30 Eylül 2006

FINDIKLI SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Daha önce fındık etkinliği için hazırlamıştım bu tatlıyı. İftara uygun hafif bir tatlı seçeneği olabileceği için buraya da koymak istedim tarifi. Sütlü tatlılar ile hafif çekilmiş fındık ikilisini çok uyumlu bulurum. Keşkül, supangle veya muhallebi yerken üzerine fındık serpilmişse benim için kıymeti daha da artar. Buradan yola çıkarak pek çok kimsenin sade veya soslar ile tatlandırarak tükettiği sütlü irmik tatlısının içine çekilip un haline getirilmiş fındık koyarak yaptım, aynı gün içinde tükendi bitti. Fındığın kendine has şahane aroması tatlıya geçmişti ama keşke biraz da ufalanmış fındık koysaymışım içine. Ağıza fındık parçalarının gelmesi iyi olurdu. Gerçi bu eksiği ben üzerine bol fındık dökerek giderdim. Denemek isteyenler için buyurun tarifi.:

Gerekli Malzemeler:
-1 kg. süt
-5 yemek kaşığı irmik
-3 yemek kaşığı çekilmip un haline getirilmiş fındık
-12 yemek kaşığı tozşeker
-üzeri için fındık

Tüm malzeme bir tencereye alınır. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Kalıplara konulur, soğuk servis edilir. Afiyet şeker olsun.

Devamını Oku...

22 Eylül 2006

TONTON KURABİYE


Son anlarına yetiştiğim Finduk projesi için hazırladığım bir kurabiye.. Aslında bundan çok daha tonton görünen kurabiyeler yaptım zaman zaman, ama nedense kurabiyelere bu ismi vermek geçti içimden. Kendileri, birkaç farklı acıbadem kurabiyesi tarifinin derlenip karıştırılıp fındık ile yapılmışı. İçi sakız gibi dışı çıtır çıtır oldu. Bu tip kurabiyeleri sevenlerin bayılacağı bir kurabiye. Hatta tadı badem ile yaptığım acıbadem kurabiyelerinden daha çok acıbademe benzedi desem yeridir. Acaba pastaneler de mi fındık kullanıyor?


Gerekli malzemeler:

-250 gram çekilip un haline getirilmiş fındık
-225 gram esmer şeker (bulamak için biraz tozşeker)
-1 yemek kaşığından biraz az kakao
-2 adet orta boy yumurta
-1 yemek kaşığı acıbadem esansı (isteğe bağlı)

Öncelikle fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakalım. Bir yoğurma kabının içine fındık, şeker ve kakaoyu koyalım. Yumurtaları ve badem esansını da ekleyip iyice birbirine yedirelim (cıvık bir hamur olacak). Bir kaşık yardımı ile hamurdan toplar yapıp hemen tozşekere bulayalım ve yağlı kağıt serilmiş tepsimize dizelim. 10-15 dakika pişirip fırından alalım. (Ben mini fırında yaptım 10 dakika çok iyi geldi. Daha uzun süre fırında kalırsa içindeki sakızlık kayboluyor, iyi ayarlamakta fayda var.) Tel üzerinde soğutup afiyetle yiyelim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Devamını Oku...

16 Eylül 2006

Soya Kıymalı Dil Peynirli Kepek CANNELLONİ & 3 Renk Biberli ERİŞTE

Eylül ayı yemek blogları arası etkinlik konusu makarna, ev sahibesi de Elvan'dı. Bu etkinlikler konusunda kendimi çok şanslı hissediyorum. Genelde kullanmayı çok sevdiğim malzemeler veya konular seçiliyor. Makarna da son aylarda özellikle tazesini yapmaktan çok keyif aldığım bir yiyecek. Makarna makinesi aldığımdan beri en sık ve en severek yaptığım makarna çeşidi cannelloni oldu. Yemeğe gelen hemen herkes bizde muhakkak yemiştir bir çeşidini. Daha önce ıspanaklı cannelloni tarifini Hanimiş’e yazmıştım. Etkinlik dahilinde de soya kıymalı dil peynirli kepekli cannelonni tarifini paylaşmak istedim. Soya kıyması şahane bir icat! Faydaları say say bitmez. Ben tadını da çok seviyorum. Hatta normal kıymaya tercih eder hale geldim diyebilirim. Makarna ile de çok yakışıyor. Denememiş olanlar varsa şiddetle tavsiye ederim. Bir diğer tarifim de 3 renk biberli erişte. Mutfaklarda kış hazırlıklarının hummalı bir şekilde yapıldığı bir zamanda erişte tarifi paylaşmanın iyi olabileceğini düşündüm. Hem rengarenk görüntüleri hem de (mevsiminde yenen her sebze gibi) şahane tatları ile biberler erişteye çok yakıştı, afiyetle yedik.



SOYA KIYMALI DİL PEYNİRLİ KEPEK CANNELONNİ

Makarna için:
-3 su bardağı kepekli un
-3 adet yumurta
-1 çorba kaşığı bitkisel yağ
-tuz

Domates sosu için:
-1kg domates
-2 adet orta boy soğan
-3 diş sarımsak
-3 çorba kaşığı bitkisel yağ
-2 çorba kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı şeker
-maydanoz sapı

Soyalı iç:
-300 gr soya kıyması

-2 adet kuru soğan
-2diş sarımsak
-4 çorba kaşığı zeytinyağı
-50 gr tereyağ
-maydonoz, fesleğen, tuz, karabiber
-2 adet büyük domates
-1 çorba kaşığı domates salçası

Soya kıyma önceden ılık su içinde bir süre bekletirilir. Şişen soyanın suyu süzülür ve kızdırılmış tereyağ+zeytinyağının olduğu tencereye soğanla birlikte eklenir. Biraz kavurdukta sonra diğer malzemeler de eklenir ve pişirilir. Benim yaptığım makarna için bu iç fazla geldi. Soya şişince miktarı çok artıyor. O nedenle aynı miktar makarna için orantılı olarak azaltarak daha az soyalı iç hazırlamakta fayda var.

Makarnanın Yapımı:
Tezgahın üzerine unu eleyerek kümelendirin. Parmaklarınızla unun ortasında bir çukur oluşturun. Önce yumurtaları çukura kırın, sonra bitkisel yağı ve tuzu katın. Yumurta, yağ ve tuzu parmaklarınızın ucuyla iyice karıştırın. Kenardaki unlardan azar azar alarak sıkı bir hamur oluşturun Hamur yapış yapışsa biraz daha un ekleyin. Hamuru top haline getirin. Metal bir spatula yardımı ile 3 parçaya ayırın. Varsa makarna makinesi ile yoksa elinizle hamuru yoğurup açın. Bir cetvel yardımı ile açılmış hamuru kenarları 10 cm olan kareler şeklinde kesin. Kareleri unlanmış bir peçetenin üzerine yayın ve buğday veya mısır unu serperek 1-2 saat kurumaya bırakın.

Domates sosunun hazırlanması:
Yağı büyük bir tavada kızdırın. İnce ince doğranmış soğanları sık sık karıştırarak renk alana kadar 2-3 dakika kavurun. Doğranmış domates ve sarımsağı, domates salçasını, maydanozu, şekeri, tuzu ve biberi katın. Arada karıştırarak iyice koyulaşana kadar 12-15 dakika pişirin. Maydanozu içinden alıp sosu süzün. Süzerken bastırarak tüm domates posasının ezilmesini sağlayın.

Cannelloni’nin pişirilmesi:
Geniş bir tavaya su doldurup kaynatın, 1 çorba kaşığı tuz koyun. Makarnaları yapışmamaları için arada karıştırarak, her seferinde birkaç tanesini tavaya koyarak haşlayın. Pişen makarnaları delikli bir kürek yardımı ile tavadan alıp soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Sudan çıkarıp süzülmeleri için birbirine değmeyecek şekilde peçete üzerine dizin.

Fırın kabını yağlayın. Fırını 200 derecede ısıtın. Hazırladığınız içten kaşıkla 2-3 çorba kaşığı kadar alıp makarnanın kenarına döşeyin, rulo şeklinde sarın ve kalıba sıkı sıkı dizin. Domates sosunu bütün makarnayı öretecek biçimde fırın kalıbına dökün. Üzerine permesan peyniri serpiştirin. Cannelloni’yi önceden ısıtılmış fırında kabarcıklar çıkarıp rengi koyulaşana kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra yine üzerine biraz peynir serpiştirip sıcak servis yapın. Afiyet şeker olsun.

3 RENK BİBERLİ ERİŞTE

-1 su bardağı un
-1 adet orta boy yumurta
-1 tatlı kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı tuz
-ikişer adet orta boy kırmızı, yeşil, sarı biber

Bu ölçü iki kişiliktir. Kışlık hazırlamak isteyenler ölçüleri orantılı bir şekilde arttırabilir. Unu tezgahın üzerinde kümelendirin. Ortasına bir çukur oluşturun ve yumurtayı oraya kırın. Yağı ve tuzu da koyun parmak uçlarınızla iyice karıştırın. Hamur sıkışıp top halini alana kadar yoğurun. Bir kaseyi ters çevirip hamurun üzerine kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Varsa makarna makinesi ile yoksa oklava ile hamuru açın ve erişte şekilde kesip bir süre kurutun. Bu kurutma işlemi taze makarna yemek isteyenler için 5-10 dakika kadarken, kışlık hazırlamak isteyenler kestikleri erişteleri biz bez üzerinde kuruyana kadar bekletmelidir. Makarnayı pişireceğiniz tencereyi suyla doldurun. Suyu kaynayana kadar ısıtıp içine 1 çay kaşığı tuz atın. Makarnaları suya atıp yapışmamsı için arada sırada karıştırarak hafifçe yumuşayıncaya kadar, 1-2 dakika kaynatmadan haşlayın. Kevgirle süzün. Biberleri 3 çorba kaşığı bitkisel yağ ile sote edin ve makarnanızın üzerine koyup dileidğiniz baharatlar ile zenginleştirip afiyetle yiyin.



Devamını Oku...

07 Eylül 2006

PORSİYON PASTALAR

Hanimiş’in 1. yılını doldurmasından 1 ay kadar önce, benim için olduğu kadar Hanimiş için de en kıymetli birisi için en güzel pastayı yapmalıydım. Pasta yapmak zaten bence çok özel bir hediye ama bu pasta en özeli olmalıydı. Çikolatalı da olsun meyveli de, nugalı da olsun krokantlı da, bademli de olsun fıstıklı da derken hızımı alamadım ve hepsini yaptım. En kıymetli için Hanimiş’in en kıymetli tarifleri oldu bunlar. Buyurun tarifleri:

Blog tutanlar veya takip edenler bilirler Blogger yenilendi. Ben de geçen hafta Blogger betaya geçiş yaptım. Pek çok güzel özelliği olmasına rağmen (misal artık yazıları etiketleme suretiyle kategorizasyon yapılabiliyor, sayfa elemanları sürükle bırak şeklinde ayarlanabiliyor, yazdıklarını sadece yakın çevresi ile paylaşmak isteyenlere bu fırsatı sunabiliyor vs vs..), benim geçisim çok meşakatli oldu. Şöyle ki eski bloggerda kullandığım bir takım kodlarım bu yeni sürümde çalışmadı. En kötü tarafı da beta sürümüne bir kere geçildi mi tekrar geri dönüşü yok. O yüzden niyetlenen varsa önce bir deneme bloğu açmasını öneririm. Zira benim gibi bu işin tekniğini pek bilmeyenlerin başına her an herşey gelebilir. İşte bu sebeple bir süredir Hanimiş ulaşımında zaman zaman sorunlar oldu. Şimdi büyük kısmını çözmüş durumdayım. Beta sürümü ile ilgili sorun yaşayan veya birşey merak eden varsa elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.


Çikolatalı Nugalı Fıstıklı Pasta
&
Çikolatalı Ceviz Krokantlı Pasta

Her ikisi için de aynı pandispanya tarifini kullandım. Hazırladığım pandispanyadan da porsiyonluk pasta çemberi kullanarak minik daireler kestim. Sizler istediğiniz ebatta bardak da kullanabilirsiniz. Daha sonra kek parçalarının iç kısımlarını yoğun bir şekilde hazırladığım kahve ile ıslattım. Her iki pastada da aynı iç kremayı kullandım. Çikolata ve krema ile hazırlanan bu krema hem lezzeti hem de yapım kolaylığı açısından oldukça cazip. İlk resimde önden ikinci pasta fıstıklı ve nugalı. Yani pastanın içindeki kremanın arasında antep fıstıkları var. Üzeri için de iki farklı renkteki hazır nugayı elimle yoğurmak suretiyle karıştırdım. Daha sonra merdane ile açtım ve kalpli kurabiye kalıbı yardımı ile şekilli kesip pasta üzerine dekor yaptım. Hem yerken farklı bir tat verdi hem de değişik bir pasta süslemesi oldu. Resimdeki önden 3. pasta ise ceviz krokantlı. Krokant da pastalar için kolay ve lezzetli kurtarıcılardan bir diğeri. Sık başvurduğum ve her daim iltifat alan bir pasta iç malzemesi varsa o da krokanttır.

Kakaolu Pandispanya:

- 4 büyük boy yumurta

- 3 kahve fincanı un
- 4,5 kahve fincanı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı kakao

Bir kap içinde şeker ve yumurta uzun uzun çırpılır. Daha sonra diğer malzemeler elenerek birkaç seferde bu karışıma eklenir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Fırından fırına bu süreler değişebileceği için kürdan testi uygulamakta fayda var. Bu malzemeler 26 cm.lik kelepçe kalıba tam gelmektedir. Ben bu pastanın yapımında mini fırının dörtgen tepsisini kullandım.

