24 Şubat 2006

PİRİNÇ UNLU KURABİYE

Ne zamandır kurabiye tarifi yazmamıştım. Son kullanma tarihleri yaklaşan paket paket pirinç unlarını görünce değerlendirmeye karar verdim. Ama pirinç unlu tarifler hep sütlü tatlı yapmaya yönelik. Oysa ki son günlerde evde hep sütlü tatlı tükettik. Başka birşey yapmalıyım derken işte bu un kurabiyeleri çıktı ortaya. Kendisi bir Hanimiş icadıdır. Un kurabiyesi sevenlere şiddetle tavsiye edilir.



Gerekli malzemeler:

  • 175 gr pirinç unu
  • 125 gr tereyağı
  • 2 adet yumurta (akı sarısı ayrılmış)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 kaşık nişasta (hamur ele yapışırsa +1 kaşık daha eklenebilir)
  • fındık

Tüm malzeme karıştırılır(yumurtaların sadece sarıları), yumuşak bir kurabiye hamuru elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, ortasına fındık koyularak top şeklinde yuvarlanır. Yumurta aklarına bulanıp tepsiye dizilir. 170 derece önceden ısıtılmış fırında üstleri hafif pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tepsiden çıkarılır. (Zira soğumasını beklemeden çıkarırsanız alt kısmı yağlı kağıtta kalıyor ve kurabiye parçalanıyor. Soğuduktan sonra bu sorunla karşılaşılmıyor.) Daha tatlı sevenler üzerine pudra şekeri serperek servis edebilir. Afiyet şeker olsun.

18 yorum var:

Adsız dedi ki...

merhaba hanimiş. sütlü tatlı dışında başka pirinç unlu tarif istersen ben de sık sık poğaça yapıyorum onun tarifini yazabilirim. kurabiyenin resmi çok güzel eminim tadıda güzeldir. ellerinize sağlık
(meltem)

Adsız dedi ki...

Merhaba tarifiniz güzel ve değişik denemek isterim.Ellerize Sağlık.Ayrıca meltem hanım sizin poğaçaları ben çok merak ettim....

Adsız dedi ki...

ben gözkararı yapıyorum ama yaklaşık tarifini yazayım:
1 paket margarin
1/2 bardak sıvıyağ
2 bardak yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
1-2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
inşallah beğenirsiniz.
(meltem)

hanimiş dedi ki...

Meltem ziyaretin, yorumun ve paylaştığın tarif için teşekkür ederim.

Mavi44, teşekkür ederim. Denerseniz ve sonucunu paylaşırsanız çok memnun olurum.

İlk yazdığımda tarife yumurtayı eklemeyi unutmuşum. Denemek isteyen birisi sormasa farketmeyecektim. Neyse geç olmadan düzelttiğimi umuyorum.

Sibel dedi ki...

Şöyle bir ilham aldım ben bu yazıdan: Yarın Pazar, bu akşam veya yarın mutfak dolaplarını düzenlemeli, paketlerin son kullanım tarihlerine bakmalı! Bu arada eline sağlık Işıl, kurabiyelerin tam pastane işi (tüm yaptıkların gibi)
Sevgiler!

Adsız dedi ki...

Canım tarif için teşekkür ederim.bugun deneme fırsatım oldu. benimkiler birbirine yapıştı ve tüm tepsiye yayıldı. Acaba neden olmuştur..bilemedim..yorumlarınızı bekliyorum

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Sibel, yorumların beni hep çok mutlu ediyor.

Fidan Hn. tarifi ilk yazdığımda yumurtayı yazmayı unutmuşum. acaba yumurtasız mı denediniz? öyleyse çok üzülürüm benim hatam. ama öyle değilse sebebi yine yumurtaların boyutundan ya da un miktarının fazla gelmesinden kaynaklanıyor olabilir. kurabiyeyi deneyen birkaç kişiden tecrübe ettik ki herkesin harcı farklı miktarlarda un kaldırıyor. en güzeli el kararı meşhur kulak memesi kıvamını tutturmak sanırım..

Hanife dedi ki...

Ben daha once nisastali kurabiye denemis ve cok sevmistim. Ama pirinc unlu tarifi ilk kez duyuyorum, bunu deneyecegim.
Ellerine saglik.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Hanife,
Pirinç unlu kurabiyeyi ben de hiç duymamıştım. Ama lütfen denersen nişasta miktarını o meşhur kulak memesi kıvamına ulaşana kadar kendin ayarla. Umarım beğenirsin.

Hanife dedi ki...

Kurabiyeyi gecen gun yaptim, iki gun sonra yeniden yaptim:) Tek kelimeyle harika oldular. Tesekkurler tarif icin..

hanimiş dedi ki...

Çok sevindim, ellerinize sağlık...

hanimiş dedi ki...

Biraz evvel anonim bir yorum geldi.. Tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım Anonim. Sanırım kurabiyeleriniz yayılmış yapınca. Birkaç yerde daha belirtmeye çalıştım. Nedense bu miktarlarda herkesin kıvamı aynı olmuyor. O yüzden o meşhur kulak memesi kıvamını tutturmaya çalışmak en doğrusu. Bakınız Hanife'nin kıvamı tutmuş misal..

Hanife'nin kurabiyesi

Adsız dedi ki...

Merhaba Isil hanim,
sizinle daha oncede acibadem kurabiyesi hakkinda maillesmistik, sagolasiniz ki cok aciklayici birsekilde uzun uzun mail yazmistiniz tesekkur ederim,
benimde dolabimda tarihini doldurmak icin bekleyem bir paket pirinc unum vardi, dolabimi her acitigimda acaba bunu nede kullanabilirim diye dusunurken sizin tarifi buldum :)
malzemeler icin sadece findigim eksikti, evdeki findiklar tazelensin diye firinda kavurayim derken baya bi fazla kavurmusum :( sonucunda hepsi cope gitti :(
burda malesef hazelnut(findik)turkiyedeki gibi cok kullanilan bir kuruyemis cesidi degil, bu yuzden birkac markete baktim ama bulamadim, bende cikolata kapli almond drajeleri koydum
gercekten de cok lezzetli oldu :)
verdigin tarife ek olarak ben biraz da un koydum icine senin verdigin tarife gore cok elime yapisan bir hamur oluyordu, bu yuzden un ekledim :)
tesekkurler tarifin icin

hanimiş dedi ki...

Merhaba Nurdan Hanim,
Yazistigimizi hatirliyorum zira yakin bir arkadasim da Atlanta'da yasiyor, unutmam mumkun degil. Tarifin isinize yaramasina ve tecrubenizi paylasmaniza memnun oldum. Ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

Benimkiler de tepsiye yayıldı..hepsi birbirine yapıştı...un miktarını gramajıyla ayarladım ,herşeyine dikkat ettim...malzemeye üzüldüm.emeğime de yazık.

Adsız dedi ki...

benım ablam bu kurabıyelrı cok sevıyor ve bana tarıf gonderin

Adsız dedi ki...

merhaba,nisastanin turu onemlimi?misir nisastasi ile yapsam olurmu..tesekkurler..

hanimiş dedi ki...

Ben de üzgünüm hem malzeme hem de emeğiniz için.. Ama bilemiyorum neden tutmadığını. Belki meşhur kulak memesi kıvamını bulana kadar nişasta eklemeye devam etmeli, ya da acaba soğuk fırına mı koydunuz..

Diğer "adsız" yorum için: tarif zaten yazının içinde mevcut.

Son yorum için: Buğday, pataes, mısır nişastalarını nhepsi kullanılabilir. Bence en güzeli mısır nişastası ile oluyor. Elbette kullanabilirsiniz.