19 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ IV - Pastacıdan Torpilliler

Yemek filmleri listesi yaparken haliyle içinde pasta sahneleri olan filmlere biraz torpil geçmiş olabilirim. Yani yazı dizimizin bu bölümdeki filmlerin hepsi aslında tam anlamıyla yemek/mutfak filmi sayılmayabilir ama içindeki pasta, tart, kurabiye, kek, şekerleme vb... içerik ve sahneler sebebiyle belki Hanimiş takipçilerinin de hoşuna gidebileceğini varsayarak sizlerle paylaşmak istedim.

Giriş yazısı ve listedeki diğer filmleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY:
Charlie ve Çikolata Fabrikası – 2005 – Abd.
Roald Dahl'ın yazdığı çocuk kitabından sinemaya uyarlanmış olan film Willy Wonka’ın sahip olduğu çikolata fabrikasına gezi kazanan 5 çocuktan biri olan fakir Charlie’nin macerasını anlatır. Film, bol bol çikolata, şekerleme, sakız vb.. ile bunları nasıl üretiliyor olabileceğine dair masalsı bir dünya sunuyor. Bir Tim Burton/Jonny Deep filmi. Aslında bir çocuk için korkutucu sayılabilecek pek çok sahnesi var. Ama ben filmde ceviz (yoksa fındık mı) ayıklayan sincaplara çok güldüm. Fragmanı için buraya tıklayabilirsiniz. Aynı filmin bir de 1971 yılında çekilen versiyonu var ki o da yazının sonunda mevcut.

HISTORIAS MINIMAS:
Arjantin Hikayeleri – 2002 – Arjantin.
Patagonya'da geçen, (adı üstüne) küçük hikayelerden oluşan bir yol filmi. Ben seneler evvel izlemiştim, çok sevmiştim. Bu listeyi hazırlarken aklıma filmdeki önce futbol topu şeklindeyken sonra çok becerikli bir teyzenin kaplumbağaya çevirdiği pasta aklıma gelince tekrar izledim. Yine çok sevdim. Yemek/mutfak filmi değil ama giriş yazısında da anlattığım gibi aslında bu listeyi hazırlamaya niyetlenmemde önemli bir rolü olduğundan onu da “pastacıdan torpilli filmler” arasına ekledim.


LA FINESTRA DI FRONTE:
Karşı Pencere – 2003 – İtalya.
Aslında bir muhasebeci olan ama pasta yapmayı çok seven ve ek gelir elde etmek için yaptığı pastaları bir bara satan, evli ve iki çocuk annesi Giovanna (Giovanna Mezzogiorno) ile tesadüfen karşılaştığı pasta şefi yaşlı Bay Veroli’nin hikayelerini anlatmaktadır. Filmi seneler seneler evvel, pasta yapmaya yeni başladığım zamanlarda izlemiştim. Bir pastacı olarak en güzel pasta sahnesi barındırması sebebiyle gönlümde ayrı bir yere sahip. Simone amca (Massimo Girotti) ve yaptığı müthiş pastalarının olduğu sahneyi izlediğimde masanın üzerindeki tüm o pastaları yapabilmeyi istemiştim.Aşağıdaki videoda o sahneyi izleyebilirsiniz. Ayrıca başka bir güzel pasta hazırlama sahnesi için buraya tıklayabilirsiniz.



VATEL:
2000 – Fransa, İngiltere, Belçika.
16.yy Fransasında geçen filmde, kral 14. Louis’i etkilemek için Chantilly şatosu prensi Condé günlerce sürecek bir davet vermektedir. Bu davetin tüm organizasyonunu lordun uşağı/kahyası/aşçısı olan Vatel yapmaktadır. Tarihte de Vatel isimli karakterin gerçekten yaşadığı ve Louis’e yetiştiremediği balıklar yüzünden intihar ettiği anlatılmaktadır. Film Fransız soylularını anlatan tüm diğer filmler gibi bol şaşaalı, şatafatlı sahnelerle dolu. Benim nazarımda iyi bir film değil. Ama şölen hazırlıkları sırasında bol bol mutfak ve yemek görüntüsü içeren bir film olması yanı sıra çok önemli bir başka özelliği sebebiyle de bu listede olmazsa olmazdı. Çünkü Vatel aynı zamanda krem şanti olarak bildiğimiz pastacılıkta çok kullanılan bir kremanın da mucidi olarak bilinir. Krem şanti (Crème Chantilly) ismini filmde konu edilen Chantilly şatosundan almaktadır. Hazırlanan bu şölen sırasında bir kriz anında Vatel’in süt kremasını şekerle çırpmak suretiyle uydurduğu bir krema olduğu rivayet edilir. Ayrıca filmde Vatel’in çiçeklerle süslediği tatlı veya meyveleri sıcak şekere batırıp sunması var ki beni etkilemedi desem yalan olur. Filmin fragmanını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.



WAITRESS:
Garson Kız – 2007- Abd.
Mutsuz bir evliliği olan ve sevmediği kocasından hamile kalan Jenna bir kafede garsondur ve tart yapmayı çok sever. Sonra kasabaya yeni gelen doktora aşık olur. Filmin sonunda da kızı ile birlikte mutlu mesut kendi tart dükkanını açar. Sıradan bir külkedisi hikayesi anlatan romantik komedi. Torpilliler listesinde yer almasının sebebi ise filmde 18 adet farklı tart/kiş ve turtanın yer alması. Tartların isimleri de ilginç: Earl’un (kocası) bebeğini istemiyorum kişi, kocamdan nefret ediyorum tartı, araba radyosu tartı, Jenna’nın ilk öpücüğü tartı, patatesli ispanyol dansçısı tartı, yalnız Chicago turtası, yaramaz balkabağı tartı... Fragmanı için buraya tıklayabilirsiniz.



WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY:
Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası – 1971 – Abd.
Roald Dahl'ın yazdığı çocuk kitabından sinemaya uyarlanmış olan ilk film. Filmin konusundan ve çekilen ikinci versiyonundan yazının başında bahsetmiştim. Bu filmin kitabını çocukken okudum, bu versiyonunu yine çocukken televizyonda birkaç defa izledim. Ne bu film ne de sonradan çekilen asla kitabın yerini tutamaz. Ama filmden de aklımda kalan çok detay var. Mesela “Oompa Loompa”ların komik şarkısını çok net hatırlıyorum. Siz de isterseniz buradan izleyebilirsiniz.

Devamını Oku...

17 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ III - Animasyonlar

"Yemek & Mutfak Filmleri" yazı dizimizin yeni bir bölümünde daha birlikteyiz :) Bu bölümde animasyon filmler var. Giriş yazısı ve listedeki diğer filmleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.



Aslında yemek/yiyecek konusu sık sık çizgi dizilere konu oluyor. Mesela Sünger Bob bir yengeç burger ustasıdır. Ya da Homer Simpson oburluğu ile ünlüdür. Southpark'taki ana karakterlerden biri şeftir, Şirinlerin de şirin bir aşçısı vardır ki elinde pastası ile gönlümü fethetmiştir. Belki daha sonra bunlar hakkında da bir yazı yazarım ama şimdi çizgi dizilerden değil izlediğim uzun metrajlı yemek animasyonlarından bahsetmek isterim:

CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS:
Köfte Yağmuru – 2009 – Abd.
Gökten köfte, makarnalar, biftekler, hamburger ve dondurma yağdığında neler olabileceğini anlatan bir animasyon. Spagettiden hortumlar, dondurmadan kardan adamlar... Çizgi film izlemek güzel şey, neşelendiğim sahneleri de olmadı değil ama tam olarak açıklayamadığım ufak çaplı bir rahatsızlığım da var filmle ilgili. Fragmanı için buraya tıklayabilirsiniz.



