05 Şubat 2006

ÇİKOLATALI YILDÖNÜMÜ PASTASI

Bugün annem ile babamın 27. evlilik yıldönümüydü. Ben de günün anlam ve ehemmiyetine uygun olması açısından kalpli bir pasta yapmaya karar verdim. Aslında kafamda yapılmayı bekleyen bir sürü süsleme fikri vardı, ama bu akşam uygulamaya üşendim. Sade bir pasta oldu sonuçta. En eğlenceli kısmı çikolata ile oynamak oldu. Üzerindeki rakamları ve çevresindeki kalpleri bitter çikolatayı eritip, yağlı kağıt üzerinde şekillendirerek yaptım. Pandispanyasından çok memnun kaldım. Ne bulduysan karıştır mantığı ile yapılan krema ise umduğumdan daha iyi oldu. 5 Şubat aynı zamanda Ardişko'nun annesinin de doğumgünü. İyi ki doğmuş, iyi ki yigenimi doğurmuş. Nice mutlu yıllara..


Pandispanyası için:
-5 adet yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı un
-1 su bardağı nişasta
-1 paket kabartma tozu
-2 yemek kaşığı kakao

Yumurta ve şeker puf puf olana kadar uzun uzun çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler elenerek karışıma eklenir. Homojen bir karışım olana kadar karıştırılır, fazla karıştırılmaması önerilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yarım saat kadar pişirilir. Bu süreler fırından fırına değiştiği için pişip pişmediğinin kürdan testi ile kesinleştirilmesi tavsiye edilir. Tam ölçüsünü bilmiyorum ama orta boy kalpli bir kalıp kullandım ama sanırım bu miktarlar büyük boy kelepçeli kalıplar için de uygundur.

Ne bulduysan karıştır kreması için:
-65-70 gr. kadar nesquik
-1 paket kremşanti
-1 su bardağı süt
-100 ml. krema
-50 gr. bitter çikolata

Nesquik, kremşanti ve süt kıvamlı bir krema olana kadar çırpılır. Bir miktarı üzerini kaplamak için ayrılır. Kalana eritilmiş çikolata ve krema eklenerek karıştırılır. Bundan sonrası tam şamata! Kekin kabaran kısmını kesmiştim, onu ufalayıp kremaya karıştırdım. Önceden kalan az miktarda krokan vardı onu ekledim. Kardeşimin talebi üzerine de bir büyük boy muzu doğrayıp kremaya kattım. Ve bu karmakarışık kremayı ikiye bölünmüş ve katları nescafeli süt ile ıslatılmış pastanın arasına sürdüm. Üzerini önceden ayırdığım kremşanti-nesquik-sütten oluşan krema ile kaplayıp, süsledim. Afiyet şeker olsun.

not: Karmakarışık olmasına rağmen sandığımdan daha hafif ve de şaşılacak derecede güzel bir pasta oldu. Nesquik kullanmak iyi fikirmiş, yakıştı pastaya. Daha profesyonel bir tarifte de kullanmalı.

12 yorum var:

Adsız dedi ki...

merhaba isil hanim.benim sormak istedigim o disindaki cikolata kalplerini kendiniz mi yaptiniz.nasil yaptiginizi anlatir misiniz
(melha)

Adsız dedi ki...

Ben bugün şahsen tecrübe ettim pastayı. Çok beğendim. Pandispanyası ve kreması çok güzel. Muz da çok hoş bir lezzet katmış. Herkese tavsiye ediyorum :). Afiyet olsun.

hanimiş dedi ki...

başta dostum berker hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim. melha hanım evet kalpleri ben yaptım. aslında çok kolay. bitter çikolatayı erittim. yağlı kağıdın üzerine kalpler çizdim ve bir fırça yardımıyla erimiş çikolata ile kalplerin içini boyadım. biraz buzdolabında soğutunca zaten kendiliğinden kağıttan ayrılıyorlar. umarım anlatabilmişimdir.

Sibel dedi ki...

Ellerine sağlık Işıl, yine nefis bir pasta yapmışsın! Ben de bizimkilere böyle bişey yapayım bari, çok güzel bir fikir:)

ZeYNeP dedi ki...

Nice guzel birliktelikler diliyorum ailen icin, ne mutlu sana ...
Benimkilerde bu sene 50. yillarini kutlayacaklar, insallah o tarihlerde bende yanlarinda olabilirim,
bizlerede nasip olur umarim.
Pastada cok hos gorunuyor, ellerine saglik.
Zeynep

hanimiş dedi ki...

sibel ve zeynep yorumlarınız için teşekkür ederim. vay be 50. yıl.. umarım biz de 50. yılı sağlıklı ve mutlu bir şekilde kutlayabiliriz..

Adsız dedi ki...

Sevgili Hanimiş pastan hoş hoş olmuş tadı da eminim çok lezetlidir ellerine ve tabiki zevkine sağlık ben de sevgililer gününde düşünüyorum ama keki ıslatma bölümüne takıldım sıvı olark nescafe ile karıştırılmış süt yada su miktarı ne kadar olacak taminen Sevgiler

hanimiş dedi ki...

merhaba selenn, ben pastayı hep göz kararı ıslatıyorum.. ama şimdi gittim ölçtüm 400 ml. sıcak su+süt karışımına iki yemek kaşığı tepeleme kahve koymuşum. Biz ıslak sevdiğimiz için pastayı iki kek parçasının da her yanını bolca ıslatıyorum. çikolatalı pastada bol kahve koymak iyi oluyor aroma olarak. ama tabii bu silzeirn zevkine kalmış. kolay gelsin. yaparsan bana bildirir misin sonucu?

Adsız dedi ki...

ya ışıl abla ben meriç şanver senin pastalarını gördüm çok beğendim sen bana tirenli pasta yaparmısın? benim doğum günüm çok yaklaştı da bana da yapar mısn?

hanimiş dedi ki...

aman da benim kuzenim yorumlar mı bırakırmış bana.. 3 mayıs'ta trenli pastanı hazır bil kuzen. Kaç vagonlu olsun?

Adsız dedi ki...

Merhaba;

Bütün tariflerinizi okuyorum ve elimden geldiğince de deniyorum.

Sayenizde iyi bir pastacı oldum gibi...

hanimiş dedi ki...

Merhaba,
Yorumunuza çok memnun oldum, teşekkür ederim. Keşke isminizi de yazsaydınız.