11 Şubat 2006

BARBIE PASTA

Bugün 3. yaşını kutlamak amacıyla küçük bir hanımefendinin doğumgünü partisine davetliydik. Kendisi, kuzenim Yeşim’in kızı Çakıl, yani ailenin yaşayan 4. kuşağının ilk temsilcisi. İsmine atfen Taş Devri’ndeki Çakıl Çakmaktaş şeklinde bir pasta yapmayı dilerdim ama bundan önceki doğumgünlerinde bu fikir haliyle kullanıldığı için bu hayalim gerçekleşemedi.

Bence yapması en zevkli pasta, çocuk pastaları.. O kadar çok seçenek var ki! Trenli, arabalı, bebekli, ayılı, kedili, tavşanlı özellikle de balıklı (Nemo)... Her ne kadar hazetmediğim bir karakter olsa da doğumgünü kızının seçimi olan Barbie bebekli bir pasta yaptık annemle. Pekçok pastanenin ve pasta atölyesinin kataloğunda yer alan bu pastanın eteğini yapmak çok zahmetli ama bir o kadar da keyifliydi. En güzeli de Çakıl'ın dolabı açıp açıp pastasına bakıp gülümsemesi, gelen misafirlerine pastasını gurur ve sevinçle göstermesiydi. Gerçi kendisi yemedi ama diğer tüm davetliler tadı konusundaki memnuniyetlerini dile getirdiler, tevazu göstermeyeceğim sonuçtan ben de memnun kaldım.
Tüm enerji ve özenimi pastanın dekorasyonuna vermek istediğim için pandispanya olarak hazır pastaban kullandım. Kreması da frambuazlı oldu. Pembe rengin hakim olduğu bu pasta için de başka bir iç malzeme düşünülemezdi.

Gerekli Malzemeler:

-2 adet kakaolu pastaban
-1/2 kg frambuaz
-2 paket krem şanti
-1 paket Dr Oetker vanilyalı Crème Ole
-1 paket çilekli puding (toz karışım)
-6,7 su bardağı kadar süt

Frambuazlı Kremanın hazırlanması:
Puding, paketin üzerinde tarif edildiği şekilde hazırlanır ve soğumaya bırakılır. O esnada frambuazların bir kısmı ezilerek püremsi bir sos hazırlanır. 1,5 su bardağı soğutulmuş süt ile kremşanti ve crème ole puf puf bir krema halini alana kadar çırpılır. Daha sonra soğumuş ve üzerindeki koyu tabaka ayrılmış puding + frambuaz sos + krema karıştırılır ve pasta kremamız hazırlanmış olur.

Pastanın hazırlanması:
Pastabanların her katı şekerli sıcak süt ile ıslatılır. Pastaban-krema-frambuaz taneleri-pastaban-krema-frambuaz taneleri mantığı ile çok katlı bir pasta yapılır. Dikkat edilmesi gereken, katların yukarı çıktıkça çaplarının küçülmesidir. Yani her yeni kat bir alttakinden daha dar bir daire olacak. Kekleri küçültürken kesilen parçalar da en üstte yine birkaç kat şeklinde değerlendirilecektir. Toplamda 6 katlı bir pasta olacak, ama etek olması için yukarı (yani bebeğin beline) doğru daralacak. Tüm bu işlem bittikten sonra arttıysa kalan kremanızla, artmadıysa yeniden bir paket kremşanti hazırlayarak bütün pasta bununla kaplanmalıdır. Üst süslenemde kullanılan şeker hamurunun pastaya yapışması için her yanının kremşanti ile ince bir şekilde kaplanması önemlidir.

Pastanın süslenmesi:
Bu kısım tamamen hazırlayan kişinin zevkine kalmış. Bebek pastaya oturtulduktan sonra şeker hamuru veya renklendirilmiş krema ile süsleyebilirsiniz. Ben pembe bir elbise yaptım. Eteklerinde dantel efekti yakalamak için alt kısmına çilekli kremşanti ile hareket verdim. Etek bölümünü ve elbisenin üstünü kırmızı gıda boyası kullanarak renklendirdiğim şeker hamurundan hazırladım. Kalpler ve incilerle süsler yaptım. Daha neler neler yapılabilir, sonu yok… Bu macera da böyle bitti, nice mutlu yıllara Çakıl..

17 yorum var:

Adsız dedi ki...

