02 Mart 2007

KAHVELİ ÇİKOLATALI TÜRÜF (Hoşgeldin Pastası)


Kardeşim uzun süredir evinden uzaktaydı. Onun gelişi şerefine yaptığım hoşgeldin pastası... Yazının başlığını atarken çok zorlandım. İngilizcesi “truffle” olan çikolata, krema ve lezzet verici diğer başka unsurlar karıştırılarak yapılan bu tatlıya türüf mü yazayım yoksa trüf mü bilemedim. Türkçe herhangi bir karşılığı var mı yoksa bu şekilde mi dilimize girdi onu da bulamadım. Sonunda tarifin kaynağı olan kitap türüf şeklince yer verdiği için ben de bu şekilde yazmaya karar verdim.

Ayrıca bana çok ilginç gelen ve hoşuma giden, fotoğrafta arkada görünen metal aletten de bahsetmek isterim. Bu bir kahve yapma aleti. Altta kalan kısmı iki hazneli. Alttaki hazneye su konuluyor. Onun üzerine de kahve. Daha sonra aynen bu şekilde ocağın üzerine yerleştiriliyor ve yanlardan görünen minik muslukçukların altına da kahve fincanları yerleştiriliyor. Bir süre bekledikten sonra çok keyifli birşey oluyor. O musluklardan kahve akmaya başlıyor. Fokur fokur.. ilk denemede ben çok heyecanlandım. İzlemesi öyle keyifli ki. Yazımdan ne kadar anlaşılır oldu bilmiyorum ama bir yerde rastlarsanız böyle bir alete bence kesin alın. Hem lezzetli kahve yapıyor hem de pişerken izlemesi çok keyfili oluyor.

Keki için;
-3 yemek kaşığı tereyağ (eritilmiş soğutulmuş)
-100 gr un
-4,5 yemek kaşığı kakao
-bir cimdik tuz
-4 adet yumurta
-135 gr tozşeker
-4-5 çorba kaşığı kahve likörü

Çikolatalı Ganaş için;
-350 gr bitter çikolata
-350 ml krema
-3 çorba kaşığı kahve likörü

Süsleme için;
-çubuk kraker
-bitter çikolata
-kakao

Fırını 175 dereceye ayarlayın. Kek kalıbının (ben 24 cm çapında yuvarlak bir kalıp kullandım) dibine yağlı kağıt yerleştirin, hatta birazcık kağıdın üzerini de yağlayın. 2-3 kaşık unu kalıba serpiştirip, her yanına yayın. Daha sonra ters çevirip kalıbın altına hafifçe vurarak unun fazlasını dökün.

Kakao, un ve bir cimdik tuzu bir kaseye eleyin. Başka bir kapta yumurtaları ve şekeri yaklaşık 5 dakika çırpın. Karışım beyazlaşacak ve koyulaşacak. Kakao ve un karışımının üçte birini yumurtaların olduğu kabın üzerine eleyip bunları olabildiğince yavaş bir biçimde, plastk spatula yardımıyla birbirine karıştırın. Kakao ve un karışımının üçte birini daha katarak aynı yöntemle dikkatlice karıştırın. Kalan kakao ve un karışımı ile eriyip soğutulmuş yapı da bu karışıma katın ve çırpmadan ama çabuk çabuk karıştırın. Hamuru hazırladığınız kalıba döküp kalıbı hafifçe tezgaha vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını ve üstünün düzelmesini sağlayın. Isıtılmış fırında kek kabarana ve parmakla bastırılabilecek kıvama gelene kadar 35-40 dakika pişirin. Keki bir tel ızgara üzerine çevirip yağlı kağıdı sıyırın. Keki soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kahve likörünü kekin üzerine serpin. Siz ganaşı hazırlarken, keki üzerini örterek bir kenarda bekletin.

Ganaş için çikolatayı minik parçalara ayırın. Kremayı neredeyse kaynama derecesinde ısıtıp çikolatanın çikolatanın üzerine dökün. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Arasıra karıştırarak soğutun. Likörü de karışıma ekleyip iyice karıştırın. Çikolatalı ganaşı mikser ile yumuşayıp kabarana kadar 5-10 dakika çırpın. Ama karışımı fazla çırparsanız çok sertleşir ve yemesi güç olur. Ganaşı plastik spatula ya da tahta kaşıkla sıyırarak pandispanyanın üstüne dökün ve yüzeyini düzeltin. Üzerini streç film ile örterek buzdolabına koyun. En az 6 saat sertleşmesini bekleyin.

