14 Ocak 2006

TOP HELVA

Yılbaşından beri Hanimiş ile ilgilenme fırsatı bulamamıştım. Sağolsun Hm bu süre içinde, yokluğumu size bu işgalciler vesilesiyle bildirmiş. İşgalcileri alt ettim ve kendileri pek hoşuma gittiği için resme konu olan tarifi yazarken de bu resmi kullanmaya devam etmek istedim.
Aşağıda başka bir resmini görmüş olduğunuz tatlı esasında bildiğimiz un helvası. Annemin yaptığı un helvasının az kavrulmuş, bol sütlenmiş hali.

Malzemeler:

-1/2 kg süt

-120 gr tereyağı

-1 su bardağı toz şeker

-1 su bardağı un

-fındık,ceviz,hindistan cevizi

Yapılışı: Eritilmiş tereyağına unu ekleyin, renginin fazla koyulaşmasına izin vermeden bir süre kavurun. Süt ve şekeri ilave edin. Un, sütü çekene kadar kısık ateşte karıştırın.

Bundan sonrasını ise Portakal Ağacı'nın sevilen tarifi sultan lokumundan esinlendim. Normalde kaşıkla şekil verdiğimiz helvayı top şeklinde yapıp içine fındık ve ceviz ekledim. Helvanın bu şekli hem daha lezzetli hem de daha dekoratif oldu.

5 yorum var:

Adsız dedi ki...

tommy cruise ve stevie spielberg'li "mainstream/toparlak" zamanlarda orson welles ile h.g.wells'i anmak..

Adsız dedi ki...

bu tarif hanimiş zaferinin adı
hunhar istilacıları alt eden yiğit hanimiş
bu tarif kahramanlık şanlı
hanimiş gümbür gümbürlenmiş
bu tarih unutulmamalı

Adsız dedi ki...

ben un helvasını çok severim. neden restoranlarda ya da pastanelerde satılmazki? karar verdim birazdan yapacağım bu tariftekine göre. umarım ben de becerebilirim

Adsız dedi ki...

merhaba. yaptım olmadı. daha doğrusu tadı güzel oldu da sizinki kurabye gibi daha katı görünüyordu benim yaptığım biraz cıvık oldu. rengi açık olsun diye acaba gereğinden az mı kavurdum. ama muhallebi gibi birşey oldu benimki. top helva değil helva muhallebisi yaptım ben.

hanimiş dedi ki...

hay Allah.. üzüldüm neden olmadı acaba kıvamı. belki daha çok mu pişirmek gerekiyor bilmiyorum ki.. gerçi ben de top şekli verirken zorlandım elimi ıslattım her seferinde anca oldu. en azından tadını beğenmiş olmana sevindim.