12 Aralık 2005

(Kırmızı Meyveli) KEDİDİLİ PASTA

Pazar günü liseden arkadaşımız Ebru'nun 20 günlük bebeği Eren'i görmek için Çorlu'ya gittik. Cumartesi gecesi iki sebepten ötürü uyuyamadım. Birinci sebep, yukarıda resmini, aşağıda da tarifini gördüğünüz pasta! Diğer sebep ise Ebru! Yaklaşık 15 yıldır tanıyoruz birbirimizi. Pastanın ara kreması donsun diye beklerken gözümün önüne hep ortaokuldaki hallerimiz geldi. Hatta böyle çok önemli anlar değil de sıradan okul günleri.. ve ertesi gün Ebru'nun bebeğini görmeye gideceğimiz düşüncesi derinden etkiledi beni. Hislendim işte özetle.

Eren bebek pek minik, 20 günlük.. Umarım hayat boyu mutlu ve sağlıklı olur. Kendisi gün boyunca sürekli uyudu, bolca ağladı, arada minicik güldü. Ebru ve eşi Cem'in annesi bize lezzetli ve bol çeşitli bir sofra hazırlamışlar. Ellerine sağlık, hepsi çok güzeldi. Keşke Meltem de olsaydı.

Geleyim pastanın tarifine. Tarifi yazmadan önce ufak birkaç not düşeyim. Kedidili bana çok estetik geldiği için illa kullanmak istiyordum. Ama kendim yapmaya cesaret edemediğim için hazır aldım. Ladyfingers denilen bu malzeme, birçok yerde Charlotte denilen -iç kremasının donuk olması esasına dayanan (çikolatalı mus veya jelatin kullanılarak yapılan kremalar gibi)- pasta tariflerinde kullanılıyordu. Ama benim başıma buyrukluğum yüzünden pastanın başına gelmedik kalmadı. Jöle veya jelatin kullanmadığım için zavallıcık dilimlere kesildiğinde kreması hemen eridi ve aktı.
Önce pandispanyasını pişirdim (tarifi aşağıda). Kelepçeli büyük bir kalıbı kedidilleri ile (ıslatmadan) çevreledim. Birinci kat pandispanyayı tabanına koydum (yine ıslatmadan). Üzerine çilekli muhallebiden kalınca bir kat sürdüm (tarifi aşağıda). İkinci pandispanya katını da yerleştirdim ve aynı muhallebiden yine üstüne sürdüm. Buzdolabına kaldırarak birkaç saat sertleşmesini bekledim. Sertleştiğinden emin olduktan sonra üst kaplamasını yaptım (tarifi aşağıda). Yine buzdolabına kaldırdım. Evden çıkmadan önce de minik kalpli şekerlemeler ve şeker hamurundan hazırladığım kalpli çubuklarla süsledim.

Pandispanya tarifi:

3 adet orta boy yumurta

100 gr. un

50 gr nişasta

100 gr. toz şeker

3 çay kaşığı karbonat

1 paket vanilya

Bir kapta yumurtaların beyazları kar haline gelene kadar uzuun uzun çırpılır. Başka bir kapta yumurtaların sarıları + şeker + vanilya çırpılır, kuru malzemeler (un+nişasta+karbonat) elenerek birkaç seferde bu karışıma eklenir. Son olarak da kar haline gelmiş olan yumurta beyazı tahta bir kaşık yardımıyla diğer malzemelere yedirilir. Fırın kağıdı serilmiş ve hafif unlanmış 25 cm.lik kelepçe kalıba pandispanya karışım koyulur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Bu süre fırından fırına değişebildiği için kürdan testi uygulamanızı öneririm.

Ara Krema tarifi:

1/2 litre süt

2 kaşık un

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 paket hazır dondurma (çilekli)

Süt+un+nişasta ve şeker ocakta pişirilir. Daha sonra içine vanilya eklenir. Soğumaya bırakılır. Diğer yandan hazır dondurma 1 çay bardağından biraz daha az süt ile hazırlanır. İki karışım mikser yardımı ile karıştırılır. Normalde ben bu muhallebiyi dondurma yerine kremşanti ile hazırlıyorum ama bu pastanın kırmızı meyveli bir pasta olmasını istediğim için ve bu amaç doğrultusunda sadece üst kaplamanın meyveli olması yetersiz kalacağından arasına çilekli dondurma koydum. Ayrıca dondurmanın buzdolabında sertleşeceğini ve kremayı sıkı tutacağını sanmıştım, olmadı. Ama güzel bir renk ve aroma kattı.

Üst Kaplama tarifi:

Pastanın en sevdiğim kısmı burası. Çünkü hem dekoratif açıdan hem de lezzeti itibariyle çok güzel oldu bence. Donmuş ahududuları (biraz pudra şekeri de ekleyerek) mutfak robotunda çekerek püre haline getirdikten sonra posasını ayıklamak için ince bir süzgeçten geçirdim. 1 paket tart jölesi ekledim ve pastanın üzerine döktüm. Meyve sosu hazırlamak çok güzel birşeymiş. Galiba aynı karışıma kirş eklense daha da leziz olacaktı. Bir dahaki sefere artık.

8 yorum var:

Adsız dedi ki...

haddim olmayarak uyarayım. pandispanyada ki 2 yemek kaşıgı karbonat cok fazla degilmi. yumurta kar haline getirildigi icin konmasa bile olur. bence o olcu yanliş yazılmış.
sevgiler. meliha

hanimiş dedi ki...

merhaba meliha hanım.. yazınıza çok memnun oldum. zira evet ben tarifte yanlış yazmışım. 3 çaykaşığı olacak. iyi ki uyardınız düzelttim şimdi.

Adsız dedi ki...

hello, I frequently visit blogger to be able to grasp some nonprofessional sincere personal sharings of the global internet community. however this is my first comment ever. I couldn't help but notice the extremely well adjusted artistic content in your blog. I suspect that there is a stunning amount of genius involved in the visuals used in your posts. the site logo is an exceptional proof of this deep vision. I would very much like to know if you had any professional contribution involved. and please inform me about the person who is capable of delivering such amazing results.

Adsız dedi ki...

bu dışındaki kurabiyeyi nerden buldunuz?
ayşe güner

hanimiş dedi ki...

Ben Migros'tan aldım ama sanırım bazı pastanelerde de satılıyor.

Adsız dedi ki...

metro cash&carry'lerde de bulunuyor, 7YTL'lik daha büyük paketlerde de alabiliyorsunuz..

Adsız dedi ki...

uyum oyle guzel olmus ki zaten, niye kestiniz ki? Yemeyip yaninda yatsaydiniz ya....

hanimiş dedi ki...

Teşekkür ederim Yelda.. Benim denediğim ilk kedidili pasta buydu.. O yüzden ayrı bir yeri var kalbimde. Gerçekten nasıl da kıyıp kesmişiz :)