23 Ocak 2007

KÜLKEDİSİ PASTA & KAKAOLU ISLAK PANDİSPANYA

Daha önce donmuş krema transferi ile aslanlı bir pasta yapmıştım. Yine aynı yöntemi kullanarak son zamanlarda kız çocuklarının çok sevdiği, yatak örtüsü, kıyafet, defter vs neye sahiplerse hepsinin üzerinde görmek istedikleri bir çizgi karakter olan (Disney) Külkedisi’ni yaptım. Deseni bir boyama kitabının içinden buldum. Yapım aşamaları için bu yazıya bakabilirsiniz. Külkedisi, pamuk prenses vb.. masal prenseslerini hem bizden önceki kuşaklar, hem biz, hem de bizden sonraki kuşaklar okudu. Her birinin belli bir görüntüsü vardır hepimizin kafasında. Ama şimdi Disney, herkesin kafasında aynı prenses modellerini çizdi. Artık çocukların hepsi külkedisi diyince bu pastadaki resmi canlandırıyor kafasında. Her yanda üzerinde bu çizimlerin olduğu envai çeşit ürün satılıyor. Tüm prensesler de ince belli, uzun boylu, renkli gözlü vs.. olmak zorunda. Tamam onlar prenses, güzel olacaklar belki ama çocukların kafasında tıpkı Barbie’de olduğu gibi bu denli modellenmiş mi olmalı herşey... Ben de bu pastayı yaparak nacizane eleştirdiğim bu duruma alet olmuş oldum.

Keki için Emel Başdoğan’ınbir tarifini denedim. Kitap çıkar çıkmaz edinmiştim ama içinden denediğim birkaç tarifte tam başarılı olamayınca biraz küsmüştüm kitaba. Ama deneyen ve metheden çok olunca bu ıslak kakaolu pandispanyayı denedim. Zaten bildiğimiz pandispanya malzeme ve yöntemleri ile yapılıyor. Tek farkı içinde bir miktar portakal suyu barındırması. Tat olarak portakal tadı alınmıyor ama nemli bir kek olmasını sağlıyor. Öyle ki tekrar şurup ile katları ıslatmanıza bile gerek olmayabilir. Ben yine de hafifçe ıslattım. Adım adım uygulandığı takdirde son derece güzel bir pasta keki. Ben kare bir kalıp kullandım. Yüksek bir pasta olması için yazacağım miktarların iki katını hazırladım. Ama bu ölçü ile 23 cm'lik yuvarlak kalıp kullanarak normal yükseklikte bir pasta da yapabilirsiniz.

Kreması için de beyaz çikolatalı ve peynirli bir krema kullandım. Aksi talep edilmediği müddetçe ben pastaları iki renkli yapmayı tercih ediyorum. Yani keki kakoluysa kreması beyaz, keki beyazsa kreması kakolu olsun tercih ediyorum. Hem lezzet hem görüntü açısından böylesini daha çok seviyorum. Yazdığım ölçülerin de iki katını kullandım. Tarif, Cake Bible’dan
Kakaolu Pandispanya:

-6 büyük boy yumurta
-170 gr tozşeker
-1/2 çay bardağı portakal suyu
-110 gr un
-50 gr kakao

Frınınızı 175 dereceye ayarlayın, ısınadursun. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını dikkatlice ayırın. Beyazlara hiç sarı karışmamalı. Yumurta aklarını şekerin yarısı ile sert bir kıvama gelene kadar çırpın. Şekerin kalan yarısı ile de ayrı bir kapta yumurta sarılarını çırpın. Mayonez kıvamı alıp, rengi açılana kadar çırpmaya devam edin. Daha sonra sarıların olduğu kaba portakal suyunu ilave edin. İki yumurtalı karışımı geniş bir kap içinde dikkatlice, yumurtaları söndürmeden, bir spatula yardımı ile birbirine yedirin. Kakao ve unu da eleyerek yavaş yavaş ekleyin ve yine spatula yardımı ile karışımınız homojen bir hal alana kadar karıştırın. Yağlı kağıt derilmiş kek kalıbınıza karışımı dökün ve fırına koyun. Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi uygulayabilirsiniz. Fırından çıkarınca kalıbınızı bir tel ızgara üzerinde ters çevirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarın.

Beyaz çikolatalı, peynirli krema:

-140 gr beyaz çikolata
-90 gr tereyağı (oda ısısında)
-180 gr krem peynir
-birkaç damla limon suyu

Çikolatayı küçük parçalara bölün ve benmari usulü eritin. Erittiğiniz kabın ve spatulanın kuru olmasına özen gösterin. Eridikten sonra yine sürekli karıştırarak oda ısısına getirin. Bir çırpma kabında krem peyniri pürüzsüz ve kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. Çikolata ve peyniri karıştırın, tereyağ ve limon suyunu da ekleyin. Kremayı hemen kullanın. Zira uzun süre durursa pütürcükler oluşur.

27 yorum var:

Doruk dedi ki...

Ben bu prensesin yüzünü modellemelerimde kullanmak istiyorum. Nasıl zarif ve güzel.

Adsız dedi ki...

Isil harikasin agzim acik kaldi ne kadar duzgun modellemissin yapim asamalarindan olusan resimleri atabilir misin?.Aslanli pastadayi gormustum ama bana biraz karisik geldi Sivi krema ilede calisabilir miyiz?Yada kram santi ile.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Elerinizesağlık. Harika bir çalışma olmuş. Krem peynir olarak hangi markanın peynirini kullandınız? Tekrar ellerinize sağlık.


Hoşçakalın...:)

zinnur dedi ki...

Kul kedisi, tabii ya... Rana'nin pastasini yaptigimda neden aklima gelmedi de Sindrella deyip durdum bilmem! Pastan cok guzel olmus, Isil'cigim. O kullandigin krema benim de sevdigim ve s1k kullandigim bir kremadir. Krem peynirin hafif tuzlulugu ve limon, beyaz cikolatanin tatliligini tam dengeliyor gibi geliyor bana. Ellerine saglik.

Tulosh dedi ki...

Işılcığım ellerine sağlık ne kadar hoş olmuş. Bayıldım pastaya gerçekten.

munevver dedi ki...

Işıl,ne güzel,ne zarif bir görüntü.Ellerine sağlık.Sen bir farklılık yaratmaya başladın.Ve ben bunu çok beğeniyorum...
Sevgiyle,nanelimon...

Pasta Cafe dedi ki...

ışıl harika olmuş bu pasta. ellerine sağlık. gerçek bir külkedisi gibi.

sevgiler.....

Adsız dedi ki...

ışılcım pastaların hepsi birbirinden harika görünüyor...ellerine emeğine sağlık canım....

http://leziz.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Benim kızım bu pastayı görse delirir. Kesinlikle onun hayallerinin pastası olmuş. Doğumgünü geçen aydı. Keşke sizi daha önce keşfetseydik kesin pastasını sizden rica ederdik. Umarım bir sonraki seneye. Ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

pasta çok güzel olmuş.

eliff dedi ki...

merhaba
cok uzun zamandşr sadece okuyorum ve heyecanla izliyorum blogunuzu t-yorum yapmak haddimize mi diye dusunurken bi merhaba diyeyim bari dedim:) elinize kolunuza saglik..
sevgiler
elif
kurabiyee.blogspot

Adsız dedi ki...

Ne güzel yazmışsınız günümüz çizgi karakterleri ve çocuklar hakkında. Bir yıldır sitenizi takip ediyorum. Yeni birşey eklediniz mi diye her sabah mutlaka bakıyorum. Keşke daha sık güncelleyebilseniz. Hatta özel istek alıyor musunuz? Ben sizden çikolatalı ve portakallı bir kek tarifi bekliyorum.
Arsız okuyucu

Adsız dedi ki...

Oncelikle ellerinize saglik, harika bir pasta olmus. Bu pandispanyayı bende bir kac kez denedim. 6 yumurtadan hazırladigim pandispanya hamurunu 23 cmlik bir kalıpta (cember kalıp) pisirdim ve oldukca kabaran bir hamur oldugu icin bundan kucuk hacimli bir kalıpta yapmak sorun yaratabilir geldi bana. Bu deneyimimi sizlerle paylasmak istedim. Sevgilerimle Berna

Yemekbahane dedi ki...

Işıl Hnm merhaba,

Harika olmuş, ne kadar güzel gözüküyor...Cake Bible kitabını önerirmisiniz, öneriniz dahilinde ben de getirtmeyi düşünürüm.

sevgiler,
Müge

pecete dedi ki...

amaç ulvi olunca yapacak bir şey yok. bir gerçek var ki ; içlerinde en güzelide senin pastan imiş...sevgiler...

