30 Kasım 2005

SİHİRLİ ÇAY HUA-CHA

Değişik aromalı bitkisel çayları çok seven ve her fırsatta keşfettiği yeni tadları bizimle paylaşan komşumuz Nilgün abla geçen yaz gittiği Çin tatilinden yine müthiş bir keşifle döndü: Sihirli çay, Hua Cha!

Bu çay gerçekten sihirli. Özelliği şu: Kaynamış suya ecüş bücüş bir ot öbeğini atıyorsunuz ve o demlendikçe ortaya seyirlik bir durum çıkıyor. İlk baştaki ecüş bücüş ot yerini şahane bir çiçeğe bırakıyor. Malesef içerken resmini çekemedim. Ama internetten bulduğum birkaç resmi sizinle paylaşıyorum. Resimden ne kadar anlaşılır bilemiyorum ama o anı yaşamak lazım!

Birebir çevrildiğinde hua cha, “çiçek çayı” demekmiş. Kuzey Çin’de sıkça tüketilen bir çaymış. Yasemin çiçeğinin taç yaprakları ile harmanlandığı için yaygın olarak “yasemin çayı” olarak da isimlendiriliyormuş. (Zaten tadı aynı yasemin çayına benziyor.) Bazen manolya, gül, hanımeli, osmanthus(?) veya pomelo (greyfurtun 2 katı büyüklüğünde, portakal ve greyfurt arasında bir tada sahip olan bir meyve) çiçeklerinin taçyapraklarının da eklendiği oluyormuş bu harmana. Her ne kadar adı geçen bu çiçekler de eklense yine de Çinliler daha çok mo li hua cha (yasemin çiçeği çayı) olarak adlandırıyorlarmış. Bir diğer adı da xiang pian cha imiş ki bu da “güzel kokulu parçacıklar” manasına geliyor.


İnternette okuduğum kadarıyla zaten yasemin esansı kadınların hislerini düzenleyen bir etkiye sahipmiş ayrıca kimi aromaterapistler bu çayın sindirim sorunlarını düzenleyen bir etkiye sahip olduğunu söylemiş/yazmışlar.

Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu çayı satan bir yer yok. Ama olur da biryerlerde rastlarsanız muhakkak alın ve deneyin. Bana da haber vermeyi ihmal etmeyin.


Kaynak: Acupuncture Today

Diğer resimler için:

13 yorum var:

Adsız dedi ki...

Hmmm.. ilk defa duyuyorum bu cayi...gerci bu kucuk adamlara ve onlarin ulkelerine dair hicbir seye sasirmak lazim:)

Adsız dedi ki...

bizler kucuk adam degiliz, onemli olan adamın kafasının yerden yuksekligi degil, hayal gucunun ve gerceklestirdiklerinin yetistigi yerdir.. butun dunyayi ve memleketinizi ele gecirecegiz, affetmeyecegiz, yasasin "made in china" etiketleri.. yasasin fethedici ucuz endustri..

Adsız dedi ki...

sun tzu rumuzlu arkadaşın şovenist tavırlarına katılmamakla beraber, bahsettiğiniz "küçük adam"lardan biri olarak sizi kınıyorum. ne yani ırkçı bir perspektiften önyargıları besleyen bir yorum yazacaksınız ve Türkoloji okumuş bir Çin vatandaşına denk gelmeyeceksiniz öyle mi.. unutmayınız ki biz milyarlarcayız..kınıyorum..

Adsız dedi ki...

Sirin komsucum,
Ellerine saglik. Tarifleri tek tek okudum ve anlatimini pek begendim. Eminim hepsinin tadlari da nefistir.
Hua Cha icin buldugun resimler de gercek goruntulerinden farkli degil..Hatta bazilarinin asillarindan daha da sik olduklarini soyleyebilirim.
Sana bu blog ugrasinda da basarilar diliyorum.

Adsız dedi ki...

yasemın cayı antalya da ahmet kurukahve-baharat dukkanında var. ben aldım ictim ve coook beğendim. ulaşmak isteyenlere telefon numarası 0 242 242 34 93

Adsız dedi ki...

Anonim bu bilgiyi bizimle paylaşmanız ne hoş. Çok teşekkürler. Sizin aldığınız da böyle çiçek açanlardan mıydı? Öyleyse ben muhakkak verdiğiniz numarayı arayıp sipariş vermek isterim. Umarım İstanbul'a yollarlar.

derya dedi ki...

merhaba bu bahsi geçen çayın aynısını çinde bende keşfettim ve İstanbula dönüşümde bir miktar aldım.Elimde stok var.İsteyenlere yardımcı olabilirim.Poşet yada toz şeklinde değil aynı resimdeki çiçek açan türünden.Misket şeklinde.Kaynamış suya atıp 10 dk bekliyorsunuz ve bu görünen şekli alıyor.Mail adresimden ulaşabilirsiniz.herbal.power@hotmail.com

hanimiş dedi ki...

Derya teşekkürler ilgin için. Ben bu yaziyi yazali neredeyse 2 sene olacak. Ozellikle ilk birkac ay pek cok kimse sormustu nereden bulabiliriz diye.. Hala ilgilenen varsa sana ulasacaktir. Mesela ben de bir mail atacagim birazdan verdigin adrese :)

irem dedi ki...

Orta çağ Çin hükümdarlığını anlatan bir yerde bu çaydan çok bahsediliyordu ama adı kanro cha veya gan lou cha olarak geçiyordu. Hımm günümüzde mi adı değişmiş acaba?

hanimiş dedi ki...

Merhaba İrem,
Dediğin gibi olabiir zamanla adını kısaltmış olabilirler. Ben de bilgi sahibi değilim. Yazıyı aldığım kaynakta yazanları ve çay kutusunun üzerinde yazanı aktardım. Sağol sen de okuduklarını paylaştığın için.

morumsu dedi ki...

Merhaba, blogunuzu incelerken bu sayfayı gördüm ve yorum yapmadan geçemedim
Ben bu bahsi geçen çaydan ilk kez "KafePi" de içmiştim (Beşiktaş ve Beyoğlu'nda şubeleri olan bi kafe), daha sonra bir tanıdığımda rastladım, Amerika'dan almış, paketlerin üzerinde internet adresi de yazıyordu; "www.primulatea.com"
Verdiğim linkte farklı çay ve çaydanlık çeşitleriyle satış yapıyorlar. Ancak yurtdışından sipariş verilip verilmediği konusunda bir fikrim yok..

Adsız dedi ki...

Bahsettiginiz çay yasemin çayıdır ve eminönünde tane olarak satılmaktadır

hanimiş dedi ki...

Bu yazıyı ilk yazdığım zaman bulamıyorduk hiçbir yerde ama evet artık Mısır çarşısında, bazı alışveriş merkezleri içinde açılan değişik çay satan dükkanlarda ve hatta "www.chado.com.tr" adresinden online olarak alınabiliyor...