MAJO NO TAKKYUBIN (Kiki's Delivery Service):
Küçük Cadı Kiki – 1989 - Japonya.
Şeker kız Candy tadında bir çizgi film. Film, 13 yaşına gelmiş olan minik cadı Kiki'nin cadısız bir şehre yerleşip orada kedisi Jiji ile birlikte uçan süpürgesine binerek paket dağıtma işi yapmasını anlatır. Bu benim pek severek izlediğim bir çizgi film olmasına rağmen listeyi oluştururken beni ters köşeye yatıran filmlerden.
Çünkü bazen bir şekilde yemek filmi diye yönlendiğim ama aslında yemek ile ilgisi olmayan filmlerle de karşılaştım. Bu filmin de listede yer almasının tek sebebi filmde yer alan ana mekanın bir ekmek fırını olması. Başka da bir ilgisi yok. Kedi jiji çok komik. Sırf onun için bile izlenir.

RATATOUILLE:
2007- Abd.
Yemek pişirmeye, özellikle Fransız mutfağına sevdalı bir farenin Paris’in altındaki kanalizasyonlarda ailesini ararken kendisini hayallerindehttp://www.blogger.com/img/blank.gifki gibi bir restoranın mutfağında bulmasını ve bu mutfakta aşçılık yapmasını anlatan bir animasyon. Tamamı mutfakta geçen, ismini bir yemekten alan bu film herhalde bu listedeki en bilinen yemek filmidir. “Modelleme”nin biraz cılkını çıkartmakla birlikte herhalde mutfağa ilgi duyan herkesin gülümseyerek izlediği bir film olma becerisini göstermesi ile yemek filmleri arasında üst sıralarında yerini almıştır. Ratatouille, domates, soğan, sarımsak, kabak, patlıcan, biber ve havuçla yapılan bir Fransız sebze yemeğinin ismidir. Filmdeki rahmetli (!) şef Gusteau’nun da dediği gibi : “Herkes yemek yapabilir.” Filmin fragmanı için buraya tıklayınız.



Tabii bir de kısa animasyonlar var. Tesadüfen denk gelip izlediğim ve konumuzla ilgili olan birkaçını aşağıya ekliyorum. İyi seyirler, iyi eğlenceler...


Kung Fu Cooking Girls:



Food Fight:



Henry Le Cooking :

Devamını Oku...

15 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ II - Konusu yemek olan filmler

"Yemek & Mutfak Filmleri" yazı dizimizin :) bu bölümünde başrolde yemeğin olduğu, önemli kısmının mutfakta geçtiği filmlerin listesini bulabilirsiniz. Giriş yazısı ve listedeki diğer filmleri görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

BABETTES GÆTEBUS :
Babette'in Festivali - 1987 - Danimarka.
Film 19. yüzyıl Danimarka’sında tutucu ve dindar bir köyde geçiyor. Fransız mülteci Babette köyde yaşayan yaşlı kızkardeşlerin evine yerleşir, piyangodan çıkan büyük ikramiye ile komşularına zengin bir yemek hazırlar. Her türlü istek ve özentiyi günah sayan insanların önce bu yemeğe gösterdiği direniş daha sonra yerini mutluluk sarhoşluğuna bırakır. Ben sevdim bu filmi. Hele ki Babette'i oynayan Stéphane Audran'ı çok sevdim. Filmin ilk 1 saatinde yemekle ya da mutfakla ilgili bir sahne yok. Ama sonra bol bol yemek hazırlama sahnesi, bunların güzel tabaklarda sunumları, hele hele her yemeğe uygun farklı şarap ikramı kısımları pek seyirlikti. Bu film sayesinde değişik klasik Fransız yemeklerini de öğrenmiş oldum. Filmden pek şahane bir bölüm için tıklayınız.