Servis etmeden önce üzerini, kakao serperek süsleyebilirsiniz. Ben ayrıca kısa çubuk krakerleri yine eritilmiş çikolata ile kaplayıp dış cephesini onunla kaplayarak süsledim. Yorumlarda pastanın üzerindeki yazıyı nasıl yazdığım konusunda sorular sorulmuş. İtiraf ediyorum ki bunun için bir aparat kullandım. Şöyle ki bir arkadaşım yurtdışında pasta malzemeleri satan bir dükkandan benim için böyle birşey almış. Ne zamandır öylece duruyordu. Madem var o halde bari kullanayım dedim. Bu oyuncak sayesinde dilediğiniz mesajın izini pastanın üzerine çıkarabiliyorsunuz. Daha sonra da eritilmiş çikolatayı koyduğunuz külahtan yazıyı çok daha düzgün bir şekilde bu izleri takip ederek yazabiliyorsunuz. Ama pastanın üzerine çikolata ile düzgün yazı yazmak için illa bir aparata gerek yok, hatta bence oldukça da gereksiz. Bunun yerine şöyle bir öneride bulunabilirim. Beğendiğiniz fontu kullanarak bilgisayarınızda açtığınız bir word dosyasına yazmak istediğiniz yazıyı yazın ve basın. Bu kağıdı masaya sabitleyin ve üzerine yağlı kağıdı yapıştırın ki yazarken kaymasın. Daha sonra eritilmiş çikolatayı yağlı kağıttan hazırladığını külah ya da krema torbasına koyun ve kağıdın altından görünen yazının üzerinden geçin. Bu şekilde bir süre soğutun ve donmasını bekleyin. Çikolata sertleştikten sonra yazıyı dikkatlice kağıtta sıyırıp pastanızın üzerine koyabilirsiniz.

44 yorum var:

Adsız dedi ki...

Bol çikolatalı enfes bir pastaya benziyor, sabırsızlıkla tarifini bekliyoruum..:))Ellerine sağlık
Bu arada da kardeşine bizden de hoşgeldin..:))

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Ben de merakla bekliyorum tarifini, tam kendini çikolatayla şımartmalık bir pasta, eline sağlık.. :)
Sevgiler,
Esra

Rakunt ideas dedi ki...

hARİKA GÖRÜNÜYOR GERÇEKTEN ELERİNE SAĞLIK GÖZÜNÜZ AYDIN .......

Adsız dedi ki...

Kardeşine hoşgeldin diyoruz:))Vee afiyet olsun.
Pasta çok güzel gözüküyor, kahve ve çikolata ağırlıklı pastaya benziyor.

Adsız dedi ki...

Ali evine hoşgelmiş. Sayesinde güzel bir pasta tarifi öğreneceğiz. Kenarlarındaki çubuk kraker mi acaba? Yazıyı nasıl o kadar düzgün yazdın? Ne çok soru sordum. Tarifi dört gözle bekliyorum.

Hülya dedi ki...

Tarif için sabırsızlanıyorum Işılcığım.Benim de buna benzer bir pastam var ama senin ki çok şık olmuş.Üzerine ben de çikolata ile yazı yazmıştım ama senin yazı karakterine bittim.Onu da bir detaylı anlatırsan çok mutlu olurum.
Benim naçizane pastamsa aşağıda...

http://gunebakantarlalari.blogspot.com/2006/12/yeni-yiliniz-kutlu-olsuuuuunnnn.html#links

Adsız dedi ki...

Işıl merhaba, pasta çok güzel görnüyor ama daha güzel görünen üstündeki yazı. Çok muntazam ve güzel. Çikolatayı sıkarak ve dondurarak mı? yoksa başka bir metodu varmı? Sevgilerimle....

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık gerçekten nefis görünüyor.Tarifini çabuk yaz yapmayı düşünüyorum bu arada rengi koyu görünüyor bitter çikolata mı kullandın?

Adsız dedi ki...

Merhaba, öncelikle kardeşinize kocaman bir hoşgeldin .. :)

Pstanın tarifini büyük bir heycanla bekliyorum. Şahane bir görüntü.. Çikolataya bayılan biri olarak tam benlik :)

sımsıcak sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

gözünüz aydın ,kavuşmuşsunuz kardeşinize,pastada ne güzel süpriz olmuştur,ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Galiba kahveli bir pasta. Çok lezzetli görünüyor.

pecete dedi ki...

Şık gözüküyor. Detaylı tarif yakın zamanda gelir mi??? sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş ama hani tarifi hanimiş hanimiş

Adsız dedi ki...

bu arada yukarıdaki yorumu yazan bendim, adımı yazmayı unutmuşum.
Ebru (Mersin)

hanimiş dedi ki...