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
3beyaz dedi ki...

Hanimiş , külkedisi ve papatya sepeti pasta her ikisi de harika gözüküyor.Ellerine sağlık.. :-)

Adsız dedi ki...

Harıkasın yaa muhteşem olmuş ellerine sağlık denemem lazım

Lafazan dedi ki...

Işıl sobe, eğer istersen tabii :)

Tuba dedi ki...

Isil, muhtesemsin sen. Ne diyeyim? Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

Nr büyük seçim özgürlüğü!! Hem de sadece krema ile. Tebrik ederim, çok başarılısınız.
LALE

Adsız dedi ki...

uzunca bi aradan sonra yorum yazabildigime cok sevindim.modern tip ailesi olarak yaptigin pasta icin tesekkurlerimiz bir borc bilir,en kisa zamanda tarifini sitende gormeyi umut ediyoruz.baya bi dilden dile dolasiyo haberin olsun.bu pastan da mukemmel gozukuyor,ellerine saglik kuzencim.kulkedisini gorunce de aklima gulsah bebek geldi.madem siparis almaya da basladin ben pastamin konseptini buldum;gulsah bebekli olsun.yaptigin enfes nazar boncuklu pastam ve sayamadigim ama tatma firsati buldugum tum pastalarin icin tesekkur etmek istedim...iyi ki varsin...gulsah

munevver dedi ki...

Işılcığım,taziye mesajın için teşekkür etmeye geldim sana.Sağol.İyi ki sizleri tanımışım..
Sevgiyle,nanelimon.

hanimiş dedi ki...

Öncelikle yorumlara bu kadar geç yanıt verdiğim için herkesten özür dilerim.

Burcu teşekkürler yorumun için. Ama bence modelleme yaparken çok daha güzel ifadeler buluyorsun sen zaten. Ben o kadar barışık değilim bu prenses ile galiba.

Daphne malesef sıvı krema veya kremşanti ile bu yöntemi kullanmak mümkün değil. Zira sert bir tabaka/ katman halini alması gerekiyor resmi boyadığın kremanın. Bu bahsettiğin ürünler o denli sertleşmediği için transferi mümkün olmaz. Yapım aşamalarının resimlerini istemişsin. Ama malesef yaparken fotoğraflamadığım için paylaşamıyorum. Aslanlı pastanın yorum kısmında gelen sorulara yanıt vermeye çalıştım. Yine soruların olursa yanıtlamaya çalışırım tabii ama dediğim gibi yapım aşamalarına dair fotoğraf yok elimde.

Anonim hangi peyniri kullandığımı sormuşsunuz. Ben mascarpone kullanmıştım. Ama sanırım trakya beyaz veya başka markaların labneleriyle de yapılabilir. Biraz damak tadına bağlı. Normalde tatlılarda hangi krem peyniri tercih ediyorsan buradaki tarif için de onu kullanabilirsin.

Zinnur, bazen insanın aklına gelmiyor işte. Hele de sen yurtdışında yaşıyorsun, çok normal. Krema tarifi zaten senin önerdiğin kitaptan. Senin de kullandığını, sevebileceğini tahmin etmiştim.

Yorumlarınız için teşekkür ederim Tulosh, pasta cafe, leziz, pembeli.. Artık her biriniz Hanimiş için tanıdık isimler oldunuz. Bir nevi komşu gibi :)

Ahu'nun annesi, kızınızın geçmiş doğumgününü kutlarım. Nice mutlu, huzurlu, sağlıklı yıllarda nice doğumgünleri kutlarsınız umarım birlikte.

Elif sana da merhaba, hem hadde düşmek ne demek tutulan bloglar ve yazılan yorumlar zaten böyle bir iletişim için var sanırım. O yüzden lütfen böyle düşünmeyiniz. Güzel sözlerin için teşekkür ederim.

Arsız okuyucu hiç de arsızlık sayılmaz istekte bulunmak. Yayınlamak istediğim birkaç tarif daha var. Ondan sonra portakallı ve çikolatalı bir kek yapar, sizin için onu da yazarım Hanimiş'e. Ama o vakte kadar beklemem derseniz mail atın size güzel bir kek tarif yollayayım.

Berna merhaba, uyardığınız iyi oldu sağolun. Hemen belirttiğiniz üzere yazıdaki kalıp ölçüsü önerisini de değiştireceğim.

Sağol Müge, evet Cake Bible kitabını şiddetle tavsiye ederim. Ben çok severek okuyorum. Ansiklopedi gibi. Satır aralarında o kadar çok bilgi var ki hatta yatağımın başucunda duruyor. İlla tarif denememe gerek yok, bilgilenmek için de arada göz atıyorum.

Teşekkür ederim peçete.. Yorumunu doğru anladıysam bu konuda hassasiyet gösteren tek yorum seninki oldu, sağol.

3 beyaz yorumunuz için teşekkürler. Beğenmenize memnun oldum.

Özlemhan sağol. Denersen ve hatta sonucu paylaşırsan çok sevinirim.

Gökçen teşekkür ederim mim için. Ama ben Hanimiş'te şimdiye kadar hiç mim yanıtlamadım, pek kendimden bahsetmeken hoşlanmıyorum galiba. Umarım bana kırılmaz/kızmazsın. Tekrar teşekkür ederim düşündüğün için.

Nazik yorumun için teşekkürler Tuba.

Lale yorumun için sağol. Evet bence de bu yöntem insana pek çok desen seçeneği yapma konusunda imkan tanıyor. Akla gelen, elinde çizimi olan hemen herşeyi pastaya aktarmak mümkün. Ben de zamanla daha komplike desenler yapmaya çalışacağım.

Sevgili kuzenciğim sana tüm pastalar feda olsun. Beğenmenize çok sevindim. Gerçi biraz küçüktü pasta, yetti mi? Bir de siparişin için şimdiden çalışmalara başlamalıyım. Önce gülşah bebeği bulmam lazım. Nasıldı ki bir an canlandıramadım gözümde. Pek şımardım yorumuna. Sağol. Ama bu kadar pasta yersek dişlerimiz çürümez mi :)

Münevver önceki yorumun için teşekkür ederim. Baban için tekrar başınız sağolsun.Allah sizlere sabır versin.

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Cok ıyı bır pastacısın, ellerine saglık Işıl.
Birgün bende cesaret toplayıp yapmaya calıssam.
Ellerine sağlık.

Nukhet dedi ki...

Sevgili Isil
Bu gun isi gucu biraktim senin postalarina mesaj yazip duruyorum. Su aslanli pastanda acikladigin gibi donmus krema transferini denedim. Ama telasli ben postu sonuna kadar okumadigim icin cizimi(palyaco idi) royal icing ile renklendirdim, tam sira arkasini krema ile kaplamaya gelince elimdeki krem santi ile kalakaldim. Eee bu donmaz ki, cok uzuldum ama hemen bir butter krema yaptim ve her seye ragmen arkasini kapladim. Kalan kremayi da bu sefer deneme olsun diye bir kismini renklendirip basitce bir pembe kalp yaptim ve krema ile sivayip dolaba koydum. Ertesi gun eve gelince iksi de donmustu ama palyoca olanin royal icingleri kagittan rahatca ayrilacak gibi sert degildi. Ben de yaptigim kucuk pastanin uzerine kalpli kremayi transfer ettim. Neden uzun uzun anlattin dersen bunu baska kimle paylasayim ki derim. Herneyse bir dhakine donan bir krema ile yapacagim. AMa butter krema bana da cazip gelmedi, gecen gun mascapone peynir ile bir krema yaptim cok guzel donuyor. Sanirim onunla deneyebilirim. Yontemi uzun uzun anlattiginn icin tesekkurler. Ellerine saglik. Sevgiler

hanimiş dedi ki...

Teşekkürler Zeynep onur duydum yorumundan ötürü..

Nükhet ne iyi etmişsin de yazmışsın başına gelenleri. Hem başka zaman okuyan diğer kimseler bundan ders alır hem de ben çok seviniyorum tecrübelerini bana yazanlar olduğu zaman. Dediğin gibi bu durumda başka kime yazsan bir mana teşkil etmeyebilirdi, dedim ya iyi ki yazmışsın.. Ben ara ara başka kremalar da denedim. Ama hala bu buttercream kadar iyi donanına, şekli bu kadar kolay çıkarana rastlamadım. Merak ettim senin bu mascarponeli kremayı. Tarifi verirsen ben de denemek isterim. İyi donan bir krema ise işe yarayabilir. Tekrar teşekkürler yorumun ve ilgin için.