Hi!I have three daughters and i would find great to know how to do barbie cake!Where can I find this in English or French or Korean?

Adsız dedi ki...

Merhaba ışıl! mailini aldım çok çok teşekkür ederim! çok mutlu oldum =) verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkür ederim! bu pasta muhteşem olmuş ellerine sağlık! bir kız çocuğunu doğum gününde mutlu edebilecek daha güzel bir pasta olamazdı herhalde. Çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar dileği ile.. zeynepmeltem

Adsız dedi ki...

Isil Hanim merhaba,
Pastalariniza hayran kaldim. Ben bu konuda hic becerekli degilim, biraz da cesarte edemiyorum sanirim.
Ben susleme icin marzipan kullansam, onu nasil renklendirecegim? Seker hamuru lezzet olarak cok agir geliyor bana. Marzipani hic denemedim daha once almayi ve bir deneme yapmayi dusunuyorum. Susleme isin en zevkli kismidir sanirim. Umarim altindan kalkarim:)

huysuz dedi ki...

Işıl bir süreden beri takip ediyorum siteni.Genel olarak çok beğeniyorum fakat buna bayıldım :)
Çok yetenekli ve yaratıcısın.
Bu arada bir sorum olacak: şeker hamurunu kendin mi yapıyorsun yoksa hazır olarak satın mı alıyorsun?

hanimiş dedi ki...

Hi Hanja, if you are interested in my barbie cake recipe, you could just post here your e-mail address, I would be happy to translate it for you, as much as I can of course..

Merhaba Zeynepmeltem,Ney,Hanife, ilginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim, (zeynepmeltem umarım yardımcı olabilmişimdir.)

Huysuz ve Tatlı bu vesile ile ben de senin bloğunu ziyaret ettim, kardeşine ve müstakbel damadınıza mutluluklar dilerim.

Yorumlardaki sorulara ve Zeynep Çalışkan, Hande ve Asuman'ın maillerine tek tek cevap vermek yerine burada elimden geldiğince toplu cevaplamaya çalışayım:

Ben Barbie pastanın kıyafeti için şeker hamuru kullandım. Benzer süslemeler için marzipanın kullanıldığını biliyorum ama ben hiç kullanmadım. İstanbulda kimi pasta malzemeleri toptancılarından tedarik edebilirsiniz ama miktarlar çok fazla oluyor. Perakende satan yer de bilmiyorum ben. Ama duyduğum kadarıyla imalatını kendi yapan pastanelerden az miktarda satın alınabilirmiş.

Şeker hamurunu kendi yapmak isteyenler Hanimiş'in Arşiv bölümünden tarifine ulaşabilirler. Ya da "sugar paste" veya "rolled fondant" olarak google'da aratarak değişik tariflere de ulaşabilirsiniz. Satın almak isterseniz (İstanbul'dakiler için) Eminönü'nde Fermo ve Nüans, Fındıkzade'de Pasdekor isimli pasta malzemeleri satan dükkanlardan alabilirler. 1 kg.lık paketler halinde satılıyor.

Ayrıca pastanın süslemesi ile ilgili ayrıntılı bilgi isteyenler olmuş.. Aslında yazının içinde açıklamaya çalışmıştım ama biraz daha bahsedeyim:

Gerçi bu pasta benim düşündüğüm bir format değil. Pek çok pastanenin pasta katoloğunda var. İnternette de çeşitli süslemelerle karşılaşabilrsiniz. Hepsinde mantık aynı. Pastayı etek şeklinde hazırlıyoruz. Ben çok katlı yaptım katları yukarı doğru daralttım ama kubbe şeklinde bir kalıpla da kekini hazırlayabilirsiniz. Daha sonra ortasına bebeği yerleştirmek gerekiyor. Bunun için bacaksız bebekler de var hazır. Ama ben normal bir barbi bebeğin bacaklarını çıkarıp vücudunu da biraz pastaya batırdım. Ya da ortasını delip oraya bebeği yerleştirebilirsiniz. Sıra geldi kıyafetine.. Önce şeker hamurunu renklendirdim. Daha sonra yufka açar gibi büyükçe bir daire açtım. Onu kekin üstüne yerleştirip elimle pilelerini şekillendirdim. Sonrası ise tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış.

Umarım herkesin sorularını yanıtlayabilmişimdir. Mailleriniz ve yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Işıl,
Pasta Süper olmuş.Bayıldım ellerine sağlık...

ZeYNeP dedi ki...

Işıl Süper olmus süper, epeydir ugrayamıyordum sayfana, malum yeni iş meseleleri, bugun yemek grubu için senden tarif alıp haftalık menuye ekleyeyim diye girdim ! ama kaldım cıkamadım yine,:))
Ellerine saglık, ben takip edemediğim tariflere gidiyorum yine bakayım baska neler doktuırmussun:)

Figen

hanimiş dedi ki...

Mavi44 teşekkür ederim.
Kuzencigim güzel yorumun beni onore etti.Afiyet olsun. Prensli pasta konusunda söz veremem, bakarsın prens kendi gelir pastasına gerek kalmaz.
Figen cok zarifsin, beni hep mutlu ediyor yorumların, sağol.

Adsız dedi ki...

Meraba
Pasta süper gözüküyor.Ellerinize sağlık.Bir sorum olacaktı?.Glikoz'u nerden bulabiliriz.Yada Marzipan?.Glikozsun şeker hamuru yapamaz mıyız?
Teşekkürler
Sinem

hanimiş dedi ki...

Merhaba Sinem,
Yukarıda da yazdığım gibi bildiğim kadarıyla (İstanbul'dakiler için) Eminönü'nde Fermo ve Nüans, Fındıkzade'de Pasdekor isimli pasta malzemeleri satan dükkanlardan sorduğunuz malzemeleri alabilirsiniz. Glikozsuz yapılan bir tarif ben de bilmiyorum malesef.

Adsız dedi ki...

bende bu kadar becerikli olmak isterdim. ama denediğim zaman ortaya böyle şahane bir pasta çıkaracağımdan pek emin değilim. ellerine sağlık arkadaşım.

Adsız dedi ki...

sevgili ışıl
yaptığın her pasta anlamlı
sen sevgiyle tatlandırıyorsun güler yüzünle taçlandırıyorsun ve bizlere sunuyorsun.her birinin tadı damağımda en önemlisi içine kattığın o sıcacık duyguların hep kalbimde saklı kalacak.dilerim sevdiklerin kadar sevilirsin.seni seven bahar

Adsız dedi ki...

herkese merhaba..
ışıl hanımın deniz kızı pastası kızımın doğumgününde herkesi hayran bıraktı..hele de çocukları görmeliydiniz..kimi mavi denizi elliyor..kimisi kıyıda ki kayaları kaldırıp altına bakıyor..
çok güzeldi,ellerinize sağlık..pastadan daha da güzel olanı ışıl hanımn kendisiydi...ayrıca yine onun sayesinde barbie pasta yaptım...tüm detaylarıyla verilmiş tarifi sayesinde gerçekten çok güzel oldu o da...
ismiyle müsemma ışıl hanımın babasına sağlıklı günler diliyorum...sevgiler
esved

Adsız dedi ki...

pastanız çok güzel benimde yakında doğum günüm var böyle bir pasta almayı düşünüyorum

Adsız dedi ki...

Pastan çok güzel olmuş.Ben hiç bu kadar güzel pasta yapamam.Gerçekten pastan çok güzel olmuş.

hanimiş dedi ki...

Merhaba Derya,
Eminim üzerinde dursan birazcık emek ve özenle sen de rahatlıkla güzel pastalar yapabilirsin. Güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Yengeciğim, teşekkür ederim zarif yorumun için. Okurken yüzüm kızardı sanırım biraz.

Esved Hanım, çok mutlu oldum yazdıklarınızı okuyunca. Ben de sizi tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Umarım bir gün bir yerde yeniden karşılaşma imkanı bulabiliriz.

İsminizi yazmadığınız için size hitaben yazamıyorum ama geçmiş doğumgününüzü kutlarım. Yorumunuz için teşekkürler.

Beğenmenize sevindim. Ama asla ben yapamam diye düşünmeyin. Ben aynı zamanda pasta dekorasyon dersleri de veriyorum ve inanın eli şimdiye kadar una dahi değmemiş pek çok öğrencim oldu ve her bri ortaya çok güzel pastalar çıkardılar. Eminim biraz emek ve özenle siz de en az bunun kladar güzel pastalar yapabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

tek kelime ile iğrenççç