Sağol Ülviye, kardeşim adına da teşekkür ederim.

Esra aslında çok sürprizli bir pasta değil ama evet dediğin gibi çikolatası bol bir pasta.

Teşekkürler Tuğba.

Pembeli tam isabet. Kahveli ve çikolatalı bir pasta evet.

Yeşim, evet çubuk krakeri çikolata ile kapladım. Bol bol yapmışım, arada evde de şahane bir atıştırmalık oldu bize. Sevdik tadını, öneririm. Yazı konusunu ise yazı içinde açıkladım.

Hülya, yazı konusunu açıkladım yazının içinde. Senin pastanın yazısı da yılbaşı için çok ahenkli olmuş bence. Sendeki tarif de böyle miydi?

Ufuk, yazdığım gibi sıkarak yaptım ama önce altına düzgünce karakterleri çıkarmama yardımcı bir alet kullandım. Yazısı güzel olanlar bunu kullanmadan da yapabilir gerçi. Ya da dediğim gibi başka yerde yazıp sonra üzerine konulabilir. Teşekkürler yorumun için.

Birfincankeyif, çabuk yaz demişsin ama 3 gün rötarlı oldu. Umarım çok gecikmemişimdir. Evet üzerinde bitter çikolata kullandım.

Zerrin sağol. Aslında çok ilginç bir tarif değil ama çikolata pasta sevenler için bence pratik bir pasta.

Karaates ya da kara ateş, teşekkürler. Aslında kavuşalı bayağı oldu ama ben ancak ekleyebildim pastasını.

Evet anonim kahveli bir pasta. Daha doğrusu kahve likörlü bir pasta. Ama yoğun kıvamlı hazırlanmış kahve ile de yapılabilir aslında.

Ayşem, geldi bile tarif. Selamlar

Ebru merhaba yorumunu anonim olarak bırakmayıp ismini yazdığın için sağol. Tarifi az evvel ekledim.

Hülya dedi ki...

Işılcığım;yazında çok detaylı anlatmışsın sağol.Maalesef ben de böyle bir aparat yok ama ganaj üzerine önce kürdanla becerebildiğim kadar el yazısı(bitişik yazı)ile mesajı yazıp daha sonra eritilmiş çikolata ile çizgilerin üzerinden gittim.Tamamen çaresizlikten çıkma bir yöntemdi benimkisi;)
Ama kakao üzerine sıkılan çikolata damlaları bir civa gibi o denli muntazam yuvarlaklar oluşturuyor ki,siz ne kadar şekilsiz de damlatsanız;) ben o görüntüye bayılmıştım...

Adsız dedi ki...

Bence de çok güzel anlatmışsın. Ama benim şöyle bir sorunum var. Daha önce sıkma tobasına erimiş çikolata koyup yazı yazmayı denemiştim. Ama düz çizgi bile çizememiştim çikolata çok sıvı olmuştu ve akıp dağılmıştı. Neden böyle oldu ne yapmalıyım ne önerirsin? Ben nestlenin bitter çikolatasını denemiştim. Acaba çikolata tercihim mi yanlış?

Safran dedi ki...

Bu güzel pasta karşısında dilim tutuldu, ellerine sağlık, bir dilim tatmak isterdim doğrusu...Sevgiler :)

limoncicegi dedi ki...

Benim de Ali olasim geldi.. ben gelsemde gitsemde kimse boyle bir sey yapmiyor. En fazla sen pasta seversin denip guzel bir pastaneye gidiliyor.. Ali olasim geldi benim.. sansli Ali.. ellerine saglik

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Pastanız muhteşem görünüyor, ellerinize sağlık. Bahsettiğiniz Wilton yazı yazma setini kısa bir süre önce Beysa'dan aldım. Özellikle şeker hamuru kaplı pastalarda çok iyi sonuç elde ettim. Şeker hamuru henüz kaplanmışken istediğiniz yazıyı hafifçe bastırarak pastanın üzerine geçiriyorsunuz, sonra da icing ile üzerinden geçiyorsunuz. Benim gibi düz yazı yazmayı beceremeyenler için bulunmaz bir nimet.... Sadece pastalarla sınırlı düşünmeyin derim ben, büyük boy kurabiyelere de bunlarla isim yazmayı denemek istiyorum mesela...