Menü: “Amontillado” (bir çeşit tatlı İspanyol şarabı) ile başlıyor. "Potage à la Tortue" (kaplumbağa çorbası)- "Blini Demidoff au Caviar" (havyar ve ekşi krema ile sunulan bir çeşit krep) - "Caille en Sarcophage avec Sauce Perigourdine" (kaz ciğeri ve trüf mantarı sosu ile sunulan volovan hamurun içinde bıldırcın) - "La Salad" (hindiba ve ceviz ile zenginleştirilen sirkeli sosu ile salata) - "Les Fromages" (rokfor,papaya,incir,üzüm ve ananas). Tatlı olarak da "Savarin au Rhum avec des Figues et Fruit Glacée" (incir ve meyvelerle sunulan rum baba tatlısı)



BELLA MARTHA:
Bolca Martha - 2001 - Almanya.
Film, tüm hayatı mesleği üzerine kurulu olan, Hamburg'daki şık bir restoranın hırslı baş aşçısı Martha'nın kardeşinin ölümünden sonra hayatına giren küçük yiğeni ve çalıştığı restorana sonradan gelen İtalyan aşçı Mario ile birlikte değişen hayatını konu alıyor. Filmin başındaki soğan doğrama, limon rendeleme, hamur açma vb yemek hazırlama sahneleri, Martha'nın terapisti ile yaptığı yemek üzerine konuşmalar ve mekan olarak çoklukla bir restoranın mutfağında geçiyor olması sebebiyle ziyadesi ile yemek filmidir. Yemek sahneleri olmasa sıradan bir romantik komedi filmi sayılabilir. Ama daha sonra aynı filmin Amerikan versiyonunu (No reservations) izlediğimde Bella Martha'ya haksızlık mı ettim acaba diye düşünmedim değil. Filmden görüntüler için buraya ya da buraya tıklayabilirsiniz.



BIG NIGHT:
Büyük Gece - 1992 – Abd.
Film, restoran açmak için Amerika'ya göç etmiş olan Primo ve Secondo isimli kardeşlerin batmak üzere olan restoranlarını kurtarmak için son şansları olan büyük bir geceye hazırlıklarını anlatıyor. Benim en keyif alarak izlediğim filmlerden biriydi. Sinirli İtalyan aşçı, bol bol İtalyan yemeği (özellikle timpano yapımı çok güzeldi), filmin hiç diyalog içermeyen ama bitince kalkıp omlet yapmak isteyeceğiniz bitiş sahnesi... Bence çok güzel bir yemek filmi. Timpano yapımı için buraya, bahsettiğim bitiş sahnesi için buraya tıklayabilirsiniz.



CHOCOLAT:
Çikolata – 2000 – İngitere,Abd.
Joanne Harris'in aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan film. Tutucu bir Fransız kasabasına gelen genç bir anne ile altı yaşındaki kızından ve onların çikolata dükkânından bahsetmektedir. Vianne'ın çikolataları tutucu kasabalıların tutkularını canlandırır ve kasaba halkının hayatını değiştirir. Çikolata sahneleri olmasa benim için pek bir kıymeti olmazdı bu filmin ama kuvertüründen sıcak çikolatasına, temperlemeden truffle yapımına kadar çikolataya dair ne varsa filmde bulunması sebebiyle ismi anılmadan olmaz.Filmin fragmanı için tıklayınız.




COMO AGUA PARA CHOCOLATE:
Acı Çikolata – 1992 – Meksika.
Anne karnındayken bile soğan kokusundan etkilenerek ağlayan Tita'nın ve ablasının evlendiği Pedro'ya olan aşkının, yemek tarifleri ve mutfak öyküleri arasında anlatılan öyküsü. 1989 yılında Meksikalı yazar Laura Esquivel tarafından yazılan romandan uyarlanmış. Romanın ve filmin original ismi "çikolata için gereken su gibi" gibi bir anlama geliyor. Bu da İspanyolca konuşan ülkelerde cinsel canlanma veya kızgınlık için kullanlan bir deyimmiş. Hani çikolata eritirken banmaride su kaynatılır ya işte Tita da sinirli olduğunda kendini o suya benzetiyor. Filmi izlemeden 1 hafta önce kitabını okumuştum. Büyülü gerçeklik akımından etkilenmiş, absürd durumların olduğu bir roman. Mesela kız soğan doğrarken ağlamaya başlar ve ortalığı sel basar. İki sevgili kavuştuğunda tutkularının ateşinden samanlık tutuşur. İki kız kardeş kavga edince bundan mutsuz olan fasulyeler saatlerce pişmez. Üzülerek yaptığı pastanın kremasına gözyaşı damladığında pastayı yiyen herkes hastalanır. Buna benzer sahnelerle dolu bir film. Bu sahnelerden birini izlemek için tıklayınız.

JULIE AND JULIA:
Julie ve Julia – 2009 – Abd.
Film 1950-60’lı yıllarda Fransa’da yemek yapmanın ustalıklarını öğrenerek kendini Amerikalılar’a Fransız mutfağını öğretmeye adamış şef, yemek kitabı yazarı ve bir televizyon yıldızı olan Julia Child ile 2000’li yıllarda NewYork’ta yaşayan ve kendine belli bir gun sayısında belli yemek tariflerini pişirmeyi ve bunlari internet bloğuna yazmayı hedef edinmiş Julie Powell’ın gerçek hayat hikayelerini birbirine paralel olarak anlatıyor.
Özellikle yemek bloğu yazanların pek ilgi gösterdiği bir film olmasına karşın kanaatimce ziyadesi ile uyduruk bir Amerikan filmi. Arada doğrama, çırpma sahneleri, güzel yemekler, tatlılar, bazı tarifler vs.. mutfağa dair şeyler var ama öyle kötü film ki bunlar bile kurtarmadı benim nazarımda filmi. Julia kısımları, Julia Child'a olan özel ilgim/sevgim sebebi ile daha izlenesiydi. Filmde Meryl Streep'in canlandırdığı Julia Child ile gerçek Julia Child karşılaştırması yapan bir video için buraya, Julia Child'ın 1960'lı yıllarda yaptığı televizyon programından komik bir video için buraya, Julia Child hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.



LA GRANDE BOUFFE:
Büyük Tıkınma – 1973 – İtalya,Fransa.
Film, hayatından bezmiş 4 adamın haftasonunda bir eve kapanıp kendilerini sefahate vererek, seks yaparak ve sürekli ama sürekli yiyip içerek intihar etmeye kalkışmasını konu ediyor. Pek iştah açıcı (!) olmasa da bir yemek filmleri listesinde muhakkak olması gereken bir film. Filmin başrolünde yemekler var. Bol bol yemek sahnesi içeriyor. Her anlamda oburluğu anlatan bir Ferreri filmi. Filmden sahneler izlemek isterseniz buraya ya da buraya tıklayabilirsiniz.




NO RESERVATIONS: Aşk Tarifi – 2007 – Abd. Yukarıda bahsettiğim "Bella Martha" filminin Catherine Zeta-Jones'lu Amerikan versiyonu. Sevmeyeceğimi bile bile izledim. Konusu için bakınız yukarıdaki "Bella Martha" filmi.

TAMPOPO:
Tampopo – 1985 - Japonya.
Film, tır şoförü Goro’nun dul ramen aşçısı Tampopo’ya mükemmel bir fast-food ramen dükkanı kurabilmesi için yardım etmesini anlatıyor. Filmin içinde yine Uzakdoğu yemek kültürüne dair başka ufak hikayeler de var. Yönetmeni filmini “spagetti western”lere gönderme yaparak “ramen western” diye adlandırıyormuş. Bu vesile ile spagetti western’in ne demek olduğunu da öğrenmiş oldum. (Amerikalıların vahşi batı filmlerinin İtalyan yapım şirketleri tarafından çekilmesine verilen isimmiş.)

