08 Şubat 2006

KAR, YANINDA 1 KEK, 1 KURABİYE, 1 ÇAY

Kışın ikinci büyük kar vakasını yaşıyoruz. Çok mutlu oluyorum kar yağınca.. Heryerin bembeyaz olmasını, şehrin bütün çirkinlikleri örtmesini çok seviyorum. Ama bu sene ne kartopu oynayabildik ne de kardanadam yapabildik. Zira önce tipi şeklinde yağıyor, dışarıda oyalanmak mümkün değil. Tipi dindiğinde de buzlanıyor, keyfi kalmıyor. Sonrası çamur..

Kar yağdığında canım kek yapmak istiyor. Geçen sefer kakaolu kardeş keki yapmıştım. Şimdi de bir kek klasiği olan tarçınlı, kuru üzümlü ve cevizli kek yaptık annemle. Her iki keke de günün anlamına yakışır karlar yağdırdım (pudra şekeri sağolsun). Yanında da şahane fincanımla yeşil çay demledim. Bir de tart tabanı olması gereken ama başarısızlıkla sonuçlanmış bir tariften türetilen kurabiye..



Kurabiye için tarif vermeyeceğim. Çünkü aslında tart tabanı yapmak üzere yola çıkmıştım. Ama çeşitli beceriksizlikler sonunda biçimsiz bisküvimsi birşey çıktı ortaya. Heba olmasın diye arasına fıstık ezmesi sürüp yedik.

Çay için ise anlatacak birşey yok. Uzun zamandır bitki çaylarının hiçbirinin sallama poşet şeklinde hazır almıyorum. Aktardan çeşitli otlar alıp, karıştırıp, kendim yapıyorum. Yukarıdaki resimde görülen çay ise yeşil çay + civanperçemi karışımı. Ama esas bahsetmek istediğim şey fincan. Ne zamandır rastlıyordum, alıp almamak konusunda kararsızdım. Neyse ki sevgili kuzenim Nurseli hediye almış bana, böylelikle aklımdan çıktı. Artık benim de içinde kendi porselen demliği ve soğumaması için kapağı olan bir fincanım var. Çok mutluyum.

Tarçınlı, kuru üzümlü, cevizli kek:
3 yumurta, 1 su bardak şeker, 1 çay bardağı sıvıyağ, 50gr. margarin, 1 yemek kaşığı tarçın, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı ceviz, 1 çay bardağı kuru üzüm, aldığı kadar un.

Islak malzemeler önce çırpılır, daha sonra kuru malzeme elenerek karışıma eklenir. Son olarak unlanmış ceviz ve üzüm tahta bir kaşıkla karıştırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirilir. Afiyet şeker olsun.

8 yorum var:

Adsız dedi ki...

hanimiş kekin çok güzel görünüyor. Özenle yapıldığı her halinden belli :). Size afiyet olsun. Ankaradaki karlar yağan yağmurla eridi. Her yer çamur şimdi :)

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Şule. Ziyaretine ve yorumuna çok sevindim. Geçen hafta ben de Ankara'daydım, karlı hali çok güzeldi. Çamurunu görmedim buna da memnunum doğrusu... Umarım siz de biran önce kurtulursunuz çamurlardan..

Sibel dedi ki...

Ben bu orjinal fotoğrafa bayıldım en çok.. Ne hoş yakalamışsın! Kek de kış klasiklerinden gerçekten, tam da soğuk günler için ideal. Ben de yeşil çayın tadını tek başına pek sevmediğim için yanında birşeyler atıştırmaya bayılırım:)

hanimiş dedi ki...

merhaba sibel.. tesadüf oldu resim aslında.. iyi ışık alsın diye cam kenarına gitmiştim.. teşekkür ederim yorumun için.

Adsız dedi ki...

Işıl hanım ben bu kekten yedim pek memnun kaldım tekrar yeme şansımız oluyor mu? Ayrıca ayvalı alt üst kek de isterim.

hanimiş dedi ki...

berker bey afiyet olsun.. imkanımız oldukça siz değerli okuyucumla paylaşıyorum işte yaptıklarımı.. nice keklere..

Adsız dedi ki...

ıslak malzemeleri; yumurta, sıvı yağ, yoğurt diye algılıyorum, doğru mu? kek tariflerine uzak kişiler içn biraz daha detay ltf..

hanimiş dedi ki...

Merhaba Demet,
Islak malzemeler derken yumurta, şeker, sıvıyağ ve margarini kastetmiştim.
Bundan sonra daha açık yazmaya özen göstereceğim.