14 Temmuz 2011

YEMEK & MUTFAK FİLMLERİ



Yukarıda video 1936 yapımı "Modern Zamanlar" filminden "otomatik besleme makinesi" sahnesi. Bu bir yemek filmi değil ama yine de paylaşmak istedim. Şimdi geleyim esas konuya...

Pasta yapmaya yeni heves ettiğim zamanlarda bir film izlemiştim. Ferzan Özpetek’in Karşı Pencere filmi. Filmi beğenmiş miydim, etkilenmiş miydim hatırlamıyorum ama pasta sahnelerini hiç unutmadım. Hele bir sahnede kapı açılır ve yaşlı adam masanın başında dalgınca oturmaktadır, masanın üzerinde çeşit çeşit pasta vardır. İşte o an tüm o pastaları ben de yapabilmek için büyük bir istek duymuştum.

Yine aynı sene “Historias Minimas” isimli Arjantin yapımı bir yol/yolculuk filmi izlemiştim. O filmi çok net hatırlıyorum, yol filmlerini ayrı bir sever bu gönül. Filmin içinde önce futbol topuyken sonra kaplumbağaya dönüştürülen bir pastanın da yolculuğu vardı. Algıda seçicilik midir tesadüf müdür bilmiyorum ama o zamanlar bu filmlerle karşılaşmalarımı birer “işaret” olarak algılamış olabilirim. Zamanla içinde pastalar olan ya da mutfakta geçen başka filmler de izledim. Ama bu ikisi kadar kişiselleştirmedim hiçbirini.

Birkaç ay önce internette tesadüfen yandaki şu resmi gördüm. Ufacık tefecik içi dolu turşucuk zamanlarımda TRT’de pazar sabahları çocuk filmleri olurdu. Bu filmi birkaç defa izlemiştim sanırım. Ama o günden bu güne aklımdan tümden silinmiş. (1960 yapımı Polyanna isimli film)Eminim aranızda anımsayanlar olacaktır hayal meyal. Derken birden aklıma içinde yemek olan, çikolata olan ya da mutfakta geçen izlediğim diğer filmler gelmeye başladı. Derken kendimi yemek filmlerini araştırırken buldum. Sinema veri tabanları, yemek blogları derken elimde kocaman bir liste oluştu. Bir kısmını izlemiştim bir kısmının ise adını bile duymamıştım. Aşağıdaki liste birkaç ay süren bir araştırma sonucu bulup izleyebildiğim filmleri içeriyor. Filmler hakkında daha detaylı yazmak istediğim için listedeki her bölümü ayrı bir yazı olarak yayınlayacağım. Buyurun 37 filmden oluşan yemek & mutfak filmleri listesi:



KONUSU YEMEK OLAN FİLMLER

Başrolde yemeğin olduğu, önemli kısmının mutfakta geçtiği filmler...

- BABETTES GÆTEBUS
- BELLA MARTHA
- BIG NIGHT
- CHOCOLAT
- COMO AGUA PARA CHOCOLATE
- JULIE AND JULIA
- LA GRANDE BOUFFE
- NO RESERVATIONS
- TAMPOPO
- TORTILLA SOUP
- YIN SHI NAN NU


ANİMASYONLAR

- CLOUDY WITH A CHANCE OF MEATBALLS
- MAJO NO TAKKYUBIN
- RATATOUILLE


PASTACIDAN TORPİLLİLER

Konusu direkt olarak mutfak olmamakla birlikte içinde pasta, tart, kurabiye, kek, şekerleme vb... barındırması sebebiyle listeye dahil ettiğim filmler. Alfabetik sırayla:

- CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY
- HISTORIAS MINIMAS
- LA FINESTRA DI FRONTE
- VATEL
- WAITRESS
- WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY


İSMİ SEBEBİYLE LİSTEYE GİRMEYE HAK KAZANANLAR

Filmin adında yemek çağrışımı olan ama aslında yemek filmi olmayan filmler. Alfabetik sırayla:

- DELICATESSEN
- FRIED GREEN TOMATOES
- SALMER FRA KØKKENET
- MYSTIC PIZZA

DİĞERLERİ

Araştırma yaparken karşıma çıkmış olup da yukarıdaki başlıklara dahil edemediğim filmler. Alfabetik sırayla:

- HERENCIA
- LA GRAINE ET LE MULET
- MARIE ANTOUNET
- SOUL KITCHEN
- THE COOK, THE THIEF,HIS WIFE & HER LOVER

Sizin önerileriniz:
Yazı dizisini yayınlamaya başladığımdan beri sizden gelen önerileri de burada listemek istedim. İzledikçe ilgili bölümlere ekleyeceğim. Şimdilik sadece isimleri:

-Estomago
-L'aile ou la cuisse
-Politiki kouzina
-Soul Food
-Spanglish
-Zengin Mutfağı
-The Wedding Banquet
-My Big Fat Greek Wedding

Filmlerin afişleri, fotoğrafları, video linkleri, konuları ve nacizane yorumlarımı içeren ilk üç yazı tamamlandı. Yukarıdan ilgili bölüme tıklayarak ulaşabilirsiniz.... Diğer yazılar da birkaç gün içinde gelecek.

Bu listede olmayıp önerebileceğiniz filmleri bana yazarsanız onları da izleyip listeye dahil etmek isterim. İyi seyirler...

5 yorum var:

cake and cookie dedi ki...

Ne kadar güzel bir düşünce teşekkürler

Adsız dedi ki...

Merhaba, bende yemek ile ilgili filmleri, çok severek izlerim, yazmış olduğunuz listenin , ancak yarısını seyretmişim, sayenizde diğer filmleride izleyiceğim, uzun zamandır aradığım bir film var, ama hala bulamadım, sizin listedede yok, belki hatırlarsınız, pasta yarışması oluyordu genç bir kız katıldı büyükbabası ona küçük bir şişe esans verdi ihtiyaç duyarsa kullanması için , ama o kullanmadı ve birinci olmuştu galiba, yanlış hatırlıyor olabilirmdr, ama çok güzel pasta yapımı ile ilgili bir filmdi, ummarım siz hatırlarsınız,
Liste için sizi tebrik ediyorum.

hanimiş dedi ki...

Anımsayamadm anlattiginiz filmi.. ama rastlarsam muhakkak buraya ekleyeceğim. Siz de hatirlarsaniz haber verin lütfen..

Adsız dedi ki...

Cilek ve cikolata da cok guzel bir filmdi...

my cupcake caravan dedi ki...

kesinlikle fondant garden!! tam bi pastacılık filmiydi ;)