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

İki kek arası çikolatalı mı yoksa altta kek üstte çikolatalı krema mı var? Ben galiba deneyeceğim ama bunu anlamadım.
Ebru

nilay dedi ki...

merhaba :)
ellerine sağlık...çikolatalı tatlıları çok severim ,nefis görünüyor. Şu kahve yapan ilginç aleti çok merak ettim...çok güzel anlatmışsın :)açıkçası bulsam almak isterim...nerden aldığını sorabilirmiyim ?

sevgilerimle

Yelda Özyurt dedi ki...

Hepimizin Dunya Kadinlar Gunumuz kutlu olsun...

Pasta Cafe dedi ki...

Işıl'cığım Çok güzel olmuş. Görünümü biraz kardeşime yaptığım doğum günü pastasını anımsatıyor. Ellerine sağlık.
Sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Işıl Hanım,
Maillerime içtenlikle cevap verdiğiniz için bir de size buradan teşekkür etmek istedim. Bu pasta da aynı diğer yaptıklarınız gibi çok lezzetli görünüyor. Umarım yakında ben de böyle lezzetler yaratabilirim. Herşey için teşekkür ederim. Aylin

NiNo dedi ki...

cok tesekkur ederim cevabiniz icin aydinlatii beni bu pastanizda harika olmus ellerinzie saglik sevgiler

hanimiş dedi ki...

Merhaba Hülya, civa benzetmesi gerçekten yerinde olmuş, aynı öyle tepki veriyor ben de büyük haz alıyorum çikolata ile çalışmaktan.

Yeşim çikolata erir erimez sıkma, biraz bekle hafif sertleşsin. Ama dikkat et fazla donarsa hepten akıcılığını kaybeder. Yoksa çikolatadan kaynaklanmıyor sorun merak etme nestlenin bitteri ile de olur.

Safran selam, hangi semttesin bilmiyorum ama yakınsak birbirimize, sana da bir dilim ayırayım. Bu ara bu tür pastalar yapıyorum hep.

Limonçiçeği Ali acaba Ali olmanın kıymetini biliyor mu? Buyur birgün Alimiz ol sana da yapayım pasta :)

Selam Aylin.. Zaten bu aparat özellikle şeker hamuru için düşünülmüş sanırım. Ben fazla kullanmadım ama dediğin gibi başka yerlerde de kullanılabilir, çok yönlü. Ama şart da değil. Oyuncak işte bir yerde..

Her iki şekilde de yapmak mümkün Ebru. Ben bu sefer altta kek üstte türüf şeklinde yaptım. Ama aynı malzemeler ile kek ikiye bölünüp iki kek arası türüf şeklinde de olabilir.

Nilay merhaba. Teşekkürler güzel sözlerin için. Bu kahve makinesini kardeşim Portekiz'den almış. Birkaç kişi dört koldan arıyoruz ama Türkiye'de rastlamadık henüz. "espresso machine" şeklinde internette aratırsan belki yurtdışında satışını bulabilirsin ama dediğim gibi biz Türkiye'de görmedik henüz.

Yelda sağol, bilmukabele.

Özlem, bloğunda bahsettiğin pastayı göremedim. Linkini yollar mısın? Sen de kardeşin için yapmışsın ne hoş.

Aylin Hanım rica ederim ne zaman isterseniz bana yazabilirsiniz. Eminim sizin de yakında çok leziz pastalarınız olacak. Fotoğraflarını da yollayın ama olmaz mı?

Rica ederim Nihan. Memnun oldum ziyaretine, yorumlarına ve maillerine. Arnavutluk'a selamlar..

Safran dedi ki...

Işılcığım çok naziksin teşekkür ederim, İstanbul'a yolum düşerse bir gün bu güzel pastalardan tatmak beni mutlu edecek :) Sevgiler...

Dilek'ce dedi ki...

Ne harika bir hosgeldin olmus bu Isilcigim, ellerine saglik! O kadar canim istedi ki sorma:)Kahve ve türüf cikolata hmmm!
KAhve makinesi de dedigin gibi pek hosmus, hic böylesini görmedim fakat calisma teknigi expresso makinalari ile ayni sanirim.
Sevgiler Isilcigim

hanimiş dedi ki...

Dilek merhaba, Hanimiş'te yorumunu görmek ne hoş. Evet bu makina benim de pek hoşuma gitti. Çalışma prensibi aynı, bu biraz daha afilisi işte.

Adsız dedi ki...

selam canim,
sitene bayildim. yeni kesfettim ve basindan kalkamiyorum resmen! coluk cocuk aksama ne yer bilmiyorum ama ben ziyadesiyle gozumu doyurdum, ee onlarda bi kere kendilerini besleyiversinler de mi!!!
canim, bu pasta icin yorumlarini yani cevaplandirmayi kapamis olabilirsin ama ben yine de sorayim. cehaletimi bagisla ama kahve likoru nedir? yani alkollu bisey mi? ben almanya'da yasiyorum heralde kolaylikla bulabilirim burda da degil mi?
tesekkurler
hande

Adsız dedi ki...