Japonya’da bazıları büyük, bazıları köşe başında sadece ayakta yiyebileceğiniz ufak ve salaş binlerce ramen restoranı varmış. İşte film de bunlardan birinde geçiyor. Uzakdoğu mutfağı ve pişirme yöntemlerine aşina değiliz ama bu tam bir “ramen” filmi. (ramen: bir nevi et suyuna makarnalı çorba)Bilmediğimiz bir kültürün zengin mutfak geleneklerine dair neşeli bir film. Ben en çok markette gördüğü tüm yiyecekleri mıncıklayan yaşlı teyzeye güldüm.


Filmin başlangıç sahnesinde ihtiyar ramen ustası bir gence ramen yemenin inceliklerini şöyle anlatıyor: Önce tüm kâseyi gözlemle. Biçimine takdir göster. Kokusundan zevk al.Yağ taneciklerinin mücevher gibi parıldayışını, şinacku köklerinin ışıltısını, deniz yosunlarının hafifçe batışını,taze soğanların yüzüşünü seyret. Üç domuz eti dilimine odaklan. Kilit rolü kendileri oynasa da, gösteriş nedir bilmez onlar. Şeftkatini ifade etmek için önce çubuklarla yüzeyi güzelce okşa. Sonra domuz etine birkaç kez dokun. Çubuğun uçlarıyla okşa onu. Nazikçe kaldır ve kâsenin sağındaki çorba kısmına daldır. Burada önemli olan şey "Yakında görüşürüz" diyerek domuzdan özür dilemektir. (ilgili sahneyi izlemek için tıklayın)

TORTILLA SOUP: Tortilla Çorbası – 2001 – Abd. "Yin Shi Nan Nu" isimli filmin Amerikalılar tarafından yeniden çekilen versiyonu. İzlemedim, izleyesim de yok. Konusu ve orijinali için bakınız bir sonraki film.

YIN SHI NAN NU:
Eat Drink Man and Woman – 1994 – Tayvan. http://www.blogger.com/img/blank.gif
Film, tad alma duyusunu yitirmiş emekli bir aşçı ve üç kızı arasındaki ilişkileri anlatmaktadır. Listedeki belki de en çok “yemek” içeren film. Bu yemeklerin çoğu yine pek aşina olmadığımız malzemeler tarafından yapılan Uzakdoğu yemekleri. Lezzetleri nasıldır bilmiyorum ama izlemesi pek keyifli. Mesela 5 dakika boyunca sadece usta bir el tarafından doğrama ve ayıklama sahnesi var.
Filmin başlangıcından bir sahne için tıklayınız.

Devamını Oku...

14 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ



Yukarıda video 1936 yapımı "Modern Zamanlar" filminden "otomatik besleme makinesi" sahnesi. Bu bir yemek filmi değil ama yine de paylaşmak istedim. Şimdi geleyim esas konuya...

Pasta yapmaya yeni heves ettiğim zamanlarda bir film izlemiştim. Ferzan Özpetek’in Karşı Pencere filmi. Filmi beğenmiş miydim, etkilenmiş miydim hatırlamıyorum ama pasta sahnelerini hiç unutmadım. Hele bir sahnede kapı açılır ve yaşlı adam masanın başında dalgınca oturmaktadır, masanın üzerinde çeşit çeşit pasta vardır. İşte o an tüm o pastaları ben de yapabilmek için büyük bir istek duymuştum.

Yine aynı sene “Historias Minimas” isimli Arjantin yapımı bir yol/yolculuk filmi izlemiştim. O filmi çok net hatırlıyorum, yol filmlerini ayrı bir sever bu gönül. Filmin içinde önce futbol topuyken sonra kaplumbağaya dönüştürülen bir pastanın da yolculuğu vardı. Algıda seçicilik midir tesadüf müdür bilmiyorum ama o zamanlar bu filmlerle karşılaşmalarımı birer “işaret” olarak algılamış olabilirim. Zamanla içinde pastalar olan ya da mutfakta geçen başka filmler de izledim. Ama bu ikisi kadar kişiselleştirmedim hiçbirini.

Birkaç ay önce internette tesadüfen yandaki şu resmi gördüm. Ufacık tefecik içi dolu turşucuk zamanlarımda TRT’de pazar sabahları çocuk filmleri olurdu. Bu filmi birkaç defa izlemiştim sanırım. Ama o günden bu güne aklımdan tümden silinmiş. (1960 yapımı Polyanna isimli film)Eminim aranızda anımsayanlar olacaktır hayal meyal. Derken birden aklıma içinde yemek olan, çikolata olan ya da mutfakta geçen izlediğim diğer filmler gelmeye başladı. Derken kendimi yemek filmlerini araştırırken buldum. Sinema veri tabanları, yemek blogları derken elimde kocaman bir liste oluştu. Bir kısmını izlemiştim bir kısmının ise adını bile duymamıştım. Aşağıdaki liste birkaç ay süren bir araştırma sonucu bulup izleyebildiğim filmleri içeriyor. Filmler hakkında daha detaylı yazmak istediğim için listedeki her bölümü ayrı bir yazı olarak yayınlayacağım. Buyurun 37 filmden oluşan yemek & mutfak filmleri listesi:



KONUSU YEMEK OLAN FİLMLER

Başrolde yemeğin olduğu, önemli kısmının mutfakta geçtiği filmler...

- BABETTES GÆTEBUS
- BELLA MARTHA
- BIG NIGHT
- CHOCOLAT
- COMO AGUA PARA CHOCOLATE
- JULIE AND JULIA
- LA GRANDE BOUFFE
- NO RESERVATIONS
- TAMPOPO
- TORTILLA SOUP
- YIN SHI NAN NU


ANİMASYONLAR

- CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS
- MAJO NO TAKKYUBIN
- RATATOUILLE


PASTACIDAN TORPİLLİLER

Konusu direkt olarak mutfak olmamakla birlikte içinde pasta, tart, kurabiye, kek, şekerleme vb... barındırması sebebiyle listeye dahil ettiğim filmler. Alfabetik sırayla:

- CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
- HISTORIAS MINIMAS
- LA FINESTRA DI FRONTE
- VATEL
- WAITRESS
- WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY


İSMİ SEBEBİYLE LİSTEYE GİRMEYE HAK KAZANANLAR

Filmin adında yemek çağrışımı olan ama aslında yemek filmi olmayan filmler. Alfabetik sırayla:

- DELICATESSEN
- FRIED GREEN TOMATOES
- SALMER FRA KØKKENET
- MYSTIC PIZZA

DİĞERLERİ

Araştırma yaparken karşıma çıkmış olup da yukarıdaki başlıklara dahil edemediğim filmler. Alfabetik sırayla:

- HERENCIA
- LA GRAINE ET LE MULET
- MARIE ANTOUNET
- SOUL KITCHEN
- THE COOK, THE THIEF,HIS WIFE & HER LOVER

Sizin önerileriniz:
Yazı dizisini yayınlamaya başladığımdan beri sizden gelen önerileri de burada listemek istedim. İzledikçe ilgili bölümlere ekleyeceğim. Şimdilik sadece isimleri:

-Estomago
-L'aile ou la cuisse
-Politiki kouzina
-Soul Food
-Spanglish
-Zengin Mutfağı
-The Wedding Banquet
-My Big Fat Greek Wedding

Filmlerin afişleri, fotoğrafları, video linkleri, konuları ve nacizane yorumlarımı içeren ilk üç yazı tamamlandı. Yukarıdan ilgili bölüme tıklayarak ulaşabilirsiniz.... Diğer yazılar da birkaç gün içinde gelecek.

Bu listede olmayıp önerebileceğiniz filmleri bana yazarsanız onları da izleyip listeye dahil etmek isterim. İyi seyirler...

Devamını Oku...