dedi ki...

Acıbadem kurabiyesinde Sahrayıcedid' İnönü caddesindeki Acıbadem Pasta&Cafe'den başkasını tanımıyorum arkadaşlar mutlaka deneyin.

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Siz kurabiyelerin ici sakiz gibi olmadi diyince biraz daha arastirma yaptim ve asagidaki linkte 13 Nisan 2007 tarihli Riza'nin tarifini denedim:

http://lezzetler.org/tarif.php?t=3545

Tarifte firin sicakligini yazmayi unutmus. Ben 170 dereceye isitip kurabiyeleri firina verirken 85'e durusup 40 dakika pisirdim ama cok dusuk geldi bu sicaklikta pismedi kurabiyeler. Ondan sonra 120 dereceye cikartip 10 dakika daha pisirdim. Iclerinin kivami tam istedigim gibi oldu. Ama tarif acikcasi cok sekerli. Seker miktarini azaltip tekrar denicem. Yanina bademli dondurma yaptim. Dondurmayla servis yapinca kurabiyelerin asiri tatliligi bir nebze gecti. Herkese sevgiler.

hanimiş dedi ki...

Herkese ilgileri ve onerileri icin cok tesekkur ederim.

Tankut sen de tecrubelerini paylastigin icin sagol varol. Bir dahaki denememde bu yazdiklarini dikkate alacagim.

Unknown dedi ki...

Tarifinizi aldık,en kısa zamanda annemle denemesini yapacağız.Sizi son gelişmelerden haberdar ederiz.
Lale

hanimis dedi ki...

Sagol Lale, haberdar edersen memnun oluruz..

Adsız dedi ki...

Aci Badem'e nisasta veya un koyulmaz.

6 adet yumurta akisi
300 gram ögütülmüs findik ve badem
200 gram pudra sekeri

Yumurta akisini metal bir kapta kivami cirpma aletinden akmiyacak sekline gelene kadar ellen cirpacaksiniz. Almanyada biz buna "Schneebesen" denilen bir alet ile yapiyoruz.

Sonra ulsulca sekeri ve bademi/findigi karistirip, yagli kagit olan bir tepsini üstüne bir kücük kasip koyup 10-15 dk. 150-175 derece pisiriyorsunuz.

Ben daha dun bunu böyle yaptim ve ici sakiz gibi oldu.

Püf noktasi: Kesin bir metal kapta ellen cirpilmasi gerekiyor. Plastik kaplar tamamen yagsiz olmadigi icin tutmiyabilir. Azcik yumurta sarisi da tutmayi engeller. Elektrik aleti yumurtayi sadece karistiriyor, biz ama cirparak yumurtanin icine hava ekliyoruz.

Almanyadan selamlar