Merhaba Hande,

Teşekkürler güzel sözlerin için. Tüm tariflere gelen yorumları her daim cevaplıyorum, yoruma kesinlikle kapanmıyor. Dilediğiniz tarif ile ilgili yorum ve sorunuzu o tarifin altına yazabilirsiniz.

Likör, meyve veya bazı bitkiler ile alkol, esans karışımından yapılan şekerli içkidir ve %25-35 oranında alkol içerir. Orada kahve likörü bulabilirsin sanıyorum. Kahve likörü tarife hoş bir lezzet katıyor ama kullanmasanız da olur, isteğe bağlı.

Adsız dedi ki...

cabuk cevabin icin tesekkurler. dun esimin eline yazdim verdim listeyi! bakalim kismetse bu gece pastani deneyecegim. yarina kalabalik bir misafir grubum var. tarifini harfi harfiye uygulayacagim. insallah becerebilirim.
tekrar ellerine saglik
hande

Adsız dedi ki...

merhaba ellerinize sağlık pasta olalğanüstü görünüyor
kahve likörünü koymayablirisiniz demişs,n,z onun yerine ne ekleyebiliriz veya hiç bişey eklemesekte olurmu?
iyi günler

Adsız dedi ki...

Rica ederim Hande... Çok zor bir tarif değil becerebileceğinden eminim. Umarım sen ve misafirlerin beğenirsiniz.

Anonim kişi merhaba.. İsminizi yazsaydınız keşke o zaman htap etmek daha kolay oluyor. Kahve likörü yerine hiçbir şey eklemeseniz de olur. Ya da hafif bir kahve aroması olsun derseniz o zaman onun yerine yogun bir sekilde hazırlanmış koyu bir kahve yapıp 4-5 kaşık ondan koyabilirsiniz.

Dilek'ce dedi ki...

Demek hanimis'te yorumumu görmek güzel diyorsun. Ben elimden geldigince hanimisi izlemeye calisiyorum Isilcigim, bak senin bu harika pastandan etkilenip iki hafta önce esimin dogum gününe yaptigim kahveli, ganajli kestaneli pasta yaptim. Sana sanal bir dilim hediyem olsun:)tabi senin ki kadar güzel olmadi süsü af oluna!

Dilek'ce dedi ki...

Pek büyük bir dilim olmus kusura bakma!

hanimiş dedi ki...

Teşekküler Dilek, yiyemesem de afiyetle izledim dilimini. Leziz bir fotoğraf gerçekten ellerine sağlık. Eşinin geçmiş doğumgünün de kutlarım.

Adsız dedi ki...

tarıflenız ve sıtenız çok guzel kahve makınesını bulan yakınınız var mı? esım ıcın alabılecegım en guzel hedıye şimdiden çok teşekkur ederim.

hanimiş dedi ki...

Merhabalar bir ara cok benzerini Galeria Migros'ta gormustuk ama simdi hala var mi bilemiyorum. Birisi de bir yerde gordugunu soylemisti ama aklimdan tamamen cikmis. arastiracagim, bir sonuc alirsam muhakkak yazacagim buraya da.. Selamlar..

Adsız dedi ki...

ilginize çok teşekkur ederim en kısa zamanda bakacağım selamlar...

Adsız dedi ki...

öncelikle ellerinize emeğinize sağlık sayfanızı yeni keşfettim ve tüm tariflerinizi ilgiyle okudum hepsi birbirinden güzel.Fakat benim ilgimi bu resimdeki kahve makinası çekti acaba bu ürünü türkiyede de bulabilir miyiz bir fikriniz varmı bu konuda? bire daha önce kayseriye gelmişsiniz tekrarı olacak mı olursa ne zaman?sayfanızı bundan sonra daha SIK ziyaret edeceğim sevgiyle kalın....

hanimiş dedi ki...

Merhaba.. Henüz Kayseri ile ilgili yeni bir planımız yok ama olursa siteden muhakkak duyurusunu yaparım.

Bu sormus oldugunuz cezveyi gormedim Türkiye'de.. Ama espresso cezvesi diye internette aratırsanız daha farklı (ama aynı şekilde kahve pişiren) modellerini görüyorum çeşitli dükkanlarda

Adsız dedi ki...

ilginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim