18 Şubat 2006

BALLI TOP & PROFİTEROL

Mutfak le ilgilenmeye başladım başlayalı aklıma hep daha önce dışarıda yediğim tatlılar düşer oldu. Nasıl yapıyorlar, ne kullanıyorlar.. Ben de bir tanesini denemeye karar verdim: Ballı Top. Adı ballı top ama aslında bal yok içinde. Eritilip üzerine dökülen şekerin bal gibi görünmesi sebebiyle bu ismi verdiklerini sanıyorum. Ben şekeri eritirken biraz yaktığım için rengi böyle karamelimsi oldu (bknz aşağıdaki resim). Ama renge aldanmayın.. Üzerindeki eritilmiş şeker. Sertleşinde akide şekeri gibi oldu sert sert çıtır çıtır. Şu hamurundan yapılan topların içine krema konulup hazırlanan bir tarif. Ama kreması çok şahane oldu, şiddetle tavsiye ederim. Yandaki resim de aynı topları kullanarak hazırlanan profiterol..

Şu Hamuru:

gerekli malzemeler: 1 bardak su + 2 adet kesme şeker + 1 çay kaşığı tuz + 125 gr margarin + 1 su bardağı un + 1 çay kaşığı karbonat + 4 adet yumurta

Tencerede 1 bardak su kaynatılır. Kaynayan suya 2 adet kesme şeker, 1 çay kaşığı kadar tuz, 125gr. margarin ilave edilir. Ocak kapatılır. Daha sonra içine 1 su bardağı kadar un ve 1 çay kaşığı karbonat ilave edilir. Ilınana kadar bekletilir. Sonra 4 adet yumurta teker teker yoğurarak karışıma katılır. Küçük toplar istiyorsanız hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye biraz aralık bırakılarak dizilir. Hamur ele yapıştığı için toplar yuvarlanırken elinize azıcık sıvı yağ sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.

Beyaz iç kreması:

gerekli malzemeler: 500 gr süt + 5 yemek kaşığı un + 1 bardak toz şeker + 1 paket vanilya

Tüm malzeme birlikte muhallebi yapar gibi pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra içine 1 yemek kaşığı margarin ilave edilir, mikserle çırpılır ki pütürcük kalmasın.

Ballı Topun Hazırlanması:

Pişen topları ortadan kesip içine kaşıkla beyaz iç kremasından konulur. Üst üste dizilen topların üzerine ocakta erttiğiniz 2 kaşık şeker dökülür. Şeker donduktan sonra sertleşip çıtır çıtır oluyor. Afiyet şeker olsun.

Profiterolün hazırlanması:

Toplar aynı şekilde hazırlanır ve yine aynı şekilde hazırlanmış iç krema, topların içine konulur. Daha sonra üzerine çikolata sos hazırlanıp dökülür. Ben kendi yaptığım sostan pek memnun kalmadım. Nişastalı bir tarif olduğu için topaklaştı vs.. Siz hazır sos da kullanabilirsiniz veya başka bir sos tarifinden faydalanabilirsiniz. Afiyet şeker olsun.

7 yorum var:

Adsız dedi ki...

Müthiş görünüyor. En sevdiğim tatlılardan biridir kendisi. Gerçi yiyemedik ama ellerine sağlık dostum ;)

Adsız dedi ki...

diyalog;
- hoşgeldiniz efendim, siparişinizi getirdim, ballı top..
- ballı top benim!
- anlıyorum, peki tatlıyı kim yiyecek?!

Adsız dedi ki...

diyalog 2 (amerikancı yaklaşım);

- kahretsin dostum, sen ne demeye getiriyorsun?
- sakin ol ahbap, kimse bela aramıyor.

bilili khh--34 missouri 44, bekleme yapma--khh

- lanet olsun, federaller!!

Adsız dedi ki...

öyle değilki o.
-ballı top kimindi ?
-ballı top benim
lütfen gerçekleri çarpıtmayalım.

hanimiş dedi ki...

:)

Adsız dedi ki...

profiterolün bu çeşidini hiç görmemiştim. oğlumun çikolata alerjisi var onun için bu şekilde bir tatlı yapabilirim ama üzerine şeker koymasak tatsız mı olur? teşekkürler

hanimiş dedi ki...

Halime Hn. kusura bakmayın geç bir cevap oldu. Hamur topu tatsız ama içindeki krema şekerli bir krema olduğu için çok tatsız olmaz sanıyorum. İsterseniz üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz.