15 Şubat 2006

EV YAPIMI ÇİKOLATA


Yeni bir yemek etkinliği.. Bu seferki etkinliğin konusu Sevgililer Günü. Aslında sevgililer günü için özel bir girişimde bulunmayacaktım ama yemek etkinliği söz konusu olunca katılmak istedim. Sevgi ile, aşk ile en güzel bağdaşan yiyecek bence çikolata. O sebeple ev yapımı çikolatalar yaptım.

Bir tanesi, ismi İngilizce kaynaklarda truffles olarak geçen krema+tereyağ+çikolata karışımı tatlıcıklar. Ben beyaz çikolata kullandım ve kuş üzümü ile çeşitlendirdim. Çiçek şeklindeki buz kalıplarını çikolata kalıbı olarak kullandım. Bir diğeri ise son zamanlarda bolca kullandığım ve çok sevdiğim bir malzeme olan krokant ile bitter çikolata karışımı bir ev yapımı çikolata. Yine diğer bir tarifim ise makaron.. Makaron badem unu ile yapılan bir nevi kurabiye. Ben kakaolu yaptım arasına da çikolatadan bir krema hazırladım.
Başta makaron olmak üzere son derece maceralı geçen etkinlik menümün tariflerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Beyaz Çikolatalı, Kuş Üzümlü "Truffles":

Trüfler demek istedim ama o zaman da mantar ismi gibi oluyor (trüf:bir mantar çeşidi). Türkçesini bulamadığım için orijinal ismini kullanmaya karar verdim. İnternette pek çok truffles tarifi bulabilirsiniz. Ben kendime göre bir takım değişiklikler yaptım. 60 ml. krema sos kabında kaynatılır. Küçük küçük kırdığımız çikolatalar (90 gr.) hemen kremaya eklenir ve eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırılır. Üzeri örtülerek 5-10 dakika kadar ılınması beklenir. Sonra üzerini açıp tekrar karıştırıp homojen bir karışım elde ettikten sonra 1/2 çay kaşığı vanilya esansı eklenir. Henüz katılaşmadan silikon kalıplara çikolata paylaştırılır. Ben bu amaç için çiçek şekilli silikon buz kalıplarından kullandım. Daha sonra kuru üzümler çikolataların içine gömülecek şekilde elle hafif bastırılarak konulur. Katılaşana kadar buzdolabında bekletilir. (Ben bir gece beklettim)

Krokantlı Çikolata Kapları:

Çikolata kapların yapımı için buraya tıklayabilirsiniz. Yaptığınız kapların içine krokant koyup üzerine erittiğiniz (dilediğiniz bir çeşit çikolatayı kullabilirsiniz) bir çikolatayı dökün ve yine buzdolabında donana kadar bekletin. Gerçi çok fazla birşey yapmış olmuyorsunuz yani burada esas yaptığımız çikolatayı eritip değişik bir malzeme ile birlikte tekrar şekillendirip dondurmak. Yapımı çok basit ve keyifli..

Makaronumsu Kurabiye:

Önce Beyaz Fırın'da görüp yediğim daha sonra çeşitli yemek bloglarında tarifine rastladığım badem unu ile yapılan bir nevi kurabiye.. Ama bu tanım yetersiz oldu. Siz en iyisi Clement, Zinnur veya Lynn'in yaptıklarına bakın. Sebebini anlamadığım bir sebeple benim makaronlarım çatır çatır çatladı. Acıbademe benzedi tadları, güzel oldu. Ama parlak, etekli, tombik makaron görüntüsünden uzak oldular. Bu sebeple tarifi şimdi paylaşmıyorum sizlerle.. İlgilenenler özellikle Zinnur'un deneyimlerinden faydalanabilir. Ben de ilk fırsatta tekrar deneyip sonuçları Hanimiş'e koymayı düşünüyorum.

15 yorum var:

huysuz dedi ki...

Işıl, makaronların çok orijinal görünüyor.Tariflerini sabırsızlıkla bekliyorum :)

Adsız dedi ki...

merhaba hanimiş.ben çok severim macaron. hatta birara her taksime gittiğimde markizden 3 tane alırdım. o kadar pahalı ki ancak 3 taneye yeterdi zaten param.seninkiler de çikolatalı olduğu için çatlakları belli olmuyor. bence benzemiş makarona ellerine sağlık.

Nezaket dedi ki...

Merhaba,
Nefis gorunuyorlar. Bende trufa bayiliyorum. Hele boyle sirin mi sirin bir kutuda sunulunca degeri daha da artiyor. Ellerinize saglik. Macaronlarda basarili gorunuyorlar. Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

hepsi çok güzeldi. özellikle makaronlar :). ışıl her ne kadar olmadığını, çok piştiğini iddaa etse de çok güzeldi. el emeği göz nuru olunca daha bir tatlı geliyor insana herhalde :)

akçahan dedi ki...

Hepsi de çok harika görünüyorlar,ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Bunlar da Kestane-Ye deki tariflerin kadar harikalar.

Adsız dedi ki...

Görüntüleri de resimler de çok şık. Dün piruet kurabiyeleri denemiştik, birara beyaz truffles da denemeyi düşünüyorum. Ama vanilya esansı yerine ne kullanabilirim?

hanimiş dedi ki...

Herkese merhaba,

Ney, glikozu da barbie pastanın yorumlarında yazdığım pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan alabilirsin. Belki başka yerlerde de satılıyordur ama benim bildiklerim onlar.

Huysuz ve tatlı, Macarona, Nezaket, dostum Berker,Akçahan, Devletşah ziyaretinize ve yorumlarınıza çok memnun oldum, sağolun.

Ebru, badem esansı kullanabilirsin, belki likör de güzel olabilir ya da kirş.. Hangi aromayı dilersen koyabilirsin aslında bence. Pirueti denemişsin beğendin mi?

Adsız dedi ki...

ne de güzel kulabiye.. hele de arasına kıvamlıca özgün krema olsun..
eline sağlık Im..

Hanife dedi ki...

Harika gorunuyorlar, ellerine saglik. Makarona ben hala cesarte edemiyorum, bir bos vakit de insallah:)

Adsız dedi ki...

truffles diye bir şey yok arkadaşlar bu sektörde isim olarak belki truffle olabilir.

hanimiş dedi ki...

Truffle aslinda bir mantar cesidinin ismidir. Bizim ima ettigimiz cikolatali tatli icin de bu isim kullanilmaktadir. Truffle tekil, turffles cogul halidir kelimenin. Pek cok ingilizce kitap ve internet sitesinde kastedilen tatlinin recetesinin ismi "chocolate truffles" seklinde gectiginden bu sekilde yazmakta mahsur gormemistim. Ama uyariniz icin tesekkurler. Haklisiniz kullanim dogrulugu acisindan..

Adsız dedi ki...

bende çok beğendim buranın web sitesinden çikolatalar yapıyorum:):):)

Adsız dedi ki...

çok harika hemen şimdi denerim bir kere denedim süper oldu. komşularıma dağıttım hepsi harika dediler. tarifini söylermisin dediler . ben de özel bir tarif dedim.

Unknown dedi ki...

harika cıkolata kalıbları ve malzemelerı var hergunyeniurun.com da
http://hergunyeniurun.com/silikon-cikolata-kalibi-urun1748.html