Çikolatalı Pasta Kreması:

- 100 gr bitter çikolata
- 200 ml krema

Çikolata benmari usülü (ya da mikrodalgada) eritilir ve önceden çırpılmış krema ile karıştırılır.

Cevizli Krokant:

-1 su bardağı kadar ceviz içi
-1/2 su bardağı toz şeker
-1/2 tatlı kaşığı margarin

Derin bir tencere içine tüm malzeme konulur. Kısık ateşte şekerin rengi koyulaşana kadar karıştırarak şekerin karamel rengi cevizlere geçene kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra folyo serilmiş tezgaha karamelleşen ceviz dökülür. Soğuması beklenir ve daha sonra merdane ile üzerinden geçerek kırılır. Pasta ve tatlılarda gönül rahatlığı ile kullanılır.

Şeftalili Porsiyon Pasta

Bu pastanın tarifinde deneysel çalışmalarda bulundum. Sade bir pandispanya hazırlayıp yine porsiyonluk pasta çemberi kullanarak daireler elde ettim. İçlerini ılıtılmış kayısı reçelinin suyu ile ıslattım. Başka bir reçelin suyu da kullanılabilir. Kremasını hazırlarken toz halinde satılan buzlu çay karışımı kullandım. Aynı amaçla belki toz meyve suyu karışımları veya oralet de kullanılabilir. Pastanın içinde ve dışında aynı kremayı kullandım. Çevresini fıstık, üzerini de dilim şeftaliler ile süsüledim.

Sade Pandispanya:

-4 yumurta

-1,5 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-Aldığı kadar un

Yumurta ve şeker 4-5 dakika boyunca mikserle çırpılır. İyice köpürünce vanilya, kabartma tozu ve un elenerek eklenir. Un miktarını tam bilemiyorum, ben göz kararı yaptım, siz de hafif kıvamlı bir kek hamuru olacak şekilde ayarlayınız. Tüm malzeme birbirine karışıncaya kadar biraz daha karıştırılır ama fazla karıştırıp yumurtaların sönmemesine dikkat etmeli. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, orta büyüklükte bir kek kalıbında pişirilir

Şeftali Çaylı Krema:

Verilen ölçüler büyük boy bir pastanın içine yetecek kadardır. Benim gibi porsiyonluk pastalar yapmak isteyen olursa miktarları azaltmalarını öneririm.

- 3/4 bardak tozşeker
- 6 yemek kaşığı un
- bir tutam tuz
- ¼ bardak şeftali suyu
-4 yumurtanın akları

Küçük bir kapta yumurtanın aklarını çırpın. Başka bir kapta şeker, un ve tuzu karıştırın. Bir cezve içinde süt ve şeftali suyunu karıştırın. Sonra tüm malzemeyi biraraya getirin ve orta hararetli ocak üzerinde sürekli karıştırarak 3-5 dakika kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra 10 dakika kadar soğumasını bekleyip öyle kullanın.

Badem Bisküvili ve Kuruyemişli Pasta:

- 350 gr bademli bisküvi
- 4 yemek kaşığı nutella
-1 su bardağı ılık süt
-1 yemek kaşığı kakao
-fındık, fıstık,ceviz

Bir kaba nutellayı koyup, üzerine sıcak süt ekleyin ve 10 dakika kadar bekleyin. Bisküvileri robottan geçirip un haline getirin, süt ve nutella ile birlikte yoğurun. (Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin, böylelikle merdane kullanımı daha kolay olur.) Daha sonra merdane yardımıyla hamuru açtım ve yine porsiyonluk çember kullanarak daireler kestim. Her bir katın arasına fındık, fıstık, ceviz serpiştirdim. Üzerinin süslemesi ise en keyifli kısmıydı. Gerçi resmi çekene kadar sıcak ve nemden süsleme biraz bozuldu, tam nedenin de anlamış değilim ya neyse.. Üzerinin süslemesi için tencerede şekeri erittim. Ocağı kapattım ve hafif koyulaşmaya başlayan şekerden çatal yardımı ile uzatmak suretiyle tel tel karamel şekerlemeler yapıp pastacığın üzerine yerleştirdim. Bu süslemeyi daha büyük bir pastada da yapacağım çok eğlenceliymiş.

not: Bademli bisküvi için buradaki tarife bakabilirsiniz. Daha pratik bir yol tercih edenler petibör bisküvi ile bademi robotta un haline getirerek de kullanabilirler.

Afiyet şeker olsun. Çok acele yazdım bu yazıyı umarım birşey unutmamışımdır. Uzun süredir Hanimiş’i güncelleyemiyorum. Bu süre içinde merak eden, mailler yollayan herkese çok teşekkürler.

Devamını Oku...